Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.713
    Допаѓања:
    5.680
    Лел земаме и вакви каа дојдоме Герм баш први нив дур најдам Молерс тука , и ништо ефект не видов од нив кај неа јас.

А сега исто за ќерка ми барам 6г е она , Молерс пијат и двајцата , ама ми се бендиса составот на овие што ги кажате па одма да пребарам и јас да ги зеам за неа :D машково да не е за подрек добар е за сеа со јадење и се , а сестра му без суплементи е главоболка за јадење |(

@Dancewere Со среќа во градинка :l:

На Yowannty, Ava.84 и Dancewere им се допаѓа ова.
  2. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    Фала за убавите желби, само да не се разболува многу.❤️
    Овој сирупот не сака да го види :envy:
    Моментално барам работа од јуни, се мислам дали да барам нешто на струка, дипломата не ми е нострифицирана, искуство работно немам, откако дипломирав ништо не сум учела, а тоа се 4-5 години.
    Имам ли шанси или да не си правам екскурзии на мозокот?

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.395
    Допаѓања:
    37.561
    Во мојов крај би те примиле и во градинка и во болница и на забар. :D Секаде бараат и без диплома и без искуство и без јазик. Ако те видат дека си нормален човек ќе те примат. Па може да се договориш покасно дека ќе нострифицираш и тогаш и плата ќе ти покачат.

На mal.ecka и Dancewere им се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.460
    Допаѓања:
    7.003
    Sto si po struka i imas li B2 polozeno ? Sreken pocetok na malata

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    Ти благодарам
    Компјутерски инженер 8-|, сертификат за јазик имам ама секако во мојата струка не е толку пресуден. Мене ме прави несигурна тоа што откако дипломирав ништо не сум учела, се чуствувам како ништо да не знам само имам диплома (што не е преведена).

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.460
    Допаѓања:
    7.003
    Lele kako be da ne baras po struka, pa ne da imas moznosti premnogu imas, vidi napraj nekoja doobuka probaj da ti finansiraat weiterbildung ili vidi na primer na SGD nekoj kurs malky pouci, dobro cv i gazi ...nemoj ni da pomisluvas na druga rabota.

На Lianna Anna, Dancewere, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    724
    Допаѓања:
    1.064
    За мини јоб има ли отказен рок ?

8. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    4.171
    Треба да пишува во договорот. Кај нас е две недели.

Туку јас да прашам, има ли некоја полагано за AdA-Schein?

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.395
    Допаѓања:
    37.561
    Во петок градинката работи само до 14:00 часот. Од септември 2022 до септември 2024 поради недостаток на персонал.
    Е сега проблемот е што ги будат децата во 13:40 во петок. Некои деца спијат и до 15:00 часот, некои до 14:30, 14:15. Моево е многу нервозно кога е ненаспано. И можеби во 14:00 ќе се наспиело и ќе беше се ок ама го разбудиле во 13:40. И сега секој петок вака ли ќе ми биде? Кога ќе потпорасне нема ама сега за сега е многу нервозен кога не е доспан/ наспан.
    А плаќам 505 евра. И што да се прави сега? Да се премолчи дека само за еден ден во неделата станува збор? Секако дека не. Ама кое е решението? Што предлагате? Ептен е нефер спрема децата до 3 години, а сигурно има и деца над 3 години што спијат подолго од 13:40.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.460
    Допаѓања:
    7.003
    Штом е на ниво на градинка одлуката, нема што да смениш единствено да си се оружаш со нерви за тој ден и да го туркаш денот.

На mal.ecka, Dancewere, Ava.84 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    Здраво женски да ве прашам, дали некој имал искуство или знае за фирми кои што прават мебел по мерка и доставуваат во Германија (Берлин)? Може и од Полска ама ако најдам наши би било подобро. Ни требаат неколку вградени шкафови, плус комоди итн (без елементи за кујна и вц тоа од тука порачавме). За наш стан па сакаме да биде квалитетно ама не и прескапо :)

Фала многу!

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.361
    Допаѓања:
    190.302
    Вграден плакар, колку што знам се мери на лице место просторот и се монтира на лице место, не знам како би било тоа со достава.
    Инаку во квалитет за ниска цена, не верувам.
    Ептен ти помогнав:tmi:

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.395
    Допаѓања:
    37.561
    Ама и во квалитет за висока цена не треба да се верува! :!:

Пак три дена не пиев апче. Ја збунив тироиднава. Од вчера треба пола доза. Ама ќе скренам додека да се врати вредноста на тсх во нормала. Не знам што ми е. Треба да спијам, а не да мислам на глупости.

На KidA и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    ако и секоja критичка мисла е добредојдена. јас си замислувам дека тоа ќе биде пак скапо посебно за македонски услови, ама за тукашни поефтино. За 4 плакари една фирма ми пресмета 17.000евра За тие пари може три пати некој да долета за мерење и после да ги достави од Мкд работите си мислам.

Например за дизајн тука е 35-50е од квадрат а кај нас подобрите мислам дека се околу 20е, сега ме интересира и за изработката како е. А дизајнери во мкд има многу добри искрено мислам дека и изработката може да чини. За тоа што беше критично како кујна зедовме од Нолте со гаранција и се, а за другиве работи си мислам ако не од мкд ќе биде од Полска, разликата е во стандардот на земјата најмногу а не во квалитетот

15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.078
    Не сум од помош на жалост, само муабет да направам.
    И јас опремував цела куќа со нов мебел кога де вселувавме и имав слични искуства. Изработката по мерка е навистина скапа. Ние скалите, дрвени, ги нарачувавме по мерка и не фати 20. По мерка се и скалите од вториот спрат накај таван и тие се изгор. Исто како вас за кујната, мораше по мерка и е со висока цена.
    Околу 25 ми побараа и за собата орман, но бидејќи немав екстра желби во однос на шкафови под агол, прави и обични ми беа доволни, се префрлив на икеа како поефтина а практична варијанта. Тука заштедивме.Се решив и сите шкафови во детските и подрум од таму да ги нарачам. Спрема тоа колку парчиња нарачав мислам дека ќе беше буквално лудост од било кое друго место да нарачам.
    Квалитетот е ок, но кога е чивек на свое и не мора да одмонтирува, да се сели, на ново да монтира, супер е. Најважно на старт асално да се монтира, а може и со друг тип рачки и осветлување да се доукраси.
    Јас од собата ормар и детските сум презадоволна.
    Целиот мебел за дневен престој го нарачав од холандија, не поради поефтини цени туку вкус.
    Е сега од Санџак нарачавме ограда за околу куќа. Измеривме колку ни треба, скица и еден човек што веќе има нарачано ограда таму не поврза. Треба да ја донесат за месец дена па ќе видиме. Оградата за балконите ќе мора од тука и ќе не кошта 5 пати повеќе од оваа за во двор.
    Така да може и од Полска сигурно, само човек да се најде. На ибеј можеби?

На mal.ecka и KidA им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.361
    Допаѓања:
    190.302
    За мк да, есапот држи вода. Ете сега ме замисли и мене.
    За Полска не сум баш сигурна за квалитет, мене кујната што ми беше најбитна ми е германска.Другото е решено од продавници, не по мерка.

На KidA му/ѝ се допаѓа ова.
  17. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    фала ти многу што раскажа за своето искуство, добро сте направиле со икеа ние имаме сега од нив шкафови 5+ години издржаа и едно селење монтажа/демонтажа и супер се.

Само мене ми е маката што го преправавме планот со архитект за да имаме гостинско вц, и сега сите шкафови се вградени и со нестандардни големини :(( можеби требаше тогаш да пробам да издејствувам некои нормални димензии ама и така едвај одобривме..
    тие ми велеа и има навистина само врати по мерка а внатре белки има некој систем од икеа по флексибилен, прашав на неколку места и чекам само мислам и тоа ќе биде скапо а претежно се грди ко што гледав со метални ко шипки за лизгачот..

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.078
    А јас жалам што немам вградени шкафови, на времето што повеќе до детали не планиравме:D.
    Кај нас се многу високи таваните, 3.20, со нестандардни мерки се внатрешните врати и прозорците, сто пати зажалив:envy:.
    Се надевам ќе успеете да најдете решение кое е финансиски прифатливо.
    Во моментов барам мебел за во ходник, по мерка знам дека ќе ме кошта 4-5 пати повеќе од готов сет:doh:.
    Гледав на Отто нешто ок што беше, разгледувам и по другиве онлајн продавници, барам што би одговарало со димензии.

На KidA и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    фала ти!
    да видиме баш што ќе биде, ќе ви кажам

дали гледаш на WayFair? има многу убави работи и голем избор, јас за инспирација и цени таму гледам имаат апликација

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  20. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    1.214
    И мене овие прашања ме мачеа пред две години кога гледав за тоа. И се откажав, ја и дома рерни не чистам, маж ми е задужен:D.
    А инаку се имав регистрирано на една страна за таква работа и многу понуди добивав. Ама ќе видам рерни и пеглање и :whew:.

А најдов и друга страна наменета за Pflege. Си правиш и таму профил и те контактираат. Ја за проба онака чисто направив и имав одма две понуди за во старечки, ама немам никаква обука за тоа.

Жени ја редовно ве читам иначе ама за пишување се уфрлам поретко, се нешто се дешава ова Дојч ќе те убие со документи и апликации и пасворди :fubar:

На Ava.84, SanelaS и gjoker4e им се допаѓа ова.