Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.443
    Допаѓања:
    27.664
    А на жолти каква ќе излезе? Течни незнам дали видов, знам дека лани барав течни но сите во составот имаа желатин и не зедов.

2. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.518
    Допаѓања:
    43.612
    Во последнава фирма кај шо работев, два пати бев по две недели на боловање, значи се уредно пријавено и АОК и се, на платната листа пишува дека сум била буквално ни саат време на боловање. Платата цела ја иам земено, оти мора да ми ги исплати саатите на кои сум пријавена талцајт, небитно работела, - неработела. Шо е фората, и каде да се обратам во институцииве, иам ли основ?

Моментално работам на случајов, и зборев со менаџерката као она пратила боловањето, тоа проблем кај сметководствената фирма демек, шо ја јасно и кажав дека не и верувам, оти кај сите колеги е така коа идат на боловање...

Совет, мислење?

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Не сфатив што ти е проблемот? И кај мене не пишува дека сум била на боледување и зедов цела плата. Кај мене мислам дека после два месеци изедначуваат дека прекувремени саати после два месеци исплаќаат. И со наредната плата имаме и листа на часови па тогаш може ќе пишува кранк. И не те сфаќам што е проблемот кога имаш цела плата?

На Tajnaotrovna, Gosh и Ava.84 им се допаѓа ова.
  4. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.518
    Допаѓања:
    43.612
    Проблемот е зашто не пишува дека сум била на боледување.

Зашто не пишува? Што е поентата?
    Ме инересира, оти ова прв пат гледам, и мора да има некоја причина. :|

5. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.168
    И кај мене на lohnabrechnung не ми пишуваше кранкентаге кога имав земено. Ја прашав шефицата и таа ми кажа дека треба, односно мора да стои, ама веројатно е нешто проблемот во сметководство дека ќе праша таму. И така остана само на тоа. А за децата кога земам, увек ми пишува. Може на завршната сметка пишуваат, не знам.

На Gosh и Ava.84 им се допаѓа ова.
  6. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    На моите лонабрехнунзи пишуваше се до детал , и кранк и уберштунде…
    Кај маж ми само пишува колку часа работел, никогаш не пишувало дека е кранк.

На Gosh и Ava.84 им се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    Кажи ќе ти го сменат во сметководство.Некогаш немаат време да постигнат до одредениот рок па после тоа прават корекција.Инаку треба да ти пишува.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    И кај мене не пишува. Кај маж ми пишува. Ама штом е цела плата не гледам проблем.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Значи ќе си пукнам од нервоза. Мм резервирал карта преку Визз Аир за некој и по грешка на свое име место на име од човекот ја резервирал (facepalm) Лудило.
    Сега пошто му е со клуб картичка резервирана наводно му дава дека име не може да промени. Стварно е тоа така или има чаре? 250 евра не се малку.
    Ко е будала и ко прави услуги на секој што ќе му рече. Ова му е 100 ти човек што му вика резервирај ми карти ќе ти дадам пари.
    Ама не се криви луѓето(facepalm)

10. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.454
    Допаѓања:
    6.988
    Некој ја има ли поминато процедурата за добивање на германски пасош. За документи такви работи знам , ме интерсира колку долго трае процедурата и дали добиваш некој повремен документ у меѓувреме. Ме пукнаа разните глупости и процедури морам што побрзо да средам. Ако има некој искуство нека сподели

11. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Братучедка ми веќе 2 години чека да ја викаат на интервју:|

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    Јас две години чекам термин да ми дадат катастрофа е со термини.Размислуваме за адвокат веќе.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Нема Wizz flex?
    Можност да сторнира ако не е поминато многу време?
    Можност телефонски да сторнира или да се јави да каже што е проблемот па можеби ќе се најде решение?
    Јас па не знаев дека може јас за друг купам. И богами не е некоја филозофија нека си купуваат сами луѓето или заедно нека им покаже како нека им купи од нивни телефон.
    Се е со причина што би се рекло не се нервирај. :D Само смирено и ќе најдете решение.

А може пред време да се резервира термин за германски пасош? Па таман додека да добијам ќе имам право на германски, штом до толку се чека.

На Dancewere, Ava.84 и Honny им се допаѓа ова.
  14. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    Сум ви кажала колку мразам да одам во по ново Behörde für Einwanderung:@:@:@.Цело време кога одам мајка ми ја пцувам што не ми даде да извадам бг пасош, а не да се мачам и нервирам со овие.
    Денес ми се погоди германка(прерходниот пат беше некој турчин изгледа) ама кога и се опнав очи ќе и извадев.Обично сум смирена и фина ама не ,требала и големата да дојде оти секаде пишувало деца поголеми од 6 год мора лично.Тражам во пишаното нема никаде не стои:@.
    Што документи носите ми вика?Викам повеќе од тоа што пишува во мејлот.Гледа носите нешто од рентаверзихерунг.А јас однесов само тоа што го праќа како инфо колку пензија ќе имаш и кога ќе одиш.
    Не ,не ми треба тоа треба да видам колку години стаж имате:@.
    Кој рече не требало за daueraufenhalt?:wasntme:
    Ми вика е што за тебе кога во август ти мине?Велам нов ми е пасошот.А за да ти се внесе нов пасош не е овде:@:@:@.Е пукнав значи.Велам што 10 термина ли ми требаат .
    Па ме прашува на малата кога и минел престојот-не ни дојдов за неа.Велам во јуни со пасошот.Вика ,а не во август и мине|(.Велам таа има право за германски пасош ,а вие ми дадовте последниот пат само 2 години колку и е пасошот наместо 5год.Ми вика стварно грешка е:@.За вашите грешки јас треба пари да давам(wtf). После типката реши да ми се инаети како малата немала право за пасош.Била родена во феб ,а да била во сеп кога сум дошла ќе имала право.Велам да ама мм е дојден од 2012 авг.Чекајте.А да имате право има право детето:@:@:@.
    Велам јас сакам да одиме за Мк се имам бухирано и мислев нема да е проблем, а вие ми најдовте 100 причини само да не ми направите престој.А јас живеам и работам овде 10 години скоро.Ми вели еве ќе ви дадам термин др недела, дојдете со ќерката ќе ви издадеме и фикцион ауфенхалт ,донесете само карти дека види колешката:headbang:.
    Така ќе ми даде фикцион ама ауфенхалт во август да сум пошла.А на раб како да објаснам сега се нешто ми треба у п.м:devil:.Доброто е дека големата нема да мора да ја ослободувам од школо :whew:.
    На крај си кажав и дека големата има грешно име ради нејзиниот колега што се преходно ****.
    Си се пожалив ќе пукнам од овие глупи бирократии.Се знаат ,а само замараат.

На NoirSerpentine, Honny и Dancewere им се допаѓа ова.
  15. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    @Ava.84 ќерка ми е уште малку па 20 месеци и нема никаков документ, никаков!
    Аплицирано е пред повеќе од една година.
    Лани во јуни мојот престој и на мажот истекуваа,Аплициравме. Во септември ми стигна дека треба нешто да испратам за да се комплетира се.
    Документите ги ставив во брифкастен пред зградата.
    3 месеци минуваат ни трага ми глас од нив, во меѓувреме се јавував се било во ред ама многу се чекало за после три месеци да ми кажат дека не сум доставила документи :@
    Поучена од грешката направив термин да ги однесам документите лично да не ми ги загубат пак. Во меѓувреме се преселивме од ландкреис во штадт и кога отидов на терминот буквално ме испадија не биле тие веќе надлежни за мене. Преселени сме од јануари, актите од ландкреис во штадт уште не се префрлени. Кога се јавам кај едните не можеле ништо да направат немале акти, другите не биле надлежни а ние тапкаме во место. Се јавував и во бундеспресидиум во Штутгарт, нормално било толку да трае. Вчера се јавив уште ништо. Платено е се:envy:
    Маж ми еве со оваа платна листа и за унбефристет може да аплицира, една година не маткаат.
    А телефонските линии се толку зафатени и за да ги добиеш треба да вртиш еден час без престан да ти се посреќи, термини нема, на меил не враќаат.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    Вашите бетер од нашиве:@.
    Јас требаше пред 5 години да си добијам постојан престој ама како и обично они не пишуваат секогаш што да однесеш и јас го немав тој документ од рентеверзихерунгот.Требаше вкупно со мм да имаме 5 год стаж и имавме.Ама тој таму ме замота како не е проблем кога ќе го имаш дојди ќе ти го направиме ауфенхалтот постојан.Јас прво немав ни желба ни па ми е гајле за постојаниот и не ни отидов да средам.Сега оти ми се смени пасошот отидов и за мене ,ама не можело пред 6 недели од истек да го менам(facepalm).Оди фати им крајот.

Најтажно е што јас се нервирам и и кажувам на мајка ми дека се нервирам таа пак ми се смее:@.Да пукне човек,сега ме заболе желудникот и не знам што да правам од нервози:drunk:.Лесно било Де:devil:.

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    Мене па на плачка ме кара, кога ме известија дека не сум дала документи. Излезена бев со ќерка ми во парк, додека таа си игра јас да ги добијам овие неработниците. Во сред парк си плачев, среќа никој немаше.
    А мајка ми спротивно од твојата и кажав стресови си направила, ќе не враќале ;(

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    Не збори за плачење.Ти не ја знаеш драмата за големата.Пишував пред 2 год како и го смени глупакот ш го пишав преска името.Па да знаеш какви беме со маж ми.До дома уста не отворивме ,збор не устивме попарени како со врела вода .Траевме цел пат ,а јас плакав .
    Па пишував по адвокати ама ништо не ни помогна.Пројте ако не оди со адвокат.
    Плачки и нервози ми се овие.Ама што да се нервирам за глупости ќе се среди еден ден:tmi::rofl:.

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Знае некој што е со Постбанк? На интернет ми излезе дека не кревале на телефон, не можело пари да се подигне и онлајн банкинг не функционирало.

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Ова како кога јас чекав Aufenthalt за бебе за да одиме Мк и чекав чекав и кога се јавив ми рекоа сликичката од бебе дека ја изгубиле. Целиот свет ми се преврте ем што сликичката му ја изгубиле и може е во некоја канта, ем што процесот не бил ни почнат, а јас чекам. И така без тоа отидовме Мк и се вративме иако ми рекоа дека во никој случај не смее да ја напушти државата ама никому ништо сега за сега.