@promeneta да не сликам и јас @Jagoda123 веќе сликнала се што е потребно Единствено би те советувала да купиш квалитетни и удобни топлинки,потребни се дека цел ден се во нив @Jagoda123 би сакала да сум ти комшика едно од омилените места ми е фридрисхафен Има една членка од форумот таму можеби се најдовте
Здраво ....м е интересира каква е процедурата за упис на дете прваче во Германија и дали нечие дете било запишано и тргнало да речеме во октомври во прво ...thank you
Тие 10 дена што следуваат годишно по родител за болно дете, 100% се плаќаат или? Шефицава вика 100%, а јас имам слушнато/ прочитано 60-70%. На интернет пишува 60% бруто, 90% нето, ама ако не знам таму што во последните 12 месеци 100% и во друг параграф дека од износот се одземаат осигурувањата (пензиско, здравствено...) и не можам да го разберам. И дали тие 10 дена се во текот на една календарска година или од првиот ден кога ќе се побара па од тогаш се смета една година? @promeneta Не мора да купуваш одма, првите неколку дена ќе одите заедно па ќе видиш што ќе имаат другите деца. За вакцина никој ни нема ништо спомнато. Тие за дожд од ХиМ ги порачав. Кутии секаде има само да е полесна, да не е многу тешка. Ранче според возраста. Кај нас не треба шише од чаша пијат. Хаусшуе било какви само да се со тврда подлога од доле, да не се лизгаат, да не ја стегаат, да не и држат многу топло. Тие се најбитни некако па и купив најскапи кои од прв ден завршија за украс бидејќи паѓаше со нив. Затоа подобро не купувај додека не видиш што носат другите деца. Кај нас паста, четка, пешкир, постелнина имам во градинката, ние носиме само ќебе, памперс, влажни марамици и резервна облека. Од втора недела почна сама и по цел ден. За јадење леб со путер или фриш кезе, или кашкавал, оној бејби бел во круг црвениот, путер кроасан, брецел, овојше или зеленчук. Или домашно ако правиш кифли или нешто слично. Не се носи ништо кога почнува, подобро е да однесеш кога ќе завршува благо и ваучер од некоја продавница или само благо.
@gjoker4e не е 100%.Ама мизерно е искрено.Кога ќе пресметат минус даноци и одбивки ќе ри се падне некој смешни 30 евра се чудиш и се крстиш колку заработуваш.
Мене ми е дека саат и пол порано си отидов дома, а ме пишаа дека цел ден не сум била па ќе испаднам во минус. Тие сакаат да плати само кранкенкасето, да заштедат тие и упорни се и колегите дека 100% ќе ми исплателе и ја негерманка не знам како да им докажам, а и не сум сигурна за да им докажам. Ќе чекам па ако испаднам во минус ќе им докажам.
Die Höhe wird durch folgende Regeln ermittelt: Das (Brutto-) Kinderkrankengeld beträgt nach § 45 Abs. 3 Satz 3 SGB V 90 % des ausgefallenen Nettoarbeitsentgelts (Differenz zwischen theoretischem Netto-Arbeitsentgelt ohne Freistellung und tatsächlich ausgezahltem Entgelt). Hat der Beschäftigte in den letzten 12 Monaten vor der Freistellung beitragspflichtige Einmalzahlungen in Sinne von § 23a SGB IV erhalten (z. B. Urlaubs-/Weihnachtsgeld), so beträgt das Kinderkrankengeld 100 % des während der Freistellung ausgefallenen Nettoarbeitsentgeltes, und zwar unabhängig von der Höhe der Einmalzahlungen. Deckelung: Das kalendertägliche (Brutto-)Kinderkrankengeld darf 70 % der kalendertäglichen Beitragsbemessungsgrenze in der Krankenversicherung nicht übersteigen (Beispiel 2019: 4.537.50 €/Monat x 70 % : 30 Tage/Monat = 105,88 €/Tag).
Истово го прочитам, разбирам се до збор ама не можам да го сконтам и појма немам колку ќе ми исплатат. Ќе почекам. Со платата ќе ми исплатат или посебно се исплаќа тоа и кога?
Да, да...имам јас користено. Не плаќаат во никој случај 100%. Ако сакале на работа да се толку солидарни, требало тебе да те пријават за болна. Ем тие ќе земат од кранкенксето пари назад, ем тебе ќе ти се исплати 100%. А зошто цел ден те пишале кога само саат и пол порано си заминала? Колку саати работиш дневно? Имаш шанси да го вратиш тоа време? Може пофино ќе ти било да ти скинат од плата за саат и пол.. А Германците врска немаат за денови за дете - тоа е оти не користат. Знаат дека не е 100% па не им одговара.
Шефицата рече дека ќе ме пише цел ден за да ми исплатат 100%. Осум саати ама работев шест и пол. Повеќе пари се ако ми ги исплатат тие шест и пол саати ама ќе им покажам кога ќе ми стигнат парите. А за да ме пишат мене болна нели треба некоја потврда од матичен. Јас сега однесов потврда од детето, на неа пишува итно дека било.
До 3 дена не ти треба потврда од матичен за тебе. А што е со саатите што ги изработи? Како прекувремени ќе ти се важат, нели? Инаку јас колку што знам, ако си изработил во денот повеќе од 50% не може болен да те пише.
Здраво, дали можеби имате инфо дали има рок да влезеш во Германија откако ке ти дадат фамилијарна виза. Многу ви благодарам на инфото бидејки имам термин наскоро па би сакала да знам.
Нема никако да ми се важат сега за сега бидејќи рекоа ќе ме стават цел ден болна за да ме исплатат 100%. Кога ќе ми стигнат парите од тоа киндеркранкгелд ќе им покажам колку ми стигнале па ќе видиме. Инаку и шефицата е мајка и кај нас е се некако поразлично од тоа што пишува на форумов па ќе видиме може и за ова е нешто поразлично бидејќи сите рекоа 100% исплаќаат ама ете на интернет никаде не пишува така, уствари пишува за во некои одредени случаи ама не знам дали и јас спаѓам во нив. Во договорот пишува дека ако сум болна треба да се јавам најкасно до 6 сабајле и да ги известам и истиот ден да се отиде на доктор.
Добро во договор ти стои дека мораш и за еден ден отсутна да носиш Ärztliche Bescheinigung? Аман бе што фирма ќе беа. А за твојата ситуација само следното ќе го кажам: со 6.5 саати од 8 е сулудо да ти го опишат цел ден болна а тие саати папала Маца. Затоа што можностите се следни: - да не пишат ништо, да должиш саат и пол и да го вратиш во рок од една недела со останување малтене по 15 минути повеќе дневно; - да те пријават тебе болна (не им треба потврда од доктор - сигурно) и да си земат од твоето здравствено осигурување пари назад - здравствените куќи се на ниво на Германија, па не ми се верува дека имаат различни правила, - или да те пријават дека детето ти е болно, т.е. во тој случај тие воопшто ништо не те плаќаат - тој ден комплетно ти е одбиен од плата бруто, а здравствено те плаќа директ тебе нето и плус уплаќа во пензиско за денот... Ама тие 6.5 саати остануваат како твои прекувремени. Оти не е фер да не те платат ништо, а ти си изработила скоро цел ден. Е сега. Ако одите со последната опција, да знаеш дека твоја одговорност е да го дадеш оригиналот од педијатар на кранкенкасето секако со податоци позади за тебе, тврди ја банкарска сметка и сл. На фирмата даваш само копија чисто за инфо. А најбезобразно би било да те пријават тебе како болна, да си земат пари за тебе од кранкенкасето, а при тоа ти им подари 6.5 саати од 8 гратис работа. А може и така да направат. Мене на работа така ми направија за ќерката кога беше болна - вика дај ми потврда од педијатар, а тебе ќе те пријавиме како болна за да не се замарале со одбивање од плата и сл.
@Kaetana работам со храна и не смее ни настинати да работиме. И на предавањето на кое бевме истото ни го кажаа и дека мора најрано што можеме дента да отидеме на лекар. Ќе почекам да стигнат парите па ќе им го кажам сето ова што ми го кажа ама нема да ги барам саатите дека ми дадоа одмор иако не ме следува и плус три дена платени.
@gjoker4e супер. Јас само да ти кажам како стојат работите во случај да сакаат да се безобразни. Значи кај вас работата е и на 7миот саат да ти се слоши и да не ти е добро, мораш на доктор најбрзо што можеш и да однесеш за што се работело со цел да не испадне нешто заразно.
Јас кога поднесов беше во рок од 3 месеца да се пријавиш на живалиште во Германија и да си направиш престој(Aufenhalterlaubnis).Ова ми е од 2013.Ама не верувам дека е сменето.Ако знае @TutiFuti измени нека каже.
Кој имаше пишано за градинка или нешто како дневен центар за деца кај што можеш да го оставиш детето ако имаш термини и слично? @Ava.84 ти да не имаше пишано или не, никако не ми текнува кој или @FreeMind ти да не беше Како е поточното име на тоа за да видам дали има во нашиот град