Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.112
    Допаѓања:
    43.522
    @gjoker4e тоа е чоколадо стопено со Sahne . Се става како подлога врз торта , ако ставаш фондант . Мм дома прави тешки торти , со кремови чуда . Јас колачи знам да печам ☺️

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  2. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Ужасна е кризава за лекови, докторите не знаат веќе што да препишат па се јавуваат по аптеки прво да се информираат што има на располагање за тој ден. Баш слушнав од доктор за амоксиклавот кој е прв избор за уво па и грло, речиси и да не се наоѓа, па мораат да се снаоѓаат...
    Последно ме мавна реалноста в лице, кога матичниот препиша 500ка парацетамол апчиња за детето и ми рече да му кршам по пола и да растворам во вода па така да го пие. Катастрофа

На ines.h, gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Јас би направила класична Buttercreme за под фондант, не би упропастувала ganache за тоа. Реално никој не јаде фондант и би отишло и ова зијан, а е еден од највкусните преливи за торта.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Како мислиш никој не јаде фондант?

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Кој бараше некои лекови со мк рецепт од Германија?
    Сега читам во фб групата Македонци во Швајцарија дека со мк рецепт може да се купи во Швајцарија ама да се плати на приватно и дека имало некои интернационални аптеки во Швајцарија па може да ми прати членката слика од рецептот и да прашам.

На ines.h, Honny и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Ќе даваат 1240 евра во Јуни или јас нешто грешно прочитав? Да знам дали да почекам со отказот. :)

Кажете некои новости на пример кога штрајкуваат автобусите или дека веќе без маски се одело на лекар. Сите прво ми викаат не ли виде на вести, а јас ни телевизор ни телефон, само фемина, ако не кажете вие појма немам што е ново.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Темата е поопширна откако би можела да стигнам тука да пишувам.Не сакам лично никој да навредам - немам против ништо за секој што си има бг пасош , си се трудел, мачел ,чекал добил.Конкретно се однесува на тоа што задолжително мораш да посетуваш часови по германски јазик и тоа одкако ќе дојдеш тука да живееш.Друго е да има опција да одлучам да одам да учам на пример еве да речам по година дена одкако сум се прилагодила одкако сме дошле итн .Да се привикне човек да ги среди другите работи . Затоа што на почеток постои голема веројатност да треба и на две работни места да оди човек за да ја стигне тука скапотијата и живееачката.

На JoyJoy и joana18 им се допаѓа ова.
  8. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Јованти фала на идеите, подршката.. за шетање не можам да се пожалам ,сме ги виделе сите атрактивни места низ пошироката околина на Минхен,Германија по тој поглед е преубава и богата и М. е само трошка со она што можеш доправа да го видеш,посетиш.Но тоа е нешто што е моментално и минливо , јас во овој период од животот тежнееам кон нешто по духовно, ништо од тоа не ме исполнува ни коли ни куќи ни облека...како што кажа @ gjokerce неа и е се убаво тука но си има др проблеми .Секој со своите маки .

На JoyJoy, mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    6.972
    Mene me intersira dali znae za sigurno kako e zakonski ova so Grillen na terasa dali ima ogranicuvanja ili nesto, prv pat ziveam vo zgrada pa ne sakam da bidam kako cudak nekoj posle ke guglam ama ako znae nekoj neka spodeli.
    Za steuer sto diskutiravme 3/5 zadolzitelno mora da pravat , a site klasi ostanati za 4 godini unazad moze da podnesat.
    I uste nesto ako davate otkaz pa zemete podocna krank, krankot moze i da ne vi bide prifaten ( ova imaat izmeni vo zakonot i moze da go primenat bez problem).

Ubav den

На Dancewere, Ava.84, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Да не има опција онлајн да се учи? Верувај ми дека подобро е што е така. Маж ми е со БГ пасош и јас не мораше курс и еве ме 5 години тука без курс! Баш и пред некој ми се жалеше една мајка од Виетнам дека морала Б2 да положи сега за да и го продолжат. Пример ти се сите од Романија што не мораат курс да посетуваат и после 10 години зборат катастрофално германски. Значи не против тебе фактот, туку стварно е во твоја полза и корист. Ама ок те сфаќам и тебе што мислиш.
    @SanelaS Јас не успеав да најдам одговор за скара. Изгледа електрична е ок. Ама помисли на алиштата на комшиите. Според мене сепак не треба на тераса. Има места кај нас кај што можеш надвор во парк.

На Dancewere му/ѝ се допаѓа ова.
  11. WonderGuurl

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Па чист шеќер е фонданот, повеќето го оставаат во чинијата и не го јадат

12. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    6.972
    Ne e dozvoleno alista na terasa kaj nas. Imam jas i gradina ama me intersirase kako e neato najdov vika 3 pati godisno e dozvoleno, ama ke vidam sto dr ke najdam.

На ines.h и gjoker4e им се допаѓа ова.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Ние пред 5-6години многу често правевме скара на терасата секој викенд.На струја.Имам комшија со јаглен си прави|( редовно.Ама знаеш ние сме див запад се е дозволено]:).

@ines.h од прв месец кога дојдов одев на курс.Немој да мислиш дека дојдов со пари.Не со 400евра и јас и мм.Прва плата му беше 800 евра си плаќаше приватно здраство од 250евра со плата од 1200 евра.Без здравство бев 9 месеци.Мм беше со бг пасош и тогаш немаа бугарите право на работа,само со гевербе се работеше.Јас одев на црно чистев во една вила на 3 спрата 100кв спрат.За 600евра. ММ беше на раб кај братучет му.Баш ова што ме малтретираа ми беше доволна причина да учам.Одев на интензивен курс 4 дена од 17:30 -20:30ч.Дома си доаѓав во 22ч оти курсот ми беше 1,5час од дома.
    Си велев сега сум еден чекор понапред.Двата денови кога не одев на раб учев.Мм исто се запиша одма на курс Работеше претешка работа,ама знарше само така ќе се отарасаме од "родите" и нема да сме зависни.
    Така сега ако некој ме види ќе рече лесно и е си работи по струка,ама како стигнав до таму само јас си знам.Мене круната не ми падна што работев чистачка ниту велев дека нема да работам.Тие пари многу ни помогнаа во тоа време.Курсевите сама ги плаќав.На крај не ми вратија пола пари оти сум немала договор(facepalm).
    Курсот е предност ако сакаш овде да живееш неопходен е:).

На Anturium, joana18, 24.07 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    17.305
    Има некоја причина поради која нема да биде исплатено? Еве јас дадов кундгунг до 31 мај,од 16 мај ми завршува одморот и стварно сакав да пишам кранк оти сакала-неќела секако не можам да одам поради глупи смени. Каде можам да прочитам за измените?
    Еднаш во 4 години кранк ќе се решам да пишам и види…

15. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    161
    Јас колку што знам дозволено е на електрична скара па на празник не би правеле проблем сите грилаат.

На Gosh и SanelaS им се допаѓа ова.
  16. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    1.050
    Имам термин со градинката каде што е примена малата , што е битно да прашам ?

17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Добро до толку ли се неорганизирано тие од Теди?
    Почнав со мини џоб пред 2 месеци, уште пред 2 недели шефот го напиша планот за цел Мај. Кога го видов, видов дека ме нема на планот и кажаа дека посебно за мене ќе го напишал,ок.
    Помина и минатата недела уште не го средил планот, му кажав 2 пати на работа, ефнаш му пишав порака кога можам да работам, ми рече, ок утре ќе ти го пратам планот за работа, ок ајде помина, вчера му пишам дали го средивте планот, ми врати не е се уште напишен, до вечер ќе ти го пратам, чекав до 12ч вечерта да видам дали сум денеска на работа, втф!? Сабајле порано станав, ај викам може ќе го прати, ма како да не.

И сега што да правам!?

18. joana18

joana18 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    1.050
    Секако , напишав цел реферат но ми се избриша и само ова останало. Но на никој не му е лесно кога ќе дојде. Ние живеевме скоро една година во WG додека да најдеме стан , за една соба плаќавме исто колку за еден стан. Еден од нас да кажеше се враќаме назад , готово ќе си отидевме . Но си бевме поддршка еден на друг. Да не кажувам за сопругот до работа пешачеше секој ден по 40 мин во еден правец и работеше по 10 часа на дожд снег ветер. Јазик не знаеше воопшто , па и стресот на работа . До ден денес немам пријатели овде ете тоа ми фали социјален живот. А тоа дека веќе се е поскапено точно но и во мк цените се како тука . На сопругот му бараа јазик за продолжување на визата но од работа не му дозволија да оди на курс , па така остана без јазик , а визата му ја продожуваа на една година и последен пат на 3 . Ако сака наредно да земе унбефеист ќе треба Б1 да полага.

На Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    37.529
    Појди до Теди. :D Договор имаш црно на бело?

20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Да ама шефот е на одмор околу 2 недели, да имам договор.
    И колешките цело време ми викаа незнам тоа шефот.