За колку дена од прилика ги издаваа престоите?Некако како низ магла се сеќавам 3-4недели овие електронските, овие книжниве одма ги даваат. Без престој не можеме да патуваме? Многу рано ми текна еден месец откако бухиравме лет.Дури големата и од школо ја ослободив.За две недели не верувам дека ќе се случи чудо. Сега ако сторнирам ќе ми ги вратат ли парите?Имам лошо искуство со сторново кај виз.
Престој мислиш ауфентхалт? Треба да го обновиш? Ако е тоа прашај во ратхаус или каде и да вадиш, можеби можеш со стариот да патуваш или да добиеш потврда на хартија. За визз ако немаш визз флекс мислам беше пиши пропало, нема сторно, дури и флекс ако имаш не враќаат пари туку на конто кај нив ти стојат.
Да на визконто мислам и тоа е пари. На големата и е истечен ауфенхалтот-престој, а јас имам нов пасош. Имам прочитано за ратхаусот ама они какви флегми се и термин никогаш нема.Ама ќе пробам .Имаш правено таму или некој друг? Еден колега сакаше на 115 да закаже термин за пасош обновување и му вели автоматот вие сте 242 веројатно време на чекање е 3ч и 40мин.Колегата се запали и рече ќе ѕвонел на бургамајста-градоначалникот и ќе бил груб за да добие термин.Еднаш така му запалило и добил одма термин. Така и јас си викам да му пишам на овој нашиов за ратхаусот и чекањето за Einburgerung 2 год чекаме без никаков одговор. Еве му на некој типс како да добие термин.
После две недели одмор утре треба да се јавам дека не можам да одам на работа дете е болно. Не знам како ќе се јавам. Вас како би ви било во случајов?
Па зависи каде ја обновуваш картичкат таму јави се, јас порано вадев во ландрасамт, последниот пат вадев во ратхаус тоа зависи до опшината. Кај нас не е толку споро, ама па мало место е. Иначе јас имав ситуација со нов пасош предадено за нова картичка ( ја изгубија картичката) а јас морав да одам и бев ја покажував старата важечка по датум ама на друг број на пасош. Не ми направија проблем никаков само цариникот кога се враќав ми рече да си извадам нова му кажав дека е предадено и ја чекам новата. Никакви проблеми немав знаат дека е само процедура. И за децата они се свесвни чим имате регулиран престој родителите и на децата не е им прв пат дека натаму е само процедура, ама никогаш не знаеш каков цариник ќе ти се погоди. Друга работа што имам направено кога ми беше оштетен пасошот во конзулат ми рекоа дојди да го протнеме на апаратчето дали ќе се чита или ќе ти треба патен лист, јас место таму зошто ми беше далеку отидов на аеродром на царина многу беа љубезни ми го проверила пасошот рекоа дека можам да патувам се чита, плус додатно ми одговорија што да направам дека ќе патувам сама со детето за согласност од таткото. Па ако ти е блиску и тоа ти е опција да одиш да ти кажат правила и дали може да има отстапка или не.
Извади од ратхаус Fiktionsbescheinigung, се плаќа околу 15 е . Тоа го даваш на граница со офенталот и значи дека новиот ти е во процедура. Три месеца има важност.
Книжни не постоеле веќе. Електронски 6-8 недели ни рекоа нас, мал град сме ама во Берлин или Минхен ги праќале заборавив. А зошто сфатив дека во ноември си аплицирала и сега ти стигнал пред некоја недела или друго беше тоа? Јас се мислев за виза дека пишуваш.
Не си ти виновна што детето е болно. Кога си болен , болен си и тоа е тоа. Гледај си го детето. Сабајле ќе се јавеш на шефот и ќе го известиш , ќе ја објасниш ситуацијата и тоа е. Не си ни прва ни последна. Со лесно нека е да мине побрзо. А што му е ?
Најнормално ќе се јавиш и ќе им кажеш дека детето ти е болно. Не е нешто што можеш да го контролираш. Стои пати ми се има случено мене вака. Или првиот ден после одмор одам на работа и уште не стигната, ете ги од градинка ѕвонат. Значи не се стресирај без причина. Гледај си ги децата, имаш валидно право да седиш дома со болни деца.
A какп докажувам дека ми е во процедура? Го знаеш тоа на инста ооу крејзи крејзи грл?Е тоа си ти. Попсихичка подршка немам.Моево на помалку од недела е болно .Кај мене се крстат кога ќе дојдам точно на раб знаат татко им ги чува.Со термини за болести за малото имам секоја недела.Бев минатата среда сега во чет пак ќе одам .Не ми е гајле. Нова сум во фирмата од мај лани. Пасошот ми е готов термин направив за престојот на крај на ноември исто и имам на крај на март термин и така.
@Ava.84 чекај касно палам воопшто ли не е во процедура новиот офентал или поднесени ти се документите чекаш да стигне новиот офентал? Аки ти е поднесено се и во процес на изработка од Ратхаус може да ти извадат Fiktionsbescheinigung и со тоа може да патуваш. Друго искуство немам.
Zeni za skoro ke pojdam se nadevam Germanija kaj mojot soprug Megutoa ima soprugot edni prijateli vo gradot Berlin koj baraat stan pa bi mi bilo milo dokolku vie nekogo poznavate od Berlin sto izdava stan samo da ne se izmamnici do sega 2 pati gi izmamile so depozit pred vreme i da napomenam apliciraaat i po stranicite sto se za stanovi no ako imate vie nekoj poznanik sto mozeme direk da stapime vo kontakt bi mi pomognale ako ima nekoja vakov poznanil neka mi pise blagodaram
Не ми е уште почната процедурата на крајот на март имам термин , а за Мк планиравме на почеток на Април да одиме т.е букирав веќе. Ама оти се чека многу нема да бидат готови, а сакавме за Велигден дома да сме(овоа од песната на Лозано).Јас дома сум во Де. Фала ти ќе прашам во Ратхаусот и за пасоши и за фикцион ауфенхалт . Не ви требат познаници само не давајте депозит никој вервалтунг тоа не го бара.Депозиѕ се дава откако ќе потпишеш договор никако пред .Пробајте да барате стан дирекно на страните на фервалтунзите. Нашиот е StadtundLand-WOGEBE-Wohnbauten , Deutsche Wohnen,Optima, allod Immobilien itn. Цените им рипнаа до плафон не се нормални жими се.Пред 10 год кога дојдовме 1 собен беше 405 евра варм, сега 850 евра. Не се со сите жими се.Не се исплаќа да се селиш.
@Ava.84 епа тогаш немаш никаков проблем. На терминот за продолжување , ќе кажеш дека ќе патуваш надвор од Германија и дека ти е потребен Фикцион , веднаш ќе ти издадат. Тај документ е дека офенталот ти е во процедура. А штом имаш нов пасош ти треба исто нов офентал. Најверојатно ќе добиеш и ти фикцион.
Абе јас имам од книжните старите ти па.Можат да ми го корегираат само до потпис и печат.Ама ми истекува во јуни оваа год.Веќе кога правам да си направам нов.
Нема да ти го коригираат мислам туку електронски ќе мора, така за малава мораше кога извади нов пасош, исто хартиен имаше и рекоа не постојат веќе тие и мораше нов електронски. Ама за секој случај прашај. Не го знам тоа оуу крејзи грл. Само лаки грл синдром го знам. На претходното место бев во иста ситуација и само што отидов на работа падна дел од покривот и затворија цел ден. Ама веќе не ми функционира моќта за чуда да се случуваат. Чудо ќе е ако не крене веќе тт до сабајле. Се гледа некако кога последно ќе крене тт или? Во градинка знам не смее, маж ми ќе го чува и ќе касни на работа, ама со тт страв му е да го чува и му даде сируп, а и мене страв ми е некој друг да му даде сируп после нешто што прочитав на интернет.
Прво што читаш 99% не е тоа што вика гугл. Абе ќе научи и мт да дава и сируп и се.Нашиве како научија. Знак за температура дека нема да качува нема некој знак освен ако и по 8ч раците и нозете останат топли.Не дека пак не може после 8ч.Или ако долго го држи знак дека се подобрува му е качувањето на тт на подолг временски период. Не се замарај со работодавачот тој не те плаќа и не смее да ѕуцне. На една мајка што се бори со болно дете уште да и преречат треба одма на бесилка да се осуди тој. Мене многу ми е тешко кога се болни оти не можам да помогнам. Ти нели беше 10 недели на одмор?
10 недели цела 2023та. Две искористив сега. Уште осум, следниот ми е во април. Многу, многу ми е страв некој друг да му даде. Единствено на камера да гледам кога ќе му дава ете тоа ми текна сега така може да видам дека е точен сируп точна доза. Креваше на 4 саати па на 5 па на 6 и сега последно после 8 саати крена пак. Значи на подобри оди. Ќе се јавам сабајле тоа е. А да не имаше некое правило од 1.1.23 да не мора да се јавам? Или правилото е дека не мора кранк мелдунг да се носи?