Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    16.863
    Мене ми кажаа дека и да оди и да не оди детето, мора да плаќаш ако сакаш да го држиш местото.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    36.402
    За од втор месец натака па да секако плаќаш цела сума ама за првиот имам прочитано дека враќаат ако не се адаптира детето. Сигурно пишува и во договорот ама огромен е кој ќе го листа. Да е 100-200 евра ама вака огромна сума, а цела да мораш нема логика, па плус и храна, а нема јадено два месеци.

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.815
    Допаѓања:
    33.771
    За малата првата недела бидејќи беше последна од феб не ја плативме.

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    36.402
    Од ведро него премногу деца и персонал има корона во градинка. До вчера никој ништо и еве денес ќе се затвораат групи. Кај и онака не е лесен животот па и оваа корона леле. Мислев дека ја има снемано веќе, од кај им текна сега ова. И сега ако кивне дете одма ќе ми се јават, а помалово секако дека и ќе кива и нос ќе му тече и ќе кашла.

На работа па од памет ме извадија, трета светска војна ќе имало сигурно само не се знаело кога. И стан да не купуваме дека се полошо и полошо ќе било тука. И некои си теории на заговор дека улраинците на пример не работеле дека после кога ќе требало за нешто да се гласа нњ сфатив што, а нешто што ќе е лошо за нас, тие ќе гласале, бидејќи им помогнала државата. И Германија на Русија давала пари. И уште малку за јадење ќе сме трпеле. И некој ќе одлучувал што да се јаде, што да се вози. И се на се катастрофа. :D Се замислив како се враќам во мое село во планина. :whew: Се исто е и кај мене само што војна немало никогаш баш тука па тоа е плус. Што се кажав. :drunk: :~:
    И едната рече никогаш не купила ни облека, ни шминки, ни на одмор била, ни ништо, за да купат куќа и сега многу се каела, секако ќе се селеле.
    Наравоучение: Да живееме во моментот и да не штедиме за куќа, стан, кола или пензија. Среќата е во малите нешта. :inlove: Рече еднаш џокерче и наместо да оди да стави нокти за 40 евра, отиде во дм и си куп лак за 2 евра. :makeup:

На ines.h, Honny, Anturium и 7 други им се допаѓа ова.
  5. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    814
    И јас имав колеги Германци на одмор немаа отидено, море немаа видено затоа што секогаш имаа некој проект дома да завршат, обелување, градина , тераса итн итн. Јас не сум тај тип трошам додека имам и не штедам.
    Џоки јас имам ламба и гел лакови за нокти , јас сама си ги правам искрено не ми се даваат 40€ , а со лак треба секој ден да се лакирам .
    А за јадење нема да умреме како за сите така и за нас . Некој беше кажал дека после короната ништо нема да биде исто и стварно е така.

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    36.402
    Имаш ламба и гел лакови со кои побрзо се прави? Дека имам комшивка три саати ги прави. Не знам дали има начин за побрзо? А со лак уште истиот ден немам лак. Се надевам постои нешто поедноставно и побрзо.

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    814
    Јас долго време си ги правам сама кога одам во мк таму одам во салон. Ги правам за саат време , повеќе време ми одзима да ги истурпам да ги подготвам за нов гел - лак. Си купив нова Лед печка , старата ми цркна. И многу брзо ги пече за 1 мин. Значи само лакираш и печеш. Е сега кога ги правам класично со гел ми одзема повеќе време. Но веќе немам толку време и само со гел лак. Прво се става база печам 1 мин ставам боја печам, уште еден слој боја печам и на крај топ печам и готово. Раат сум две недели некогаш повеќе. Е сега има разлика кога јас сама ги правам и во салон , но јас без нокти неможам да се замислам . Кога ги лакирав буквално бев цело време со лак и ацитон неможеш едни садови да измиеш одма се лупи, а јас неможам да гледам така.

На Dancewere, Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.815
    Допаѓања:
    33.771
    Џоки кај најде лак од 2€ дај кажи за нас скржавите?:D

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.067
    Допаѓања:
    36.402
    1,49 е на есенсе во дм, секогаш таков купувам за малава.
    Едит: 1,75 пишува сега, нз дали поскапел или толку бил отсекогаш

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    15.493
    Дојде време една краставица да чини повеќе од литро бензин/нафта. (facepalm) What a time to be alive in.

Како што тргнала работата ќе се работи само за преживување, какви куќи, какви станови.

Да се надеваме само дека нема да останат празни рафтови како што во Англија на пр. веќе имало недостаток на зеленчук и овошје, а за цените некако и ќе се навикнеме, сепак ние сме испечени во Мк за секакви мизерии и кризи.

На Dancewere, gjoker4e и Neda997 им се допаѓа ова.
  11. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Катастрофа е моменталната ситуација во Германија, се надевам дека ќе функционира како пред короната.
    Едно позитивно, струјата ќе ни се намали од 1 Април:D kw се намалува.

@gjoker4e на нас не ни земаа пари за првиот месец додека беше на адаптација.

12. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    15.493
    Кај нас kw беше 20-24 центи, ја покачија цената на 60, и сега као од април уаааау се намалува цената и тоа на неверојатни 40 центи за kw. :x ***ње у здрав мозок. :tmi:

На Dancewere, Neda997, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.206
    Допаѓања:
    181.380
    Од први април? Не е тоа ден на шегата?:D

@gjoker4e тебе лекот Швицарска ти е, не е таму Немачка, таму било Имачка:wasntme:. Ми зуи некоја буба за таму, ама тешко со мм, ни под разно нејќе да чуе:doh:. И шта чемо сад...(tumbleweed)!

На Neda997 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  14. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.104
    Допаѓања:
    5.855
    Jas plakam struja 44 centi po kw, imac povrat na pari za prethodnata godina pa ovaa ke vidime.Moze ovde vo momentov ne e sjajno no seuste mozeme da si dozvolime se .Ako nesto e poskapo a ne e neophodno moze da se zameni so nesto drugo. Se dodeka ima na raftovite ne e strasno , strasno e da odnema ..Vaka ke fati covek po nekoj mini job ke go nadopolni buzetot i ke tera.

На Yowannty, arontt, mKdevojce и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Јас незнам дали фирмата што ни го воде небенкостеностенот се ненормални или ние не сме океј.
    Се јавивме да ни пратат извештај за цела 2022 година, уште не им бил прочитан саатот за вода и за гас. Посеизгледа пак во Јули ќе пратат годишен извештај.
    А со emw за струја си немаме никаков проблем, секој Март ни доаѓа годишниот извештај.

И кај Вас ли е така?

Заборавив да Ви спомнам нова информација ако не ја знаете, кога пријавувате данок обавезно да си побарате повраток на данок и од градинка околу 30-40% од вкупниот износ на годинашно ниво враќаат:)

16. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    16.863
    И јас сум презадоволна од компанијата за струја, може редовно да си ажурираш колку си потрошил на апликацијата, па ако трошиш повеќе навреме реагираат и ја зголемуваат сметката а не наеднаш да мора да платиш, додуша за струја ние секогаш добиваме пари назад.
    Нас небенкостен колку сме потрошиле ни читаа на 11 јануари, сеуште нема сметка, ама секогаш доаѓа подоцна, лани во мај, предходната година во август ни стигна а на едни пријатели и во ноември им стигна сметка.
    Сега видов на амазон имаат прехрамбени продукти од сопствена марка jeden tag се вика, како ја во реве. Пример има макарони за 89 центи и зејтин за 2,69…
    https://www.amazon.de/s?k=Jeden Tag&tag=mbab-21

Последна измена: 2 март 2023
    На gjoker4e и Neda997 им се допаѓа ова.
  17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Emw имаат ли апликација?
    Те молам ако можеш да направиш schreenshot да ја инсталирам и јас.

18. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.442
    Допаѓања:
    16.863
    Секој регион има различни добавувачи на струја, ние кога се преселивме само 10км моравме да смениме. Секаде е различно не би знаела да ти кажам за emw. Јас за süwag напишав, ама многу веројатно штом има кај едните да има и кај сите други.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.104
    Допаѓања:
    5.855
    Kaj nas denes ke citaat saatite imame termin.A inaku lani nie podnesovme i za gradinkata za povratok na danok nisto ne ni priznaa.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Предложете ми што да носам во градинка за роденденот на ќерка ми^_^