Во принцип АД млеко педијатар советува какво да се земе врз основа на бебето. Ако повраќа од одредено млеко може му треба специјализирано млеко (пример има за оние што имаат рефлукс специјални, има за оние што се нетолерантни на лактоза и слично). Обавезно прашај лекар за какво млеко да користиш. Инаку малку враќање на млеко после јадење не мора и ништо да значи. Мојот така бљуцкаше после секое јадење без разлика дали цицаше или пиеше ад. Напредуваше и качуваше килажа и беше весел па немаше место за паника и реагирање. Ама тоа педијатар ми го потврди. Без педијатар ништо.
@Yowannty ако сте правеле тест кај матичен, матичниот ти праќа на домашна адреса документи, со тие документи идеш во општина, од таму ти кажуваат се ќе ти пратиме на меил, и документ за боловање, документ за работодавецот итн.
И зошто треба да го посетиме Џоки , има нешто специјално или ради подршка на македонскиот народ во странство?
Ние имаме овде мк ресторанти . Едните се од нашиот град и плус комшии на мм секогаш одиме кога сме во таа населба.Порано живеевме таму ама сега ни е далеку 1.5час па се фаќа 3-4пати да идеме год само. Со бебево додуша одбегнуваме ресторанти тешко можеме да го додржиме да седи подолго од 5мин на едно место. Па одиме само во еден ресторант кои има игрална за деца.Тие си играат ,а јас и мм седиме до вратата ако биде нешто одма зимаме бебето под мишка и бегаме. Ама најчесто лиферандо ни е опција дома си јадеш и не се замараш што прават деца. Вие како правите? Бегате ли како нас или само ние се потресуваме за сите?
Де бе дечки ми фалите. Што има старо ново? Прв пат се среќавам со поимот verkaufsoffener Sonntag и не можам да сфатам дали се е отворено таа недела во тој град или како? Треба пролет да чекам кога ќе има таков ден за да дознаам, поминале овие на есен во околинава. Па дали некој ќе е љубезен да ми каже дали продавниците се отворени тогаш или нешто како Flohmarkt?
Отворени се продавниците, од медиа маркт до бутици и молови се е отворено, имаше пред месец-два овде кај нас. Мене ме мачи следново, сакаме да се селиме ама не по секоја цена и сега не знам каде да ја запишам ќерка ми во градинка во сегашното место или таму каде што сакаме да се преселиме, ако е воопшто можно да ја пријавам без да е резидент на тоа место. И ако ја пријавам во моменталното место на живеење тешко ли оди преместувањето?
Мајки здраво. Детето појде во градинка (4год) , првата недела по неколку саати и сакаше да оди, некогаш дури некеше и да си оди од таму. Последните денови е по цел ден, последните пати ме чека на клупа да си оди, а денес плачеше и сакаше да си оди дома. Дали имате вакво искуство, што би бил проблемот. Таму вработените викаат во ред е се, доббар е. Искуство слично?
Градинка најдобро е што поблиску до станот или до твојата работа. И најдобро е една иста градинка, а не да почне во една па во друга. Не знам до кога мора да почне, дали ќе почнеш на работа и кога. Ако сте решени да се селите најдобро е градинка до новиот стан ако знаете каде ќе ви биде.
И нормално е, и може да не биде. Колку време оди во градинка? Некој се адаптира за неколку дена, некој за неколку месеци. На 4 години би требало веќе да знае да зборува, што ти вели кога го прашуваш зошто плаче?
Нигде не можам да најдам по аптеките парацетамол, ибу или нурофен. Нема замена сафт, нема ништо. Син ми е со 39.4. Киндерарцт ми пиша парацетамол. Имам уште некој сафт ибу и нурофен дома, ама сега како почнаа вирусиве, залиха ли треба да правам. Што се дешава немам појма.
Пред неколку недели го имав истиот проблем. Имав веќе отворени, ама викам ај со три сум, а викенд иде. Не дај боже од една сите три да не залегнат, да купам резерви. Во 3 аптеки немаше, не можеше ниту да се нарача. Не се лиефербар ми рече. После саати кружење од село во село најдов во една, па и трудна ме виде, ми се смилува, две паковања ми даде. Актуелно и таму каде има се ограничени на по едно. Јавуј се по аптеките и прашувај дали имаат на лагер, да не го одиш патот за џабе. ЈАс една флаша така најдов во еден шопинг центар пред недела. Ваљда кога деца се болни не им е дојдено до шопингување, па не беа распродадени.
И летото немаше. И таблети нема? Би требало да има зависи колку години има па да му дадеш таблета некако. И јави се како што кажа Дани или онлајн види. И редовно прашувајте во аптека за да начекате да имате на залиха. Ќе прашам и јас во аптека и ако има и би ти пратила, ќе стигне брзо.
Пред година дена ми беше дикагностицирана РЕУМА. Немам одено на ревматолог оти тогаш бев трудна а сега со мало дете. Имам болки во кичма и три пати ми се деси остра болка во горниот дел на грбот и вкочанетост до толку ме болеше што неможев воздух да си земам. Е сега знам оти нема лек за ова али да ми препорачате крем некој што можам од аптека да го земам да се мачкаам? Или апчиња било што? Страв ми е да не ме повтори болката во грбот, ќе неможам детето да си го земам в раце а сама сум.