Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. angela>>>red25

angela>>>red25 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    20
    Da, mazmi e so rabotna viza jas i deteto za priklicok vo semejstvo.Da ne sum vrabotena ama sakam Sto pobrzo da pocnam bärem Minijob ...

2. angela>>>red25

Се зачлени на:
    19 мај 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    20
    Fala TI,bas kje razgledam, se nadevam i jas :)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.312
    Допаѓања:
    16.472
    А се имаш ли пријавено во Agentur für Arbeit како невработено лице/барател на работа? Не знам како е за со виза штом сте ама би требало да добиеш подршка од нив за курс за јазик. Најдобра опција е секогаш за почеток.

На angela>>>red25 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.571
    Онлајн преку апликацијата разговор.мк со Розалија Секуловска на пример.
    Можеби и ти самата знаеш што е проблемот односно од каде потекнува сето тоа. Размисли убаво и реално. И психолог секако. Ќе ги разгледан психолозите ама мене таа ми фати око па затоа неа ја пишав. Психолог ќе ти помогне. Нека не гледа екран, намалувате постепено и да не јаде благо посебно благо со страшен состав или кока кола газирано. Што гледа на телефон или телевизија? Проблемов ме асоцира најмногу на нешто што гледа на екран или на семеен “проблем”. Од некаде доаѓа сето тоа.

На mira.mira, JoyJoy и Biljarkata им се допаѓа ова.
  5. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Семеен проблем немаме ниту сме имале некогаш па да биде од тоа
    Бевме во заедница едно машко беше и разгалено тоа сум свесна, но нема многу опции кога се сите заедно сигурна сум дека и тоа му влијае многу беше навикнат на се што ке посака
    Еве уште малку година сме овде но тој сеуште сака да си оди за Македонија не сака овде никако, тоа се надевам дека ке помине
    Да на тв гледа се што не треба,секако кога сум јас присутна не гледа но не можам да бидам секогаш до него кога гледа
    Се трудам колку помалку да гледа,излегуваме секој ден по час два но и тогаш гледа само нешто што не треба да прави се тегне по улица ако нешто не му се погоди седнува на земја и се дере,или застанува и не оди и вели и ти ке стоиш овде
    Едноставно провоцира незнам како да објаснам
    Колку пати нешто ке ме изнервира и јас како плачам тој вели плачи што ми е гајле и се смее
    Исто кога му прекинувам тв како што напоменав плаче пред влезна врата бидејки сме на приземје и да слуша секој што ке помине
    На моменти си помислувам дека не е добар, но кога сака да работи гледам дека навистина сваќа многу работи и ги прави без проблем
    Школо не сака да слушне нит пишува у школо ниту дома
    Три четири часа пишуваме еден лист не сака плаче се дере не сакал да пишува не сакал на школо да оди
    Дали онлајн држи предавање женава и дали и тој треба да е присутен, бидејки онлајн не знам како би успеале да седи на едно место

На Honey Eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.384
    Допаѓања:
    190.408
    Ne ti e neshto tematski problemov, demek Germanija e problem. Imashe edna tema Majki na besni dechinja, @Cosmic Girl mislam ubavi soveti ima davano tamu.
    Vikaat osnovata na vospituvanje se postavuva do 3 godishna vozrast, ama se nadevam ima prostor za korektivno deluvanje.
    Jas gledam ovde nedostig na avtoritet. I so tatko mu isto se odnesuva?

На Gosh, dunika, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Јас знам дека не е тоа проблем, но стално тоа го бара секој ден дека сака да се врати и плаче
    Да исто се однесува мислам пробува да биде така но има страв од него и престанува
    Секој совет ми е добредојден и знам дека е разгален свесна сум за се,затоа и барам совет ако некоја имала ваков или сличен проблем

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.384
    Допаѓања:
    190.408
    @Cosmic Girl

9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.571
    Прво ќе почнете од тоа да не гледа се и сешто на екран. Имам еден комшија порано како спајдермен правеше на 3 години и мојата се плашеше и едно дете во градинка има 4 години и постар брат околу 10 години и се гледа дека гледа нешто со тепање и цело време замавнува, хиперактивен, ништо не слуша, кажувал дека гледал филм со крв и како умирал некој итн итн. Поентава ми е дека на 3 години е спајдермен па на 5 некој херој таму што убива.
    7 рече има тбоетп, значи 6 години бил разгален и затоа сака Мк. Мораш да имаш трпение. Можеби уште 6 да се потребни за да е ок. Мораш да поставил правила и граници и да имаш трпение и за 6-12 месеци да видиш што се променило. Не смееш да попуштиш. Ако попуштиш сега готови сте сите кога ќе има 12, а сега имаш шанса до 12 да е ок. Значи екран со лоша содржина никако. Кое е тоа време кога не си до него? Кај мене далинското е скриено, телефони исто, се е скриено.
    Психолозите се онлајн ама мислам прв разговор само ти ќе зборуваш па и тој онлајн со телефонот ќе одиш со него од соба во соба.
    И да почнеш да не се нервираш за да не те чувствува и намерно да прави така.
    Од школото ви пререкоа веќе?

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.203
    Револт е тоа, промената му е тешка. Нема врска колку време сте таму, детето потешко прифаќа. Психолог секако мора да консултирате.

На Cosmic Girl, JoyJoy и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.571
    Леле фала ти Билјарката. Го најдов мислењето и беше одговор на сите мои прашања. Секако се сомневав ама со мислењето се потврди се. Моето дете значи почнало да има регресивно однесување откако бев бремена и во исто време се вклопува короната и престана да оди во градинка, а некои деца одеа и тоа може влијаеше многу. Испомешав се ама фала да ти кажам :coffee: па психологот мој не објаснува вака како @Cosmic Girl :headbang:

На mira.mira, Cosmic Girl, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. angela>>>red25

Се зачлени на:
    19 мај 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    20
    Ne se nemam prijaveno uste,jas Imam Medicina i sertifikat za medicinska sestra gledam nekoj ausbulding baraat..za da Mi bide priznaena diplomata 100% zatoa gledam prvo jazikov i bi rabotela bi-lo Sto ne Mi e problem, gledam Ima aplikacija za cistenje pa kje apliciram Nesto da vidam

Последна измена: 24 јануари 2023
    На Honey Eyes и JoyJoy им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.571
    326DE6F4-C3A2-4B15-AC39-F13A6D3BCF81.jpeg
    Под број 4 имате дадено согласност? А и под број 3 фактички морам да дадам така?
    Под 4 во градинка беше поделено на слики за во градинка и меѓу родителите ; и слики во јавност. А тука едно исто е. Ако објавуваат слики во школо ок би сакала да ја има ама не и во весници. Имате дадено согласност?

14. NovaMihajlova

NovaMihajlova Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    59
    И јас бев со виза за приклучување на семејство. Јави се во агенција за вработување во твоето место и побарај како што ти кажаа Berechtigungsschein, дека имаш завршено медицина, сакаш да работиш на струка, но ти треба да го усовршиш јазикот. Ќе ти побараат податоци од тебе и го испраќаат на домашна адреса. Во меѓувреме барај школо за јазик каде ќе може со Berechtigungsschein.

На gjoker4e и angela>>>red25 им се допаѓа ова.
  15. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.312
    Допаѓања:
    16.472
    Поентата ми беше, од нив можеш да добиеш ваучер за бесплатен курс по германски. Исто така можеш да добиеш помош (вклучително и финансиска) околу процедурата за признавање на дипломата од Мк се до стекнување на сертификат/диплома со којашто ќе можеш и овде да работиш на твојата струка.

На gjoker4e, NovaMihajlova и angela>>>red25 им се допаѓа ова.
  16. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    111
    Мајки што имате родено овде. Бебето колкку може да биде во Де без документи дали има некое ограничување? Планираме да извадиме пасош во Мк, и после тоа да поднесиме докум.за ауфентал но тоа би било накај лето, па ме интересира како е процедурата дали има некој закон и за тоа?

17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.571
    6 месеци

18. NovaMihajlova

NovaMihajlova Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    59
    Кога бебето беше 3ипол месеци одевме за мк за пасош, прво патен лист овде само мора да си извадите. Потоа поднесовме тука и му излезе после 6ти месец, ама пр. Во меѓувреме пак летавме за на одмор и само со мк пасошот.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.571
    Мрчење.
    Петок само до 12 работи школото. Фолцајт отиде во вода, а може и 30 саати да отидат. И кај вас петок до 12? Намерно за да не можат родителите да работат или? Тогаш и родителите во петок до 12 нека работат. Градинката скрати петок до 14:00, а беше до 17:00. Дадилка само за петок ли да бараат родителите. Или има некоја поволност родители на школски деца петок само до 12 да работат? Односно до 11:30 додека да стигнат до градинка на пример…
    Кога нема да ве мрзи :D кажете кои поволности ги имаат родители на школски деца?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. blessed.an

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    Моите се различно керка ми завршува во 11и45 син ми во 12и45
    Поднесовме лани во Април за целодневна на уште чекаме
    Баш прашав пред некој ден ми рекоа дека имало многу деца кои чекаат
    Не сакам да бидам грешка сватена но овде сега имаат многу дојдени од Украина и имаат предност
    Кај керка ми дојдоа нови две деца и остануваат на целодневна а ние чекаме скоро една година
    А за син ми вчера што пишав ти благодарам ги контактирав па ке разговарам
    Иначе времето кога не сум до него е кога сум во кујна или работам нешто низ дома
    Секако тв е пуштен но тој седнува и пушта да гледа, ако го земам далечинското седнува пред влезна и плаче
    Иначе не сум добила од училиште опомена,само на родителска ми спомна учителката дека ги закачува другите деца

На JoyJoy и gjoker4e им се допаѓа ова.