Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Смее да и дадам парацетамол за да ја преболат тие во уста или нема да и поминат од тоа? Да и дадам пола доза парацетамол на пример?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.038
    Парацетамолот слободно може да се даде при болки. Јас би дала штом се мачи детето.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  3. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    Здраво,
    Си добивме нов стан во ново место
    :party:
    Дали знаете за отказ на струја поради преселба се плаќаат ли пенали? ако ја откажам сега ќе бидат токму 6 недели ама нов договор сеуште немам, мора ли да се приложи како доказ?
    Како оди запишување во градинка,да се јавам во градинката каде што сакам да ја запишам ќерка ми или има некој портал?
    Елтернцајт може да се продолжи нели, рокот 7 недели беше? ако го продолжам во старата фирма имам договор на неограничено време ќе може ли во друга фирма да работам талцајт или само миниџоб?

На mal.ecka, Ava.84, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Со среќа, за струјата може со истиот договор да се префрлил во новиот стан, па кога ќе ти истече договорот да го смениш добавувачот. Во спротивно мислам дека се плаќаат пенали. Ако ти е при крај договорот направи нов договор и они сами средуваат новиот добавувач со стариот барем кај нас беше така.

За градинката види на сајтот на општината дали ќе најдеш нешто. Кај нас оди преку општина аплицираш во три градинки па во која ќе добиеш место. Ама тоа не е секаде исто.

За елтернцајт не знам како оди продолжување, ама не верувам дека можеш да работиш на две места. Додека мини џоб можеш, само ако примаш елтернгелд види до колку можеш плус да заработуваш зошто ограничено е. Ако можеш само тајлцајт прашај си во старата фирма дали е возможно да одиш тајлцајт додека добиете место во градинка.

Последна измена: 14 ноември 2022
    На Ava.84 и Dancewere им се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.445
    Допаѓања:
    6.971
    Можеш договорот да си го префлиш стар во новиот стан, не сакам да вршам реклама ама ако имате потреба за консултација за струја, нови договори, тарифи и свашта може да се јавите кај Александар Бузлевски, Македонец во Германија ( услугата не се наплаќа ) . За градинката најубаво во општина да прашаш или откуцај градинки во твојот град ќе ти излезе како се аплицира. За работата и елтернцајт најубаво консултирај се со Caritas зашто е опширна тематика па да си бидеш сигурна законски како е најисправно. Честитки за станот и среќен почеток.

На Chantal, Dancewere и Ava.84 им се допаѓа ова.
  6. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    @Ava.84 @SanelaS @Makedonka95
    Јас малку каснам ама фала ви за одговорите, во врска со адаптација и храна во градинка. Кај нас доручек се носи од дома, осврн вторник и четврток кога добиваат од таму. Мислам коса ми се крева кога ќе видам, МАРГАРИН не путер, ПОСЕБНА салама, паштета и сл. Не дека сум маанџика ама тоа јас не го јадам а не пак на дете од 2-3 години кое е во екстремен психо-физички развој да го давам!
    Ручеците исто ми се слаби некако, онака повеќе како бранч, Kartofellsuppe, Champignonsuppe... со багет. Тоа повеќе личи на предјадење а не на асален ручек. Е така ме нервира што кучињата повеќе би ги тинтрале отколку децава! А и тоа што немаат креветчиња за спиење туку душек надуван и на земја...
    Нема врска ајде да не ширам негатива, се помирив веќе некако:D
    Туку некој спомна, исто кога читам во темата за здравјето на децата, се спомнуваат инхалации, брисеви, крвни слики... овде на тепка ќе се лечиме. Кашла дете 4та недела веќе, го носев денес да го преслушаат веќе страв ме фати, гради чисти, а тој ми препишува некој јак антибиотик за секретот во нос онака лежерно и покрај тоа што пред 2 недели пиеше еден за крајници..
    Некако ми се чини дека им е ептен ограничен буџетот на матичните, или пак сакаат повеќе да си стават во џеб. Веста за парацетамолот и мене ме шокираше, мислам основен лек да нема на лагер... не знам колку е за верување приказната дека годинава прекумерна е побарувачката или нешто друго се крие зад сето тоа.

На SanelaS и Ava.84 им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Денес најлош ден не може ни вода пие. Многу пропадна во лицето. Опасно е многу без јадење и пиење??? Со сила една голтка вода пред спиење и плаче дека ја болат тие во уста. И три сладоледи јадеше денес. Друго ништо. Како да пие и јаде??? Вика ја боли. Ни сируп не можев да и дадам денес, малку само проба и плаче ја боли. Што да правам??? Трет ден е денес исфрлена. Чудно ми е што има ситни флеки на лице, по стомак, раце... Тоа нормално е??? Или само во и околу уста, дланки и стапала е нормално?

8. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.058
    Допаѓања:
    4.139
    Нека кажат поискусните дали може и на стомак да се појават. Моево лани го помина, два дена беше со мн висока тт, после тоа се исфрли многу, цели рачиња и ноџиња му беа исфрлени, по неколку и на дланки и стапала и имаше околу уста и на јазиче, ама на друго место не.
    Инаку нас не фати петок вечер кога ептен се исфрли, па вртев на 116 117, ни дојде доктор дома, го прегледа, се сомневаше на Hand-Fuß-Mund, ама не беше 100% сигурен, па не пратија во 2 по полноќ на Уни клиника во Аугсбург, таму утврдија дека е тој вирус и ништо не ни дадоа. Рекоа многу течности и ќе помине, назад во градинка кога ќе немаат веќе течност меурчињата. И така бидна од тт до враќање во градинка помина максимум недела дена.

И се сушат ли веќе меурчињата? Консултиравте ли лекар?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Сабајле пиеше вода, јадеше тањир супа, малку зденка, малку пудинг, малку еден сендвич благ. Ми олесна. Цела ноќ и нудам вода не сакаше. Не спомна дека ја пецкаат сабајлево и јас не спомнувам ништо за вирусот. Педијатар рече да чекаме да помине. Ноќеска другото дете крена тт ама сеуште се надевам дека од некој друг вирус. За тт од мрп вакцината рано е. Се ми е струпано во едно ама нели кога ќе се струпа струпано е, останува само да се чека да помине. Утре терминот со психолог мора да го откажам по стоти пат.

На mal.ecka, Ava.84, SanelaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.044
    Женски бела техника од каде купувате? Медиа маркт , сатурн , ото или директно од официјалниот произведувач? сакам да се подновам со машина за сушење алишта и кафе машина. :coffee:

11. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.445
    Допаѓања:
    6.971
    Imas momentalno ponudi na Otto so popust.

12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Моментално можеш да се пријавиш за тестер во Media Markt онлајн и да добиеш гратис машина за сушење или кафе машина. Уште денес е пријавувањето. На гугл Media Markt testpilot. Ако не те известат за 5 дена по меил дека те избрале ќе ти пратам после која машина за сушење кондензирачка ја имам и сум презадоволна, или види најдобри оценки во Медиа маркт кои имаат.

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Синоќа на итна ми се погоди некоја дефинитивно скоро доделена од северот. Баш таква како што ги опишувате. Морам да признаам дека не ви верував целосно дека стварно такви постојат. Одам на шалтер викам тт има и плаче цело време и ми вика епа може заби му излегуваат, викам и лиги му течат многу и затоа се исплашив, вика зошто не отиде на педијатар денес викам дека мислев да чекам барем до утре, вика до 21:00 има дежурен педијатар во градов таму да одам, викам не можам сега до таму, и ми вика епа тогаш мораш да чекаш 2-3 саати тука и викам ок ќе чекам. И за 5 минути му мереа тт и на прстот нешто, за 5 минути дојде доктор. Сега што треба да правам со оваа за тоа што ми го рече??? Да напишам писмо до болницата у да ја опишам која е?
    Во 1:00 бевме пак на итна и на шалтер беше сосем нормална вработена и како и секогаш. Ама оваа леле има среќа што сум смирена, значи ми рече во стилот што бараш овде кога може заби му излегуваат и плаче, значи прв пат среќавам ваква откако сме преселени.

На Ava.84, mal.ecka и WonderGuurl им се допаѓа ова.
  14. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Епа јас имам таква среќа да секогаш на вакви налетувам. Јас не сум тргнала во 3 ноќеска по болници оти многу ми се шета, дете со пролив во раце, сум чекала во чекални по 2-3 часа и на 10 минути до кола да го пресоблечам зашто пропуштила пелената и лом целиот... за да дојдам до Herr Dr. и да ми рече дека и после 3 недели пролив дење ноќе, не е "доволно" дехидриран и малаксан за крвна слика да се направи.
    И еден куп слични ситуации.
    Не знам, јас имам многу вакви искуства собрано досега, ете последното од завчера кога затоа што кашлал 3та недела му препиша СУМАМЕД.
    Инаку, ако сакам второ мислење од општ педијатар што треба да направам, знае некој? Или едноставно да сменам матичен?!

На Ava.84, mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Си имала среќа што налетуваш на десна нога станат персонал:).

На gjoker4e и SanelaS им се допаѓа ова.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.445
    Допаѓања:
    6.971
    Ако имаш можност да смениш матичен друго тешко.

Моето искуство од денес имавме систематски преглед закажан уште пред 5 месеци термин , ајде чекавме што чекавме 40 минути и не викна сестрата. Арогантна, безобразна мислеше дека дете кое нема уште 3 години е дете од 13 години, малиот се вознемири а таа почна да вика застанииии тука , одиии тамуу и тоа со повишен тон од што малиот се исплаши и почна да вришти. Ајде одиме во друга просторија малиот се плаши да влезе таа пробува во раце да го зеде откако тој дава отпор ( нормално нема да оди кај некого прв пат што го гледа ) , таа ги крева рацете мафта во воздух како во смисла невоспитан.. Си го прибирам јас влегува со мене се смирува, се смирувам и јас оти скоро секогаш ми се спојуваат сијаличките од ваков однос. Го соблакам детето и така дремеме во една соба уште 40 минути чекајќи го докторот. Прегледот го извршува за не цели 5 минути, потполнив еден лист прашања не ги ни погледна . Две до три прашања, диши диши , уши, така низ телото го зирна јаде нејаде ....Викам не јаде млечни производи вика не е битно, јаде ли овошје зеленчук викам да супер е. И за на крај пошто малиот цело време збореше македонски, дојде до констатација незнае германски, викам знае само со мене збори македонски. Епа супер тоа е тоа , следен термин за една година. Значи преглед 5 минути , ако не си проанализирам нешто самата дека не е во ред никогаш нема да откријат.....Мислам да си се искажам јас вака кај нас нема можност за менување во ординацијава се 3 педијатри од кои само најмладиот е супер ама не секогаш тој ти се погодува. Во радиус од 20 километри педијатрите се преполни и не примаат нови пациенти, останува тоа ние да анализираме, проценуваме и да се молиме да не дојде до посериозно нешто инаку тука системот потфрлува...Недостигот на персонал влијае на секој можен начин. Среќни сте ако наидуваате на добар персонал.

На Honny, WonderGuurl, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Што е овде плаво мастило за во уста на дете? И која течна пудра за меуриве од коксаки?
    Јас значи прогласувам пораз. До сега ништо не нема измачено како коксаки. Или сум премногу свилена? Или во улога на жртва?
    Сакам и мене да ме фати и да експериментирам со се живо и диво и да пронајдам лек со кој за секунда ќе го снемува коксаки кога ќе го фати некој.
    Бело знаме

18. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.044
    Фача на инфо. Секако ќе се пријавам но немсм јас толку среќа да добијам производ без пари. Која масинс за сушење ја имаш ти ?

19. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.044
    Многу ракописни грешки како неписмена :whew:думкам бебе и пишувам . Sorry

20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.473
    Допаѓања:
    183.657
    Добро утро девојки :)

Се спремате за празнициве?
    Некоја да ми предложи некое добро вино овде? Црвено и бело. :wasntme: Нешто слично на Александрија нашите.

Имам овде неколку од лани зимата што ги добивме на подарок, темни, овошни и се пиеле исклучиво греани. Со што ги комбинирате, како ги спремате? :)