Што уствари ти менува дали ќе патува со воз 38 минути или ќе се шљака во кал во дворот? Ниедна причина не гледам да не го пуштиш, штознам може сум кратковида.
Опасноста по возови. Пред година- две воз се судри некаде и возачот загина. Педофили по возови. 38 минути во воз. Што им текнало толку далеку покрај толку градови во близина. За да одиш со возот скали надоле има и тоа ми е опасност. Пред 8 треба во градинка да го однесам (ненаспано ќе биде), во 14:38 да го пречекам на станица (многу долго ќе се таму). Појадок и ручек од дома. Не знам каков ручек од дома што ќе може нормално да го носи во ранец до 12:30. И мене со две ми е многу полесно отколку со едно. Знам дека со три уште многу полесно ќе ми биде ама ќе ви кажам кога ќе го родам.
@gjoker4e со две или со 3 пораснати е лесно . Додека ова е лепенка и е уште дома .. не е баш така лесно . Мало е , неможеш да помислиш да го оставиш сам . Прееска на рати се туширав . Прво коса миев, па се туширав набрзина. Мора да ми е пред очи се. Инаку јас би пуштила дете да оди со градинката . Они се навикнати да патуваат со деца . Децата се послушни тогаш . Плус одат повеќе учителки .
Еднаш Викториа паднала од постројка та, висина едно метро, доле, на шини. Среќа немало воз во движење. Баба и дента ја зеде од градинка ништо не и ни кажале. Дома кога дојде кај бубрезите имаше модринка околу 20цм. Другиот ден лом ги направив, па во смисол плачела, се смирила, не делувало страшно. Да немаше модрица немаше ни да ми кажат. Од тогаш бараат помош од родители, да придружуваат кога прават вакви излети. Инаку редовно одат до соседно село каде е партнер градинката, 10минути.
Од се ова, само ручекот можам да го разберам. Не ми легна кариерата креативна готвачка (поздрав @Ava.84 ) и тоа е. Шознам, лазањи? Мене најтешко ми е со едно, особено кога е дома, ни здрава ни болна. Држете ми среќа да не пролупам до вторник
@danichap се сеќавам на случката. Страшно Можно е да се случи секогаш нешто . Може и во градинка да се случи нешто . Инаку ми се јавија од работа да однесам клуч . Бев и таа шефицата вика " многу сум лута , што правевте во саботата со колегата "?, Ништо не сме средиле . Викам работевме што да правиме . Тоа што е хаос не е од нас само . Од кога донесоа облека тој дел е секогаш хаотичен. Се треснато во тоа рафтовите . Да земеш да средиш , треба од почеток да земеш за редиш . Многу напињаат искрено.
Сендвич, тортиљи, тестенини салата(малите макарончиња со додаток што јаде) ориз моиве ладен исто јадат. @gjoker4e
И мене ми е полесно со две откплку со едно кога бев. Туку наместо картичка ауфенхалт ми стигна Онлајн аусвајс што е ова?
Пред некој ден открив што е тоа несакајќи. Сакав ибанот за киндергелд да го променам и ми бара да се идентифицирам со онлајн аусвајс. И пробав да направам онлајн аусвајс ама нз дали многу се чекаше за да стигне по пошта па не направив и испратив писмо односно го ставив во сандаче таму, месец дена чекаме, отиде маж ми му рекле 100% загубено е писмото. Со онлајн аусвајс можеш да завршиш многу работи онлајн наместо да одиш до општина или слични работи како еве ибан за киндергелд да промениш на пример. Ме плаши ова што за се имам одговор. Освен за моите прашања.
@MacenceEna и кај мене денеска лудница во Теди. Дознав дека ќе падаат луѓе, имало многу вработени, многу саатови правеле, и морало некој да оди и во друга филијала. Ја прашав една колешка зошто јас, рече дека немам кола!? и дека имало многу луѓе што патувале од околните места, е добро де викам што си има веза колата со работното место, зошто примате нон стоп луѓе, или само за попис примате па после ги падете. Ќе чекаме шефот од одмор да си дојде па ќе видеме што и како
Стои истото дека за онлајн да се идентификуваш .Уште не сум го симнала и средила ама ова ли ке го користам кога ќе патувам.А што ако го сменам тел?
Примаат повеќе зашто повеќето си одат сами по некое време. Плус досѓа време на одморите и пак ќе биде кнап со персонал. Нив им одговара некој со возачка да може да ротира низ други филијали.
Кога ова стига, значи дека и картичката ти е готова или ќе биде за мн брзо. Кај мене секогаш кога стигало ова, картичката веќе била во Ауслендербехорде стигната. Инаку јас до сега никогаш не сум го пополнила, само стига на секое продолжување. Тоа ти е за онлајн потпишување договори, нешто така ко шо сфатив. Нормална картичка ќе си имаш сепак.
Zdravo na site Novi sme vo Germania skoro eden mesec Pred 2 nedeli podnesovme za decki dali znaete kolku se ceka za odgovor Bidejki sme so 2 mali deca ( 2 i 5 god) So 1 plata na mazot mi koj raboti za 14€ od saat ,( Kirijata ni e 1000€ so sve) dali ne sleduva nesto drugo Maz mi ima zasega2 platna lista na 10 maj mu stignuva tretata lista
@Neda997 Теди ја зголемил саатницата на Urlaubstage кај Mini job е до пред некој месец беше два саати од ден (работен) сега е 2.5 саати од ден . Плус сега плаќаат и кога е Feiertag исто 2,5 саати од ден плаќаат . До на пред некој месец не плаќаа за празници ништо и одморот беше 1 саат од ден платен . Овој месец ќе работам само еден ден (5саати) се подобрува ситуацијата малку по малку .
Леле дали се нормални, да ми збореше некој немаше да им верувам дека е вака. Многу се лабави. Мене не ми е правилна постапката. Ние вака да направиме во школо ваков пропуст во шише ќе не ставеле. Секогаш за се биле известувани родители, барем јас нешто на дете да му се случило веднаш сум кажувала и нсјмали ситници. Ете на пр дека со помали деца сум работела млечно забче ако им паднело дента одма известени и биле.
@ines.h немора да значи дека ова е секојдневно, ете се случило направиле грешка . Требале да известат одма а не да заташкуваат. Во нашата градинка кога беше малата уште во Krippe секојдневно не известуваа што и како се случило . Ни пишуваа ливчиња , уште ги чувам и се смеам. Од секојдневни случки . Како некој ја гризнал , па она вратила . Се скарале за некоја играчка . Од тоа колку јадела, како играла надвор . И во поголемата група беше исто само овде не пишуваа веќе ливчиња знаеше малата да каже што и се случило. Јас имам позитивно искуство од градинката . И од цел персонал . Освен со таа од кујна ама и за тоа реагирав и се реши . Уште имам контакт со некои од учителките од градинката . Иако сме оддамна преселени од тоа место. Имавме отворена комуникација. . Инаку Фемина ме враќа во минатото . Мислењево го пишувам во 7-10 ќе видиме колку ќе покаже на постов
инаку Бела и Лиа се најдобри другарки веќе 11 години . Од мали се заедно . Инаку веќе не се гледаат секојдневно тие си се имаат една со друга .
Тоа сакав да Ве прашам, дали се дружете со децата од градинка и нивните родители? Едно детенце уште од лани се дружи со моето девојче, и секогаш кога ќе ја прашам со кој си играше денеска, него прв го кажува. Се договорив утре да го донесат кај нас на Spielsplatz, ама незнам дали правилно постапив!?