Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    6.983
    Ama ti neli zimas Elterngeld togas mora zadolzitelno da podnesete.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    6.983
    Ama ova vazi za klasite 1/1 i 4/4 , a ako si 3 i 5 mislam deka e zadolzitelno.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.551
    Значи сепак еднаш мора да се поднесе? Ако не секоја година тогаш на пример на пет години?

@Yowannty Кога заработуваш помалку плаќаш помалку данок месечно, тој данок што ти го одбиваат од плата. Кога си во Елтернцајт не плаќаш данок. И затоа поголеми се шансите да вратиш.

4. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272

Kako bez jazik vo becerai koja ti e funkcijata tamu?

5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.473
    Допаѓања:
    183.668
    Фала ти на инфо. Не знаев дека според класи е.
    А при кои услови би обично треба да враќаш данок? На што треба да се припази?

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.473
    Допаѓања:
    183.668
    Тогаш што се спаѓа во елтернцајт? Што може да се работи а да не е фул? Дали е олеснување некое ако плус тоа посетуваш курсеви или дообуки?

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.551
    Не те сфатив.
    Продавачка.
    Јас бев преку цајт фирма и вработената во цајт фирмата зборуваше се што треба со главниот шеф. Сите знаеја дека не знам. Знаев основно здраво, чао, добар ден, повелете. Цело време имаше некој до мене. 6-7 вработени бевме и од другата страна дел кај што е само еден. Ми бараа вилушка на пример и јас појма немам што ми бараат и некој ќе слушнеше до мене и ми покажуваше кај стојат и одма поминиш тоа е вилушка. Еден месец ги мешав вилушка и лажица. После една недела ме ставија сама на другиот дел и доаѓа жена ми барала чаша јас се и подадов освен чаша и виде не виде си отиде жената.
    Тука јазикот го научив. Не требаат многу зборови, леб, брецел, кафе мало средно големо, леб цел или исечен, торта ваква таква, кога ќе ти побараат нешто го читаш кое каде е. Кога ќе те замуабети некој климаш со глава и едвај чекаш да си отиде и така.
    Тогаш сеуште бев со мисла дека ништо не е невозможно за мене. Сега сум далеку од тоа во обид да се вратам старата јас. :D
    Едит: Една жена кога ме праша со што е тортата, наместо со вишни и реков со цркви. Наместо Kirsche- Kirche

Последна измена: 17 април 2023
    На mal.ecka, Biljarkata, Dancewere и 3 други им се допаѓа ова.
  8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.422
    Допаѓања:
    32.100
    Јас во иднина.
    Легенда си сестро :D

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.450
    Допаѓања:
    6.983
    Koga zemas elterngeld tie pari se neodanoceni i se dodavaat na prihodot na soprugot i ima tamu edni tabeli na koja suma kolku danok se plaka i ako soprugot bil klasa 3 ne mu e mnogu odzemeno i zatoa ako ste 3/5 klasa obicno vrakate danok nazad.Jas vrativ skoro edna mesecno primanje od elterngeldot. Ima mnogu kalkulacii so danocive, dosega bese ako edniot zema mnogu pomala plata toj e 5 druguot neli 3 pa se kombinira. Ako se priblizno platite togas 4 so 4 i dvajcata plakaat prilicno danok ama posle vrakaat poveke pari.

10. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272

Hahahahahahahahahah legendaaaaa, a preku cajt firma saatninata kolku e? Imam slusnato demek pomalku

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.168
    Лол!

Јас во маркет имам прашано каде да најдам пајак, наместо спанаќ. Spinne уместо Spinat. :rofl:

Не знам шо се збунив вака. Никад нема да го заборавам ова еј.

На mal.ecka, LiquidLuna, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  12. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    1.056
    @SanelaS сеуште не сум аплицирала за данок но ќе го направам тоа сама , пробав на теи апликации исто ми покажа секаде , јас ќе аплицирам за 4 години за сите 4 год исто насекаде. Исто и една Steuerberater македонка ми пресмета исто како и јас затоа ќе правам сама не ми се исплаќа да ја плаќам неа. Инаку многу е едноставно преку апликација.доколку некое прашање не ти е јасно имаш појаснување.

13. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    1.056
    Преку цајт фирма најчесто е минималец , но во некои фирми нема шанси да влезеш освен преку цаит фирма . А и зависи ако бараш конкретно на некоја струка ќе ти понудат повеќе. Најчесто за општа работа саатната е минимална. И јас бев преку цајт фирма на минималец , само што дојдовме во германија незнаев јазик немав кола, отидов во цајт фирма за две недели ми се јавија. Имав и превоз преку нив. Потоа фирмата ме превзеде и разликата во плата беше само 200 е . Но секако дека директно имааш повеќе предности 30 дена одмор, пари за одмор , за божиќ, бонуси некогаш, премии итн.

На Dea85 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.161

И мене ми се има случено лапсус :D

У локална продавница за гардероба одам фино лепо да се подновам со панталони и одма на врата стои продавачката и вели повелете и ја ко од пушка и викам барам зајци ( наместо панталони )

Hasen ........Hosen

Погледот на продавачката ќе го паметам цел живот :rofl::rofl::rofl:

На NoirSerpentine, mal.ecka, LiquidLuna и 3 други им се допаѓа ова.
  15. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    1.056
    Од каде да купам робичка за малата за прв роденден не секојдневна нешто по свечено но не многу …

16. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272

Spored vas kako e najdobro prijavuvanje vo cajt firma deka baram rabota ili vo agenturata?

17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.074
    Од тука имам нарачувано роденденски, плус и редовно се со некои попусти.
    https://www.sergent-major.de/neue-1...MIwaCEv7ux_gIVltB3Ch2VSQuUEAAYASAAEgK8n_D_BwE

На joana18 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    Јас од некст порачав, преубави фустанчиња има. Убави има и во ткмахх.
    @gjoker4e ме потсети на времето кога работев како студент преку лето во Мекдоналдс. Не знаев да бекнам германски, ама кариерата не смее да страда па работев на каса. На сите гости наместо сладолед со цреша им нудев сладолед со црква…

На NoirSerpentine, LiquidLuna, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    1.056
    Со агентурата немам искуство до сега
    немам искуство со агентурата неможам да ти кажам. Пробај секако испраќај и сама може ќе имаш среќа да влезеш директно. Ако имаш некој познат во некоја фирма да те препорача , овде веќе така функционира кора некој да каже добар збор за тебе. Пријави се и во лајф фирма ќе ти кажат колку да очекуваш, кога ќе ти најдат работа ќе отидеш еден ден на работа ако не ти се допаѓа работата нема да прифатиш. Зависи што бараш и во каква ситуација си. Јас морав веднаш да почнам и прифатив.

На Dea85 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.389
    Допаѓања:
    37.551
    Минималец би требало. Без јазик не може повеќе од минималец. Ама на крај платата и со 12 и со 18 не е нешто голема разлика. Како што пиша Јоана само 200 евра. :D А на работа еден колега ми кажа за некоја работа 180 евра месечно и како уау 180. Му викам да не мислиш 180 евра неделно? Вика не, неделно. И германциве на парите некако гледаат многу поинаку од нас, од мене еве нека биде во примеров. Ние сме како еј само 1 евро во Теди, а тие носат купони од 4 поени на каса односно 0,04 центи или еве и 4 центи нека се. А ние сме баш како што пиша само 200 евра. :D
    H&M
    Цајт фирма
    Од Агентур ќе ти пратат се живо и диво колку само да биде дека ти пратиле и станот ќе ти се преполни со хартии. Писмата нема да имаат ни допирна точка со тоа што го бараш.
    Цајт фирма ќе ти најдат работа.

@Ava.84 Викам да не те означувам ќе се појавиш ама те нема… Каде е Ава? :l:

На Dea85, SanelaS и joana18 им се допаѓа ова.