Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    125 prasanja mislam deka bea gi ima na app od koi 33 dobivas na ispit mozes direktno da polagas ako imas b1 sertifikat samo plakas 25 evra ova cenata pred nekolku godini bese.Kaj spremase C1 ?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Не не работат, во нашиот крај баш многу ги многу, слушнав муабети од луѓе дека во landratsamt доаѓале со автобуси, тоа алишта, куфери, еден оди-сто води.
    Баш,баш сум разочарана, да сакав да седам дома и да ме бидам продуктивна ќе си седев во Мк!
    Веќе немам ни нерви ни ништо дома да седам,стварно неможам на ништо да се сконцентрирам, и јас како @gjoker4e само пешачам, барем мозокот да ми за функционира, мислам дека затупавев од дома.|(

На mal.ecka, joana18 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  3. angela>>>red25

angela>>>red25 Активен член

Се зачлени на:
    19 мај 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    20
    Zdravo Majki,da se priklucam i jas na temava :D Me interesira Kako odi procedurata za zapisuavnje prvacinja? Treba da cekame pokana Ili Sami treba da Go zapiseme 6 godini e nie sea dobivme viza pa Ako Moze nekoj da Mi objasni? Kako se snaogjaa vasite Mali so jazikot i se toa Nova sredina plus uciliste...i kolku casa vo uciliste bi bile prvacinjata?

На C-iena и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    cv to kako ti e sredeno, motivaciono pismo preporaki nekoi imas li sobereno ovie raboti se mnogu bitni da se dobro sredeni pri aplikacija

На Chantal, gjoker4e и Neda997 им се допаѓа ова.
  5. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Низ netto, action, тие дуќани не ни бараат cv, ниту го сега каде што сум работела мини џоб ми барале,има едни флаери од дуќан ги земаш,потполнуваш и тоа е тоа

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.040
    Допаѓања:
    36.352
    Немам спремано.
    Јас не пешачам. :D

Само мини џоб бараш? За тајлцајт можеш и преку лајт цајт фирма да ти најдат работа, ако не ти е проблем. Обавезно лебенлауф и беверунг. И Zeugnis ако имаш од претходни работни места. И сертификат за јазик дека имаш. И златното правило газда да е Германец, да не е балканец или турчин. Аплицирај во dm. Некаде ќе ти се посреќи.

На Neda997 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Kaj netto imas na oficijalnata strana za potpolnuvanje, potpolnuvav za edna prijatelka .Tamu stoi dali za marketot bo momentov ima otvorena pozicija , vnesuvas licni podatoci a potoa se prikacuvaat i dokumentite.Probaj taka..Mora da gi ubedis deka bas ti im trebas .Porano moze bilo polesno za naoganje rabota, ama sega ti e potrebno da se dobro sredeni dokumentite za apliciranje.

На Neda997, Lianna Anna, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.040
    Допаѓања:
    36.352
    Пак размислувам за работа во градинка. Според работното време како најдобра професија ми изгледа. Поплатено е Krippe до 3 години и од 3 па нагоре?
    Ќе те цитирам за да одговори некој. Се нервирам ако остане без одговор некое прашање. Јас немам одено на курс и нз како е ама сигурно се совладува многу добро. Најдобро на работа се учи. И како што пишав на претходните страни со музика, филмови и книги.

На C-iena му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Google vika 3300 evra e prosecna bruto plata, plus edna smena plus vikendi ne se raboti, praznici ne.Sekogas si na toplo. A od 2026 se ocekuva potrebata uste poveke da se zgolemuva so toj deficit i platitebke odat nagore.

На gjoker4e и joana18 им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.171
    Допаѓања:
    181.128
    Ти кажав претходно, на шалтер во банка најубаво ќе ти биде. И пак ќе бидеш најпаметна:D

На gjoker4e, joana18 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    808
    Еве ја ќе одговорам, немам одено на курс но имам блиски кои беа некои положија од прва некои не . Со сертификат во рака не значи дека го владееш добро јазикот. Дали си сигурен во себе , тоа е индивидуално и зависи од самиот човек. Но штом одиш секој ден на курс имаш комуникација секако дека ќе научиш. Ќе стекнеш нови пријателства. Моја препорака комуникација и само комуникација.

На gjoker4e, C-iena и Biljarkata им се допаѓа ова.
  12. C-iena

C-iena Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    198
    Незнам како оди запишувањето, син ми е мал. За градинка од 3 години нас ни стигна дома, за школо стварно незнам. Сакам само да те охрабрам за јазикот и снаоѓањето. Многу дечиња имам на познаници овде, дојдени од Македонија, некои помали, некои поголеми. Сите ама буквално сите за многу краток период го совладаа јазикот. Абе нема да речеш дека дошле пред година, две. И што е најдобро, сите лесно ја прифатиле околината и тие биле прифатени. Знам дека има случаеви каде потешко се прилагодувале, но на крај се било ОК. Децата се многу прилагодливи, само среќа да имаат да бидат добро прифатени, би било одлично!

На gjoker4e и angela>>>red25 им се допаѓа ова.
  13. angela>>>red25

Се зачлени на:
    19 мај 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    20
    TI blagodaram :) i jas se nadevam Deka brzo kje se prilagodi :)

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.040
    Допаѓања:
    36.352
    Јави се во општина и прашај. Не знам дали ќе треба една година градинка па школо или школо ама во група во којашто ќе ги спремаат за да бидат спремни за школо.
    Има два вида на школо од 8 до 12 или целосно од 8 до 16 во кое од 12 до 13.25 можеш дома за ручек да го земеш со ручек 4,5 евра од ден или од 7:15 ако го носиш плус 25 евра месечно. Инаку бесплатно е школото ама вака нешто се плаќа да не е без ич.
    Таман е на возраст да се прилагоди за една година, до тогаш цртани на германски нека гледа и книги на германски за помала возраст за да почне од почетокот. Покрај него и ти ќе учиш таман.
    Синоќа бев на Елтернабенд и конечно и јас знам нешто на тема школо да кажам. :D
    Колку беше строга таа шуллајтерин хаха како само лошо искуство да има со родители и се однесуваше како неодговорни да сме ние.
    Едит: Првите две недели мислам од 8 до 12 одат во школо за да се привикнат.

На angela>>>red25 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.753
    Оваа не е секаде исто ,кај нас е бесплатен ручекот првите 2 год исто и бетројунгот.
    Школото е бесплатно само на стартот се купува голем дел и знаеш дека ме чинеше накај накај 500 евричиња.
    Исто има покраини каде книгите се плаќаат ,кај нас се гратис до некое оделение.И покрај тоа чинат само 20евра нашиве.

На gjoker4e и angela>>>red25 им се допаѓа ова.
  16. angela>>>red25

Се зачлени на:
    19 мај 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    20
    Ti blagodaram za odgovorot, toa me unteresirase bitno prva smena vo skolo se ide da mozam.i jas rabota da si najdam..kje ucam.i jas so nego jas Samo do A2 stignav vo Mk pa Sega planiram i nekoj kurs ovde da prodolzam bärem do B2.ama Kako Sto gledam skapi se kursevive mnogu posebno zabrzanive :(

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    Со виза ли сте и двајцата? Ако е еден од вас со ЕУ пасош можеш да аплицираш за Berechtigungsschein од Bamf за бесплатен курс. Ако не работиш може и преку агенцијата за вработување да добиеш.

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.040
    Допаѓања:
    36.352
    На инстаграм deutsch_eins често има 30% попуст на курсевите и му доаѓа 50-60 евра три месеци да плаќаш, месечно по 50-60 во рок од три месеци. Онлајн. Најдобра опција според мене. И филмови, книги и музика :D и за една година на Ц1 ќе спремаш.

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.040
    Допаѓања:
    36.352
    Се јавив за да прашам за Елтернабенд дали смее со деца дека маж ми беше на работа и ми рекоа не смее и ок се смени маж ми и на Елтернабенд скоро сите беа и со деца и со бебиња. Утре сум за пријава во школото и морам да им преречам само нз како на културен начин. Мислам да им речам нареден пат или да пишуваат во писмото да нагласат дека е за без деца или сите да смеат со деца. Верувам дека веќе на врата не можеле да им речат дека не смее со деца и да ги вратат ама во иднина нека се потрудат правилото до сите да стигне. И повеќето беа мајка татко и 2-3 деца па нив можеле да им речат само едниот родител. Не сум лоша личност ама ептен ме изнервира како за прв контакт.

Додека сум на одмор на работа смеам мини џоб? И онака 10 недели одмор имам. Не би требало да е забрането нели?

Последна измена: 24 јануари 2023
  20. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Мајки дали некоја знае овде да има наш детски психолог
    Незнам каде грешам
    Имам често пишувано по темите за проблемите со мојот син
    Не е мал уште малку ке полни 7год
    Многу проблематичен, почна овде ск училиште мислев дека ке се подобри нова средина не знае јазик но не
    Прво ми рече учителката дека многу ги закача децата и дека потоа тие не сакаат да му помагат, ме прашаа дали може кога прави нешто лошо како да го казнат пример кога излегуваат сите надвор тој да остане во училница им реков дека може да го казнуваат, но тој не се замара едноставно не го интересира
    Зборувано зборувано милион пати дека ке нема другарчиња но тој во лице ми се смее
    Денес пред мене додека чекав да излезат во училишниот двор тој бутна едно девојче и ништо девојчето продолжи на излегување тој ме виде мене и почна да трча,девојчето мислеше дека неа ја брка кога почна да плаче да вика по нејзината мајка јас и реков дека тој доаѓа кај мене но девојчето преплашено во тој момент и нејзината мајка дојде јас се изгубив во тој момент
    Девојчето од плачење неможе да каже, и и раскажа на мајката, јас му велам сега извини и се на девојчето но тој како и обично се смее провоцира уште толку
    Истото и дома го прави цело време ја закача сестра му, сака да е се по негово ако не е оди на влезна врата и плаче колку го држи глас да слушаат сите станари
    Пробувано и со казна и со зборување но не оди никако
    Јазик не знаеме уште добро па затоа сакав да знам дали некаде има наш психолог може со разговор нешто ке се промени мада не верувам но веке неможам да издржам
    Извинете ба долгиот пост