Дали некоја се соочила со проблемот детето да не сака во градинка? Ептен тешка беше адаптацијата, секое оставање со плачење 2-3 недели, потоа остануваше и полно време и со спиење и јадење ама некако тажен ми беше многу. 2 месеци скоро пауза заради други причини и пак треба да почнува сега, пак ќе биде како нов почеток. Беше скроз изолиран од германскиот и мислам дека тоа му е најголем проблем, иако за тие неколку недели одење почна дома да ги потпевнува песничките од таму. Ама и има некаква аверзија створено, што дури ја игнорира темата градинка кога и да се спомне. Еднаш бев да го земам и го слушам од врата како им збори на воспитачките на македонски, дека ја чека мама цел ден, ајде каде е да дојде да си го земе дома... Имам ли преголеми очекувања? Можеби со тек на време ќе се вклопи, што знам... И уште нешто, како сте задоволни со храната во градинка? Со тоа што им го нудат таму?
Двете моми ми имаа долга со плачење адаптација.Плачеа 2 месеци бев со првто ептен очајна мислев нема никогаш да се навикне .Уште кога ќе тргневме накај градинката плакаше.Беше 15месеци.Малата пак се погодија неколку месеци со дада и заедно да бидат и штом ќе ја видеше дада и во дворот плачеше и сакаше само со неа да биде.После кога дада и заврши со градинка плачеше кога ќе ја видеше најдобрата другарка на дада и. Оди 8 месаца веќе и пак има периоди кога ја давам да плака. Инаку големата откако се навикна кога одев да ја земам на крајот плакаше зошто да си оди.Кај големата имаше видео кога наполни 2,5 години и ја има на видеата како збори македонски ама никој не ја разбира.Ќе се научи на градинка мора да одат за да научат јазик тоа ќе си мислеш и нема да попушташ.Ќе се вклопи ќе си најде другарче и со тоа ќе си игра и така ќе му биде интересно. Храната е германска традиционална, немам замерка веќе на почеток ме нервираа колбасите.Сега малата само се надевам дека јаде во градинка манџичка оти дома ништо не јаде. Меделс арни сте?
Ke se navikne na sekoe dete mu e potrebno razlicno vreme za prilagodba nekoi nekolkh denovi drugi meseci.So tek na vreme ke se vklopi i ke gi nauci i dvata jazici.Gradinkata mene mi e epten od znacenje i za ucenje na jazik, steknuvanje naviki i odnesuvanja i gi ucat za samostojnost. Kaj nas grupata e mesana deca od razlicni zemji so sto e uste eden plus...Za jadenjeto isto nemam zamerki so salati, supi itn. Ponedelnikot kako ke go proslavat kaj vas
И ние нешто слично сме, она оди но кажува "неке гадинка" скоро секој ден. Многу се радува кога ја зимаме.. кажува 4 5 зборчиња германски но кога ке и текне инаку само македонски збори. Од таму викаат дека е добра јаде спие игра но уште ја осеќам дека не е пронајдена, плус се подмочува еднаш во неделата и мислам проблем и е јазикот. Мора да бидеме упорни тоа е за нивно добро. Храната воглавно се манџи и нешто овошје зеленчук лебче ..ок е
Денес ја прашав матичната за тој големиот преглед што го правевме кај претходната за срце, бели дробови, целосна крвна слика и ми рече само ако има потреба, а според крвната слика и возраста дека сум ок. И вика која е причината што сакам тумор маркери и реков дека сакам да знам дека сум целосно здрава и ми рече дека според се до сега се знае дека сум fast целосно здрава и дека тумор маркери нема шанси. Сега пак останува тој fast ама ајде кога ќе почнам на работа може нема да има време да мислам дали сум или не сум здрава. Цело време седам без интернет и сабајле пуштив и од пет минути почетна на ФБ сите болести ги добив. Значи страшно е како ми влијае, а сега ептен апла приметив бидејќи долго немав застанати онака на телефон и да листам. Тироидната конечно во нормала па ајде да частам кафе Кога умирав кога се стабилизира
Девојки, сте ваделе ли нов мк пасош тука во нашиве амбасади. Ако да, колку време траеше процедурата до подигање на истиот? Мене ми треба до април да е готов, се надевам дека не е кратко времето знаејќи колку се брзи и ефикасни .
По ново 30 до 40 дена од сликањето. Колку што разбрав и прочитав не е потребен термин одиш директно на сликање и потоа по 30 /40 дена те известуваат да го земеш.
Во Берлин јас закажав термин на меил ама сум слушнала дека може и директ. За месец дена беше готов. Има подобрување во организација!
Не знам дали е исто сеуште мене ми се јавија и ми дадоа инструкции и писмена форма по емаил добив се. Мислам дека АОК соработува со корона центрите и добива податоци така да јас не пријавив ама нека каже некој попресно оздравен. Ти посакувам лесено и брзо опоравување. Имам и јас едено прашање ако некој знае да одговори. Имено сум на елтернцајт до Јули, е сега јас би да дадам отказ и да не се враќам таму. Треба ли отказниот рок да се изработи само после елтернцајт или се одбива одмор итн. па не мора? Рано ми е да прашам и да давам отказ а од друга страна сакам да си планирам.
Мајки кое ад млеко го имате давано на вашите бебиња? Земав од дм на бејбилов 1 но незнам дали е до млекото но после секое пиење повраќаме во млаз? Вие од кое сте задоволни?
На доење сте? Ми рекоа ако дохранувам само ПРЕ да земам. За најдобро мислам дека важи Аптамил ама не мора да значи. Мораш да пробаш со друго па да видиш. Пробај со Хипп или со Аптамил. Да не не е гладно ако доиш? Колкаво е бебето? Само после АД повраќа ли? Кога му даваш АД пред или после доење? Дали го спремаш точно?
2мес сме, само на ад сме. Ќе го испие, и кога го исправам го повраќа, имам пробано и подисправено да пие но исто, мора да поврати после секое пиење . Го сменив и шишето да не е до него, но исто. Сега пак ќе пробам да го сменам млекото, па ќе видиме. Ќе земам аптамил , па ќе видиме