Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.118
    Како вака? Одма да одиш во училиште и да бараш навремено известување. Ова на ништо не личи.

Мене ми праќаат меил секогаш, плус на апликацијата шулменаџер за двете имам известувања. И за часови, за тестови, активности, за се. И градинката на ваков принцип функционира, затоа ова мене многу ми е чудно.

На Chantal, Biljarkata, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    И што ти рекоа?
    Зошто го пуштиле сам?
    Се извинија?
    Ова е нешто навистина многу сериозно.

На Chantal и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  3. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.118
    Ама чудно е бе луѓе. Школото прво мора да ги извести родителите. Најбрзиот начин е меил или по апликација. Пошо нели, јасно е дека се случува некогаш буквално дента да дознаат за промена во часовите.

Друго, мали деца, не знам сега нејзиното колкаво е, ама кај нас, првачињата ги гледаат додека не се качат на бус или ги собере некој (од бетројунг).

Можат да се враќаат и сами (освен правите 2 недели од школската за првачињата), ама исклучиво ако тоа го дозволил родител, значи изјава со потпис и под услов децата да го знаат патот до дома и да не е многу далеку.

Во овј случај, членката не дозволила детето да иде дома само. Не е ниту известена за промените. Стварно ми е многу чудно.

@blessed.an Да не ти пратиле меил и да не си го видела? Како контактирате се школото, онака општо?

Едитирам: Ќерка ми кога почна годинава во ново школо, нагласив дрка ќе ја земамаме ние првата недела. Еден ден каснев 10 минути, а они ја земале во секретаријат, не ја пуштиле сама. Значи, не смеат без дозвола од родител.

На Chantal и Ava.84 им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    36.362
    Пример кога невозможното станува возможно.
    Уште кога одев на адаптација во градинка со дете слушнав дека ќе дојде некое девојче кај малите да работи што не знаело јазик. После во јануарскиот пост од градинка пишаа дека во средина на јануари ќе дојде нова вработена која што сеуште е во аусланд. И деновиве гледам едно девојче цело време стои ништо не збори и дури денес сфатив дека таа е таа вработена што не знае јазик и дошла од аусланд, не знам од која држава е.
    Муабетов ми е дека поради огромен недостаток на вработени во градинка може некој од Македонија да аплицира и ќе го земат ќе чекаат јазик да научи една година или не знам колку и во меѓувреме може и курс ќе платат. Не нож да допишам оф
    Едит: накратко дека може и без јазик во градинка

Последна измена: 30 јануари 2023
  5. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.118
    Прашај, нели сакаше ти во градинка едно време. :D Јазикот го знаеш.

А стварно се мањак со персонал и тука кај нас е исто.

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.408
    Допаѓања:
    113.393
    Кралици за сина карта не треба сертификат за јазик нели?
    Јас учам јазик во моментов ама на страната на амбасада не гледма дека е како услов.
    Сакам да кажам дека секако јас сум во плис ако имам некое ниво на јазик, ама услов за добивање на сина карта не е јазикот. Или грешам?

7. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.366
    Нема предуслов за јазик кај апликантите за сина карта, така и јас знам. Само платата да ја "натамами" работодавецот:)

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.378
    @blessed.an мислам дека ти еднаш спомена за заболекар за синчето.
    Неодамна Викториа не соработуваше кога требаше да го поправат забот поради кариес. Не дозволи ниту да ја боцнат за анестезија. Ми понудија опција lachgas. Закажавме нов термин и наредниот пат без никаков проблем или болка и го поправија забот. Може ви е позната и оваа опција или веќе сте ја пробале, ама да споделам во случај ако не е пробано:hug:

На gjoker4e и blessed.an им се допаѓа ова.
  9. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.378
    @blessed.an ставаат како маска на носот(плус и со различни ароми се маските, и дозволија да бира)
    523543ED-9185-4496-A969-05A972DD6F79.jpeg
    Нема боцкање, само ја подесуваат, ставаат на нос, они си работат во устата. Немаше болки или страв, она беше свесна и целосно фит после интервенцијата. Најнормално разговараше, пазарувавме итн.
    Приватно платив 65еу, не било покриено од кранкенкасе, но се исплатеше. Може и по два заби да се прават под истава опојка.

На gjoker4e, JoyJoy, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  11. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.212
    Може ли повеќе инфо за оваа сина карта. Некаде прочитав од ИТ сектор ја добивале.
    Мм има веќе неколку дипломи но би сакале да знаеме што повеќе се бара од областа на Ит оти сакам да упише уште некоја академија со надеж дека подобро би нашол работа..? Доколку знае некој би му била благодарна.. :l:

12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.408
    Допаѓања:
    113.393
    Да, но само универзитетски дипломи. Приватни академии курсеви не.

На Mantub и mssuniquee им се допаѓа ова.
  13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.176
    Допаѓања:
    15.493
    За работа во ИТ не е пресудна диплома туку искуство, препораки, вештини и знаење. Во тој сектор работните позиции се сметаат како "нерегулирани" што значи за разлика од медицина и образование на пример, нема потреба од признавање на диплома. Од искуство, кога сакав да почнам процедура за признавање на дипломата, од институцијата кадешто аплицирав ми рекоа дека во таа бранша тоа не е неопходно, и така и испадна на крај. Се вработив без некој да ми рече "Дај да видиме каква диплома имаш". А дали е услов за Blue card, не можам да кажам.

На gjoker4e, Biljarkata и mssuniquee им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    33.753
    Дани фала ти за инфото , да си знаеме дека има и ваква опција ако прифати де.
    Мојата даде инекција да и стават и после не отворила уста.Па мораше со целосна анестезија да и поправаат.За мене беше нешто толку трауматично.Мислев нема да се разбуди па филмови.Кога ја видов како си спиеше ми олесна малку.За пола саат се разбуди и стана одма да си одиме.А не смееше мораше да одмара.Добра беше ,сепак целосна опојка е поголем ризик од лахгас.

На mal.ecka, danichap, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Sto nosite za decata za sport vo gradinka

16. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    933
    Допаѓања:
    5.100
    За да добие сина карта мора да е инженер, доктор или сличен квалификуван кадар за кој има недостиг во Германија. Се аплицира со диплома од факултет плус треба да има договор за работа со минимум 56400€ годишна бруто плата. Ако сопругот ти добие сина карта и ти ќе добиеш право на престој покрај него, исто и деца ако имате- со фамилијарна виза. На почетокот сина карта се издава на ограничен период, ама во меѓувреме ако напоредно убаво го научиш јазикот може да добиеш и право на неограничен престој.

На gjoker4e и mssuniquee им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    Истото ќе го кажам како Мкдевојче.Сите што ги знам, отидоа со претходна работа во секторот/искуство и најдена/понудена работа од работодавач. Германија, Шведска, Холандија-со мк пасош:!:. Сдк подобра работа се наоѓа со подобро искуство во секторот, не со дипломи.

На Ava.84, gjoker4e и mssuniquee им се допаѓа ова.
  18. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Оваа Magen Darm Erkrankungen е стомачен вирус?
    Ич не сум паметна дали да ја пуштам на градинка ако има стомачен вирус, најмногу ми е страв заради паднатиот имунитет, пак да не и излезе херпес во устата

19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.083
    Допаѓања:
    5.808
    Go ima li vo grupata, ako da togas sansite da fati se maksimalni.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Da, öd vcera ni stigna izvestuvanje Deka ima 4 deca vekje fateno öd virusot, deneska se povekje