Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.169
    Јас друг проблем имам. Син ми вчера ми го вратија од градинка под изговор дека многу кашла, носот му сливал, не можел да диши. Изненадена бев, пошо го однесов целосно здрав. Отидов и го земав здрав секако. Какви не симптоми ми кажаа, мислев во текот на денот ќе има некој од нив, ама ништо.

И нормално, здраво дете може да иде во градинка, па сабајлево мм го однесе и го вратиле и му рекле дека не смее да оди оти е болен, нели докториве од градинка. Им кажал дека не му е ништо, инсистирале едноставно и он немал нерви да се објаснува и го вратил дома.

Луѓе, значи ниту носот не му тече, а не пак нешто друго. Мањак се со персонал и знаат дека баба му е овде и дека има кој да го чува. Ова ми е најлогична претпоставка, пошо не знам од која друга причина би го правеле ова. Се контролирам да не им се јавам, пошо стварно ќе ги направам лом!

Да седел дома до понеделник еј. Здраво дете! Не е проблем за баба му да го чува, проблемот е што ме лажат и глумат доктори. Као јас нема да знам ако детето ми е болно или како? И да не е баба му тука значи, кој ќе ми пише кранк за здраво дете не ми е јасно.

Толку многу се изнервирав, стварно нема смисла! Пошо се крајно безобразни! Сега се јавив на киндерарцт, утре сабајле ќе го носам на преглед и ќе барам потврда дека е здрав. И мајке ми од таму, право у градинка ќе оди. Страшно значи!

На Yowannty, Ava.84, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.169
    Да и кажеш на воспитувачката дека македонскиот му е мајчин јазик и дека нема од кој друг да го слуша освен од вас. Германскиот ќе го научи од надворешната средина. Мене вака и ме советуваше педијатарот за децата. Еден човек, еден јазик. Секој својот. Ако фали стимулација, ќе ти каже педијатарот па ќе работиш на тоа.

Ние им зборуваме исклучиво македонски. Тие знаат да ни вратат германски. Меѓусебно почесто зборуваат германски, особено кога си играат.

На mira.mira, hello-kitty.90, Mnik и 2 други им се допаѓа ова.
  3. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.233
    @gjoker4e таман пишав,се подреков:D
    Се раскашла минатата недела,бичеше кога и ја ставав раката на гради/грб,ама си беше фит,со апетит,не качи темп па не се засекирав многу.
    Телефонски се консултирав со матичниот,реков ке ја пратам,ако качи Т,се жали на болки или дише неправилно ке ја носам,ама вака Ок помина.
    Негде 5ти ден изгледа организмот ѝ препозна премногу шлајм,па исповрати два пати и ѝ олесна.
    Сега е супер,чат пат поткашлува ама тоа е скроз нормално,од бронхитис се кашла и со недели.
    Сирупи и имуностимулатори не користам некогаш,сега земав само некои капки на природна база,бршлен и мајчина душичка и ставав во чај.

Растечен нос има 1-2 пати во месец,по два три дена.

Не сметам дека правам нешто особено или различно од другите мајки,сега се сите информирани и многу повеќе се внимава во однос на исхрана и општа грижа.

Мојава е доена ептен долго,јас се хранам релативно здраво,и таа самата јаде многу зеленчук,овошје легуми и јатки,грицки и стрвулинки не бранам ама количината е скроз занемарлива.
    Нема ден да не е надвор минимум еден час,воздухот овде е чист па тоа е екстра бенефит.

Можеби и генетски наследно е справувањето со вирусни и бактериски инфекции,и јас сум носена во градинка и ретко сум се разболувала.Книшката ми е речиси празна.

@M1234 дома мајчин јазик,во градинка германски,ако мешате дополнително ке се збуни.
    Советот од воспитувачката е скроз(n)

На Yowannty, mal.ecka, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.009
    Imav jas ista situacija odev na lekar i zemav potvrda, a posto od grwdinkata bea krajno bezobrazni odev i vo opstina i razgovarav do glavniot za gradinkite. Nepoln saat otkako bev tamu mi se javija od gradinkata deka moze da go nosam. A sega so novava gradinka imav slucaj so durfall mi javija deka ima a toj nemase nisto, sreka bese petok pa ne se raspravavme .
    Koga sme kaj gradinkite dali imate custvo deka nekoi od vospitacite deluvaat kako nezaintersirani i bez doza empaticnost da rabotat. Vo grupata se trojca samo edna od niv nasabajle koga ne saka da vleze ili slicno go zema vo race i mu zbori.Ovie drugive stojat podaleku i mu vikaat onaka ladno ajde dojdi ke se igrame.Toj sedi i nema problemi inakhu, ama na ostavanje saka nekoj vo race da go prevzeme.Nekako ne se custvuvam voopsto sigurno koga go ostavam, moze e samo moja pretposavka ke ostavam da vidam kako e so vreme.

На joana18, Mnik и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.571
    Во Bewerbung да напишам дека можам само прва смена затоа што имам две деца што одат во градинка? Или да не објаснувам зошто туку само да напишам кое работно време?

@Yowannty Аок покрива за заби ако треба да се среди нешто поради здравје.
    Заб осиг имам UKV ама добро е dentolo. Секое е добро уствари ако избереш опција 90% да ти покрива. Минимална разлика можеби има некоја помеѓу осигурувањата.
    Шишање околу 20 евра е кај мене.

@Neda997 Ако не ти пиша никој за бњвербунгот прати ми го мене ќе ти го прегледам јас.

На Yowannty и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.169
    Јас пишував aufgrund Betreuungszeiten на моите деца, достапна сум од-до, прва смена. Би можеле да се договориме и за друго флексибилно работно време кое ќе одговара и за двете страни. Со второво буквално ми е мачкање очи. Не прифаќам ништо друго освен прва смена. :D

Иначе не мора да пишеш, тоа можеш и на интервју да го кажеш.

@SanelaS што конкретно им кажа во општина, на кој начин им ја објасни ситуацијата? Сега ме замисли, можеби треба да одам и јас. Ова не им е прв пат, ама обично ми прават вака кога сум на одмор. Па престанав да кажувам дека имам одмор и еве сега баба им е тука и пак проблем.

Иначе, тука не сум забележала некој посебно ладен однос кон децата. Имам апсолутна доверба во воспитувачките и начинот на кој работаат. Освен лагите дека децата ми се болни, а јас не знам. |(

На Ava.84, joana18, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.009
    Prvo izvadiv potvrda i potoa so nea zaminav vo opstinata go pobarav glavniot i mu kazav vaka i vaka atojat rabotite deteto mi e zdravo a vo gradinka ne go primaat vikaat deka kasla i deka ne e za vo gradinka.Eve vi i potvrda od lekar i vikam ako mi gi opravdate denovite doma sto sum i da mi namalite od cenata sto plakame ke oatane doma, zatoa sto jas nemam osnova na koj nacin da se pravdam na rabota zatoa sto imam zdravo dete.

На mira.mira, Ava.84, joana18 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.571
    Овие од градинка значи на исто предавање одат. И како предлог да им дал некој вака да прават поради недостаток на персонал. Во петок и понеделник била слободна таа што е одговорна за помалово и кога ќе се разбуди не презаспивал кај други и ако можам да го земам во 12 и да спие дома. Одма реков дека сепак е подобро да спие тука за да научи и со другите. Ептен нешто почнаа да ме зафркаваат. До сега сум немала вакви проблеми, а истите воспитувачки се кај малите. Сега следно е да измислат болен дека е за да го земам во петок пред спиење. Јас не знам што им е само ме нервираат. Упорни се. Не им попуштам ама и тие не попуштаат. Вчера до 14:00 е неговата, а јас го оставив до 15:00 реков и ми рекоа ќе ме барале ако плачел да го земам порано. А детево ни плаче ни ништо, не ни сакаше дома да си дојде денес во 14:00, сака таму да седи, а не беше неговата одговорна. Ми измислуваат дека само со неа седел, а вчера и денес и без неа беше мирен и среќен. И фактички ќе ја нема неа и да имаат едно дете помалку ццц

И изгледа не ви се пожалив кога ми се јавија дека само лежел на воспитувачката, немал тт, не плачел. Викам епа што му е ви изгледа болен? Вика па зелени мрсули има. А на работа сте што не можете да го земете? А јас дома. И отидов по еден саат @Ava.84 како што ме подучи и дете ок, заспа дома, цел ден ок и го однесов утредента во градинка. А кога го зедов ми рекоа gute Besserung а детево здраво како дрен.

На Neda997, Lianna Anna, Ava.84 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.571
    Како можеше онлајн да се направи Steuererklärung освен преку такс фикс?

10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.109
    @Lianna Anna да сум на твое место ќе постапам како тебе .Ќе одам и ќе барам одма потврда од др и ќе им ја плеснам во фаца.
    Јас стварно кај големата немав никогаш проблем, а само 2 или 1воспитувачка беа на 23 деца.Ќе ме прашат или ќе пишат на вратата кој може да дојде да го земе детето во 12:30.Многу пати оти беа фер ќе им кажев дома сум ќе ја земам во 12:30.Еднаш се понудив да ја земам пак порано ми рекоа не сите сме тука нема потреба.
    Сега овие кај малата минатата недела ми рекоа како била топла и со тт 37,5 Дома немаше ништо|(.Па утредента пак им ја однесов.Ништо не кажаа.

Тоа во Anschreiben-от или кога ќе те викнат на разговор кога ќе те прашаат за саати.

@dunika зошто така мислиш дека деца со бронхит кашлаат цело време?

@gjoker4e секоја болест има тек.Еве од мое веќе 6 год искуство. За мрсулите прво се безбојни и такви се 2-3дена после стануваа густи и пред да престане носот да тече се зелени2-3дена.Ова кога ставам капки.За без капки не знам.
    Ова го пратам оти малата и вадам мрсули со аспиратор и знам штом се зелени за некој ден ќе снема.

Исто преку елста на финанцамт страната.Бесплатна е и одма ти кажува колку имаш за враќање или плаќање.Ама треба да знаеш.
    Прво се регистрираш и добиваш писмо за потпис па после се логираш со потписот.
    elster.de
    Зошто не одиш во некое lohnverein за поевтини пари ти прават .Имаш ценовник и знаеш колку ќе те чини.Плаќаш прво членарина.

На Lianna Anna, gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.571
    Таму правиме секоја година и плаќаме околу 250 евра. Оваа година дека најверојатно ќе враќаме данок па сакав сама да направам, инаку неа 250 и плус финанцамт којзнае колку ќе ни бара дека криза нели им требаат пари за тие што не работат, многу пари ќе ни се фатат дадени. Мислам дека ќе враќаме дека на елтернцајт бев, плус неплатено шест месеци. До сега ни враќаа секоја година ама оваа тешко.

12. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.847
    Допаѓања:
    95.233
    @Ava.84 не мислев цело време,туку на продолжена кашлица и по недела две откако ке помине.Не се ни заразени и заразни веќе ама поткашлуваат чат-пат,на тоа мислев.
    Секако,треба и внимавање за да не се помеша акутен и хроничен бронхит.

На Ava.84 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Vain
    Ние сме две и ни треба некој до 600 е во Vaihingen an der Enz или во близина

14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.485
    Допаѓања:
    12.689
    Дали смее да се напушти државата додека тече болничко, да си дојде дома, во Македонија? На мисла ми е да не му се прекини болничкото ако ја напушти Германија. Едни викаат може, други не. Има ли некој искуство?
    Или каде можам да прашам за сигурно?

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.571
    Во неговата Krankenkasse АОК на пример. Зависи дали е помалку или повеќе од шест недели кранк. Зависи дали ќе оди во ЕУ или нон ЕУ. Може и од нешто друго зависи.
    И обавезно да им рече и на писмено да му пратат потврда дека може за да не испадне после грешка и 1500 евра казна. Обавезно и на писмено тоа што ќе му кажат усно во АОК или соодветната кранкенкасе.
    Инаку секогаш се во право и тие луѓе што викаат да и тие што викаат не. За било што. Затоа што за секој индивидуално и во индивидуални ситуации е различно. И затоа секогаш е најдобро да се праша таму каде што треба.

Инаку немаше зелени мрсули. Не знаеја што да измислат изгледа. @Ava.84 Првово дете никогаш немало зелени мрсули, второво сеуште некако ќе видиме понатака. Може од црвениот кромид не се фарбаат зелени. :D Поголем потрошувач на црвен кромид нема од мене. Ама сега со ориз ќе пробувам да лечам. (fingers)

На Biljarkata, Neda997 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  16. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    Им давате ли на децата витамини, омега итн?
    Само јас ли ништо не давам?

17. Lianna Anna

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.169
    Имаат среќа што не го носев јас сабајлево. Пошо за пола саат од доктор ќе им се вратев со потврда и ќе ги направев партали колку бев изнервирана. Уште сум!

Не очекував дека ќе го вратат и денес иначе уште вчера ќе одевме на доктор, а денес бев со фул термини и не стигнав.

Леле, најнормално си искочив за на работа и ете го мм се јавува. Абе не знаете како ми се склопи нервен притисок. Значи детево 2 дена дома седи здраво право. Плус вчера од фашинг парти ми го вратија! Значи стварно нема смисла.

Не разбирам еј, со која поента на здрав разум луда ме прават. Како на очи да не гледам, како да не знам што е болно дете. Да ми е прво па да ме мотаат, ама трето ми е.

Од утре натаму да видам вака дали ќе ми прават, пошо никако ова нема да им го преќутам!

@gjoker4e Леле еј, значи на истиот принцип се сите. И мене така ми правеа кога имав одмор. Му тече зелен секрет, лежи, му се спие, плаче, има дијареа. А ништо од ова нема врска! Кога престанав да кажувам дека сум на одмор, заврши и ова.

Сега баба му еднашка го собра, пошо имав термин после работа и така укопчаа. Утре и тоа ќе им го речам. Леле уште ме држи лутина.

На SanelaS и Ava.84 им се допаѓа ова.
  18. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Ne Samo Vitamin D, i Sega Posle herpesot poradi namalen imunitet doktorkata ni preporaca edni Shok bombi, vitaminski se, se pijat 10 dena, pa Eden mesec pauza i se taka 3 meseci.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.713
    Допаѓања:
    5.680
    Јас на малата и давав Молерс во Мк , и сега денеска баш пак им земав , плус д3 помалиот пие. Во 2 месеца два пати ми настинаа и реков да давам нешто да ги ојачам оти и промени со храна со клима со се имаат , од Молерсот сум пишувала и во др теми доста сум задоволна и за апетит и имунитет посебно кај ќерка ми (скоро 6г е ) добро се покажал.

Какви се тие при што се пијат или само од доктор ако се насочени

На Ava.84 и Neda997 им се допаѓа ова.
  20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    На mal.ecka, Poppins и Ava.84 им се допаѓа ова.