Моето е 2 ипол години . На прегледот на две години исто педијатар не прати на преглед на слух да се исклучи тоа дека уште не збори . Кога бевме на терминот за слух докторот ни кажа дека се е во ред , треба да му пееме повеќе песнички , читаме книги ( тоа што се и веќе правиме) да разговараме со детето и такви некои совети. Инаку моето уште не е тргнато во градинка
Да германка е. Ни рече можеби ако не слуша добро би можело тоа да биде проблем за презборување.Имаме тетмин другата недела и ке видеме што ке кажат.Овака си слуша наредби имитира животни, не сум преметила да има некој проблем само што сега многу малку зборови кажува, што ми е чудно.Пред некој период кажуваше многу повеќе зборови а сега многу малку и затоа сум малку загрижена
Moeto okolu 2 godini nisfo skoro ne kazuvase osven osnovno iako odi vo gradinka od 1 godiba. Po vtoriot rodenden odednaz se razbore, eve sega e 3 ipol godini zbori mesano germanski i makedonski. Poleka poleka so mnogu zborenje, citanje ke mu se zgolemi fondot na zborovi. Nema prostor za panika kaj tolku mali deca sto ziveat vo mesani sredini.
Мајка има периоди на стагнација во зборувањето.Прво кажувало нешто и еден период може месец ништо.После тој период ќе почне повеќе да збори. Такви периоди имаа и двете ќерки.Оѕкако ќе помине периодот ќе почне повеќе да збори.
Сабајле во сон погрешно те сфатив. Уствари нема никаков проблем и никаква потреба да си загрижена. Ако има проблем ќе приметиш одма. Првото на 2 години ништо не кажуваше, второто поради тоа што има сестра што збори без престан кажува повеќе зборови. Нормално да збори и германски и македонски почна на 6 години. Јас па сама барав слух да и проверат дека многу гласно збори и ок беше слухот. Онака за секој случај ве пратиле да испита те.
Здраво женски . Сакам да ве прашам како беа тие чепчињата за повраќање што ги има кај вас во Германија? Имам блиска што е таму деновиве па да и кажам да ми земе да се наоѓаат по дома за децава.
Хесен. Уф. Се смири сега. Ама лом е, дрва испокршени и се е поплавено. Јас живеам карши рекичка која има високо коритце и е плитка невозможно да се види додека не се доближиш до неа, сега е толку високо нивото на вода што од дома низ прозор си ја гледаме. Многу штета има, многу коли околу нашата се оштетени од градот, не знам како ама среќа нашата помина без поголема штета само вдлабнатини на кровот од ударите. Имаме шупа зад куќава и кровот е издупчен скроз. И покривот на влезната врата исто се испокрши. Комшииве до нас на трети спрат што се имаат штети исто во кровот. Амбуланти свират нон стоп. На остров живеев и имало монсунски невремиња и громови по неколку во секунда, ама ова беше најстрашно до сеа.