Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    Го правел некој ова?
    F850650F-2878-4305-9BD2-69F8F7D5F94C.jpeg

2. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    1.051
    Има ли некој искуство со расипано парно? Парното е расипано веќе 3 та недела и треба да дојде мајстор , дојде еднаш не направи ништо. Потоа требаше да дојде претходната недела, не дојде, вчера го барав рече денес во 13ч, не дојде го барав рече ќе дојде , еве уште го нема. Претходниот пат кога беше ни остави една печка на струја но кога е вклучена е многу топло кога ќе ја искл веднаш се лади а нема опција да се намали. Имам бебе со темп и воопшто не е практично. Кога го барам само вика да секако така е ќе дојдам. На тој што го пријавувам проблемот, десна рака на газдата вели дека некоја друга се грижи за тоа. Како да постапам незнам!?

3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Џоки не си играј со стрептокока може да удри и на срце.

На Dancewere, An-na, Lianna Anna и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    4.156
    Јас го пополнував формуларов во декември, ама тоа со 110 евра немам поим, прв пат го гледам, ниту ми кажаа нешто вакво, освен ако е нешто ново. Освен ако не е нешто автоматски, пошто гледам за пункти се работи, што значи дека тие пари би оделе на пензиско конто...или грешам?

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  5. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.041
    @gjoker4e се сложувам со Лиана.
    Не е добро кога антибиотикот се дава за обични настинки или вируси. Со бактерии нема играчки. И моиве само за стрептокока/шарлах имаат пиено, ама кога се мора се мора.
    Доколку не се третира може навистина долго да се заразни за околината, а и долго дома да ги чуваш без лек нема гаранција дека ќе биде подобро.

На ines.h, mal.ecka, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    Не знам и јас прв пат гледам. За пензија мислев автоматски следува, не знаев дека треба да де поднесе. Сега ќе пребарам баш.

На Marge му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.061
    Допаѓања:
    4.156
    За да ги имаш плус тие 3 години стаж од дете, треба сама да го поднесеш тој формулар, не е автоматски.

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    А тие деца со стрептокока што поминуваат лесно па дури и без симптоми?

9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.041
    Ако се без симптоми не би ги ни тестирале.
    И кај нас во групата имаше нетретирани и заврши со колапс на цела градинка, додека сите не префатија и неколку до болница стасаа.

На ines.h, mal.ecka, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    20.167
    Џокерче, ти знаеш дека твоето има стрептокока и треба да ја терапираш. Со стрептокока нема играчка. Не ризикувај последици. Доктор овде не дава атб за џабе. Асимптоматските шират зараза. Не се тие виновни, едноствано така бива тоа.

На ines.h и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.333
    Допаѓања:
    190.085
    Дали ти без симптоми тестираше дете? Во Германија без симптоми ви напраиле брис?:?:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    Два месеци имаше стрептокока кај нас, моментално нема, тргнат е знакот. И 2-3 недели само по 3 деца во група имаше. Моите две значи цело време имаат стрептокока ама без симптоми.
    Малиов нема симптоми на стрептокока и по телефон и таму ми рекоа дека не е стрептокока ама им реков да го тестираат дека во градинка има стрептокока.
    Му тече носот само инаку е весел и се нормално, од носот цела ноќ беше буден ама за секој случај отидов на педијатар да не е ушето иако уше не може за една ноќ да се воспали. Од синоќа почна носот да му тече и 100% е преладен што ги шетаа на страшниот ладен ветер и баш тогаш со тенка капа го оставив во градинка дека ни на крај памет дека ќе ги изнесат на невремето.

Значи треба да пие за да не ги заразува другите. Ама ако така треба и големава да пие 100% и таа има без симптоми.

Денес не му давам, за утре не знам. До утре се гледа дека и скроз здрав ќе биде, а ми рекоа 3 пати на ден минимум 7 дена ама на крај јас да одлучам дали ќе му давам или не.

Едит: Инаку кај мојот педијатар имам пишано дека секогаш дава антибиотик, и за ушето за Малата два пати ми препиша без проблем и два пати не давав, брис за стрептокока само правеле ама секогаш секакви лекови што ми стојат дома во кутија неотворени. Две педијатарки се германки прави.
    Можеше и да не отидам на педијатар ама паниката моја, и немаше ни да знам дека некогаш имал стрептокока исто како за првово дете што викам дека никогаш не прифатило, а вака испаѓа дека имало 100% до сега и дека има и сега.
    И крвна слика не е проблем кај мојот педијатар, ако сакаш ти прават.

На ines.h, Honny и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.041
    Големите деца имаат навика за секнење нос во Палома, миење раце, кашлање во лакт…
    Малите ништо од тоа и едно кивнување и потекување на нос ќе ги разнесат бактериите низ сите играчки и цела занимална. И да, на жалост се додека едно е нетретирано, постои опасноста икс други да се заразат повторно и повторно и многу полошо да минат.

14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.333
    Допаѓања:
    190.085
    Леле Џоки, ич не ти е лесно. Како бе така, има стрептокока, ама ништо не му е, ама давај му 3 пати на ден антибиотик, ама ако сакаш:|. Жити докторите.

На Ava.84 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    Дека јас прашав дали мора. Леле не можам се одеднаш да пишам. Рече ако не давам дека нема да се знае до кога е заразен и ќе заразува други деца. А ако давам дека по 48 часа смее во градинка. Во градинка секако дури вторник ќе оди. Ама за колку време би бил незаразен доколку не давам? Бидејќи стрептокока тоа поминувала и без антибиотик. И што ако веќе има две недели и утре му поминува? А јас почнам со антибиотик. Ама ништо не ми е јасно. А и педијатарот рече дека нема да се знае до кога е заразен што значи еден ден ќе нема стрептокока и без атб ама за колку време би било тоа? Веќе не ни изгледа како настинат само носот му тече проѕирни мрсули. Сабајле кивање многу, веќе не ни кива.

16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.029
    Многу е важно која стрептокока е.
    Ако е пнеумоние (што ја има претежно во нос) во најголем број случаи и кај нас или не се лечи или се третира локално во носот.
    Ако е пиогенис (која всушност предизвикува гнојна ангина, шарлах...) тогаш според мое мислење мора антибиотик, затоа што ако не се третира може да направи проблеми со бубрези, срце, зглобови.

На KidA, mal.ecka, JoyJoy и 3 други им се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.384
    Допаѓања:
    37.530
    Брис од грло зедоа, тоа значи пиогенис е?
    Тие деца што ја имаат, а немаат симптоми, имаат проблеми со бубрези, срце, зглобови? Или само ако симптоми ќе има проблем со бубрези, срце, зглобови?
    Ако не ти е тешко овие две прашања па скоро па јасно ќе ми биде се. Сега страв ми е за првово што немам откриено кога имало стрептокока…

И штом е ваква работата тогаш треба сите деца да имаат брзи тестови, исто како овие за короната, и кога ќе има едно дете позитивен тест тогаш да се тестираат и сите деца во наредните недела две. Вака ко на лото испаѓа, некое без симптоми некое во болница и тие деца без симптоми се виновни фактички за тие што завршиле во болница.

Сега дури и мислам дека срцето од тоа ми е вака таман една недела ми е чудно срцето.

18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.041
    Кај нас во градинка ни рекоа дека законски не смеат ниту негативни брисеви да бараат ниту па сите родители им споделувале зошто децата се отсутни, дали имале позитивен брис. Знаат кои деца редовно качуваат тт и шетаат со топломерот за да викаат родител ако качат. Ќе ги вратат по два дена назад во група, наводно оздравени, ниту брис направен ниту градинка смее да бара, и пак ќе качат.

19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.962
    Допаѓања:
    37.029
    Не, не значи дека сите деца ќе имаат проблем со срце, бубрези и зглобови, таман работа.... меѓутоа, понекогаш знае да направи проблем, па затоа и се третира со антибиотик, пеницилин поточно.

20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.426
    Допаѓања:
    90.771
    @gjoker4e
    Дај му го на детето антибиотикот и биди раат.

На gjoker4e, KidA и mal.ecka им се допаѓа ова.