Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    Женски кој вит Д ( маслен да е ) го давате на малите , дали има Вигантол таму ? за 10тина дена се селиме натаму па да знам што да зимам од мк за старт дури се свестам кај сме што сме :D
    @Yowannty мислам те имам читано и тебе дека даваш Вигантол , од каде го зимаш , за него ми е осoбeно важно да го имам.

И кое млеко без лактоза да го барам ако знаете ..

2. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    @Ava.84 @gjoker4e @Chantal фала ви многу на одговорите. Иначе јас бидејќи не знам како идат цените за соби мислев да им давам месечно барем 350-400€ Али не бев сигурна дали тоа ќе биде доволно. И знам дека они нема да го прифатат тоа па планирам на крај сите одвоени пари за нив да им ги дадам на крај. Иначе не ми се баш блиски блиски, само добри пријатели

На gjoker4e и Ava.84 им се допаѓа ова.
  3. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    5.801
    Eve jas bi se nedovrzala na postot jas bi davala po 250 evra i eden pazar na namirnici od 100 evra Momentalno se e poskapeno i se cini pari bliski dalecni seedno,samo uste prviot den rascistete kolku i da ne sakaat da zemaat ppdobro da zemat za da ti bide i tebe polesno da ne se pritresuvas na se i sesto.

На gjoker4e, Ava.84, Mala panda и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    А фа прашам и ова дали можам во багажот да носам мал фен, пегла за коса, лекови и козметика?

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    36.342
    Гледам Аусбилдунг за ZFA zahnmedizinische Fach Angestellter и првата година бруто е 850 евра. Заебанција е или? :D Втората година дури до 885 било..
    Во маркет имам видено 1000 евра е првата година.

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.930
    Допаѓања:
    177.583
    Земам рецепт од педијатар и го земам од локална аптека. Го има по аптеки да не се секираш. Извини доцна што одговарам, не ми стасала нотификација случајно видов. :|

Од Македонија носи си сирупчиња за тт зошто овде парацетамол нема, а и ибупрофен некогаш не се наоѓа. Ја би зела и капки за нос од таму, оти овде цело време купувам различни ниедни не ми помагаат ни мене, а и на децава потешко им пушта нос од детските и бебешките не знам оти така. :?:

7. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Јас дојдов до ибуфлам вчера :party:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    За мед. сестра е околу 1000 евра, ама зависи од работодавците, од фирмата мислам, исто како плата. Нели треба да си најдеш покрај училиштето и работно место за пракса и фактички за тоа добиваш плата?! Или не :D нека ме просветли некој поупатен.

Иначе ќе прашував, излегувате ли на минусни температури надвор со бебе на прошетка и колку време се задржувате?

9. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    126
    Доколку е чекиран или одлучиш да биде со останатите куфери смееш, горе во авионот ( кабински ) смееш до 100мл течност а за останато незнам.

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    36.342
    Со првото дете според гугл прв ден 5 минути, втор ден 10, трет 15... Со второво дете колку што мора. :D Соодветно облечено. Во кенгур накај тебе свртено. Ако е над 6 месеци и веќе седи нанапред може количката да ја свртиш да седи накај тебе свртено за да не му дува директно. Ако влезеш во трговски само што ќе го влезеш го соблекуваш, пред да излезеш од трговски го облекуваш. Ако спие ти треба скафандер со два патенти надоле и кога ќе влезеш во трговски го откопчуваш и тргаш ќебе. Зависи колку е топло во трговски. Надвор можеш да излезеш кога ќе спие за да спие во топло во количка, а да диши ладен воздух и да јача имунитет. Не крајот на краиштата само на нас родителите ни студи. Не се сеќавам лани колку беше најниска температурата за да знам на колку сме излегувале ама знам дека не сме гледале ни температура ни саат, додека пак во лето мора да се гледа температура и УВ индекс за да се излезе надвор.
    Синоќа излегов сама викам жал ми е да ги мрзнам на ладното, а надвор имаше премногу бебиња и мали деца, и пак заклучив дека мене ми студи, на децата ќе им годеше пак да излезат.

На Honny, mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  11. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    1.836
    Мајки за детски додаток што ми се потребни за да поднесам за детето? Јас и ќерка ми сме со Бг пасош, пријавени на адреса од 01.06 а работам од 23.08. Од 01.01.2023 се селиме во друг град и тогаш ќе го пријавиме и маж ми, бидејќи до сега беше во Мкд заради тоа што станот кај што сме сега е мал и не можам да го пријавам и него. Сакам кога ќе се пријавиме во општина да прашам и за градинка, а и плус за детски додаток. Некои ми викаат дека ќе ми исплатиле уште од кога сме тука со ќерка ми пријавени, значи уште од јуни месец, некои па викаат не. Нема ни врска тоа мене највеќе ме интересира дали во општина се тоа прашува и дали они ќе ми кажат што документи или треба јас да имам спремано и да и однесам само. И плус за класата дали сама ќе ми се смени кога ќе се пријави сопругот или треба јас нешто да направам? Бидејќи сега се водам 1 класа.
    Станува збор за Mecklenburg-Vorpommern
    Deutsches Bundesland, покраина.

12. NovaMihajlova

NovaMihajlova Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    46

И во овој период мислам дека сите што имале празни станови ги имаат дадено под Sozialamt, претпоставувам дека и додека е празен им плаќаат нешто месечно. Овој изгледа сакаше да го ослободи па да ни даде некоја цена, како и да е ништо со тој стан.
    А да беше за во некој голем град овој ајде,ама во секое место каде е празно ги населуваат. И тоа е.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    36.342
    Киндергелд од датумот на кој детето е пријавено на адреса, но не повеќе од 6 месеци. Ако поднесеш барање за киндергелд после 8 месеци од пријавувањето на адреса ќе ти исплатат само за претходните 6 месеци, нема да ти исплатат за првите 2. Ме сфати мислам. Потребен ти е интернационален извод на раѓање од детето, 2-3 формулари да ги испринташ од интернет, пополниш и испратиш или да ги подигнеш директно од Familienkasse или Agentur für Arbeit ако имаш во близина. Во општина немам видено формулари за киндергелд. Едниот формулар е барање, едниот треба работодавецот да го потполни и печат и потпис да стави, едниот дека си со ЕУ пасош нз како беше името на тој. И можно е да ви бараат потврда од Бг дека не зема таму детето киндергелд. Поднеси порано, не е комплицирано, зошто да ти пропаднат парите, плус во јуни мислам дека даваа 100 евра корона бонус или грешка сум за месецот.
    Класата нз дали ја менуваат автоматски.
    Градинка онлајн се поднесува.
    За киндергелд одговор се чека околу шест недели.

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tinkerbell11

Tinkerbell11 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    1.836
    Фала ти многу.
    Уште нешто. Некаде прочитав можело и со документ од Мкд само да сме навеле дека во Мкд сме живееле, и затоа од таму вадиме. Дали би поминало тоа или мора од Бг?

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    36.342
    Нас не ни бараа никаков документ само да напишеме дека не земаме киндергелд на друго место. Па не знам дали автоматски можат да проверат ама најдобро тие ќе ти кажат бидејќи секаде различно е. За ова дека бараат во фб групите имам прочитано.

На Tinkerbell11 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Девојки, добивме термин за обнова на пасош на малата во амбасада овде. Од потребни документи пишува дека треба извод. Ние овде имаме интернационален извод ваден во Македонија. Ќе ни заврши ли тој работа?

17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Значи аман веќе од болестите од градинка, сакав да ја пуштам утре за дедо Мраз, ама шарлах има појавено во градинка:@
    Мислам дека откако почна зимата повеќе дома седе, отколку во градинка, се надевам оваа недела ќе се оправи:(

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    126
    Јас завршив со интернационален во Берлин.
    Кај нас се затвори градинката и воспитувачите се болни вчера се јавија. Некој грип има бетер од корона..

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    И ние сме во болните со тт кашлица, нос течење, со гурли на очите како конјуктивитис и на крај доби антибиотик.Воспалени уши.Сега ми е страв да дадам сируп #мефатиангсот наЏоки:tmi:.
    Сум дознала зошто има недостатоци на лекови.Зошто фарма фирмите го префрлаат производството во Кина , а Кина била во лок даун .Така ми објасни нашиот доктор.Јас не сакам лекови од Кина:worried:.Сигурно ќе се без квалитет како се што доаѓа од Кина:|.

Ех така мајки сите болести ќе ги фатат малите и еве ги 6 години после ќе биде подруго и полесно .Бидете јаки и издржете неколку години:f:.

Последна измена: 5 декември 2022
    На Heleny, Chantal, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    268
    Devojki mi treba pomos, na maloto treba da mu vadime viza, se javiv za termin mi rekoa pisi mejl i da ne ocekuvam brz odgovor traela procedurata dodeka odgovorat. E sega na stranata nivna eden validen mejl drug ne validen, nekoja od vas da znae tocen da cekam za djabe. ( za vo Gelhauzen)