За од втор месец натака па да секако плаќаш цела сума ама за првиот имам прочитано дека враќаат ако не се адаптира детето. Сигурно пишува и во договорот ама огромен е кој ќе го листа. Да е 100-200 евра ама вака огромна сума, а цела да мораш нема логика, па плус и храна, а нема јадено два месеци.
Од ведро него премногу деца и персонал има корона во градинка. До вчера никој ништо и еве денес ќе се затвораат групи. Кај и онака не е лесен животот па и оваа корона леле. Мислев дека ја има снемано веќе, од кај им текна сега ова. И сега ако кивне дете одма ќе ми се јават, а помалово секако дека и ќе кива и нос ќе му тече и ќе кашла. На работа па од памет ме извадија, трета светска војна ќе имало сигурно само не се знаело кога. И стан да не купуваме дека се полошо и полошо ќе било тука. И некои си теории на заговор дека улраинците на пример не работеле дека после кога ќе требало за нешто да се гласа нњ сфатив што, а нешто што ќе е лошо за нас, тие ќе гласале, бидејќи им помогнала државата. И Германија на Русија давала пари. И уште малку за јадење ќе сме трпеле. И некој ќе одлучувал што да се јаде, што да се вози. И се на се катастрофа. Се замислив како се враќам во мое село во планина. Се исто е и кај мене само што војна немало никогаш баш тука па тоа е плус. Што се кажав. И едната рече никогаш не купила ни облека, ни шминки, ни на одмор била, ни ништо, за да купат куќа и сега многу се каела, секако ќе се селеле. Наравоучение: Да живееме во моментот и да не штедиме за куќа, стан, кола или пензија. Среќата е во малите нешта. Рече еднаш џокерче и наместо да оди да стави нокти за 40 евра, отиде во дм и си куп лак за 2 евра.
И јас имав колеги Германци на одмор немаа отидено, море немаа видено затоа што секогаш имаа некој проект дома да завршат, обелување, градина , тераса итн итн. Јас не сум тај тип трошам додека имам и не штедам. Џоки јас имам ламба и гел лакови за нокти , јас сама си ги правам искрено не ми се даваат 40€ , а со лак треба секој ден да се лакирам . А за јадење нема да умреме како за сите така и за нас . Некој беше кажал дека после короната ништо нема да биде исто и стварно е така.
Имаш ламба и гел лакови со кои побрзо се прави? Дека имам комшивка три саати ги прави. Не знам дали има начин за побрзо? А со лак уште истиот ден немам лак. Се надевам постои нешто поедноставно и побрзо.
Јас долго време си ги правам сама кога одам во мк таму одам во салон. Ги правам за саат време , повеќе време ми одзима да ги истурпам да ги подготвам за нов гел - лак. Си купив нова Лед печка , старата ми цркна. И многу брзо ги пече за 1 мин. Значи само лакираш и печеш. Е сега кога ги правам класично со гел ми одзема повеќе време. Но веќе немам толку време и само со гел лак. Прво се става база печам 1 мин ставам боја печам, уште еден слој боја печам и на крај топ печам и готово. Раат сум две недели некогаш повеќе. Е сега има разлика кога јас сама ги правам и во салон , но јас без нокти неможам да се замислам . Кога ги лакирав буквално бев цело време со лак и ацитон неможеш едни садови да измиеш одма се лупи, а јас неможам да гледам така.
1,49 е на есенсе во дм, секогаш таков купувам за малава. Едит: 1,75 пишува сега, нз дали поскапел или толку бил отсекогаш
Дојде време една краставица да чини повеќе од литро бензин/нафта. What a time to be alive in. Како што тргнала работата ќе се работи само за преживување, какви куќи, какви станови. Да се надеваме само дека нема да останат празни рафтови како што во Англија на пр. веќе имало недостаток на зеленчук и овошје, а за цените некако и ќе се навикнеме, сепак ние сме испечени во Мк за секакви мизерии и кризи.
Катастрофа е моменталната ситуација во Германија, се надевам дека ќе функционира како пред короната. Едно позитивно, струјата ќе ни се намали од 1 Април kw се намалува. @gjoker4e на нас не ни земаа пари за првиот месец додека беше на адаптација.
Кај нас kw беше 20-24 центи, ја покачија цената на 60, и сега као од април уаааау се намалува цената и тоа на неверојатни 40 центи за kw. ***ње у здрав мозок.
Од први април? Не е тоа ден на шегата? @gjoker4e тебе лекот Швицарска ти е, не е таму Немачка, таму било Имачка. Ми зуи некоја буба за таму, ама тешко со мм, ни под разно нејќе да чуе. И шта чемо сад...!
Jas plakam struja 44 centi po kw, imac povrat na pari za prethodnata godina pa ovaa ke vidime.Moze ovde vo momentov ne e sjajno no seuste mozeme da si dozvolime se .Ako nesto e poskapo a ne e neophodno moze da se zameni so nesto drugo. Se dodeka ima na raftovite ne e strasno , strasno e da odnema ..Vaka ke fati covek po nekoj mini job ke go nadopolni buzetot i ke tera.
Јас незнам дали фирмата што ни го воде небенкостеностенот се ненормални или ние не сме океј. Се јавивме да ни пратат извештај за цела 2022 година, уште не им бил прочитан саатот за вода и за гас. Посеизгледа пак во Јули ќе пратат годишен извештај. А со emw за струја си немаме никаков проблем, секој Март ни доаѓа годишниот извештај. И кај Вас ли е така? Заборавив да Ви спомнам нова информација ако не ја знаете, кога пријавувате данок обавезно да си побарате повраток на данок и од градинка околу 30-40% од вкупниот износ на годинашно ниво враќаат
И јас сум презадоволна од компанијата за струја, може редовно да си ажурираш колку си потрошил на апликацијата, па ако трошиш повеќе навреме реагираат и ја зголемуваат сметката а не наеднаш да мора да платиш, додуша за струја ние секогаш добиваме пари назад. Нас небенкостен колку сме потрошиле ни читаа на 11 јануари, сеуште нема сметка, ама секогаш доаѓа подоцна, лани во мај, предходната година во август ни стигна а на едни пријатели и во ноември им стигна сметка. Сега видов на амазон имаат прехрамбени продукти од сопствена марка jeden tag се вика, како ја во реве. Пример има макарони за 89 центи и зејтин за 2,69… https://www.amazon.de/s?k=Jeden Tag&tag=mbab-21
Секој регион има различни добавувачи на струја, ние кога се преселивме само 10км моравме да смениме. Секаде е различно не би знаела да ти кажам за emw. Јас за süwag напишав, ама многу веројатно штом има кај едните да има и кај сите други.
Kaj nas denes ke citaat saatite imame termin.A inaku lani nie podnesovme i za gradinkata za povratok na danok nisto ne ni priznaa.