Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    3.058
    Ingolstadt Village-от ако ти е блиску да видиш. Јас сум исто доста специфична и таму си имам најдено баш она што барам. И маж, а он е од лев, полев :DОнлајн не знам дали има опција за од таму, ама верувам дека има.

2. Сончоглед

Сончоглед Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2015
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    9
    Здраво, може не е за овде прашањето, ама сепак пишав бидејќи многу е активна темата :)
    Сакам да прашам за ваше искуство и совети како да почнам да зборувам германски.
    Моментално слушам Б2 ниво, Б1 го положив со скоро максимум поени (на курс, не за официјален сертификат), ама не зборувам течно и секогаш вртам на англиски зошто ми е полесно.
    Гледам филмови/серии, се обидувам да зборувам во маркет/пошта/ресторан и слично, но сепак не сум воопшто самоуверена во моето знаење и секогаш ќе почнам на германски и штом се развие подлабока дискусија си вртам на англиски.
    Какво е вашето искуство? Колку време ви требаше вас да се почуствувате сигурни во комуникацијата на германски?

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.350
    Иста сум и јас. :D Освен што англиски ни еден збор не знам да кажам откако се преселив тука, а до тогаш знаев перфект.
    Скоро пет години сум тука и уште чекам течно да почнам да зборам. Деновиве на работа приметив дека има напредок ама пак не е како што јас сакам. Течно ќе се заплеткам одма, повеќе од страв отколку од тоа колку знам/ не знам.
    Можеби треба секојдневно да се зборува германски и тоа што подолго. Без работа која бара зборување или девојка/ дечко Германец поспоро ќе оди. ;)

На mira.mira, mssuniquee, joana18 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    16.858
    Треба да се пуштиш и да почнеш, да излезеш од комфорната зона,влегувај во конверзации, англискиот заборави го. Те разбирам иста бев како тебе, ама ете се вработив и една катил шефица ми се погоди од првиот ден ми го тупна телефонот во раката и ми кажа снајди се… А имаше многу за снаоѓање, секоја смена со луѓе, технички подршки, меилови. Еднаш, двапати на третиот пат отрпнав и не ми беше важно како звучам, туку да се разберам. Со време ми легна јазикот и бескрајно сум и благодарна на шефицата, тоа беше лекот за интроверт како мене што тешко влегува во конверзации и нема голема самодоверба.
    Далеку од тоа дека и сега перфектно зборувам, јас се помирив со тоа дека ќе звучам отприлика засекогаш вака.
    Тој жената убав маса купило :sweat:

На joana18, zemzela91, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.
  5. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    807
    About you да видеш има некогаш интересни работи. Ми излезе случајно на фб па се сетив на тебе

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  6. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    807
    Далеку од тоа дека многу знам но немам проблем да се снајдам во ситуација, да дискутирам. Само комуникација ми помогна. Се вработив и зборував само германски, англиски никој не разбираше, немаше колеги срби, бугари. Коллу повеќе зборуваш се губи стравот и не ти е битно како ќе кажеш битно е да бидеш разбрана и да го вежбаш јазикот.
    А страв и недостаток на самодоверба знам дека ќе имам пр на интервју за работа.

На Сончоглед и gjoker4e им се допаѓа ова.
  7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.639
    Допаѓања:
    7.286
    Две ипол години сигурно :$. Ама тоа ради комплекс мој личен, дека морам перфектно да зборувам и без грешка. Ц1 положив и уште кога морав да се јавам негде, си запишував на ливче што треба да кажам и како треба да кажам.
    Мене многу ми помогна тандем програмата на каритас, не знам дали уште имат такво нешто. Распрашај се. Има постари луѓе кои волонтираат и уствари еднаш-два пати на недела се среќаваш со некој, пиеш кафе и разговараш на секојдневни теми. После со работа со тек на време, ќе се научиш. Битно е само да почнеш да зборуваш и активно да слушаш. Најдобро е ако успееш да си најдеш германски пријатели, па со нив најлесно се опушташ.

На mira.mira, Сончоглед, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.350
    Еднаш ве прашав ама не добив одговор. Без разлика преку што правиме штоереклерунг (сметководител, онлајн…) сумата што ќе ни ја вратат е иста?
    Дали ако пробам прв пат сама онлајн и згрешам ќе ни вратат помалку?
    И како да пробам онлајн на која страна?

Едит: 505 евра плаќаме градинка за двете деца. Не знам дали е попаметно фолцајт и 550 евра или дома да седам и 100 евра за само едно дете да плаќам од 7:30 до 13:30 па од 14:00 до 16:30, а петок само до 14:00 работи градинката па поради тоа и помалку плаќаме инаку секој ден до 17 работеше и така скоро 550 би плаќале. Само размислувам гласно. И нели е нефер спрема нас бидејќи на некои места бесплатна е градинката? А не верувам дека има разлика во платите од 500 евра.

Последна измена: 11 јануари 2023
    На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.752
    За да ви биде фер преселете се!

Едит: Ние не враќам пари за градинка во Steuererklärung-от и немаме никакво право за додаток од работодавачот.Еве мојот работодавач им ја плаќа градунката на колегите ама мене не ме следува оти е "бесплатна".Плаќаме скоро 100евра за храна и нега само.

Последна измена: 11 јануари 2023
    На mira.mira и gjoker4e им се допаѓа ова.
  10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    5.808
    Ako rabotis 25 saati na primer kolku bi plakala gradinka.Jas na primer doma da sedam bi se seknala , podrugo e da izlezes megu narod i makar 2 recenici da razmenis.Ama ova e samo moe mislenje.

На gjoker4e и Biljarkata им се допаѓа ова.
  11. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Знам дека добар штоербератор може да ти извлече повеќе пари, ако чуваш сметки. На пример, патики, јакни, километри, гориво, лекарства или слични средства кои ти биле неопходни за да функционираш т.с. одиш на работа. Најверојатно може и сам човек да го стори истото ама немам искуство да те посоветувам.
    Иначе за градинките а ќе речам и останатите трошоци кои ги имаме, факт е дека исто секаде не е, има поповолни и понеповолни покраини за живот. 500 евра градинка е прееемногу во секој случај. Јас ич не се врзувам за место или град, кога би знаела каде се најдобри условите, би се преселила око без да ми трепне:wasntme:
    Ние од Мк да се иселиме беше тешкото, па за низ Германијава лесна работа :D
    Се шалам секако, јасно ми е дека не многу едноставно, посебно со деца, ама не е ни невозможно. Јас велам, кој бара тој и најдува. Поздрав:inlove:
    П.с. taxfix се вика апликацијата за сам да си правиш штоерерклерунг

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    16.858
    Elster е исто за повраток на данок онлајн и бесплатно е, поврзано директно со Финанцамт.
    Дојдете кај нас над 3 години е бесплатно.

На gjoker4e и Honny им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.350
    До септември морам да плаќам 505 евра без разлика колку работам. Од септември до јули 2024 ќе плаќаме 447 евра само за едно дете. Од јули 2024 ќе наполни 3 години и можеме и само 100 евра да плаќаме. Ви реков еднаш дека од јули 2024 ќе сме богати. :D
    Да се селиме нема шанси. Доаѓа во предвид само место кај што е уште поскапа градинката. (facepalm)
    Мораше да промрчам за градинката. :devil: До 3 години само таква опција има од 450 евра.
    А секако ќе работам на 30 саати или фолцајт џабе се прашувам самата себеси кога го знам одговорот. Само ете не ми е јасно како толкава разлика во цената. Тоа е она што најмногу ме копка. :?: А во ФБ групите имам читано и за градинки од 700-800-900 евра па не смеам да мрчам јас. Повеќе жени имаа пишано дека толку плаќаат па не верувам да лажат не знам.

14. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    5.808
    kaj nas do 3 godini e 650 evra ako sakas preselli se navaka.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.038
    Допаѓања:
    36.350
    Леле и толку ли плаќаш или наполни веќе 3 твоето?

16. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    16.858
    Колку часа?

17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    5.808
    skrativ saati do 14 h idese pa 400 plakav.A sega e veke 3 ama i se preseliv pa 170 plakam.

18. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.082
    Допаѓања:
    5.808
    cenata e od 7 do 16 h

19. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    16.858
    Здраво имам неколку прашања што ме мачат. се ближи крај на елтернцајт,денес дознав дека рестурлауб имам 19 дена од 2021. За време на елтернцајт не следувало одмор и од оваа година 30 дена одмор ми следуваат. Рестурлауб им реков да ми ги стават веднаш по елтернцајт ама за овие 30 дена што се од оваа година не знам како да постапам а сакам да го искористам максимумот од одмор што го имам и да дадам отказ. Од друга страна не знам дали да им соопштам дека ќе дадам отказ па да не ми го дадат одморот или проблеми да ми прават, вие што би ме советувале?
    Малата ја запишавме на градинка, читав во договорот за август не одземале пари, тоа значи дека во август не одат на градинка или?
    И последно, во сите продавници гледам маски извадено, кога се преправаат децата, има некаков настан? За во градинка треба ли да се преправаат?

20. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    Ни се ближи роденден. Од градинката се организираат, торта, прослава со цел да било се исто за сите деца. Во овој случај не треба да носам ништо, но дали сепак треба да однесам нешто барем на вработените или... искуство ваше, како е во вашите градови?