Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    Добро кај вас од градинка ви стигнуваат известувања за notbetreuung?
    leider müssen wir für die restliche Woche eine Notbetreuung einrichten, da wir personell nur noch zu dritt im Haus sind. 
Wir bitten Sie unten Ihr Kind für die nächsten drei Tage anzumelden, wenn sie eine betreuung benötigen.
    Ова беше пред две недели од тогаш понеделникот розен монтаг исто беше нотбетројунг, денес не работеа сите имаа прва помош курс и денес стигна за во четврток и нагласено може да отидат само деца на кој двајцата родители им работат и тоа само од 8 до 12. Јас моментално не работам ама ете баш тој ден имам термин за крв вадење во другиот град и сега треба да го влечам со мене.
    Јас го праќав секако кога беше можно, така по еден ден на 3 ќе го оставам дома ама пак многу ми е.
    Ако оставам да не оди кога има нотбетројунг плус кога е болен он ќе оди само 5 дена месечно.
    Иначе да не ми го вратиле никогаш со изговор болен е, ама денес ми ја прелија чашата со ова ве молиме да остане дома ако сте во можност.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.091
    Допаѓања:
    5.819
    Nema kaj nas vaka, kaj nas samo po potreba si isprakat deca po doma

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.053
    Допаѓања:
    36.381
    Само кога почна короната беше вака. Од тогаш па навака не.
    Значи немаат доволно персонал. И нема што да правиш. Има одредено колку деца на колку воспитувачки и тоа е. Освен да се нервираш што и за нервирање е.

4. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    Абе не лажат двајца (најновите што ги примија) се на подолго боледување, една дала отказ и сега тие неколку што се останати незнам како ротираат со обврските, ама многу често е.
    Кога тргна синко во градинка и бараа персонал зошто некоја даде отказ една мајка со поголемо дете ми рече секоја година истото. И стварно све се со повремен персонал на помош за месец два. И неколку што се стални. Во секој случај јас активно барам работа и кога ќе најдам уште на почеток ќе треба да барам да излезам порано во ваков случај? Денес многу се изнервирав, пречесто е ова.

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.053
    Допаѓања:
    36.381
    Кога ќе најдеш работа ќе оди во нотбетројунг. А да им го покажеш стариот договор?
    Кај нас јас седев дома дека бремена ама малава беше во листа на нотбетројунг дека двајцата работевме ама сепак дома ја оставив. Од сам почеток е во листата на нотбетројунг. Не ни барале од ново дали работиме или не. Можеби и ти може да “излажеш” дека работиш сеуште.

6. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    Мислам дека мислат дека работам, плус запишан е со продолжено време, а така се многу малце деца кај нас па ради тоа или дека претходно работев секогаш му викаат кажи и чао на мама она мора на работа и не сум ги поправила. Ќе се снајдам сега ќе го земам со мене или кај една другарка што е на трудничко ќе го оставам кратко, ама баш сакав да знам дали е само кај нас вака. Другарка ми двете деца и одат во различни градинки во истава општина и ми вика никогаш не се случило кај нив да фали персонал, а кај нас редовно и баш се прашувам што е проблемот.
    Да уште нешто сега кога беше тој прегледот за пред школска во градинка таа докторката ми препорачува да го запишам на активност за додатно да слуша и збори германски ( иако стварно му е доста добар) ама ете дете со повеќе јазици растено, а ваму во градинка не може редовно да оди каде што треба да му е основната комуникација.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.091
    Допаѓања:
    5.819
    Во каква градинка ти оди ? Кај моето кога беше до 3 години беше во католичка и цело време беше проблем со персоналот. Сега е во градска општинска и немаат проблем со персонал и некако имаат направено со една група ако во случај да фалат повеќе воспитувачи па ги спојуваат во таа група. Немам појма има или нема некаква врска, ама сега пак пробувам да го ставам во градинка во близина кај што живееме па сеедно ми е дали е католичка или градска само да добијам место.

На gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  8. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    8.693
    Католичка е, да тука оди дека најблиску ми е.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.762
    Кај нас нотбетројунг нема во градинка.Само кога беше короната.
    Немаат персонал.

10. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    811
    Предлог за одмор на море со бебе 1 година ?

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.053
    Допаѓања:
    36.381
    Грција, Неи Пори.

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    16.863
    Канарските острови, перфектна температура за бебе/дете.

На dunika и joana18 им се допаѓа ова.
  13. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    811
    Дали си била во Август , да не е многу жешко ? Полн пансион или полупансион, алл ин како се исплаќа ? Интересна дестинација. Те молам за твое искуство .

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  14. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    811
    Ти благодарам , таму сме биле без бебе . Доста пријатно фамилијарно место.

15. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    16.863
    Ние бевме почетокот на јули, да напоменам бевме на Гран Канарија,температурата повеќе од 27 степени не се качи, а така е претежно и во август.
    Таму има константна температура и обично нема жештини, идеално за бебиња. Кога бевме ќерка ми беше 11 месеци.
    Ние бевме ол инклузив со се транспорт од и до аеродром, плативме 800 евра за двајцата плус детето, 8 дена, ресорт со 4 ѕвездички.
    Бевме сместени во ресорт на самата плажа, имаше игрална и плус можеше да го оставиш детето во одредени периоди да ти го чуваат.
    Ние букиравме last minute 20 дена пред да одиме, 60% попуст имавме, многу исплатливи понуди има ама last minute.
    Агенцијата се вика Ltur.

На Ava.84, Chantal и joana18 им се допаѓа ова.
  16. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    811
    Супер цена сте начекале , гледам на Check 24 доста е скапо , но можеби ќе најдам подовра понуда. Дали се сеќаваш како се викаше вашиот ресорт? Нафвор од хотелот има ли што да се види ? Ти благодарам многу доста корисни информации

17. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    16.863
    Taurito Princess се викаше ресортот.
    Од хотелот имаше бесплатен автобус до едно селце со пристаниште, се викаше Puerto de mogan, за 15 минути се стигнуваше. Местото преубаво баш како на сликите.
    DD6883BD-8F35-46E3-903C-4F6F42A45AE3.png
    И пустина имаше што може да се посети, dunas de maspalomas Се викаше и тоа беше многу убаво.
    EE441338-5D44-42ED-AE68-D274E7958D52.png

Островот е мал па се е многу блиску. Ние само тие 2 места ги посетивме, оти со мало дете малку потешко оди шетањето.

На јolene, Ava.84, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.053
    Допаѓања:
    36.381
    Можеби ќе биде едно од прашањата на кои ќе добијам одговор. :D
    Ако не се адаптира во градинка ја враќаат пола сума? Во декември ниту еден ден не седеше повеќе од еден саат. Чекам ама ништо не ми спомнаа. Ама за скоро ич не одење прв месец адаптација се мислам дека имам прочитано некаде дека враќаат пола.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    3.063
    Моево 3ипол месеци се адаптираше, го имав запишано на 9 саати, значи фул. Ни еднаш не остана повеќе од 5-6 саати и тоа веќе третиот месец. Првите месеци 45 мин, саат максимум. Цент не вратија, фино лепо 400 евра секој месец си плаќав, па и за ручек ни наплаќаа, а он не ни седеше до ручек. После прочитав во договотот дека фазата на адаптација за персоналот била демек исклучиво тешка и стресна, па затоа се плаќало комплетна сума :?:
    Може кај вас е различно, ама јас не би се надевала многу.

На WonderGuurl и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.091
    Допаѓања:
    5.819
    i kaj nas nisto ne vratija prviot mesec plakav za celodnevna a ne sklopuvase ni 2 saati, plus i za rucek naplatija ova vo prvata koga bese . a sega od tret den ostanuvase celo vreme a rucekot ne ni go naplatija.Izgleda kako ke ti se padne e rabotava.