Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. Neda997

Neda997 Популарен член

@gjoker4e баш мм некни беше да извади боловање, докторката му рекла ако побара работодавачот од нас кранк мелдунг електронски ќе му пратиме, ако не побара должен си ти да носеш.

Кога стекнуваат имунитет?
    Буквално една недела одеше на градинка, минатата недела температура, сега страшна кашлица и пролив.
    Веќе од тие болести не ми е интересно, секој можен вирус или бактерија ја фаќа

mal.ecka and gjoker4e like this.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

За година две ќе помине сеее! На 5 години во рок од 12 месеци два пати имаше стомачен вирус и еднаш коксаки. На 3 и 4 не беше многу болна дека корона нели се затворено па не сум релевантна да кажам за таа возраст ама воглавно првите 2-3 месеци во градинка се разболуваат многу често па после се поретко и поретко и останува на ретко цел живот.

WonderGuurl, mal.ecka and Neda997 like this.
  3. dunika

dunika Форумски идол

@Neda997 мојата само првите два-три месеци се разболуваше често,поточно вирусни инфекции со по неколкудневна температура.
    Од тогаш поминува само со растечен нос и слаба темп една вечер.
    На плуќа нема спуштено и нема кашлано никогаш:tmi:

mal.ecka, gjoker4e and Neda997 like this.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Со една нога на ново работно место сум од сабајлево од 5:55. :D
    Се ми е океј, посебно колегите, работното време, а и шефот ама сабајле му се јавив во жолта минута изгледа. Ми рече das ist aber blod jetzt. Викам ајде да ве прашам и вас дека на германски колку лошо е ова што го кажа на скала од 0- не е лошо до 10-најлошо. За мене е 10 ама ај може на германски и не е до толку. Знам дека две недели бев на одмор, а после мене не знам дали една или две особи се и нема кој да работи ама сепак не мораше да ми покаже дека се изнервира, можеше ок гуте бесерунг да ми каже.
    Секако од септември ќе барав нова работа само од понеделник до четврток од 8 до 15 ама ќе треба да убрзам после ова.
    И така ова беше моето прво кранкмелдунг на ова работно место. :D А има една германка постара цел јануари е кранк пишана и за неа никому ништо дека ја знаат кога е на одмор пишува кранк и после има рест урлауб.
    Се нервирам сеа.
    Дете му направија брис нема стрептокока. Вирус некој.
    Би дале одма отказ вие заради ова што ми го рече?

И од кога престанаа маски да се носат во јавен превоз? Се изненадив денес.

Last edited: Feb 6, 2023
    Ava.84 and mal.ecka like this.
  5. Chantal

Chantal Популарен член

Ако све ти е погодено не да дадеш отказ, дури и полоши да се работите подобро е они да ти дадат отказ. За еден испад не би дала отказ, плус можеби ти си трета сабајлето што му јавила и човекот незнаел како да покрие смена, па му дошло да изреагира така.
    Јас дадов отказ ради колешка, германките заради истата колешка плус шефицата одеа во персонал аптајлунг да се жалат и добар дел од нив добија што сакаа освен новите. Мене од персонал аптајлунг дојдоа да ме прашаат дали ми е све ок зошто многу поплаки имаше од колешката со која што јас највеќе време работев и од шефицата која ретко беше присутна. Јас сама одбрав да не го одам тој пат зошто истата колешка која тероризираше многу ме подржа на почетокот плус и не ми беше работа од соништата па одлучив да дадам отказ. Ти го пишав ова за да знаеш дека не треба сама да дадеш отказ не одма на првата пречка, туку почни да бараш нова работа па после дади отказ. Искрено сега ми е малце криво зошто гледам колку ми е тешко да си најдам работа во посакуваното работно време, а и многу бенифиции имав во таа фирма ама и кога ќе се сетам на секојдневниот стрес си викам добро направив.

Last edited: Feb 6, 2023
    Ava.84, gjoker4e and joana18 like this.
  6. Dancewere

Dancewere Популарен член

Crocs како хаусшуе за во градинка ок ли се?

7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Kakov otkaz sedi mirna.Iskoristi se sto moze da se iskoristi i ne se zamaraj koj sto rekol.Kaj mene germancite se prvi na lista so krank koga jas ke zemam krank site vo minuta doznavaat.A i ne si zemala za da lezis deteto ti e bolno.

Davajte soveti kako da se resime od cucla, znaci uste malku devojka ke mi donese a ao cuclata nikako ne odi.

Ava.84, Chantal, gjoker4e and 2 others like this.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Не се ок. Колкаво ти е детето?

Dancewere likes this.
  9. danichap

danichap Moderator Staff Member

За летоска само, оти во дворот играат со вода и базент. Инаку Hausschuhe топлинки по нашки.

Dancewere likes this.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

CC9949AA-F8A4-4D35-A989-C6F4D81B53C3.png
    За деца над 1 година овие на сликата. За 2-3 години со лепенка за да може самото да ги облекува соблекува. За над 3-4 било какви. :D Од доле да се нелизгачки. Да не се capcake марка дека не се добри за помали деца. Елефантен се ок. Да не се со голем Џон и да тежат туку да потсеќаат на чорапи, да не го уморуваат детето.

11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Ако има многу отсутни може затоа така ти рекол заради организацијата.Твојата обврска е да се јавиш дека не доаѓаш и после да пратиш кранкшрајбунг по меил или по пошта и да ги известиш до кога е кранк детето запишано.Толку не се замарај со нив не ти плаќаат тие.Секако зимаш помала плата.

Од 02.02 во јавниот е без маски.Сакав да пишам ама си велам може само кај нас е.Фрајвилих е исто како и во маркетите.

Мм па реши вуцла на 2 год да и купи оти се ставала во уста|(.Пробај да ја прсечиш на пола.

Chantal and gjoker4e like this.
  12. SanelaS

SanelaS Популарен член

lele nemojte ako dosega nemala

Ava.84 and gjoker4e like this.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Ни двете не фатија.Го скарав да не се глупира таа треба да збори, а не бебе да ја правам(facepalm).

Chantal and mal.ecka like this.
  14. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Каде можам да најдам дубак за бебе и колку пари се движат? Мојава сака веќе да оди , со дубак ќе и биде интересно.

15. Chantal

Chantal Популарен член

Мојот сам ја откачи кога му купив поголема на 17 месеци му купив таа 18+ што е и не ја сакаше. Два три дена беа тешки и после ја заборави скрос. Ако има опција така да му понудиш поголема или изгубете ја и издржи три дена.

SanelaS and gjoker4e like this.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Најпаметно ти е на ибеј ама и реално не ти треба. Треба да ја пазиш цело време, не дај боже да се преврти, дубакот само ќе ја ограничува во нормалниот и природен развој, ама пред се е опасен по живот. Ако ти е за да одмориш раце подобро џампер статичен исто на ибеј ти е најпаметно дека најефтино, а може да не го сака ич. Ова е мое гледиште, комшивката четири деца изгледа со дубак и живи и здрави се, се чудеше јас зошто немам дубак, јас се чудев таа зошто има, и така. Јас џампер имав купен на ново 130 евра од отто и го продадов на старо за 20 евра на ибеј.

17. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Неам гајле, јас и синот го пораснав со дубак, ај ќе проверам на ибеј, а тука каде можам да побарам во кои продавници? И како се вика дубакот на германски?

18. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Lauflernhilfe.

Adidas888 likes this.
  19. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Сопругот сака да земе боледување 4 дена, и да ги сврзе со одморот. Во ваков случај кај докторот нз дали да се преправа :) или да му каже како е вистината :D . Прв пат зема боледување, па како е процедурата, кога треба да ги извести на работа.. ? Данке :)

20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Оди кажува што му е добива колку добива , ако му се поклопи со одморот ми се шкрта одморот и тие денови му остануваат неискористени.
    Нека глуми болен за вистина нема ништо да добие.