А јас мислам сирени.Па и мојот нешто правеше , а јас само што сакав да платам за децата поклоните за Н.Г мислев вирус е и го исклучив и мајтојс и се. Стварно грозно беше.
Мене изгледа ако дојде до некоја катастрофа не планираат да ме известуваат и спасуваат, ништо не ми стигна. Зошто ваква дискриминација…?
@gjoker4e ние ставивме камери на секој ќош од куќата, поврзано е и со тел. Ако има нешто зачувува неколку недели уназад. И домофонот е со камера, поврзан со тел. гледаш кој ти звони. Секако квалитетот на влезна врата и прозорци е од огромно значење. Има влезни врати од 1000, нашата е 9000. Не дека е кузнее каква, гарант има и дупло/тродупло поскапи…ама колку толку има некоја сигурност за тие пари. Е немаме ограда, не сме до таму стасани. Со надеж целосно да се средиме до пролет. Се на се, не ми е страв, сигурно се осеќам. Населбата е сигурна, мирна.
И јас се пријавувам незнам дали е истиот вирус, почеток од вчера ме боли грло, кивам , нос тече па е затнат … темп имав пиев парецетамол. Страв ми е бебе да не се разболи , а што можам по цел ден е само со мене. Не ми е јасно како може да закачам нешто кога не се мешам со народ не дека не сакам туку нема со кого на местото каде што сум немам познаници . Тоа е се помирив со судбината шетаме сами со бебе секој ден кога не врне и нема силен ветер.
@gjoker4e кога ќе знаеш што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш кажи вака јавно , може ќе ми дојде идеја. Породилното ми е уште 6 месеца, во фирмата каде што сум не сакам да се враќам, а и дог ми завршува овој месец нема да ми го продолжат, дипломите од македонија не ми се нострифицирани , немам ниту сертификат за јазик. Деновите минуваат а јас стојам во место , се чувствувам дека губам време. Незнам ни бебе дали ќе ја примат во градинка , свеќи да дојде да чува дете сега за сега не сакам никако.
Не успешен бил варнтестот многу луѓе не добиле или добиле задоцнето известување. Пак ќе не плашат со глупи тестови.
А уствари што треба да правиме кога ќе го слушнеме алармот кога ќе биде стварно? Ако е земјотрес секако ќе не потрупа. Друга која природна катастрофа овде? Море нема. Вулкани не знам. На алармот од Алекса ме потсеќа што брка чудовишта од дома.
Од 1.1.2023 поскапува и градинката и храната во градинка. Ама се покачува и киндергелд да не заборавиме па исто е. Платите се покачуваат? Автоматски ќе ми ја покачат или треба сама да им речам?
МхМ, што велеше баба ми- тепаат кој нејќе Мислам, може ќе ти ја покачат и без да речеш, а и да не ти ја покачат и ако речеш.
Мене ми почна Mutterschutz. Покачување нема. Немаат кажано од градинкава за покачувања, ама не ме чуди да рипнат цените. За киндергелд само видов дека за четири деца 1000еу ќе земаме.
Отсекогаш ме интересираше, кога е едно дете се 238, две за двете по 238. Кога се има три деца за сите три се зема по 245 пример не знам колку е, или првите две по 238, а третото 245? Или сите четири по 250, или првите две 238, третото 245, четвртото 250? Ама како што кажуваш за четири деца сите четири по 250?
Сите добиваат износот кое следува со најновиот член. Мислам дека од 2023 за секое дете е 250еу. Јас се нервирам од сега плата што ќе ми биде 65проценти, уствари не даваат повеќе од 1800.
На нас пред 3 месеци ни ја покачија градинката, за 20е, прво плаќавме 180 сега 200, без јадење и без спиење, од 7ипол до 14ч. Стварно претеруваат, плус една воспитачка ми рече ама зошто до 2 да останува, нели може порано, сама останува бла бла, и реков на работа сум и толку. А нема везе, има деца во градинка и до 2ипол. И секое известување од градинката е или за бактерија или за пренослива болест, не ми е јасно зошто не воведат болни деца што буфтаат и кашлат, со зелени мрсули до земја да не примаат во градинка додека не оздрават, а не цела градинка се разболе од Шарлах па им текна такво известување да пуштат Друго нешто планират да покачуваат?
Да се убацам ко џокер у покер. Незнам у која покрајнина си, од 14ти Ноември по нивно 18ти влегов у Mutterschutz е израчунато ми е дека ќе зимам 67% од плата (Лопови) нема врска.. на колку зема Elternzeit? Дали 2рата година влијае на тие 67% никако да разграничам...