Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    6.983
    Mozes da ja prijavis sekako ke pises neli vreme na trgnuvanje dodeka se ceka ke dojde vremeto na trgnuvanje. Za priviknuvanjeto vidi sto ti stoi vo dogovorot ako e od 4 do 6 nedeli od 4 tata nedela pocni da kazuvas deka si pocnala rabota i neznam sto inaku ke te vlecat sekako im odgovara pomalku deca pomalku zamaranje.

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.551
    Некој да ми кажеше дека три и пол месеци бара мини џоб немаше да му поверувам . :D
    Фактички останува за Теди или тие сличните да ми се посреќи односно некој да си отиде па јас, сега за сега секаде има вработени. Ми се јавија за град оддалечен еден саат од тука ама ајде и тоа е напредок. :)
    Секако и работното време ми е само на среќа да ми се посреќи. 8) Онака си правам муабет сама со себе, се преслушувам, колку да остане активна темава. :P

Вчера за џабе ми се јавија од градинка во 9:30. Зелени мрсули имал и настинат бил и не бил фит. Кога отидов да го земам ми викаат па добро фит е не е дека не е фит. Дома само проѕирни мрсули и весел. Зелени мрсули сеуште немам видено како изгледаат ама битно “два пати до сега имаше во градинка”. :D Може па ја сум грешка за бојата не знам ќе видам слики на Гугл.
    Од една страна па можеби треба да ги разберам дека во групата има стрептокока па може на моето да не му е ништо, а друго дете да заврши во болница. Не сум грешка нели? Значи сепак во право се можеби.

Кај малата се само три деца и вчера ги споиле со другата група каде што биле само две деца и биле вкупно пет. Конечно почна да ми раскажува за во градинка на скоро шест години. :D

Едит: Цело време ми стојат три кода за 50% попуст во O2 па ако сака некој можам да му ги кажам, или ако познавате некој. Ако е 30 евра месечно претплата со овој код ќе плаќа само 15 евра. Штета е да не ги искористи некој, а јас немам на кого да ги дадам.

Последна измена: 12 април 2023
    На Lianna Anna, mal.ecka, ines.h и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    @gjoker4e пред еден месец ставив интернет од О2 како не ти текна порано да кажеш :D
    Инаку само што ги искритикував од градинката, денес изненадување.
    Ја оставив малата во 8 ми кажаа да се вратам во 10 ипол, на разделување за чудо не плачеше туку ми мавна раче и ми прати пољупче,откако ме однема од видик ја слушнав само како вика мами мами ама без плачки. Иии еве ги во 10 ми ѕвонат јас спремна да одам да ја земам кога таа многу убаво си играла да не сум одела, ќе пробале и да ја успијат:party:.
    Во меѓувреме изнакупував чоколади и зајчиња на попуст за велигден.
    Има заборавано некој клуч дома п да не може да си влезе, денес тоа ни се случи. Си плативме како на поп шлуселдинст 95 евра. Ме интересира, ги превземаат ли трошоците од хафтфлихтферзихерунг?

На Herrera, mal.ecka, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @gjoker4e ако имаш некој познат во Теди што работи, нека каже таму на шефот дека бараш работа, во мојот Теди така функционираат.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.551
    7ACB79DB-6948-478B-909E-AB89C3851830.png
    Дали може да се исчистат 8 соби за 5 саати неделно?
    Може ли да ми пише некој во приватна порака што чистел како оди чистењето? Како треба фрижидерот? Како се чисти една соба?
    Ќе прашам и во друга тема за работа и чистење ако има на форумов

6. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    6.983
    Jas nemam iskustvo ama imam zena sto mi cisti po 4 saati nedelno 84 kvadrati 3 sobi, mini kujna,wc i banja .Mislam deka e premnogu za cistenje 8 sobi pa i plus 4 wc ke iscistis ama bez zdiv. Frizider kaj mene cisti taka sto ke izvadi se ke pribrise izmie tie pregradite i ke vrati nazad.Ako baras za cistenjs ke najdes popovolni ponudi spored mene.

На Lianna Anna, gjoker4e и Biljarkata им се допаѓа ова.
  7. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Jas se ubiv od apliciranje i nigde ne prikaat bez jazik, strogo naglaseno B1 najmalce.

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.551
    Скоро на сите пишува со искуство, да не е нова, а јас прв пат ќе не знам како и од каде да почнам. Искуство имам уствари чистам дома, не знам на какво искуство мислат. Ајде ќе пробам па ќе видиме. :D
    Ти дома имаш се што треба? Таа само доаѓа и чисти? И ти и кажуваш што како?
    На putzperle.de пробај.
    Јас затоа и немам никогаш чистено дека на сите огласи јазик пишуваше па дури некогаш и мајчин јазик. :D Ама можеби и јас имам на погрешно место барано.
    Без јазик најдобро ти е преку цајт фирма и вработената ќе ти среди се, ќе разговара со нив. Додека да научиш јазик.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    6.983
    Prv pat koga ides sekako ke ti objasnat sto sakaat od tebe sto da se iscisti za kolku vreme,kolku pari davaat, dali kako mini job prijavena ili ke zemas pari kako Taschengeld, koi denovi i slicno.Bitno e da si uverliva da pokazes interes. Imam jas se sredstva imam dohovoreno se taa ide i si tera po semata.Vo moeto mesto nemozes da najdes zena syo bi mozela da cisti , najcesto na ebay ili preku poznanici ako najdes.Ili vo onie vesnicite da stavis oglas ili pa yi na ebay stavi oglas sami ke te konyakyiraat samo procitaj prethodno nekolku slicni angeboti i spored toa sostavi tekst ubavo.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Не мислев на работа за чистење, дипломиран учител сум со 10 годишно работно искуство, мислев на ранота во градинка, интернационслниве особено додека научам б1

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mala panda

Mala panda Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Здраво. Некој што живее во Vaihingen der Enz или некој што знае да ми каже, од колку часот се на пауза докторите?

12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    6.983
    Ako мислиш на обичните доктори мора да видиш конкретно за твојот затоа што има доктори што работат еднократно, други двократно , некои па во одредени денови се само од 8 до 11 h или 12 итн.

За повраток на данок преку апликација тешко ли е или не . Досега немам правено ама цените ги качија до плафон дали да се обидувам сама преку апликација или комплицирано е.

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.551
    Во средата ми се јавија да го земам имал зелени мрсули и не бил фит, кога отидов да го земам ми рекоа фит бил ама зелени мрсули. Ок. Го носам дома цел ден имаше проѕирни мрсули и тоа ептен малку 2-3 пати дали му протече носот. Ок. Одма во четврток го носам пак во градинка. Во петок слободна бев и јас го носев, во четвртокот значи маж ми, и пак ми ѕвонат, болен бил зелени мрсули не бил фит и уште го болеле ги пипкал ок! Го земам здраво дете не ни има мрсули, фит е значи скроз здрав. Е сега од нервоза деновите ги помешав бидејќи наредниот ден маж ми пак го однесе значи дури тогаш е петок и на лошо им рекол да престанат да се јавуваат за џабе. Ок. Денес понеделник јас го носам дека сум на одмор од денес и не ми се веруваше дека пак ми ѕвонат. Течна столица имал, стомачен вирус. Викам а вака здрав е фит е. Да. Викам многу сок испи вчера може затоа и течна столица не значи стомачен вирус штом се друго е ок. И да напоменам на секое јавување ми се јавува различна вработена. Одам денес нервозна чадам и пак истото им го кажувам. Уште ми викаат 48 часа морал дома да седи. Викам а ако нема пак течна столица и се е ок? Ми вика за жал мора пак да седи 48 часа. Значи како што јас знам течна столица не е стомачен вирус и убедена сум од сокот дека е. Ама за 100% сигурно морам до утре сабајле да чекам и да видам дали ќе се појави некој симптом на стомачен вирус и нема да го носам ама ќе се јавам во градинка кај одговорната. Ама го гледам детево здраво е скроз. И ептен глупаво постапив ама кога ми рекоа овој пат гуте бесерунг не им реков фала туку им реков дека не е болен и си отидов. Не постапувам никогаш така ама овој пат чадев и уште чадам. Од течна столица до стомачен вирус има разлика.

На Honny и NoirSerpentine им се допаѓа ова.
  14. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272
    Zdravo, nekoja sto raboti ili rabotela vo McDonald’s, da mi kaze kade treba da se prijavis Deka baras rabota tamu, kako odat smenite, baraat li mnogu jazik i se razbira plata Vi blagodaram

15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.551
    Мене од секој мек Доналдс ме одбија на почетокот ама фала им. :D Носиш Lebenslauf и Bewerbung директно таму. Смените сигурно прва, втора и меѓу смена. Јазик не би требало многу да бараат, а плата би требало минимална на почеток.
    Јас би ти препорачала да пробаш или сама во Bäckerei или преку Zeit фирма поголеми ти се шансите. Саатница секако ќе е минимална без јазик, без искуство без ништо. Но секако тоа е само почеток, не е ништо страшно, батали во фб групите што пишуваат без 18 саатница не се нафаќајте. Значи без јазик без ништо мора минималната да ти е односно 12. Па цело време ќе ти покачуваат и ќе стигнеш до 18. Нема да остане 12 засекогаш.
    Кај нас во Bäckerei фалат многу работени дури почнаа и порано да затвораат пекарите. Ама секаде е различно, убаво е да дознаеш каде моментално би те примиле. Јас почнав во Bäckerei без јазик без ништо преку Zeit Firma. За шест месеци ме презедоа. Цело време ми покачуваа станица. И отказ ми дадоа во тек на корона. :D Па за 14 дена заврши короната и ме бараа да ме вработат пак ама не се вратив. За 4-5 дена ми завршуваше пробе цајт ама месец однапред ми дадоа отказ затоа што поради корона немаше ич работа. Ама и тие услуга ми направија. :D

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.473
    Допаѓања:
    183.668
    Не е ич комплицирано. Маж ми провери неколку апликации и исто му покажа. Само уште се мисли дали воопшто да аплицира, наводно ако почнеш после мора секоја година? Дали е навистина така? И сега имаме за земање, од што зависи дали ќе излезе да вратиме следна година се што ќе земеме првата година? Се мислам вака намерно да не е првиот пат, за да мора после ние да плаќаме да ни ги земат парите назад… :^)

17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Исто е и преку апликацијата, ние лани сами си поднесовме, оваа година преку еден Србин мислам дека беше, каде каде поефтин за разлика од другите што прават повраток на данок.

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.551
    Нас до сега четири години по ред цело време ни враќаат.
    Може да испадне да вратите ако си на елтернцајт на пример дека тогаш не плаќаш данок. Затоа јас мислам годинава дека ќе испадне да вратиме ама ќе видиме.
    А смее воопшто да не се поднесува?

19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.473
    Допаѓања:
    183.668
    Нели затоа не се плаќа данок, дека помало е примањето? Јас мислев ради тоа не би требало да враќаме? Тешко дека би можела да работам фул, за малиов градинка ми најавија тек по 1-2 години…
    Едит, ние колку што сфативме дека смееш да не поднесуваш се додека не поднесеш првиот пат. Ако поднесеш после мора секоја година. Освен ако погрешно имам сфатено.

20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    ^дс, еднаш ако пријавиш данок,ќе треба секоја година, ако не пријавуваш секоја година после само ќе ти се збира данокот, с така барем поднеси го, да си бидеш на чисто.
    Замисли не поднесуваш 3-4 години, и ако имаш за враќање?
    А така поднеси си година за година барем мирна ќе ти биде главата.

Ние враќавме за Елтернгелд