Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    809
    Овде е иста цена за сите. И пријавувањето е преку градот.

На WomanInLove, Dancewere и gjoker4e им се допаѓа ова.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    5.810
    Da se molat gi sklopuvaat racete kako za molenje i se zablagodaruvaat za hranata.Mnogu poveke davaa znacenje na nivnite praznici.Kaj nas druga razlika e sto vo Avgust kaj katolickata plakavme poln iznos, kaj drugive ne plakame nisto.Pomalku denovi se nerabotni, imaat poveke personal i prostorno se pouredeni.Ama ova ti sporeduvam kaj nas sto kako e , moze kaj site ne e isto neli sepak razliki postojat.

На WomanInLove, gjoker4e и Dancewere им се допаѓа ова.
  3. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    16.861
    Ти благодарам, август и ние нема да плаќаме, градинката како што ја видов убава е и нова и огромен двор со зеленило и многу реквизити има за разлика од една општинска што бевме, и таа беше убава ама дворот беше жален.
    Одмор,слика во прилог ќе ставам, со тоа што од 24 до 27 може да оди ама по желба. Повеќе неработни дена ли има? Може ли некои да спореди?
    E3E0B158-2A40-44E1-943A-7FB2CE543DBE.jpeg

На WomanInLove и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    И на мене не ми е арно во тоа мозокот, ама ај.
    Цело време ми се врти во глава цела можат Н да ја испадаат од градинка дека по 2 недели е дома болна, а не цела лажеме или слично, ама 2 дена пуштена на градинка, па 2 недели дома, и стварно болна со мрсули, кашлица како да пушела 2 кутии цигари на ден, и се така во круг:(

И јас незнам дали е католичка или ме е градинката, ако знае некој што прават на Faschingsfeier да ми каже, и ако може да му пуштам меилот во порака, не го разбрав

На WomanInLove, gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    5.810
    Super e ova kaj vas, kaj nas imase i za Veligden edna nedela, za Bozik 10 tina dena nerabotni.

На WomanInLove и gjoker4e им се допаѓа ова.
  6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    5.810
    Veruvaj deka tie se srekni koga nekoe ne ide.Niti ke ja izbrkat niti nekoj nesto ke kaze.

На WomanInLove, WonderGuurl, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    33.756
    Кај нас се исти плус на секој три месеци 2 дена тимфорбилдунг|(.Не е затворена нашата во лето треба сами да си одбереме 3 недели кога ќе правиме одмор и го пишуваме одморот за следната год во ноември.

Нашата е приватна.Разбрав кога штрајкуваа градинките оред неколку години ,нашата не штрјкуваше оти била приватна така ми рекоа тогаш.

Моите и двете така беа/се па големата кога и заврши договорот тогаш остана без градинка, ама почна со школо;).Не е тоа школо затоа одат децата во градинка за да стекнат тогаш имунитет и во школо помалку да се разболуваат:).Ова ми го кажаа 2 доктори.Во ред е сега да се разболува.На лето ќе биде полесно:).

На фашинг зависи од градинка што ќе организира.Кај нас традиционално носиме, ние родителите доручек од нас по листа кој што да донесе т.е ние се пишуваме .Леб,кашкавал ,салами ,овошје,зеленчук... Обично украсуваат повеќе и се маскираат и воспитачките.Нешто слично како хеловин само со поубави маски:).Музика има играат, пеат и се сликаат- кога ќе заврши да има што да си гледате по дома:D.Децата се радуваат оти се маскирани и така едно убаво расположение.

На mal.ecka, WomanInLove, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. WomanInLove

WomanInLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2009
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    268
    Поздрав девојки, јас изгледа пишувам овде ептен кога сум на зорт, ама редовно ве читам (facepalm)

Со маж ми живееме разделени во Германија, уште не е помината Trennungsjahr за да се разведеме. Е сега јас треба да одам во Минхен да му вадам пасош на син ми и им напоменав во мејлот дека ќе одам само јас. Тие ми рекоа дека ми треба полномошно од таткото за да можам да извадам пасош.
    Таткото се надевам дека ќе потпише, ама какво е тоа полномошно, од кај да го најдам? Од градот ли?
    Фала ви.

9. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Ќе одеш во ратхаусот во твојата општина, таму се вадат секаков тип на полномошно, прво термин ќе закажеш, па ќе ти кажат они кога треба да го подигнеш. На нас не викна и градоначалникот да се увери дека сама ќе патувам со ќерка ми:)
    Со среќа:)

На WomanInLove му/ѝ се допаѓа ова.
  10. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    259
    Девојки, некоја да ме посоветува во која банка е најдобро да си направам сметка со оглед на тоа дека нема да имам редовни примања на таа сметка? Тие што работите онлајн, кога ви префрлаат пари исто ги пријавувате за данок? Не сум мн упатена во ова со даноциве тука. И на пример, ако префрлам сума на пари поголема од 10000 евра, од своја сметка во Америка на своја сметка тука, колку данок треба да се плати? Знам дека треба да се консултирам со луѓе што се занимаваат со ова, ама ако некоја знае грубо да ме упати

11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.355
    Допаѓања:
    286.417
    Јас Шпаркасе сум, дали е најдобра не знам, ок ми е мене. Онлајн за се вршам работа, прегледно е.
    За од Америка не знам, иако претпоставувам е исто, јас повеќе пати големи суми од кое конто Македонија на кое конто Германија сум префрлала.
    Од свое на свое конто не правеа проблем и тука никогаш ништо немам пријавувано или плаќано.

На zemzela91 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    259
    Ти благодарам :l:

13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Девојки здраво

Да прашам дали рецепта од друга земја е важечка во Германија?
    Не се работи за Мкд.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    36.374
    Да ако е од ЕУ или Швајцарија.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Ок фала многу.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    2.832
    Допаѓања:
    3.916
  17. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    998
    Допаѓања:
    2.291
    На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    33.756
    На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    643
    Допаѓања:
    809
    Има ли некој искуство со намалување на цената за градинка, конкретно во Baden-Württemberg?
    Дел од трошокот да го превземи градот. Знам дека на некои места градинката се плаќа според примањата на родителите и се пресметува. Овде каде што живеам јас градинката е околу 800€ целодневна, што за мене е многу. За да биде среќа во несреќа мојата е примена во градинка. Но јас кога аплицирав цената беше значително помала и немав појма дека се доплаќа за јадење.

20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    5.810
    Nie sm bw pod tri godini e naf 650 evra bez razlika kolky zemame plata.

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.