На спрат кај мојава се 3 групи. Ако ги спојат за журката може и малку ќе се… Од друга страна па сешто ќе има нема на банани само да се. А и колкави банани сум зела па па па Ако се многу, ние сме уште со балканска реторика, нек им се ќе се најдат.
Јас купив пред околу еден месец Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro. Супер е, јас сум задоволна. Aко ми е многу валкан ламинатот со стандардно смукање нема да собери се, ама на турбо да. Има тивко, стандард, медиум и турбо. Има опции за ако сакаш два пати да помини и дали да смука, мопира или двете заедно. Не мопира баш добро ама не ни очекував нешто вау да биде со едно влажнење на крпата.
Запиши ја од 7ипол до 1ипол и ти работи од 8:00-8:30 до 12:30-13:00. И плус мини џоб по потреба кога е мт слободен. Повеќе за да одмориш отколку за парите. Не сме добри фала на помисла. Цело време сме болни. Да не не е нешто во ред со нас? Ја прашувам една мајка во Авганистан ми вика 5 години на лекар не биле, во градинка е со мојата девојчето. Ај викам другата да ја прашам од Кина, ми вика што е тоа коксаки, и се исплаши кога и кажав, вика не сме немале такво нешто ниту пак нешто друго биле болни. Ок, продолжувам накај една од Романија и нејзиното годинка има помало од моето почна декември во градинка и викам се разболува, вика не, еве три месеци не беше болна ич. А ние 3 дена здрави, 4 болни. Од погорниве викам да не треба повеќе ориз да јадеме за имунитет. Сега маж ми стомачен вирус од работа префати. Сакам да врескам. И дозата за тироидната и ми ја намалија и заборавив три дена да пијам и пак како порано мислам дека земјотрес ќе има во секој момент и се гушам. И така. Од мај натака попозитивно. Февруари март април со болести.
@gjoker4e јас мислам дека до нас е проблемот. Мислеш дека сите мајки се замараат и читаат за вируси/бактерии? Веќе не ни обрнувам внимание на вирусите, во групата од градинка само пишаат Корона, коксаки итн. И ја пуштив, мм ми вика аууу ако закачи корона. Баш и матичната на Н ми вика, она е здраво дете, не ми барај без везе крвна слика, де железо, де мокрача, има деца болни секој 2 ден се кај мене, ама докторката знае дека имам завршено медицина и дома ја лечам, и многу пати кога сме оделе за терапија и и кажувам што и што и давам, вила браво мајка за терапијата џабе сте иделе. Сакам да кажам @gjoker4e не се потресувај толку, сите тоа го минеме болестите кај децата минат, ама стресот што го ,,јадеме'' нема да помине и на нас многу болести ни носи
Jas veke imam strav da si legnam navecer, legnuvame zdravi vo sred nok bolni. De zatnat nos, de kaslici, de infekciia, de stomacen virus denovive i noken teror ima. Po sekoj negov virus sledna sum jas na red kaslam nenormalno, bolka vo gradite...infekcija na oci. Mislam kako vo nekoi krug zatvoren sum ..i sakam da gi prespijam slednive mwseci.Letoto ocekuvam pomirni denovi.
Јас мислев дека јас и маж ми стекнавме имунитет кога почна првото дете во градинка. И мислев дека сега само второто дете ќе се разболува кога ќе почне во градинка, а не сите четворица и тоа еден по друг и изгледа како да сме цело време болни без пауза. Или секоја година вака ќе е без разлика? Можеби само заради короната две години бевме многу ретко болни, скоро ич. Никој не кажа вака дека ќе е со деца. И пак не ми е јасно тоа со имунитетот. Каков црн имунитет кога цело време сме болни? Значи не постои зборот имунитет. Кога има нешто те заразува и крај нема бегање.
Ја запишав во три , ја примаа во оваа целодневната . Сега да ја запишам повторно во некој до 13:30 сигурно нема да ја примаат.
Здраво на ситеее. Дали знаете како се движат цените за некој мал стан/еднособен во околината на Штутгарт?
Околу 500€ ладен ( без струја, топла вода и греење) а можеби и повеќе веќе. Цените одат нагоре како луди…
@gjoker4e Неда е во право. Не е наше да сме експерти по медицина, затоа имаме доктори. Остај не читај во мк како праат. Уште не консултирани со лекар трчаат крвна слика, па со крвната слика одат спремни на лекар и кажуваат сами терапија. На лекар само процедурално ради рецепти. И ние сме болни сите цело време. Носов ми доаѓа да си го исечам, и мојов и на децава. Ајде ќе помине. Дали аок покрива некакви стоматолошки услуги? И дали имате дополнително осигурување за стоматолошки потребштини и воедно сте задоволни па да споделите? Сегде ли е обично шишање околу 50 евра?
Нешто погрешно ме сфативте. Никаде не спомнав вакво нешто дека читам или се замарам или дека барам крвна слика или Мк… Се чудам само што се разболуваме четворицата. Додека оздрави последниот, на ред е првиот со нова болест. Не дека е за чудење, туку дека не очекував вака, очекував само дека второто дете ќе се разболува додека да “стекне имунитет”, а не сите Јово на ново.
И повеќе од 500€ , за таа сума од 20-30 смешни квадрати ако најдиш е среќа . Ние сме во таа околина , цената на станевите е лудило за 75 квадрати 1000€ ладен нас ни побараа. Да начекаш добра цена со солидна квадратура е лотарија и многу среќа.
И ја сум во тој регион, има и за таа цена ама до поефтините станови ептен тешко се стигнува и огласите ги снемува со брзина на светлината. Ние имавме среќа, стан од 80 м2 го плаќаме 800 калт ама претходно барав 6 месеци, не се брзавме па бевме во позиција да бираме и чекавме добра прилика.
@gjoker4e еве не 5год како опиша, со малава две години во тандем двете.Дури ми е срам да кажам веќе дека се болни.Луѓе си мислат не сакам да се дружам и само лажам.Ама баш 3 дена здрави само.А кога ќе прочитам или чујам моето не се разболува ми иде да се упукам.Се сметам за најлоша мајка.
Мајки како им зборувате на вашите деца дома?Вчера една од воспитувачките ме испокара требало да му зборуваме и германски не само македонски немало да ги разбира детето што ке му зборувале.Друга пак ми вели да му зборуваме исклучиво македонски германски секако ке научи.Ептен ме ставаат во дилема
Nie na makedonski i zboruvame, a ona vo Edna recenica upotrebuva makedonski, angliski i Germanski. Ma da i makedonski neznae Ubavo, ciganski zboruva Jas Sakav da prasam Posle kolku vreme odenje na gradinka vasite deca pocnaa da zboruvat Germansk
Kazi i na vospitackata deka majcin jazik i e makedonski i deka taka ke se zboryva po doma.Inaku nie isklucivo makedonski doma ,a i taka e pravilno zatoa sto kolku i da go znaeme germanskiot sepak ne go znaeme tolku dobro.Zosto decata da ucat pogresno....
Посебно последново во срце ме гаѓа или гаџа (погодува де). Не можеме на ниеден роденден да отидеме и сите мислат дека лажам. Термини влечам со месеци се додека на среќа не се погоди да сме здрави. Ама како бе некои деца ич не се разболуваат. Мора да има нешто. Жими се денес ориз купив и некои си работи како таи азиски појма немам што. Викам ќе го откривам рецептот за здравје и крај. @dunika имаше пишано дека не кашла твоето или дека не се разболува нешто така нели? Ако можеш да споделиш дали правиш нешто посебно? Исклучиво македонски и ден денес. И засекогаш. Ептен кога ќе се тинејџери или големи ако се уфилмаат само германски да зборуваат тогаш можеби само германски, нема да имам проблем ќе се прилагодам како нив им одговара. Ова бидејќи веќе познавам такви деца што зборуваат само германски.
Ние година ипол баравме ужас нервози еден тон , и накрај мораше да прифатиме поскапо па натаму промени . Па тоа огласите , пораки еден тон имаме испратено и само одговор добиваме дека е издаден најчесто , не ни стигаме до термин Свекрва ми 6г се тука и они ќе мењаат , ама за нив полесно е сега да сменат , оти се сами , нас многу не одбиваа со причина дека е за двајца станот само , а стан над 60 квадрати Овде стан со куче/маче ќе земиш отколку со деца Ние и со посредник пробавме на стартот и одма ни го кажа истото оваа покраина е претешка , и секој околу нас исто го кажуваа да најдиш стан многу тешко е , а па работа од друга страна колку сакаш има.