Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.704
    Допаѓања:
    5.673
    Woolworth , Kik , Tedi , Kaufland исто знаат да имат добри понуди . Исто и по другите маркети како Lidl , Aldi сврти им флаери знае да има на понуда убави постелнини , пешкири..

На Honey Eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    37.124
    До сега ефтино, а квалитетно, имам купено само од Лидл и Алди. Гледај оценки и нема да згрешиш.

3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.419
    Чаши , тањири, тави и сл има во Теди.
    Постелнина во Лидл Алди на акција кога се. Пешкири исто

4. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.102
    Допаѓања:
    34.575
    Женски да ве прашам, бидејќи ќе се селимо во друг стан ( нова адреса), дали има опција некоја без да се малтретираме многу поштата да стига на новата адреса или ?

5. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.704
    Допаѓања:
    5.673

Мислам маж ми , ми има кажувано дека треба да одиш во пошта и се плаќа 20-25€ и системски а мењат адресата секаде кај што ти е заведена , и новата пошта ќе си стига таму на новата адреса .. Али незнам дали е секаде така со сигурност , ние сме во BW покраина..

На gjoker4e, Chantal и IronLady им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.823
    Допаѓања:
    186.157
    А престојот не ви е врзан за постојната адреса?

7. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.102
    Допаѓања:
    34.575
    Само адресата за мојот престој ќе треба да ја смениме т.е лично да идеме до таму како и во АОК исто, само ме интересираше за другите институции како радиодифузна, возачки и слично.

8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Имавме ние пред 9год нешто вакво направено но не стигаа сите писма кај нас стигаа и на страта адреса.
    Како го направивме не се сеќавам.

На IronLady му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.219
    Допаѓања:
    15.843
    Post Umleitung е тоа што треба да направите.
    https://www.deutschepost.de/de/n/nachsendeservice.html

На IronLady и gjoker4e им се допаѓа ова.
  10. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    Пополнување на документите за градинка има по два примерока еден за градинката друг за нас треба ли двата да ги потполнам ? Ова цела книга од 70 страни било :hai:

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    37.124
    Двата.
    Па тие за нив ќе ги скинат и ќе ти ја вратат книгата. :D
    Не треба се. Би требало да ти имаат обележано кои страни. Прочитано немам ништо. Само потполнето кај што треба.

И од библиотека сега што се ми дадоа, кај имам време да го читам тоа. Се почуствувам како во нешто ризично да навлегувам, а не во библиотека како да се запишувам, тоа со членови со којзнае што. (facepalm) Ама сепак ми се допаѓа се бидејќи на крај нема вака така туку се знае како е напишано така е и точка!

На Ava.84 и joana18 им се допаѓа ова.
  12. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    17.127
    Да цела тетратка е ама не се пополнува се, мене ми штиклираа што треба да пополна одприлика половина. Мене ми бараа и двата примероци да ги пополнам и тој за нив и тој што останува за мене.
    Мислам дека некој прашуваше за тестови. За железо или нешто слично пред неколку страни. Овие тестови во дм ги видов.
    E6718C90-D07E-4859-AC81-CF1B4A8EB821.jpeg
    Туку да си кажам случки со балканци од денес… Седиме на шпилплац со ќерка ми, таа си играше јас отворив шишенце вода да пијам во меѓувреме малата се лизна и јас го оставив шишето на клупата малку подалеку од другите работи и отидов да ја утешам. Ете ти ја една си го зема шишето ја истури водата и си прибра пфанд, толку се изнервирав оти приметив дека е читава, не и фалеше ништо. И се свртев и си го побарав шишето, таа наудрена се прави… виде дека не се откажувам и ми викаа “аа ти наша “ а таа Бугарка и вака така ми го врати шишето, не ми е за 25 центи ама се изнервирав. Следно денес во соседството имаме балканска пекара, прават многу убав бурек и најмногу поради бурекот доаѓаат луѓе, ама имаат едни пецива многу убави и ќерка ми многу ги јаде, купив едно и директно и го дадов и го гледам детето не јаде, го фаќам камен тврдо, не од вчера од задвчера… Тоа беспари не се дава на човек а не по нормална цена! И така.

На Ava.84, Yowannty, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.376
    Sega citav edno istrazuvanje deka kaj decata vo gradinka vo prosek 14 pati vo godinata imaat nastinki , pa mislam deka go fakame prosekot znaci 2 nedeli max tri e okej i pak pocnuva so tecenje na nos. A vo gradinkava kaj sto odi sega ne primaat so rastecen nos.

На Ava.84 и joana18 им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    37.124
    Ова со шише вода во шпилплац и мене ми се деси ама појма немам кој го зел. Нецела минута отидов до малата, се враќам го нема, а лето пекол и плус ни пари не носев да купам вода некаде во близина. Тоа со тироидната кога имав проблем и кога се лошо ми се случуваше. Ми се плачеше тогаш, а деца вода ми бараа. Додека стигнав дома цркнав. Од тогаш ги кријам шишињата ако се со пфанд или ги носам флашите од градинка.
    Инаку убаво си им направила. Јас така се однесувам само 7те дена пред да добијам. А баш би сакала 365 дена таква да сум. Со ваквите што се прават на Тошо.

Чадам од нервоза со малава
    Ова не е состојба или болест или нешто такво
    Ова е карактер
    Страшен карактер
    Кревам раце
    Се разболев веќе
    Во фамилија има еден ваков тежок карактер со кој мака виделе и сеуште гледаат човеков веќе 40 години има
    Не знам дали карактер е наследно
    Ама ова не се издржува
    Тешки апчиња ми требаат за да преживеам

Последна измена: 18 јуни 2023
    На mal.ecka, Ava.84, Dancewere и 5 други им се допаѓа ова.
  15. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.419
    На работа доаѓаат многу бугари , повеќето се Роми . Каков лом знаат да направат тоа чудо . И тоа секој петок истите. Почнав да им кажувам да не растураат , зашто јас истото морам да го прередувам и стварно ми е преку глава . Еднаш намести , они ќе растурат за минута . Како кула од карти се се руши.
    Плус се срамам да зборам со децава на македонски, зошто ме сметаат за нивна .
    На работа кај мм работеше еден Македонец , ром. И го викаат девер на мм . :rofl:

Еден колега мој ги собира нашите празни шишиња со фанд. И стално се гребе за цигари 8-|

Малово ќе биде агроном. Секој ден исти видеа на Јутјуб бара. Со трактори , орачи, собирачи на сено.
    Секое дете различно.
    Едно интерес има за компјутери и програми , друго за цртање и креативен хаос . Трето со трактори , багери .

На mal.ecka, Ava.84, andrejko82 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    37.124
    Еве ме пак отказ ќе давам денес. Значи шефицата е неписмена. До 13 години одела во школо. Секако некој може и до 10 години да оди па пописмен да е ама оваа е несреќна жена. Имам некои прекрасни колеги ама кога ќе ставам се на вага оваа значи најмногу тежи и морам да си отидам. Три недели имам одмор од крај јули. Може отказ да дадам дента пред да отидам на одмор? Ќе си остане одморот?
    Дали ќе издржам до тогаш прашање е. Многу сум нежна. Можеби. Не е решението отказ. Ама што е тогаш решение? Престанав да и зборам, ништо не и реков и не ни отидов чао да кажам. Сабајле ни добро утро нема да добие.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.419
    Најлошо е да си имаш работа со прост човек , без разлика дали е со основно , средно па и факултетски образован. Јас не би седела во таа фирма.
    Размислував пред некој ден ако во саботата колешката нешто ми преречеше ќе си ги спакував работите и ќе заминев.
    За среќа пак е одговорна , и кога работам со неа постигнувам нешто . Со другите ко да не сме работеле ..

На ines.h, mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    Мајки знаете tagesmutter колку чини? сигурно зависи и колку часа ќе го чува, но од септ.полниме 1 год.нема шанса за градинка барем уште една година па нз дали би ми се исплаќало да плаќам или да седам дома без работа :/

19. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.419
    Мене ме изнервира денес ова.
    Пред да се породи снаата , дојде брат ми на гости . Се што имав дома од децава , облека , количка , транспортер со изофикс. Кадичка .се буквално ми дадов .

Облеката не сакала снаата да ја облекува на бебето . Била стара , носена :|
    А се беше од најмалиот што остана . Значи ние све ново купивме. Толку ме повреди кога ми кажа мајка ми не знаете . Они ќе си купиле се ново .
    Да е некоја од богата фамилија ќе кажам да ајде нека е. Ама ова сиротинче.
    Јас сите тие работи од децата ги чував за него , еден ден кога ќе има деца ... Ама незнаев што ќе ни дојде ..

Како да се осеќам после ова незнам
    Сакав само да им помогнам за почеток . Да не купуваат големи работи . Секој почеток е тежок . Почнуваат од ново се да купуваат за стан , барем за бебе да не се трошат ама ете

На mssuniquee, ines.h, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.319
    Допаѓања:
    182.095
    Луди се по празни шишиња. Немам лично искуство некој да ми џапне шише, ама гледам цело време се претураат канти. Па и германциве исто праат по кантите. Откако распролети нон стоп има ивенти низ град, де некои фестивали или свирки и мали концерти. Приметувам дека многу Германци, особено стари обавезно проверуваат канти и собираат шишиња. Не знам како не им е мака на ова сонце, минатиот викенд Сара Конор имаше настап, два дена по неа Стинг, абе помини-замини се некој отвараше канта да види дали ќе најде шише. :drunk:

Пред скоро нарачував перници. Попладнето тркнав на кратко до супермаркет и се вратив одма дома, дали 20 минути не бев, баш тогаш ги доставиле. Ги оставиле во комшии, ми оставиле нели картичка точно кај кого се да ги побарам, одма отидов никој не ми отвара, никој не ми отвараше за да си го земам пакетот и следните 3 дена. 4 ден го наоѓам кај мене во влез отворен и разбуричкан. Перници беа па не се потресов. Пред недела дена чистам вц и слушам низ прозор некој збори македонски и влегува во куќава до мојава, а влезовите ни се карши на некој метар. Кај неа и ми беа перниците, ама дека Иванова, помислив дека е бугарка. После година ипол дознав дека имам Македонци скроз до мене и баш тие ми ги расчепкале стварите. :| Па уште ко глувци се криеја не ми отвараа, туку искористиле некој од девојкиве што се над мене да поминуваат за да ми ја фрлат отворената кеса пред врата. :bug:

На Selena01, Ava.84, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.