Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.349
    Мора сама да каже дека оди да кака или да викне од вц дека какала и да ја избрише некој. И да ја прашаат дали какала, таа ако рече не, нема да ја проверуваат.
    Како е бебе? Помина ли тт?
    Ќе и кажеш дека одите на едно многу убаво патување во убава земја дека има многу убави другарчиња, луна парк, се е убаво. Ништо негативно нема да спомнуваш. Децата многу брзо се прилагодуваат. Немој да и го пренесуваш тоа што го чувствувам, во смисла дали ќе има другарчиња, дали ќе и недостигаат старите другарчиња, баба и дедо. Тебе ти е тешко, не и на неа. Мислам и неа можеби ама не колку тебе. И цело време во глава мислата дека ова го правиш за нејзино добро. И памет го глава дека за 10-20-50 години може ќе треба во Канада да се селиме. :D
    Како ќе мислиш така ќе и биде. Потсетувам се зошто се селите. Зборувај и со возбуда. На пример како што јас имам страв во авион и мислам дека умирам, а на малава и викам уау колку убаво бла бла, а не мислам ништо од тоа. Само напред и само позитивно.

На Chimera му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.752
    Пробај да си одговориш сама цитирај се и пиши како некој истово да го прашал , даваш супер одговори сигурна сум сама ќе го најдеш одговорот.Оти си паметна само многу мислеш остави ги работите сами да течат.
    Воз -убан , сбан регионал бан ги сметаш ли за возови?
    Нема ништо страшно има многу луѓе камари , зихерхајт луѓе итн.
    Ако те викнат од градинка ќе има кажеш секогаш повеќе време од 30мин до 1ч.Не се замарај за градинката можат да почекаат оти ти не си на клинче.Кога ме викале мене и маж ми патот ни е бил по 1-1,5ч и што кога дојдеме детето не плаче.
    И така.

Правите ли Бадникова вечер? Јас сум спремна уште маса да украсам:angel:.

На Biljarkata, mal.ecka, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.349
    Доаѓаат вечерва деца на врата???

4. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Денес подобро. Од понеделник вечер се мачиме, со парацетамол на 37,5 симнуваше. Си мислам стомачен некој вирус е и фала богу на поарно оди. Фала ти што помисли на нас :inlove:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. NovaMihajlova

NovaMihajlova Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    46
    Дали некоја од Вас живее во близина нa Marsberg, Warburg, Brilon...?

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.349
    Фала ти Ава. Дојдов до одговор на тој начин. :D Не го сакам тој Аусбилдунг. Добра тактика. Не му давај риба на човекот, научи го да лови. ;) Баш ќе пробам вака и за други прашања што ме мачат. А возот појма немам каков е освен црвена боја дека има на него ако има нешто врска тоа. Има и автобус ама со автобус е 40 мин до таму.
    Не дојдоа. :) Ама имаше деца по пат. Сигурно се уште мислат дека сме Македонци дека сме Албанци па од таму и муслимани. Кога не ставив на надворешна врата божиќен украс тоа е… Со паникава битно ми беше да знам ако заѕвони ѕвончето дали ќе се деца или да го вклучам алармот за напаѓачи.

На Ava.84 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Дали некоја знае како се движат овде цените за заби поточно за мост или импланти ?
    Немам двојки јас никогаш излезено и тоа сакам да го средам па знам дека овде е се подобро,некоја ако знае цени како се движат би ми било од корист
    @danichap честитки нека е живо и здраво и среќно

На danichap, gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.687
    Какви деца Џокерче? Не одат тука на Коледе ако мислиш нешто такво. На 6 ти јануари доаѓаат маскирани ама тоа свети три крала е нешто така тогаш благословуваат домовите.

Ние друштво имавме денес и за прв пат посна вечера инаку кај мм не постат па секогаш мрсно сме спремале. Јас трема имав како ќе ми испадне гравчето зошто нели како Македонка да не имаат преголеми очекувања од гравот :D. Јас на нашиот Бадник пак си правам со паричка, тука секако е неработен, незнам дали низ цела ДЕ е неработен.

Купувате поклони од Дедо Мраз? Веруваат во Дедо мраз децата? Мојот многу возбуден е среди собата да не се сопне Дедо Мраз од играчките. Еднаш реков дека ќе му ја купам играчката што ја нарача па ми вика абе не ти тоа Дедо Мраз ќе ми донесе ти друго купи.

На Ava.84, gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    7.285
    Цените се различни, конкретна цена мислам дека никој без проценка нема да може да ти каже. Мора да се види прво што треба да се прави. Дали има канали за чистење, заби за санирање, место кај да се држи мостот и сл.
    Ама на пример ако веќе имаш мост и е потребно да се смени, забарот може да ти изготви план и кранкенкасето да покрие околу 50-60% од трошоците. Нормално ако се согласат. Ама најчесто одобруваат. Па така ќе скратиш на трошоци. Просечно за 4 предни цирконија материјал,без метал, супер изработка би ти било околу 1500 до 2000 евра вкупно.
    Имплантите се далеку поскапи и процесот е многу по комплициран и трае со месеци. Пошто прво се обработува местото каде ќе се става имплантантот, па се чека месеци додека заздрави па се става имплантантот. И секој пат има шанса да не биде прифатен од телотото. Цена околку 1000 до 2000 евра од заб.
    П.с цениве ги знам пошто другар мој работи конкретно ова. Па сме зборувале на темава. Јас не сум забар.
    Другаров работи во Аугсбург и е навистина одличен со години работно искуство во Словенија и овде. Ако ти врши работа ќе ти дадам контакт.
    Од прилика вака ми стои во сеќавање дека беше.

10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    5.808
    Jas pred godina trebase da stavam most 6 zabi mi pobaraa na edno mwsto 5000 evra, na drugo 3500 evra .Aok nisto ne mi odobri da pokrie.Letovo vo Makedonija se komplet za 1000 evra zavrsiv, ovde vadev popravav i go spremiv mestoto tamu doaredija i napravija most. Prezadovolna i od usluga i od izrabotkata.

На Gosh, Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.349
    Да додадам, прво склучи забно осигурување што покрива 90-100% и секогаш можеш на рати да платиш. А за пари скапо ќе е секако, зависи што ќе покрие АОК и забното осигурување. На забар одма ќе ти кажат отприлика според твојата лична ситуација.
    Колку време беше во Мк? Мене страв ми е да не започнам Мк па да треба пак на забар па тука да не се нафатат да го средат тоа што треба, ако затреба.

Одеа на Коледе деца ама не ѕвонеа кај нас. @Chantal Од Романија беа тие што ги видов. Надвор имаше и други групи деца ама не знам тие точно кај одеа.

Денов прекрасен. :l: Обично недела е тмурно и облачно ама денес е посебно убаво. Стварно ќе си помислам дека некој го контролира времето во недела да е секоја недела облачно. :smirk: А денес дека Божиќ сончево, светло, некоја неверојатна и пријатна енергија во воздухот има дури чувствувам дека најсериозно ништо во животот не е невозможно. Или само имам вдишано некоја марихуана по пат па чувството вакво е.

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.752
    Хахаха love is in the air:D. Кај нас е мрачно само да спие човек|-).

@Chantal мојата верува во Д.М.Доби две писмо од него.Едно во школото го пишале , другото ние и доби одговор.Бевме и до Himmelpfort ама и беше страв од Д.М.
    Што порача тоа и доби.Ама догодина немала веќе да порачува оти имала доволно играчки.Викам добро сестра ти ќе добива само.Не и таа нема(facepalm):rofl:.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    5.808
    3 nedeli bev ama tuka vadev popravav tamu zakazav so vreme i sekoj vtor tret den odev strugaa,popravaa,nosev zastitni neznam kakvi ,merki zemaa i 3 dena pred letot bese se komplet .Ovde nemase sansi ke me oderea od pari, sega na sledno idenje nov zafat ke pravam.

14. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Да се надоврзам и јас размислував за Мк но и јас ке сум само 3 недели и во втората недела имаме блиска свадба па затоа незнаев дали ке можам да стасам
    Тогаш може и во Мк да прашам

15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    5.808
    Незнам од кај си ако си од Скопје , накај Карпош Влае може да ти пишам контакт од моиве можеш да се договориш претходно.

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.349
    Najden e Telefon vo Gütersloh - Berliner Straße kaj Tipico i Aptekata

Izgleda deka e od Makedonec
    Случајно телефон да не изгубил некој од тука.

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.349
    Таман годинава е при крај па да ви ги предложам ФБ групите 1€ Sparer и Budgetplanung für alle. И методата Umschlag sparen ја има во нив што е одлична посебно затоа што тука идат пресметки за небенкостен, струја, данок. Ако ви треба експерт за штедење тука сум. :lol: Ако некој нема ФБ тогаш на инстаграм кај мои финансии ја има истата метода Плик штедење.

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.349
    Не се разбравме нешто на психолог па да ве прашам. Дали треба друг збор да е наместо traurig?
    1. Се враќаме во шпил плац дека сме заборавиле играчка и кога се враќаме ја нема и детето е тажно.
    2. И кажуваме на малата дека не смее играчки во дневна и таа носи играчки во дневна и кога ќе и речеме да ги врати во детска јас и помагам, ги враќаме заедно. Зошто? За да не е тажна дека таа сама ги враќа, а ние тројца седиме.
    И сега јас стварно го мислам второво и затоа психологот ми го даде првиот пример за да кажам дали на такво тажно мислам и реков дека да ама психологот вика дека не може да сфати, да не сум јас грешка нешто, да не сакам луто да кажам. А јас стварно мислам тажно. Да не одговора некој друг збор повеќе?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    3.057
    Мислам дека она што го мисли психологот е дека тоа дека детето треба да ги врати играчките, некако не мисли дека би предизвикало емоција како тага, туку попрво бес, лутина, разочарување. Мислам дека тука е недоразбирањето. Ама ти викаш детето би било тажно ако САМА ги враќа играчките, не поради тоа што ги враќа и тука е акцентот. Објасни и го тоа. Ако навистина детето е тажно што мора само да ги враќа играчките назад, тогаш зборот е тој. Само што она најверојатно мисли на тага како друга емоција, како во примерот со изгубената играчка. И навистина мислам дека дете не би било исто тажно за загубена играчка и ако мора сама да ги собира играчките. Можеби enttäuscht повеќе би се вклопило во тоа што сакаш да кажеш, вака прво што ми паѓа на памет.

20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.752
    Дали вашето кранкенкасе е досадно како нашето.На секој истек пред ауфенхалтот ни вели дека ќе ни го прекине осигурувањето ,ако не доставиме нов ауфенхалт.Немам нерви веќе ни со ауфенхалит ни со кранкенкасе.Замараат до бескрај.Имате ли вакви проблеми или морам под итно да ги сменам BKK VBU.