Зошто проста и мене би ми било језиво било каква целосна анестезија. Постои лах гас ама не знам дали тој се користи и за вадење заб или само за поправање. Можеби @danichap знае дали и за вадење се користи. Сама си плаќала околу 60-70 евра. Ако не се плаши од забар може и со локална. Ако ти кажеш со локална тогаш и овде со локална ќе го извадат, не мораш во Мк. Тие кажуваат што мислат дека е најдобро, ти сама одлучуваш како што мислиш дека е најдобро. И сепак ти знаеш најдобро. Не знам точно каква е таа целосна ама сигурно е како и маж ми за желудникот беше и за пола саат отприлика бил свесен пак ама не ми текнува сега каква и како спие ќе го прашам утре. Прашај го заби лекарот каква точно и кои се несакани дејства.
@danichap dokolku procitas te molam pisi kako se vika taa anestezija na germanski (so gas) a dokolku nekoj znae i na angliski neka mi pise.
Пиши на Гугл Lachgas kinder Zahnarzt Англиски: laughing Gas Distickstoffmonoxid Преводот му е фактички - гас за смеење Едит: Никако не успевам да најдам на Гугл дали и заб се вади со тоа. Прашај го заболекарот телефонски ако не одговори никој. Кажи сама ќе си платиш околу 60 евра. Детето ќе е будно и треба барем малку да соработува. Гасот ќе го опушти. Види и несакани дејства дали има, прочитај се убаво.
На син ми исто 7 години пред две недели му поправаа заби со таква анестезија. И јас бев малку на почеток исплашена и одложувавме 2-3 пати, но поминавме добро. Мислам дека е честа практика ова, бидејќи во мојата околина речиси на сите деца што ги знам им се поправани забите со целосна анестезија. После анестезијата за околу 1 или 1 ипол час не пуштија да си одиме дома.
E koga e prvpat vaka barem ispituvaat dali e aleegicen na sostojkite od anestezijata, koja im e postapkata?
Кога стигнавме на терминот му ставија некаков крем на рацете и му стоеше околу пола час (веројатно за да видат како ќе реагира, но не сум баш сигурна што ми рекоа во врска со кремот затоа што со германскиот слабо стојам ). Исто така кога го закажавме терминот имавме разговор со анестезиологот и таа прашува прашања поврзани со болести на детето и дали е алергично на нешто.
Тоа ли местат? Од сабајле ставија пред нашава зграда. Има секоја година ова или сега нешто им текнало? И треба без најава да е. Кажете резултати после ако објават. Едит: Сабајле малава пее in der не разбрав….Bäckerei gibt es schlagerei (тепачка) zwischen Blut und … не разбрав и одма ја прекинав викам од кај научи ова вика од Мухамед (дете во градинка). Од песната in der Weihnachtsbäckerei ама сменета вака, ќе ја прашам после цела да ми ја каже. Мислите дека некој од друга религија ја има вака изменето? Или како дошло до ваков текст?
Хахахаха @gjoker4e многу си ми интересна, се нешто се случува, ама како ќе биде интересно па Сакав да прашам, јас сум пријавена на мини џоб, со шефицата правев муабет на интервјуто дека можам само до 14ч да одам на работа и додека мм е прва смена можам да одам и поручек. Прегеска си побарав 3 недели одмор, ми викаат дека само 2 недели давале. По која логика? Некои секој месец одат на одмор и на кранк а јас што побарав 3 недели одмор ми викаат многу е. И шефицата спомна дека може и отказ да ми дадат ако продолжам да одам само до 14 часот. Има ли логика тоа? Ем им кажав уште пред да го добијам одговорот, сега така ми викаат. Плус уште пред две недели им кажав за денеска дека не можам да одам од 14-19ч нема кој да ми го гледа детето, шефот на смена кажа ааа океј ќе те смени друга колешка. Вчера пред да си одам правевме муабет дека денеска сум од 9-14ч, за сабајле кога отидов да ми кажат аууу па не си ти денеска на работа, и ми покажуваат нов список, па се јавија на шефот на смена да го пршст дали да останам. Мислев дека такви цигански работи и мајтапски работи има во Мк само, ама додека разберам како одат овде работите..
Ako rabotis vo Tedi kako sto razbrav deka rabotis pretezno taka funkcioniraat zatoa i cesto vrtat oglasi za vrabotuvanje.kako i Kik, kako i Mc donalds ova na igraliste zborea majkite.Najdi go dogovorot vidi sto i kako ti pisuva, posle sedni ja seficata pak zborete za smenite kako stojat rabotite. Na proba si uste ? A za odmorot moze da ti vikaat taka ako si nova vo smisol samo nekoj mesec ako rabotis.Imas zlatna profesija uci jazikot i imas da biras i begaj podaleku.
Да, во Март почнав, а одморот ми треба за Мај/Јуни, иако на шефицата и кажав дека треба да си одам да менам документи, на пробно сум уште, 6 месеци трае пробенцајт, и јас едвај чекам да дојде Септември да полагам и да фатам магла од такви фирми. Фала многу @SanelaS
Togas moze da ti dade otkaz ama gledaj sw sto imas zaraboteno kolku odmor te slwduva da te isplatat i baraj napismeno se zasto sekogas vo takvi firmi nakraj minus saati naogat neznam sto..samo da ne isplatat kako sto treba. Kako dezurna sum na temava, pocnav so polno rabotno vreme i imam tolku mnogu vreme samo za tipkanje
Јас секогаш сите во жолта кеса ги фрлам. Има ли некој 100% што пази? Јас затоа бев убедена дека во Теди ќе ме земат дека цело време се менуваат вработените, се гледа дека нешто не штима, ама не ми е редот дојден изгледа. За колку време одите да ги земете од градинка кога ќе ви се јават? Јас обично за 10 минути сум таму, понекогаш на среќа ако сум во близина и за 5 минути. И затоа не барам работа подалеку од 5 минути од градинка. Па ме интересира вие за колку време одите? Ако отидам за 30-45 минути нема да е проблем? Ама мене одма паника ме фаќа и гледам што побрзо да стигнам. Ако работам подалеку времето ќе ми се укочи додека да стигнам.
Паничар исто како мене си ... затоа мислите само на тоа ти идат...Мене и од дома и од работа ми е на 10 минути градинката со кола, ама додека да се јавам на работа додека да излезам и до еден саат може да ми се фати.
На мене од дома ми е на 2 минути пешки одење, од работа ми е на 20минути, ама и да се јават ќе им кажеш за толку и толку ќе си во градинката. Кај мене предноста е тоа што секогаш има некој не дај Боже да се деси во градинка нешто да ја зема, или сум јас дома,или мм, или баба и и дедо и, чичко и на иста улица живееме.