Што требаше од аптека за стомачен вирус кај возрасни? За пролив и повраќање без престан. Нешто како еферогал ми имавте кажано не го наоѓам сега. Електролити имам. И кока кола и лижавчиња и ништо не помага.
Öd gradinka mi kazaa da odnesam Hose, ama na S i na m bukvata pocnuvase Kakov tip Hose, dodeka da stignam doma zaboraviv na Celo. Znae nekoj kakvi Hose se tie?
Здраво, Можеби е веќе поставено прашањево предходно, но неможам да најдам Сопругот веќе 1 година живее и работи во Штутгарт, план ни е и нас - јас и двете деца (11г. и 8г) да се преселиме во Јули/Август таму. Дали при запишување на децата во школо таму има некоја посебна опција да се избере да се запишат блиску до местото на живеење, или ги праќаат во интернационални школи каде што има доселеници од сите места? Каде треба да се обратиме кога ќе дојде ред за запишување?
Vomex сируп за деца. Електролити. До сега со кока кола ја лечев ама овој пат ништо не помагаше нз што стомачен вирус ќе беше. Најтешко ми е стомачен вирус. Наредни три дена да перам и сушам треба. А маж ми е на ред вечерва да го фати. Како се заштитувате да не е цел стан хаос? Повратено е и на многу перници што не се перат. Најлош стомачен вирус до сега. Парацетамол пиевме од што не знаев што повеќе и се освеживме. И пак се прашувам во сите семејства ли е вака? А тие со четири деца? Шест души одеднаш ли повраќаат и имаат пролив? На што личи станот отпосле? Или затоа се оние памперси за возрасни? И цел живот ли ќе до фаќаме овој вирус 2-3 пати годишно? А што ако бев разведена? Кој ќе ме спасеше ноќеска?
Имам еден голем сад, како вангла, и тој стои покрај кревет. Со бебе е ваљда комплицирано, со поголеми деца се совладува. Давам течности по малку на лажица, од јадење само двопек и банана. Маж се изолира во друга соба. Едно дете ми е максимум, за повеќе не знам. И кучето го држиме настрана, да не префати.
Сакам да променам интернет провајдер, и барајќи ги пакетите онлајн, видов дека Check24 и DslWeb ги нудат пакетите многу поевтино од оргиналните провајдери, па и со плус привилегии. Дали е ова веродостојно, или превара? И дали ми треба домашен телефон за кабелски интернет?
CHECK24 е веродостојно ама не знаев дека за поефтино ги нудат. Не ти треба телефон, ми дадоа и телефонски број за домашен ама немам, а интернет имам преку кабел. Од O2 и сум презадоволна и од мобилен и од домашен интернет. Претходно од 1u1 цело време снемував интернет и само им ѕвонев и пак исто.
Ние кога стававме мораше фиксен број да ти издадат. Check24 е веродостојно имам 3-4 осигурвања преку нив и плус здравството мое го менам преку нив.Мене ми стигнаа документите, а на маж преку онлајн на здравството уште не стигнале документи. Одмор имам бухирано се е во ред било. Ние сме на Телеком.Сега не сме имале проблем со снемување на интернет само не го добиваме тој лајстунг што го плаќаме секогаш. Бевме пред тоа на Водафон често ѕвонев за некој проблем. Инаку маж ми потпиша договор преку медиамаркт и доби некој ваучари како благодарност.
Апдејт од мојот пасош Готов е пред една недела.Во 18. ноември го правев.Денес бев да си го подигнам имаше луѓе па си почекав.Ама одвратно смрди на цигари пошто пушат дотичниве внатре.Една изнервирана се дери,па на колега што не затвори врата му вика смотан. Доаѓаат луѓе и се тепаат кој прв да влезе оти со деца биле и поминале дури 400км.Други идат исто се жалат дека од Хамбург идат и демек далеку.Добро луѓево ништо не попримале од тукашниов менталитет.Само јас си траев и се чудев.Па добро и јас одмор земав и што сега. Така култура на ниво.Ме потсетија да се спремам психички за посета на татковинава и дијазапамче да си купам. Инаку жената што слика и ги издава пасошите е многу стрплива, мирна и фина.Ми рече со здрвје да си го користиш. Значи амбасадата од мене доби 4 ѕвезди секогаш е ок, освен културата.За некултура не простувам .
^ i jas psihicki se spremam za Nov Pasos, nema da go pravam ovde tuku vo Mk Neznam sto da kazam za ambasadata vo Minhen, ne primaat zelezni Pari t.e 20,40 centi, strogo evra Toa me izrevoltira najmnogu, para e para Ako sakas da zavrses rabota KE gi zemas, ama ne, polesno e da maltretiras Sto ne kazavte Deka virusot öd gradinka e mnoogu los, site ne iznaredi doma
Јас за амбасадата во Берлин зборам.Овде само со картичка се плаќа. Имам и јас за малото пасош во Мк да вадам.Е таа во МВР никогаш не и е ден.Среќа дека знае кои луѓе сме па се однесува пофино.Последниот пат го чита името на малата и ми вика што име е ова, од кај го најдовте.Јас си велам во себе" у пм на големата не ви е ок на малата ".Викам само несигурно: "зашо". Таа пак епа види прочитај го името без а на крај е синм ми се вика така .Најубаво име има. После омекна па ја закачуваше малата.Ич не ми се оди по институции ама што да правиш кога овие овде се се со персоналмангел.
Имаш среќа шо не си у Мк за сликање, јас нервен слом добив у рок од два саати. Коа праиш термин онлајн, нит пишуе дали по итна, дали нормално, нит каде за што е. Ја напраив за Беко. Личната истечена. Ај прво до банка, чекав пола саат да уплатам, една жена имаше само пред мене, и уше таа на шалтер ми се испонаша оти не сум го знаела бројот од општината, а ја па уше со Ве молам, Извинете глупости. Ај идам таму у тоа Бекото, дали ми треба лична за подигање, ми вика не. Ок. Која кабина, па ти пишуе на ливчето. Му викам онлајн беше, нишо не пишуе. Иди прашувај по кабините. Ајде иди мољакај се. Идам горе, нема никој. Се качуе еден брат со цигара, ми вика цитирам шо чекаш тука, му викам за сликање. А денес нема тука сликање, си влегуе ми затвара врата пред нос. Идам доле, у таа кабина шо е празна, а ти не си за тука. Па за кај сум, па незнам ми вика. Се дере преку зид на колешката, ај за таму сум била. Ми ги фрла пасошот и уплатниците на маса. Ај влегувам у другата кабина, госпожата ми вика па не сликаме тука по итна, мораш Мтв. Ај ме препрати у Мтв, идам таму чекам пола саат тетката да дојде на работа, праќам браќа назад у ред шо сакаат само да прашаат. Стигам на ред после саат време, нит термин ме прашуе имаш лини, нит бутур и тетката ми вика а лична имаш? И ја сум као земи ме Господе. Ајде ќе ме сликала и за лична, да идам само да уплатам. Ајде одам, пенкалото ми се троши на пола формулар. Го прашуем тој чичкото у Информации за пенкало, тој не ме врти два посто, ќути ко мисир. Го прашуем пак, му викам пред вас ќе го пополнувам, одма го враќам. Абе поглед не крева, ми вика неам, побарај од странките. Ми се споија мене жиците, му викам а како работиш без пенкало? И му викам ја не мрдам од тука, додека пенкало не ми дае. И ај као ми даде пенкало, и три пати госпоѓо ме рече, ко демек мене чинот ќе ми падне. Му го вратив, му реков Фала само, шо го вртам. Се враќам назад, ме слика теткава се у реду, утредента ми го дадоа, без лична нормално, само со ливчето. Личната нека си ја чуваат до наредна година. Не ми е јасно као нема лична по итна постапка, како таква прилика за пари пропуштиле. А наќиве сограѓани истите тука шо се ко мачиња, одма муда шират чим стапнат на македонско тло, чиниш ќе им пукне душата ако не се изсељачат. Се изнервирав пак сеа.
Jas letovo cekav vo MTV da podignam pasos , vnatre 50 stepeni, moze da bevme nad 70 luge edni po skali se muskaat edni od edna strana drugi od druga.Dvajca na vrata red stvaraat , ludnica i haos. Sekogas koga treba da odam po nekoja institucija panicen napad me faka.
Имам среќа што не сум од Ск. Ама и ако сакаме ние од провинција по брза постапка мора во Ск да идеме.Среќа тетката што ја спомнав погоре не оправа ептен.Инаку ние врски фаќаме за да завршиме работа ,со началникот па частовки.Се срамам ама така функвионира кај нас се. Ама дефинитивно би правела во амбасадата поправи отколку во Мк.Многу поедноставно е.
Леле што ве читам се нервирам и кога ќе ме прашаат па зошто не го пријави детето во Мк и нема мк пасош ете за ова, полесно ми е гостин да го пријавувам секое доаѓање. Да не кажувам за проблеми од латиница на кирилица, за тетката што пушеше во канцеларија ама ми даде казна за оштетен пасош и цело мвр што не знаеше во кој соба да одам да пријавам дека сум привремено иселена, за казна да требаше ќе знаеа верувам.