Сега сакав да го цитирам првото мислење каде што започна членката прва и гледам изменето е. Само јас го читам поинаку сега? Инаку на груб начин имаше пишано и затоа ја цитирав ама гледам и моето цитирано го нема. Затоа се испревртуваат муабети после, членови изменуваат мислење, модератори бришат( нз дали може и тие да променат мислења на член) и ние криви на крај. За 8ми март немам коментар јас. Ме потсеќа на 200те денари за класната, секоја година по еден златен прстен. Инаку до 25 евра е дозволен подарок за вработени во градинка да знаете. Над 25 евра не смеат да го прифатат.
Немало конто за мене, не можам да идентифицирам со македонски пасош и хартиен офентал. Ич не сум модерна значи. Од септември отприлика ќе имам електронски па тогаш ќе може.
Знаете дека бевертунзите можат да ги наштимат.Исто како кај нас партиите со гласовите. Инаку секогаш има некоја што и доцни или треба да и дојде.
Да. Не можам да отворам конто, така ми пишаа. Отворив пред некој ден, требаше да се идентифицирам и вечерва решив да се и не можеше и им пишав и тоа ми вратија дека не може. Со електронска виза може ама јас имам хартиена.
И што сега треба да правиме за да цениме дека некој се борел за нас? А во што сме рамноправни со мажите?Природата не не дала да сме рамноправни. Па и ти си сега злобна зошто кажа дека сме западњаци , а ние никогаш нема да бидеме пошто сме македонци.Кога немаш Анче што да правиш и со кој да се караш дојди си при нас ние ќе те игнорираме.
А ти како род се осеќаш? Да не не ме разбра што зборам? Чудно, пошто обично се разбираме. Како и да е, не е за тоа темата, и не ми се збори на таа тема. When in rome, do as the romans do. Не купуваме китки за 8ми март и не правиме скара за 1ви мај, тоа е. Еднаш на инсистирање на мм, однесов штознам кафе и благо на една докторка. Ми ги врати, рече остај ги на одделение кај сестрите. И одтогаш пак по старо терам, невоспитано, без мала пажња. Фала богу за тоа.
Германците односно германките кога зборуваат многу емоции прикажуваат. Е не знам како да го објаснам ова. Ама тоа ми фали во моево зборување. На пример кога ќе ми речат во градинка “денес изеде три порции” и јас треба одма да се кренам на висока енергија и да речам уау уау ова она, не знам дали ме разбирате. А јас и за македонски зборење сум дрво, ич не зборам. За пишување пишувам. И не знам како да почнам и јас така да ги преувеличувам работите. Вие така зборувате со wow WOW леле и ich bin gespannt ?
A ti se osekjash kako roditel br. 1 ? Jas prashav za poklon pishav deka se pogodi da doagja 8 mi mart pa ajde si rekov togash, site kazhavte neshto samo za toa shto prashav ne kazhavte Jas ve svativ i napraviv malku scroll nagore niz vasite mislenja pa svativ deka nikoj ne ve saka tuka zatoa i vie taka se ponashate. I ajde ve molam smenete tema neshto za lakcinja zboruvavte ne ?
Тема, предлози за мини џоб, пожелно е да биде тогаш кога јас ќе можам, на пример ако не можам во среда да може во петок да се смени, и идеално е за чистење ама на сите огласи пишува чистење на фрижидер и електричен шпорет, а јас не знам да чистам. Дали имате други предлози? И треба да е фиксен ден или време, а не една недела вака една така. Или да не знаете како ќе им ги чистам фрижидерот и шпоретот? И колку саати би биле за 520 евра, дали сепак се околу 20 саати месечно? И заборавив друго што сакав да прашам ама да пишам за да ми текне до после.
Зависи колкава е саатницата. Ако е минималната, т.е 12 евра тогаш се 10 часа неделно/40часа месечно за фул мини џоб, што значи колку е повисоко платен еден час толку помалку часови месечно треба да се работи.
А ако имам пример фолцајт арбајт и работам мини џоб нели треба да сменам стојакласе? Знам дека стејакласе-то нема да ми се смени ако работам 30ч +10ч мини Џоб.
Прв пат слушам да се менува класата. Мислам не е поврзано. Тоа се менува ако имаш на миниџоб повеќе од 520 евра па мора и на тоа да се рачуваат придонеси. Барем јас така знам, искуство немам.
Јас работев фолцајт и мини џоб на почеток ама останав иста класа. Да беше погрешно до сега ќе ми стигнеше некоја казна. Ако е нешто по ново сменето ама не би требало ни јас немам слушнато. А може и мини џоб да е помалку од 520 евра?
Да може колку ќе сработиш толку пари ќе земеш важно е да не надминеш 520 месечно. И важно е како ќе се договориш со работодавачот.
Не се менува класата. На платната листа од мини џоб кај класата пишува 0 (Pauschal Abrechnung). Следува и боледување и одмор.
Имам пријателка исто има миниџоб чистење, ама во приватна куќа, си оди два пати неделно, се договара како и одговара. Пријавена си е, не е ништо на црно. Нешто такво да видиш. Како што ти кажале, ококу 40 и нешто саати месечно доаѓа за да земеш фул пари, ако плаќаат минималец, ама не мораш да исполнуваш максимум ако не сакаш или па ако сакаш, а од еден миниџоб не можеш да земеш, можеш да имаш повеќе миниџоба, вкупно од сите мора максимум 520 да имаш, се над тоа е оданочено. Обично, барем кај мене на работа, миниџоберите најмногу ги активираме кога се периоди на одмори, кранкови или кога ќе загусти најмногу. Има месеци ќе земат само по 200 - 300 евра, има месеци по 520 зимаат, таков ни е договорот од старт и до сега никој не се побунил, работат со години. Не знам дали е секаде така. За кранк и урлауб, да, законски следува, ама за жал не секаде се почитува тоа. @Ava.84 класата не се менува ако е миниџобот до 520 евра. Ако работиш пример 2 тајлцајт или нешто така оданочено, тогаш треба мислам да се смени во 6ка.