Мајки, дали може да ми споделите искуство како најдовте гинеколог и дали со Мк пасош таму се породивте,како иде процедурата понатаму со детето? Некој ми кажа дека после 6ти месец не примале трудници што не ми се верува.. И тие што не сте вработени дали сте осигурани од сопругот, за пораѓајот дали зимаат одредена сума? Фала ви и извинете на долгиот пост.
Немав матичен гиниколог кога останав бремена се јавив кај неколку гиниколози кажав дека имам позитивен тест за бременост и дека барам термин , ми одговорија повеќе кај тој што најмногу ми одговараше отидов и тој почна да ми ја следи бременоста. И морате да имате секако осигурување штом немате сопствено тогаш мора преку мажот да сте осигурани во спротивно ако се породите и да немате којзнае која сума на пари би требало да ја платите , тоа е премногу скапо. А процедура натака со дететето на што точно мислите ?
Фала ти на одговор.. сопругот е таму а јас имам термин за фамилијарно спојување на 02.01.2020. Бремена сум 4ти месец, па да се распрашам која постапка следи.. се надевам дека од амбасада ке имам брз одговор и ке ме пуштат да патувам во 7ми месец. Некој колега му кажал дека покрај тоа што ја пријавил жена му како невработена со осигурување пак им земала болницата како за странец 5000еу, и сега сме исплашени па да ве прашам да не има некој со ваква ситуација да ми појасни.
Сите др сакаат трудници ќе се јавиш ма др и ќе кажеш сега се преселивме и барам др.Ќе најдеш.Треба и болница да си најдеш.Ако мт има осигурување осигурај се преку него.Ако имаш нормално осигуривање не приватно тогаш не се плаќа ништо во болница.Колегата може е со приватно прво плаќаш па ти враќаат дел. Со мк пасош сум јас .
Добро, ќе му кажам на мм да побара гинеколог да видиме што ке кажат, јас сум со а1 допрва учам не би се снашла да објаснам. Би сакала таму да бидам и да се породам искрено се зависи од амбасада, фала ти.
Epa cim vi e tamu spremajte ja za a1 da dobie poznavanje i posle neka otide pak do mk neka polaga sertifikatot se dobiva istata den dokolku polozis pomalku maltretiranje e mislam taka.
Majki kakvo e vaseto iskustvo so izvestuvanje na rabotodavecot do koga ke ostanete na porodilno.Koga go prativte izvestuvanjeto i kolku dolgo cekavte povratna informacija od nego odnosno nekoe pismeno izvestuvanje.Citav po nekoi forumi deka nekoi ne ni dobivale nekoe izvestuvanje oficijalno...Moram da se informiram navreme zatoa sto odnosite vo firmata se poveke od toksicni a nivnata administracija bavna i ne bas azurna
Јас им пишав меил кога се породив да ги известам дека сум се породила, и им пишав дека после мутершутц ќе користам 12 месеци Елтернцајт. И демек да видиме што и како за документи да се договориме оти има еден дел кој тие треба да го пополнат. Елтернцајт се најавува 6 или 7 недели пред да започне, така да имај тоа во предвид. Ако кај тебе е така на работа, најубаво е да го најавиш писмено, во првата недела по породувањето.. и нека ти се потпишат дека го примиле писмото.
Мајка ми ја одбија по овој основ. Доставив документација за мене дека ми е потребна помош и аплицираше на една година престој. Доби мејл позитивен и кога отиде во амбасада да ја земе визата ладен туш. Писмо во кое стои дека е одбиена. Ме советуваа со адвокат и мене, од Германија земавте адвокат или македонски?
Германски адвокат. И кај нас беше тешко, ни рекоа само доколку станува збор за сериозна здравствена состојба и потешка болест. Вие сте прво колено, мајка и ќерка, кај вас би требало да е полесно со соодветна документација. Кај нас оти второ колено баба за внука беше тешкото, ама бидна на крај.
Само што немам посериозна болест освен хроничен умор и вртоглавици како што и стоеше во медицинската белешка. Али сепак ми треба помош, али нема.
Ве молам ако некој бил во слична ситуација да сподели свое искуство . Јас сум со бг пасош а мојот сопруг и моите деца не . каква би била процедурата доколку јас одам и нормално да можам да ги земам . Моите децата се на 17 и 11 годинки
Иста процедура како што е случај со маж бг документи а жена и деца мк. Р сега за дете над 16 г мислам дека бараат сертификат за јазик но не сум сигурна.
Спојлер: Слика Што треба да одговорам? Првото keinen Anspruch auf Entgeltfortzahlung habe? Ова е Ärztliche Bescheinigung. На која адреса се праќа? Во градов има на едно место АОК па прво ќе прашам тука дали може да го дадам. Ама за се што треба одевме во друг град па не знам зошто служи ова АОК овде.
Секаде различно, но отприлика... Работа и три последни платни листи. (Нас не ни бараа платни листи, само договор од работа кој беше на пробен цајт 6 месеци. Некаде викаат барале на неопределено) Плата со која ќе можеш да издржуваш четиричлено семејство. И таа секаде различно се смета. Стан со квадратура за четири члена. И тоа не бараат секаде. Интернационална венчаница. За децата имаше нешто над 16 години ама не знам што поточно. Визата ни ја одобрија за 5 дена.
Точно ти е штиклирано. Не си самохран родител и немаш користено денови за дете во оваа календарска година. Тоа имаш пишано. Инаку ѕирни тука према PLZ за праќање. Пишува и детали како оди процедурата ама тоа веќе го знаеш. https://www.aok.de/pk/uni/inhalt/kinderkrankengeld-1/