Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    6.655
    za stoer ne ti treba, inaku treba da dobivas i ma mini

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.777
    Нема таква процедура.

Мајка ми( пензионер) кога беше со македонски пасош не можеше да добие виза.
    Па адвокати фанавме за сосема друг вид на виза, нега на ќерка ми( со многу медицински документи и препораки) па едвај таква виза зеде. После веќе испадна бугарскиот пасош и немаше веќе проблеми.

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MamaAnna

MamaAnna Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки....може да ми каже некој каде во МК се вади документ дека не сме примале детски додаток и како се вика истиот? ...фалаа

4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.119
    Допаѓања:
    29.666
    Социјално. Баш така се вика, уверение дека немате примано детски додаток.
    Барем маж така барал на шалтер, го разбрале што бара

На MamaAnna му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    Пред недела- две ми рекоа од градинка дека имала анксиозност и панични напади. И јас тоа туку така си го сфатив, викам грешка се нешто и скроз го избришав од главата. Пред некој ден и се слоши, мислам дека дехидрира, и сега на саат- два вика дека и идела мислата во главата дека ќе и се слоши и ќе биде мртва. И на моменти се плаши и се тресе. И ослабена е во лицето па може да е тироидната како кај мене, а може и стварно анксиозност и панични напади. Ама зошто едно дете би имало??? Ќе се јавам утре на педијатар. Многу е слаба во лицето, ептен е пропадната. Во веце сеуште нема отидено. На саат- два и се повраќа вика. На саат- два и се слоши. Претходниот пат исто вака пред три месеци и крвна слика правевме ок беше ама сега може ќе треба пак. Ама за тироидна треба од вена.
    За дехидратација само електролити? И дадов кисела вода и овошје.
    Како да ја натерам да кака? Како да ја натерам да јаде? Ама сега не смеам да ја терам да јаде дека нема какано. Трпи цело време, а течна кака излегува, значи не е тврда нема да ја боли. И викам ќе и пуштам телевизор, ќе и купам што сака и ми вика да престанам дека никогаш во животот нема да кака и крај.

На mal.ecka и MacenceEna им се допаѓа ова.
  6. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.739
    Немој да потценуваш мислам од многу работи дете може да биде анксиозно, пример слушнала за смрт од некое дете. Може и научено однесување да и е гледам по пишувањата твои премногу се оптеретуваш со работи како на пример кришката леб што ја изела дали е здрава или не. Гледај да направиш термин на психијатар обавезно што побрзо и за какањето и за ова. И тактика со телевизор ќе ти купам ти е скрос погрешна, ќе и купиш телевизор ако кака еднаш следниот пат што ќе и купиш? Мора да е свесна дека е природно дека сите какаат и не е страшно и не боли само стварно немам идеја како да го постигнеш тоа. Биди онлајн да не најдеш нешто да прочиташ како да пристапиш при таков проблем.

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    Цело време ми кажува дека некое дете Maher и кажувало за смрт дека ќе биде тод и цело време тоа ми вика дека и е страв тод да не биде. Од толку мала работа може да стане анксиозно? Детето е од поновите во група не го знам кое е.
    А за телевизорот се мислам дека ти ми рече. :D Нема да успеам да го најдам мислењето сега да видам кој ама се мислам дека ти беше. Да и пуштам телевизор, не да и купам.

Последна измена: 31 мај 2023
    На mal.ecka, Biljarkata и Chantal им се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.644
    Допаѓања:
    76.904
    Мајка незнам како ќе ме сфатиш, ама читајќи те во неколку теми сфатив дека не си добра психички. Тоа детето го чувствува, колку и да пробуваш да сокриеш. Најдобронамерен совет, да си побараш помош на време. Добро ќе биде и за тебе и за децата. Може е и плус некоја ситуација и од градинка која допринесува, истражи и тоа.

На baby-star и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    8.739
    Може да сум ти рекла да и пуштиш за да се опушти ама сега сватив да и купиш , иначе има деца што зборат такви работи знам и мојот ми кажуваше како некое девојче му кажувала такви некој работи. И да може секој различно ги доживува тие работи, а и може да се повеќе работи се собира.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.155
    Допаѓања:
    188.929
    Психолог ваљда?
    И какање и анксиозност може да се поврзани со тироида, прво се исклучуваат физички фактори. За стравовите психолог. Крв од вена му земаат на моево од 3 години, ако не може од прелом кај лактот, знаат да погодат вена на дланка @gjoker4e .
    Психолог, да повторам уште еднаш. Ниедна родителска тактика мислам не е соодветна, ако не се најде коренот на проблемот.

На JoyJoy, Chantal и gjoker4e им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    Можеби форумов дава погрешна претстава можеби стварно психички не сум добра, ќе го прашам маж ми кога ќе дојде од работа што мисли.
    Ви ги послушав претходните совети во другата тема и не се замарав ниту со јадење ниту со вода ниту со какање со ништо буквално и за две недели почна страшно да ја боли стомак вриштеше и не можеше да се помести и ја однесовме одма на итна клизма и ставија и кога се искака и се слоши пребледе и од рече дека мислела дека ќе е тод и многу се исплашила кога и се слошило. И педијатарот пак иста приказна, да пие еден литар вода на ден и да јаде храна богата со Ballaststoffe и пак морам да и висам над глава и лаксатив да пие по 4 пати на ден и на секои два саати во тоалет да оди и пола саат- саат после јадење.
    И така и вака- не оди во вц, се стиска цело време.

На JoyJoy и Ava.84 им се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.869
    Допаѓања:
    34.006
    Психички проблем е Џоки кој не осетил може само да обвинува.Одете на психолог и најдете го причинителот.
    Пуштам среќа за брзо решавање на проблемот(fingers):hug:.

На JoyJoy, mal.ecka, MacenceEna и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.155
    Допаѓања:
    188.929
    Јас не знам шо е проблемот со какањето, ама проверете убаво физички фактори, ако не се проверени. Има психички аспект со одбивањето да кака, ама неколкуте случаи со деца што ги знам, завршиле со исход од физички причинител, дали глисти, дали интолеранција на храна, нешто имало.

За тоа тод дека ќе била, децата околу некоја возраст, од за мене непознати причини се фиксирани околу спознавање на феноменот смрт. Памтам мојава од нигде никаде со денови ме гњавеше да и објаснувам, е како е тоа, е шо е тоа, иако никој во фамилија ни немаше починато. Објаснував најдобро што знам, си ветивме дека никој нема да умре, дека ќе бидеме сите заедно во наредните 50 години (толку и беше доволно) и фазата некако помина. Ако е изложена на нефилтрирани и несоодветни, застрашувачки информации, може тоа да ја праи бељата. Разговарај, објаснувај...и најди детски психолог.

Последна измена: 31 мај 2023
    На JoyJoy, mal.ecka, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    Кои се физички фактори? Не разбирам.

15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.155
    Допаѓања:
    188.929
    Едитирав погоре, види.
    И не гуглај сега, доктор треба да знае што да провери.
    ...
    Сега ми текнува пополека, се објаснувавме еднаш околу тоа што јаде и не јаде, не знам на која тема биле други дискусии, кој што советувал. Јас до ден денес лупам, рендам, сецкам овошје и зеленчук, пошто инаку не и текнува. Тоа е.

На JoyJoy, gjoker4e и Ava.84 им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    Се гледа дека е психички фактор ама ок нема да на исклучам можноста и за физички. Сега скоро прашував на форумов што да правам за да се искака, пред две недели отприлика, и реков ќе и дадам далинско ако кака, а претходно плачеше викаше ќе ја болело ова она и кога се искака рече дека ич не ја болело. Само тоа е значи, страв од некогаш што ја болело. Ми рекоа и вецето да е удобно со боенки со стикери со се ама до сега се е џабе, си кажа одлучно дека нема никогаш да кака. Можеби ќе смислам нешто до сабајле. Утре маж ми е слободен па може ќе успее да ја убеди. И самата си кажува дека не сака да кака дека се плаши дека ќе ја болело.

На mal.ecka и Biljarkata им се допаѓа ова.
  17. NovaMihajlova

NovaMihajlova Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    59

Би рекла дури и да си лекар, специјалист по психологија и психички проблеми неможеш да направиш проценка на некој за неговата состојба според коментари, мислења и искажувања дадени на форумот. Незнам дали сепак си во состојба да процениш која тежина ја има твојот коментар. За мене овде би требало да има извинување!

На JoyJoy, Poppins, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.044
    Допаѓања:
    42.840
    Некогаш треба да пазиме што ке напишеме . Не знаеме како ќе дојде до тој за кого е наменето . Посебно ако немаме знаење за проблемот . Најдобронамерно е да не напишеме ништо или веќе ако се дрзенеме да кажеме нешто да биде со почит према членката, да не делиме дијагнози . Не знаеме самите низ што поминува секој .
    @gjoker4e јас сочуствувам со тебе и се надевам на побрзо наоѓање одговор на твојот проблем .

На JoyJoy, Poppins, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.912
    Допаѓања:
    36.752
    А јас со искуство може да пишам или не?
    Кога веќе некој бара совет, секакви одговори ќе добие. И одговорт на @mariz беше баш добронамерен.

@gjoker4e Јас не те следам многу по форумов, ама и јас имам сличен впечаток добиено за тебе дека си психички напната. А и самата имаш пишувано мислам. Децата чувствуваат. И тоа многу.
    Јас кога бев анксиозна ќерка ми чувствуваше се, ама баш се. Мислам сите мисли кои ги имав, она ми ги раскажуваше. Ме прашуваше дали ќе умреш, дали ќе се разболеш.... итн... Ми требаше време додека не се освестам, за да преземам нешто. Така што... ти си знаеш, ама бидејќи праша, сметав дека треба да ти го пренесам искуството.
    И јас инаку имам проблем со тироидната и анксиозноста ми почна од неа. Ги средив хормоните на тироидната, ама анксиозноста ја третирам со терапија, не се повлече автоматски откако се среди тироидната.

На Gosh, JoyJoy, gjoker4e и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.155
    Допаѓања:
    188.929
    Јас ниту сум била анксиозна, ниту болна, ниту ништо, ќерка ми на одредена возраст исто прашуваше за умирачка, како што објаснив погоре.
    Џокерче побара совет дали е можна анксиозност кај дете, и наведе конкретни проблеми во постот во темава погоре. Дали Џоки е анксиозна, никако не води кон брзо решавање на проблемите со детето.

Темава постои како издвоена, оти поинакво здравство има во Германија, со поинакви проблеми се соочуваме ние во странство, ете немаме другарки за смолток во секое време и секој соодветен совет е добредојден. Не си добра психички-ниту е совет, ниту решава некој проблем, напротив.

На gjoker4e, mal.ecka, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.