Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.567
    Сега сакав да го цитирам првото мислење каде што започна членката прва и гледам изменето е. Само јас го читам поинаку сега? Инаку на груб начин имаше пишано и затоа ја цитирав ама гледам и моето цитирано го нема. Затоа се испревртуваат муабети после, членови изменуваат мислење, модератори бришат( нз дали може и тие да променат мислења на член) и ние криви на крај. :D

За 8ми март немам коментар јас. Ме потсеќа на 200те денари за класната, секоја година по еден златен прстен. Инаку до 25 евра е дозволен подарок за вработени во градинка да знаете. Над 25 евра не смеат да го прифатат.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.567
    Немало конто за мене, не можам да идентифицирам со македонски пасош и хартиен офентал. Ич не сум модерна значи. Од септември отприлика ќе имам електронски па тогаш ќе може.

3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.109
    Знаете дека бевертунзите можат да ги наштимат.Исто како кај нас партиите со гласовите.

Инаку секогаш има некоја што и доцни или треба да и дојде:rofl:.

На ines.h, SanelaS и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.008
    Proba da otvoris konto i nemozese zaradi mk pasos ili loso te svativ

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.567
    Да. Не можам да отворам конто, така ми пишаа. Отворив пред некој ден, требаше да се идентифицирам и вечерва решив да се и не можеше и им пишав и тоа ми вратија дека не може. Со електронска виза може ама јас имам хартиена.

6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.109
    И што сега треба да правиме за да цениме дека некој се борел за нас?
    А во што сме рамноправни со мажите?Природата не не дала да сме рамноправни.

Па и ти си сега злобна зошто кажа дека сме западњаци , а ние никогаш нема да бидеме пошто сме македонци:*.Кога немаш Анче што да правиш и со кој да се караш дојди си при нас ние ќе те игнорираме:hug:.

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.567
    Јас добив. Неутрална сум сега.
    Ако сака да се кара некој нека повели првата недела од април. :lol:

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.377
    Допаѓања:
    190.352
    А ти како род се осеќаш? :^) Да не не ме разбра што зборам? Чудно, пошто обично се разбираме.
    Како и да е, не е за тоа темата, и не ми се збори на таа тема.
    When in rome, do as the romans do. Не купуваме китки за 8ми март и не правиме скара за 1ви мај, тоа е.

Еднаш на инсистирање на мм, однесов штознам кафе и благо на една докторка. Ми ги врати, рече остај ги на одделение кај сестрите. И одтогаш пак по старо терам, невоспитано, без мала пажња. Фала богу за тоа.

На Ava.84, Chantal, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.567
    Германците односно германките кога зборуваат многу емоции прикажуваат. Е не знам како да го објаснам ова. Ама тоа ми фали во моево зборување. На пример кога ќе ми речат во градинка “денес изеде три порции” и јас треба одма да се кренам на висока енергија и да речам уау уау ова она, не знам дали ме разбирате. :D А јас и за македонски зборење сум дрво, ич не зборам. За пишување пишувам. И не знам како да почнам и јас така да ги преувеличувам работите. Вие така зборувате со wow WOW леле и ich bin gespannt ? :rofl:

На ines.h, mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.109
    Да реагирам како супер и schön ама многу помалку од германките.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Marinela3258

Marinela3258 Активен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    1
    A ti se osekjash kako roditel br. 1 ?
    Jas prashav za poklon pishav deka se pogodi da doagja 8 mi mart pa ajde si rekov togash, site kazhavte neshto samo za toa shto prashav ne kazhavte :D
    Jas ve svativ i napraviv malku scroll nagore niz vasite mislenja pa svativ deka nikoj ne ve saka tuka zatoa i vie taka se ponashate. I ajde ve molam smenete tema neshto za lakcinja zboruvavte ne ?

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.567
    Тема, предлози за мини џоб, пожелно е да биде тогаш кога јас ќе можам, на пример ако не можам во среда да може во петок да се смени, и идеално е за чистење ама на сите огласи пишува чистење на фрижидер и електричен шпорет, а јас не знам да чистам. Дали имате други предлози? И треба да е фиксен ден или време, а не една недела вака една така. Или да не знаете како ќе им ги чистам фрижидерот и шпоретот? И колку саати би биле за 520 евра, дали сепак се околу 20 саати месечно?

И заборавив друго што сакав да прашам ама да пишам за да ми текне до после.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.312
    Допаѓања:
    16.458
    Зависи колкава е саатницата. Ако е минималната, т.е 12 евра тогаш се 10 часа неделно/40часа месечно за фул мини џоб, што значи колку е повисоко платен еден час толку помалку часови месечно треба да се работи.

На Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.109
    А ако имам пример фолцајт арбајт и работам мини џоб нели треба да сменам стојакласе?

Знам дека стејакласе-то нема да ми се смени ако работам 30ч +10ч мини Џоб.

15. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Прв пат слушам да се менува класата. Мислам не е поврзано. Тоа се менува ако имаш на миниџоб повеќе од 520 евра па мора и на тоа да се рачуваат придонеси. Барем јас така знам, искуство немам.

На Ava.84 и felisitas им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.567
    Јас работев фолцајт и мини џоб на почеток ама останав иста класа. Да беше погрешно до сега ќе ми стигнеше некоја казна. Ако е нешто по ново сменето ама не би требало ни јас немам слушнато. А може и мини џоб да е помалку од 520 евра?

17. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Да може колку ќе сработиш толку пари ќе земеш важно е да не надминеш 520 месечно. И важно е како ќе се договориш со работодавачот.

На Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.398
    Допаѓања:
    37.567
    И не постои кранк сеуште во мини џоб или да не има по ново и тоа?

19. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.312
    Допаѓања:
    16.458
    Не се менува класата. На платната листа од мини џоб кај класата пишува 0 (Pauschal Abrechnung).

Следува и боледување и одмор.

На Ava.84, gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  20. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    4.173
    Имам пријателка исто има миниџоб чистење, ама во приватна куќа, си оди два пати неделно, се договара како и одговара. Пријавена си е, не е ништо на црно. Нешто такво да видиш.

Како што ти кажале, ококу 40 и нешто саати месечно доаѓа за да земеш фул пари, ако плаќаат минималец, ама не мораш да исполнуваш максимум ако не сакаш или па ако сакаш, а од еден миниџоб не можеш да земеш, можеш да имаш повеќе миниџоба, вкупно од сите мора максимум 520 да имаш, се над тоа е оданочено.

Обично, барем кај мене на работа, миниџоберите најмногу ги активираме кога се периоди на одмори, кранкови или кога ќе загусти најмногу. Има месеци ќе земат само по 200 - 300 евра, има месеци по 520 зимаат, таков ни е договорот од старт и до сега никој не се побунил, работат со години. Не знам дали е секаде така.

За кранк и урлауб, да, законски следува, ама за жал не секаде се почитува тоа.

@Ava.84 класата не се менува ако е миниџобот до 520 евра. Ако работиш пример 2 тајлцајт или нешто така оданочено, тогаш треба мислам да се смени во 6ка.

На Ava.84, gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.