Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    Јас не сум за дома посебно не за сама дома. Ги однесов во градинка децата и нема ни пет минути маж ми како излезе за на работа и мене мозокот ќе ми експлодира од мисли. Мислев да не ја носам малава во градинка, да седи со мене ама таман да излеземе се разбуди и рипна од кревет и таа сакала во градинка (за да ја покаже розевата виткана коса, вчера спреј купивме од дм за фастнахт) и така останав сама.
    Пијам кафе и мислам дека станов е полн со мисли.
    Во 10 сум на матичен ама матичниот на 5 минути пеш ми е.

Под поволности со школски деца мислев да има закон еден родител на школско дете да смее само прва смена или во лето да смее шест недели одмор да земе или така нешто. :D
    На некои огласи пишува дека се Beruf und Familie така нешто не ми текнува сега па дали тоа значи дека само прва смена смее родител
    Или во Канада можеби е така
    Или ни таму
    :D

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    809
    Незнам кое е тоа индиско масло, пиши на нет ќе ти покаже дали го има. Јас лично сум задоволна од овој шампон . Поспородилно , косата почна нагло да ми пага од четврти месец , го купив овој шампон веќе не ми паѓа (многу малку исто како и пред да бидам бремена) . А исто ми расте и нова коса. https://www.madaracosmetics.com/de/shop/grow-volumen-shampoo

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    809
    Џоки уживај во тишината пиј кафе на раат направи си Селф тиме. Не мисли толку на негативни работи . Пушти си музика и уживај додека не се вратиле од градинка и школо.

На mal.ecka, Ava.84, Löwenzahn и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.753
    Абе Џоки дај мисли на с**с малку ]:),деца овака онака ќе пораснат.Работодавачот и вака и онака му е гајле за тебе , дај мт и ти усреќувајте се почесто за помалку глупи и непотребни мисли.Нешто што неможеш да го претопставиш не можеш ни да го смениш:!:.

На mira.mira, Neda997, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.937
    Допаѓања:
    177.657
    Дали ако земете дете со модринка од градинка, прашувате негуватели како се удрило?
    Маж ми ја приметил веќе во возило накај дома, ама конкретно има модрица и црвено баш на лице странично од брадата, и не е баш мала, а сама не ми кажува што било, знам дека се деца и дома сама се прави модрици, ама дали да прашам утре негувател од каде и е? :?:

6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.116
    Да. Прашај слободно, мене дури и чудно ми е што не ти кажале. Вакви работи самите пријавуваат. Освен ако не знаат како ја добила модринката, што е исто можно. Ама сепак, треба да кажат дури и да е таков случај во прашање.

@gjoker4e Додека трепнеш поминува времето и треба да земеш деца од градинка и нема да си сама. Затоа уживај во тишината.

Можеш да работиш само прва смена, ако така се договориш со работодавецот. Пиши во бевербунгот на секоја апликација за работа дека си достапна само прва смена од-до, поради бетројунг на твоите деца. Или кога ќе идеш на интервју разговарај го ова.

Не ги комплицирај толку работите, повеќе уживај си. Почасти се нешто, нова фризура рецимо. :D Или иди во сауна, базен, нешто што ќе те опушти.

На mal.ecka, Biljarkata, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    Мислите сами ми идат. Јас не ги викам.

Во 10:00 бев на матичен па си отидоа, многу луѓе имаше во чекална. Во 11:00 дојдов на ред. Во 12:00 зедов едно дете од градинка. Во 13:45 ќе земам второ. Во 14:15 маж ќе дојде од работа. :D
    Од 9:20 до 9:50 беше кризата. :o:

Оваа недела ми е со термини нема време за луксуз ама секако навечер ми е времето за себе.
    На базен имаше обид за силување или силување заборавив, не доаѓа во предвид. Го бараат човекот сеуште. А се гледа на слика дека е од браќава и да го видам одма ќе го препознаам ама можеби вратен си е веќе накај нас. :bandit:

Јас само прва смена работам. Од 6 до 10 па чекам да ме сменат од 6 до 12 и да останувам прекувремено до 13:30. Така и претходно останував до 14:00 ама сега дека не е прилагодено дете сеуште во градинка. А сега не можам до 14:00 дека едно дете морам да земам од 13:45 до 14:00 од градинка.

Вчера маж ми ја зеде точно во 14:00 и му рекле само што мислеле да ѕвонат и маж ми рекол зошто некој проблем да не имало. :D Ни секунда не смее да закасни човек.

Ќе морам да пробам да медитирам. :D

@Yowannty Се прашува да не знаат од каде и е модринката. Утре ќе прашате.

Ми ѕвонеше некој број и не кревав долго и пред две недели кренав и вика маж ми го бара викам не е тука вика да му се јави и викам кој го бара вика не е битно кој го бара го гледате бројот на екран нека се јави. И си реков е штом така сигурно ќе ти се јави. Секој ден ми ѕвони во 8:00 па во 13:15 ми буди дете од спиење и третиот термин не западов кога е. И сега го пишувам бројот на Гугл и истото го пишува за бројот дека не кажува кој е и ѕвони три пати на ден секој ден и џабе ќе го блокираш пак ѕвонел. Сега и го блокирав па да видиме.

Се надевам нњ сум ви досадна. Ако не сигурно Ина таму некоја опција игнорирај член 10 недели во 2023 додека е на одмор.:?:

На Neda997, mal.ecka и Yowannty им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    Чекај, чекај, нова фризура? :smirk: Немаше речено @gjoker4e еднаш дека сите ќе не части нова фризура, ако нешто нешто до 2022:?:
    Еве сме 2023, ај да пророварам да видам кога да си закажам фризер8-|:D

ПС. Пари имам, време немам, ете време нека ме части Џоки:wasntme:

На Lianna Anna и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    :rofl: :rofl: :rofl:
    Ау се да се памтело. Така нешто беше. Ама не се сеќавам како и зошто. :D

Сега ми текна дека од матичен во аптека бев и свртев еден круг низ аптека и излегов не ми текнуваше зошто сум влегла, а рецепт имав од матичниот. (facepalm) Сега пак два дена без апче.

На mal.ecka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  10. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.116
    Леле @gjoker4e како ти се останува на работа не знам. Јас го собирам син ми после работа и го имам цел ден за мене, за нас. До 13 и Feierabend. Планови за дента уште одамна смислени и едвај чекам да ги почнам.

Сакам да кажам, скроз оптимално за други убави работи. Треба некој навечер серии да гледа и никако не можам да станам рано за да идам на работа во 6. Лол. Затоа сум од 7.30 и спијам до 7. После сум скроз хектиш за спремање, ама тоа е. Така си функционирам јас цел живот. :D И за школо и за факс.

А супер работно време имаш и ти, не знам, не контам уствари кој ти е конкретниот проблем.

На gjoker4e, Biljarkata, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    И јас исто до 13:30 најкасно, пак е цел ден пред мене.
    Немам проблем. Прашав кои поволности се имаат во Германија како родител на школско дете. :D И 25 минутен проблем што имав денес ако е проблем тоа. :D И на фризер што ми рече да одам, а нема саглам фризер. :drunk:

На Lianna Anna, Biljarkata и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @Yowannty обавезно кажуваат од градинка ако се удрила, или со некое детенце ако се закачат.
    Ма да, мојата е тужи баба и се си кажува дома, последен пат си кажа дека се удриле со другар и Саша по стомакот:x(facepalm) вика мама бокс имаше:x(facepalm)

Што носите во градинка за роденден?

На Chantal, gjoker4e, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Мора да прашаш во самата градинка што може да се носи. Ние имаме искуство со две градинки и беше сосема различно, во првата само мафини беа дозволени , а во другата можеше што сакаме тоа.

На Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    7DEFFCA8-E8E8-4D5C-9528-167FE703B3BC.jpeg
    Сакам да ве прашам макарониве дали се здрави? Ако ги направам со болоњезе ќе биде здрав оброк? Или сепак макарони се макарони без разлика што се vollkorn?
    И лебов дали е ок? Јас пораснав со бел леб од 20 денари ама очигледно сменети се времињата. :D Го бендисаа и двајцата од прва и онака и со фриш кезе или јас и малата со фришкезе и лаш филета.
    Вака здраво ми изгледа се ама сепак ми треба мислење да се осигурам. Не знам што да купам веќе. Гледам нутри скор да е A, Vollkorn да има ознака, био не гледам дали е или не.

15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.011
    Допаѓања:
    32.456
    Макарони се здрав оброк ако ги искомбинираш со зеленчук и некој протеин (јајце, месо, риба, мешунки). Ако се од цело зрно уште подобро. Во целото зрно ги добиваш Б-витамините од житарката што ги нема во белото брашно. Макарони не зе здраво во варијанта само варени и сервирани со кечап или уште полошо полеани со врело масло (знам дека во одредени региони во Македонија така се правеле иако не знам како тоа изгледа).
    И лебот е ОК.

На mal.ecka, Lianna Anna, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Da se nadovrzam na eden muabet od pogore i da potvrdam deka od gradinka nikogas ne treba da znaat koga ste slobodni ili koga imate odmor. A sekogas koga izmisluvaat nesto mnogu jako sekogas se javuva ili izlaga na vrata onoj vospitac koj ne e zadolzen za deteto, iako toj sto e zadolzen e prisuten. Denes i mene mi se javija nakaj 11 deka maliot ima tecna stolica, od koja nema ni traga nitu pa se zali na stomak ili na nesto

На Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    Како да проверам шуфата каква ми е? И дали се плаќа? Не успевам да се снајдам.

18. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    16.860
    Ако сакаш во ист момент да видиш можеш онлајн преку банката или преку официјалната страна на шуфа, 30 еврa треба да си платиш.
    https://www.sparkasse.de/service/schufa-bonitaetscheck.html
    ова е од шпаркасе има и од постбанк, а има и на порталите како иммобилиенскаут24…
    Инаку ти следува и бесплатно еднаш годишно мислам и кога стигнува на неа пишува се од каде имаш сметка, дали имаш минус, кредит, договор за мобилен итн. Итн. И на крајот пишува колку перцентили имаш колку поблиску до 100 толку подобра е шуфата.
    Линк до бесплатната :
    https://www.meineschufa.de/de/schuf...NHGqm_y2bKMRYkv3FBMHk1gLL865uejBoC-ioQAvD_BwE
    Трае некое време додека да стигне и стигнува по пошта.

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    Фала ти. Порачав на второво.

20. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    16.860
    Извини сега читам што сум ти пишала и колку неразбирливо сум се изразила, во брзање пишував.
    Мене најчесто за нов стан ми требало, е кога се работи за нов стан подобро е да се плати, бидејќи така добиваш само сертификат и на него пишува позитивна или негативна шуфа, а бесплатната шуфа стигнува по пошта и на неа стои се што имаш со банки и разни иституции…ама ако ти е само за себе тогаш е супер, да не плаќаш.
    Какви хаусшуе за во градинка им земате?
    Од март треба да почне и треба да однесам едни да си има за таму, ич не знам какви да земам…
    Matchose и jacke претпоставувам тенки?сепак март ќе се стоплува, или ?