Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Jas rabotev kako student sto e razlicno od da rabotis postojano, ama moj sovet begaj od mc donalds podaleko. Momentalno e 12.30 evra od saat, vo poveketo Mc donalsi nemas standardni smeni niti pa znaes koga si sloboden l, strasno nepismeni sefovi, jazik ne ti e potrebno .Se na se samo za studenti e dobro, begaj preku nekok zeit firma vo druga bransa...

Gosh, gjoker4e and Dea85 like this.
  2. Dea85

Dea85 Истакнат член

Vi blagodaram na site za sovetite.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Со само една течна столица морам да го земам од градинка? Без никакви други симптоми скроз нормално здраво и разиграно дете?

4. Didajo

Didajo Истакнат член

Здраво мајки,

Знам дека секоја од Вас е со свои обврски мегутоа дали може некоја од Вас да праша дали следниве таблети може да се земат во Германија без рецепта во аптека, би Ви била бескрајно благодарна.
    upload_2023-4-18_9-54-41.png

5. SanelaS

SanelaS Популарен член

samo na recept odat ovie apcinja

Didajo likes this.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Само со рецепт како што пиша и Санела.
    Рецептот може и од друга ЕУ држава е.

Didajo likes this.
  7. Didajo

Didajo Истакнат член

Значи за жал нашите рецепти не се валидни ?

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Да.
    Го нема лекот во Мк или?

9. Didajo

Didajo Истакнат член

Лекот за жал го нема во Македонија,Србија,а само од него имаше подобрување во третманот. Треба да се зема една година и до сега од Франција го земавме со наша розова рецепта, мегутоа човекот кој ни го носеше се врати во Македонија и сега немаме терапија за 4ри месеци.

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Да земете рецепт од Грција или Бугарија можно е?

Didajo likes this.
  11. Didajo

Didajo Истакнат член

За жал немам некој познат лекар кој може да ми помогне единствено имам познаник од мојот град кој е во Германија па да го замолам ми останува.
    Ви благодарам за споделеното искуство.

gjoker4e likes this.
  12. Marge

Marge Популарен член

Изгледа зависи како им оди во прилог на вработените, инаку една течна столица не укажува ама на баш ништо. Баш прашував педијатарот тука на малово за истото, ми рече, може ако изел повеќе овошје да има потечна столица, ама тоа не значи вирус. Инаку сигурно штом "утврдиле" течна столица, ќе бараат + 48 часа да седи дома, барем кај нас гледаат прво тоа да го напоменат.

gjoker4e likes this.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Јас дека Велигден за прв пат му дадов сок за возрасни што и за нас не е ок да го пиеме ама празник нели, иако до сега и за празници немам сок давано ама сега за мир во куќа. И благо изеде чоколадно зајаче дека празник нели и цел ден остана на тоа само на сокот и благото. Инаку јаде премногу и тоа само здрава храна, не пребира.
    Утредента го направија пак болен, им објаснив дека сигурно до тоа е. И еве го чувам 48 часа здраво дете, утре смее да оди во градинка ама морам да одам кај одговорната па да знам што да и кажам. Не може за секоја течна столица дома да ги праќаат. Се познава кога е стомачен вирус. До сега со секој стомачен од кревет не сме можеле да станеме и пролив и повраќање и се. Нема детето да е насмеано и да си игра ко да ништо да не се дешава. Па сакам да се осигурам да знам што да зборам утре. Не ни сакам више во градинка да го носам. Ептен сум нервозна. Ми се јавија среда, четврток па понеделник. Три пати за џабе! Прв ден зелени мрсули и не бил фит- дома ништо. Втор ден-зелени мрсули, не бил фит и ушите го болеле! Дома ништо! Трет ден- стомачен вирус! Дома ништо!
    Уште ако знае некој после стомачен вирус колку време отприлика се има имунитет?

mal.ecka and Marge like this.
  14. Dancewere

Dancewere Популарен член

Што се случува ако се премине границата на миниџоб? Месецов наместо 520 зедов 720 е сега јас кога правевме муабет разбрав дека смеам да работам и ќе ми ги исплатат во месеците помалку кога ќе работам. Тие ми исплатиле се, кога прашав ми кажаа дека предходните месеци по помалку сум заработувала па ќе се изедначело на крај на година. Маж ми вели еднаш ходишно смеело повеќе да се работи. Мене ми е на мисла…
    Знае некој како оди?

15. Neda997

Neda997 Популарен член

@gjoker4e извади потврда дека е здрав, од педијатар, и тресни им ја од главата!

16. SanelaS

SanelaS Популарен член

zbirno godisno treba da e 6240 evra, ti mozes i edwn mwsec 720 mesec da zemes, ama oatanatite mwseci treba da imas i pomalku od 520 evra za da zbirno ja dobies granicnata suma.

Gosh and Dancewere like this.
  17. ines.h

ines.h Популарен член

Те читам и те жалам, и јас се нервирам ако не де одмесува на мене ич. Мислам дека си играт мајтап. Не им де работи најверојатно и со помалце деца полесно.

gjoker4e likes this.
  18. blessed.an

blessed.an Популарен член

Мајки дали некоја користела течен колаген за орална употреба? Ако некоја користела да ми препорача добар колаген
    Користев во Мк од течниот од ЕдШоп и бев премногу задоволна
    Па сега сакав да почнам и овде но незнам,сепак сакам да биде добар и квалитетен

19. ines.h

ines.h Популарен член

Poz majki. Treba da mu vadat zab na sin mi, 7 godini ima.Mu rekle na maz mi deka so celosna anestezija ke bilo demek da ne mu se pravi trauma. Pravete me prosta no jezivo mi e za eden zab celosna anestezija. Ednostavno ne sakam, se plasam,na kraj na kraistata ke si otideme mk ke mu ho sredat tamu so lokalna. Kakva e taa anestezija, sakam da recam to e taa klasicnata ili nekoja poinakva varijanta poprilagodliva za deca?

20. Neda997

Neda997 Популарен член

Јас правев муабет за детски заболекар, да не им прават трауми на децата па затоа целосна анестезија користат, ама кратко трајна е околу пола саат, и не е страшно.