Јас прочитав дека освен за декември, ќе бидат превземени/платени и сметките гас за јануари и февруари. https://www.iamexpat.de/expat-info/...-cap-subsidy-announced-for-households-germany
Ама така никој нема да штеди декември, јануари и февруари, тоа не ми е јасно... И што е Preisbremse. Ама ич не ми се гугла да не ми излезе некоја дијагноза.
Кај прочита? Сами идат парите или треба да бараме Ќе ги замрзнат цените Нивни кочници наше замрзнување Бај д веј хелоу (5 пати редактирам )
https://www.mdr.de/brisant/heizkostenzuschuss-auszahlung-wann-198.html Ова за корисници на вонгелд и студенти
За прајсбремсе најдов јас, ми делува логично. 80% од потрошеното да се наплаќа по една фиксна цена, другите 20% според цената од договорот, олеснување во секој случај. Дека сметки простуваат ми делува еутопично, не верувам
Се знаеше дека би било за некоја категорија најзагрозени. Кој работи, рмба, сметки плаќа ќе го доотепаат со даноци и сметки, аир не виѓава.
https://www.br.de/nachrichten/deuts...icket-welche-entlastungen-kommen-wann,TLxbbpR Um die Zeit bis zur Gaspreisbremse zu überbrücken, bringt die Bundesregierung, wie oben beschrieben, gerade eine Soforthilfe auf den Weg. Und so funktioniert sie: die Soforthilfe ist im Grunde eine Einmalzahlung für Dezember an Haushalte, die Gas oder Fernwärme beziehen. In der Praxis funktioniert das dann gar nicht direkt als Auszahlung, sondern so, dass im Dezember die Abschlagszahlung fürs Gas wegfällt für alle, die direkt einen Vertrag beim Gasversorger haben. Entweder die Gasversorgungsunternehmen buchen den Abschlagsbetrag nicht vom Konto. Oder sie verrechnen die Soforthilfe als Gutschrift in der nächsten Abrechnung.
Овој линк е од пред еден месец, горниот од Мари е актуелен. Да прогугламе да не е актуелниов продлабочување на првичниот текст.
12.11 е пред десет дена, има разлика до еден месец. Еве еден нов (актуелен) од 22.11: https://www.br.de/nachrichten/deuts...se-soll-rueckwirkend-ab-januar-gelten,TNtqlkY
Нели го намалија данокот на 7% за гас тоа е до 2024 мислам!? Може пак да ни дадат од овие 300 евра што ни ги дадоа за енергипрајспаушалот ,не се лутам.
Ништо чудно пак да имате клима бонус и вие. Австрија уште еднаш ќе прати по 500€ во февруари 2023, таман и јас покрај сопругот ќе фатам услов.
Еве нека стои овде за да може и друг да се информира. Прво да нагласам дека како и за се така и за признавање на дипломите има разлика од покраина до покраина. Битно треба Б2 јазик, преведени документи диплома, сведителства, државен испит итн. Се испраќаат и се добива defizitbescheid каде што пишува на кој начин може да се признае дипломата. Или кај среќните дека е директно признаена уствари кај тие со висока најчесто. Работно искуство обично не признаваат и си сакаат да преполагаш. Има избор помеѓу Kenntnisprüfung и Anpassunglehrgang полагање. За Anpassunglehrgang треба да си најдеш клиника и да си аплицираш со Lebenslauf, Defizitbescheid i B2, најчесто се работи 6 месеци како пракса, која е платена и на крај има завршен испит кој реално ќе го научиш како песна во тие 6 месеци и факт е дека е полесен и посигурен начин. Kenntnissprüfung e испит за кој што се оди предходно на припрема во училиште и кошта околу 3000 евра, најчесто го плаќа работодавачот за да те врзе после на некое време. Јас бев на Kenntnisprüfung бидејќи работев во дом и не можев поинаку. Можам да кажам за мене беше многу стресно, припремите ни беа непрофесионални и кратки, колку да си поминат на редот и бевме оставени сами на себе. Отцепувањето беше престрого. Учев од книгата Pflege heute воглавно и положив за среќа. Ама ептен беше тешко, а шанси има само 2, така да Anpassunglehrgang според мене е многу подобра опција. Се полага практично и теорија во различни денови. Ако има уште прашања, прашајте, ќе одговорам sehr gerne
За 16+ месеци дете кои патики, чизми, Gummistiefel, Regenjacke и Matchhose одделни или целосни? да ги купам? Малата почна на 2 години и беше полесно да изберам, а малиов само што прооде на 16 месеци (исто како и малата на 16+ што прооде) и не знам како да изберам? Не оди најстабилно и не можам да го замислам во Gummistiefel, а не сакам да паѓа во градинка. И уште нешто важно, многу важно, што да имам дома за стомачен вирус. За нас тројца кока плус ама дете е мало за кока кола. Електролити имам едни ама ако може и други предлог. И што се друго од лекарства за стомачен вирус? За дете 16 месеци, за дете 5 години и за нас возрасни. Имате ли и едни за повраќање специјални ги видов во брза помош да не мора после цел стан да се пере суши наредни три дена? Имаа ли посебен месец кога го има тој вирус со повраќање или во секое време може?