Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Да не има и тука опција за престој на школски деца за време на шесте недели одмор преку лето?

Дали е ок заради колегите да не дадам отказ? Јас не знам како ќе живеам без нив. Дали е ок да се приврзувам за луѓе?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Кога се пополнуваат формуларите за прием на прваче се пишува и дали е потребен дневен престој, денови и саати.
    Имаше опција и за престој за време на празници и распуст.
    Добивте ли формулари од основното школо каде ќе учи малата?
    Приврзување ми е нормално и човечки но сопствениот интерес е секогаш пред туѓиот.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    111
    Мајки дали имате направено детско штедење? Ме интересира ова доколку некој има искуство, каде е најповолно, услови и сл . Размислувам некое време веќе да направам на децата па ме интересира искуства.

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Нема кај нас таква опција. И петок до 12:00 е што значи петоците до 11:30 можам да работам само. Ама ќе се јавам пак во школото да прашам дали постои некаква опција за преку лето во градов?

Каде и да штедиш исто е. Ние во Шпаркасе имаме конто и таму и штедиме.

Последна измена: 19 март 2023
  5. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    И кај нас е петок така, но има екстра опција(многу поскапо од пон-четв) и петок да остане детето таму.
    Минатата недела, при уписот во школото, ме препрашаа да не е запишана и на друго место за целодневна, за да не се поклопи на двете места да е примена. Претпоставувам, од прашањето, дека може и преку градот. Јас сум во мало градче, само едно основно школо е и околу 15000 жители а ете, има опции. Распрашај се.

6. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Има тестирање пред да се запише детето во школо?
    Ако може некоја подетално да објасни:)

7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    Се пријавувате на Schularzt и одите таму со термин.Кажува др реченици што детето треба да ги повтори.Па кажува измвртен збор што детето треба да го препознае.Пример кокодил-крокодил и така неколку.Имаше без да брои да каже колку работи има .На пр 5 топки и треба без да брои да каже 5.После имаше на едната страна повеќе работи, а на др страна помалку треба да каже каде има помалку или повеќе.Некој слики да ги каже што се.Црташе нешто, на крај имаше да скока.
    Кај мојата проблем беше што неможеше точно да ја каже сложената реченица.Друго се и беше точно .Па на крај др кажа јазикот ќе дојде некогаш|((facepalm).Ама рече дека е спремна за школо и сега освен што точки не става на речениците се другго и е супер.

Едит:Пред да влеземе кај др имаше контрола на видот и слухот и некои други моторички движења.
    Се тоа мајка го вежбаат во градинка не му се плаши децата изненадуваат со своите способности.Ова дека знае да каже колку предмети се без да брои мојата го можеше на 3,5 години ми кажа воспитувачката на индивидуалниот разговор.Мене ми беше снешно како па што е тоа толку битно ама еве битно било за школскиот преглед.Исто на почетокот на прво оделение имаат такви вежби.Имаше деца кај ќерка ми што не можеа да кажат колку предмети има.

На LiquidLuna, Lianna Anna, Neda997 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Не е класично тестирање.
    Ја прашаа да изброи до 10, количини, да ги каже боите кои и ги покажаа, да препознае форми, да објасни што има на слики, да повтори зборови и реченици со повеќе зборови(меморија), да. нацрта форми, па преслика зададени форми и линии, дали разликува лево/десно, горе/доле, да се нацрта сама себе…
    Сигурно имаше и нешто плус, ова прво ми текна.
    И тест за слух имаше, на една нога да стои и сл.

На mal.ecka, Neda997, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    @Neda997 имаше и името да си го пише нели тоа беше најбитно за големите деца:D.

На mal.ecka и Chantal им се допаѓа ова.
  10. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Дани, сето тоа ни го направи матичната на последниот преглед пред 4тата година:^)

11. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Ние имавме сега нешто слично, следната година ќе биде претшколска ( последна година во градинка). Мислам прават и порано за да може на време нешто да се реагира, нас ни посочија дека ш не го изговара најдобро, вид и слух боите да ги каже, па црташе па следеше некоја линија за Далтонизам да одредат повторуваше бројки повеќе во низ па да ги повтори, реченици исто и тешки зборчиња непознати. На крај да скока на една нога и го измерија.
    Мене конкретно ми рекоа дека не е лошо да го запишам на уште една активност за да слуша германски повеќе ( он добро збори ама ги испушта артиклите). Сега на у9 треба да видам дали ќе одиме на логопед за ш.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    У систематскиот не знам кој број по ред кај нас беше како такво тестирање, на 5 години, и рече спремна е за во школо.
    Го напиша на македонски мојата и педијатарот рече битен бил начинот на кој го држи моливот, дека тоа прегледувања со тоа, а не како ќе напише и што.

13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    Знам:),затоа имаат и да нацртат нешто.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Не сум доодговорила прееска, формулари добивме, потполнив, термин имав однесов, на Елтернабенд бев, и прашав само дали стварно во петок во 12 треба да ја земам и ми рекоа да дека школото затвора врата во 12:00. И да има за после 12:00 сигурно ќе треба јас сама да ја однесам ама ок таман пауза на работа од пола саат за носење дете ќе ми биде. :D

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    Тоа се стандардни прегледи за контрола кај матичниот.
    Ние на школскиот доктор бевме во Gesundheitsamt.
    Не знам дали може сама да поседи од 12 до 14-15ч,ако не и е далеку школото.Да си пуште тв.Што знам искрено што можеш да направиш.Ја оставаш ли сама понекогаш на 1ч-2?
    Во класот на ќерка ми има полно деца што си одат сами, кај нас демек голем град страшно е,ама има родители што ги оставаат децата да се осамостојат.Дали е добро не знам:?:.Ама има и такви што и на 10год го носат на школо:tmi:.

16. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Не беше нашево на педијатар него во градинка дојде доктор и правеа прегледи само со тие што се 2017- 2018 родени

17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    Аха , а треба ли пак да одите на школски др.Секаде различно .

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    8.769
    Сега ни следува у9 што си е нели редовен, а за следната година не знам точно.
    Тука предшколските деца од септември до декември одеа секој понеделник во школото на настава по еден саат. Тие кој што не биле спремни одат сега втора тура само неколку деца се сега. Одат и кај вас?

Последна измена: 20 март 2023
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Кај нас одат сеуште сите деца секој понеделник. До април мислам дека. Можеби после април ќе одат само тие што не се спремни. Мислев дека повеќе саати одат.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Се јавив сега во школото и нема за после 12. Не ми се верува. Многу чудно. Не знам како не се бунеле до сега и да го средат тоа.
    Значи сепак останува тајлцајт за мене и тоа максимум 30 саати можам да работам. Двете дете запишани на целодневна и пак не можам фолцајт. Градинката петок е до 14:00, школото петок е до 12:00.
    Ако имате свекрва што ве нервира може кај мене да ја пратите. :D

На ines.h, mal.ecka и Biljarkata им се допаѓа ова.