Македонки во Германија

Discussion in 'Општи дискусии' started by promeneta, Mar 11, 2019.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

А што ви кажа ортопедот? Само дека е сѐ ок, или ви кажа дека заради вториот памперс сега е сѐ во ред?
    Мене ортопед ми има кажано дека широк повој (што во мк значи памперс, па две тетри и шведска) на никој досега нема помогнато. За неразвиени колкови си има соодветни помагала. Знам деца кои ги носеа и знам како изгледаат.
    Нејсе. Не ми беше ова муабетот.

Кај нас матичниот не мери ништо. За сите мерења нѐ праќа кај специјалист. И не е затоа што не знае.. напротив.
    Ах, не можам да го прежалам дека нема веќе да работи од 2020...

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Некогаш си ми многу интересна:)

Она за помагала е за поголем степен на несовпаѓање на колкот си има проценти и се знае од колку до колку се оди на широк повој, а ако е нешто драстично се иде на помагала. Широкиот повој сепак помага чим сеуште се препорачува во вакви случаеви како нашиот.

Кај нас матичната мери се. И ехо на бубрези има на У3 мислам. И одлична е во тоа што го прави. Ако во нешто се сомнева добиваш веднаш дополнителна контрола кај специјалист.

3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Само некогаш? ;)

Никој не рече дека не ја бива вашата матична. Ниту пак дека мојот матичен нема апаратура па затоа нѐ препраќа цело време. Ако е за тоа, во болница на испуштање го гледаа срцето на ехо заради шум - го гледаше ама педијатар неонатолог, истиот што беше на породување. И си рече - јас не гледам никаков проблем, ама одете кај кардиолог, затоа што сепак, јас сум "само" неонатолог и не ми е тоа специјалност. Кога мојот педијатар примети оток кај скротумот, нѐ препрати на клиника на ехо на абдоменот долу и на тестисите. Па тргам од тој момент дека за потврда на некоја состојба обично се оди кај специјалист. Како што и во мк педијатарот те праќа на ортопед на ехо. Знаеш дека уште пробувам да го сфатам системот тука... Па затоа прашувам.

kukla21 likes this.
  4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Да се надоврзам на германскиве муабети. И во мк широк повој даваат 2 пелени една врз друга. Едната регуларна, другата ставена наопаку :)

Kaetana likes this.
  5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Кај нас сите одат на ортопед.Има доктори што го прават прегледот они со ехо за да не мораш да одиш.Претходната педијаторка немаше ехо па не прати да одиме.Не бевме само ние .Со мојата во истата година се породија плус 3 македонки што ги знам и сите имаа ехо на колкови.
    Ние бевме само еднаш.Да беше после У3.Ако педијаторот нема ехо го прави ортопед.Нашиот преглед траеше 20 секунди ама јас мислам беше 20 минути .Многу добро се сеќавам оти плакаше малата.Кажа др се ок.
    За широк повој и јас знам дека е заостаната постапка и дека не ја даваат тука,ама гледаш секаде има исклучоци.

Kaetana likes this.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Секогаш те читам со задоволство, али понекогаш си ми многу интересна кога наместо факт земаш сопствено мислење и градиш цела кула врз основа на тоа мислење :)

Многу е едноставно. Овде само ако има сомневање ќе одиш на специјалист, бидејќи се верува на системот дека оној што земал диплома за доктор или специјализирал за педијатар сепак си ја знае работата за да те прати или не на повисока инстанца. Бидејќи за да стане педијатар веруваат не носел 50 марки на професорот и при тоа направил илјадници ехо на колкови додека завршувал.
    Едноствно се трга од тоа дека секој си ја знае работата на која е поставен.

Да се надополнам на мислењето во врска со широкиот повој. Застарено е мислењето да се става широк повој од раѓање бидејќи кај повеќето бебиња јадрата на колкот правилно се оформуваат. Во тој дел е застарен широкиот повој.
    Секако ако има потреба и јадрото е со мал степен одстапка се носи широк повој кој помага за оформувањето. Самите пелени се така направени денес да помагаат на овој процес. Затоа се става плус пелена.

7. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Мајки преку Wish дали имате порачувано?
    Од кои страници е дозволено да се порачува бидејќи тука немам до сега никогаш правено порачки онлајн. Додека бев во мк од алиекспрес мн работи си порачував тракатанци. Ама за овде не знам од каде да порачам.
    Гледав на Wish некои ситни а и големи исплатливи работи. Дали вреди страната или не?

8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ја збореше Дани странава али не сум порачала.
    Од Алиекспрес порачав нема царини и ти доставуваат до дома. Брзо ми стасаа некои работи али воглавном се минијатурни.

Порачав бели лампиони и не сум видела димензии. Ми стасаа едни сосем малечки лампиончиња:)

TutiFuti likes this.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Сваќе можеш од секаде низ светото да порачуваш ако имаш кредитна картичка, ама имај на ум дека може да треба царина да платиш(zoll).До кој износ стварно не знам.Така да најдобро порачувај си од страници што имаат на крајот .de . За голем процент на страниците не ти треба кредитна картичка можеш преку vorkasse или sofortüberweisung(Klarna).За мене Sofortüberweisung ми е најпрактично иако имам и Paypal i кредитна.

TutiFuti likes this.
  10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Значи од али експрес може да се порача тука , без проблем ?
    На мене ми е тракатанци за аквариум да си земам плус нешто за по дома ситници не за некоја голема сума.
    Ма кредитната сеуште не е стасана хаха маж пред некој ден поднесе неговата беше обична од Post Bank сега му дадоа на Visa мислам дека така рече ама ипак ја до време да си планирам каде да трошам пари .:D
    Нова сум во ова овде со порачување, додека доле во МК правев парампарче стално си порачував нешто.8)

Ava.84 likes this.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Слободно порачај. Неколку тракатанци ми стасаа така да испробано.

TutiFuti likes this.
  12. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Уште нешто да ве прашам, минатата недела бевме со мм кај неколку педијатри тука кај нас во градот што се одалечени најмногу на 7/8км имаше и на 1.5км ама сите као демек зафатени полни се скроз неможат да примаат нови пациенти.
    Дали има некој закон за тој што ни е најблиску до дома дека мора да не прими? И што да направиме еве веќе пола година седиме тука а педијатар сеуште немаме.
    Некој совет?

13. Chantal

Chantal Популарен член

Мене ми рекоа дека 30 км не ми е далеку да си одам кај стариот педијатар. ( ова во една ординација каде пробавме да се префрлиме).
    Јас решив да почекам, а кога ќе ме води патот до општина ќе прашам или во аок ( или која и да сте здравствена каса) можеш да прашаш. На мм му спомнале колеги да прашаме дали имаат листа на чекање па така да се пријавиме кај некој педијатри.

TutiFuti likes this.
  14. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Јас се запишав во VHS, е сега ме интересира како се одвива наставата и како се полага, ќе учам по делови пр. А1. 1, а2. 2 итн, бидејќи сум запишана на интензивен курс од 8ипоч до 11ипол секој ден.
    Исто така аплицираме за стан, од општината градат нови згради, е сега мм беше до општината кажа дека е внесен во компјутерот, плус ни дадоа листови од станот, квадратура, колку се плаќа итн итн, да отидеме пак да прашаме дали е сигурно да си знаеме на што сме, кажаа дека ќе биде готов до декември, а сега кажуваат дури на пролет.

15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Не земав сопствено мислење, напротив земав мислење на Видоевски кој важи за еден од подобрите ортопеди во Македонија. И тоа така го споделив. А со тоа мислење се согласуваат и други ортопеди во мк.
    А сопствено мислење земам како факт само во конкретна ситуација кога сум искусила нешто на својата сопствена кожа. Затоа што од моја перцепција е тоа факт. Мој личен факт. Не универзален или генерален. Ама ок, со тебе имаме различни мислења за здравството тука.. т.е. јас пробувам да го разберам и едноставно не верувам слепо на сѐ што ми е сервирано.

Еве на пример не можам да го скокнам фактот дека ми се појави сомнеж во врска со остеопатија (знам дека е алтернативна медицина) како метод за детекција на проблеми кај мали бебиња. Особено што плаќаш приватно и не е покриено од кранкенкасето (делумно е од некои куќи). Бебето ми било блокирано заради неможноста да го почувствува родилниот канал и да помине низ него (дека со царски родено). Не велам дека сигурно не е така. Ама сепак, не можам да ја негирам мислата што ми се сврте низ глава дека за приватно платени пари може ќе ѝ требаат повеќе термини да го "одблокира".

16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Јас и ти можеме да разговараме со денови и денови за здравството тука и таму. Штета што немаме толку време па да отвориме една тема и да разглабаме. И знаеш што е интересно? Што секогаш изворот на податокот ти е македонски лекар, а мене ми е германска медицина.
    И знаеш што е поинтересно? Што секоја втора става широк повој од раѓање во Македонија каде ете еминентни ортопеди не веруваат во “помагањето” на повојот. Чист парадокс нели :)

Во врска со остеопатијата ја однесовме малата кога имаше два месеци, по сугестија на педијатар во врска со разглибавање на врат (само на една страна лежеше). Чинеше 40 евра и малата плачеше после тоа три дена без прекин. Дали некако младичот ја стисна покажувајќи ни вежби не знам што се деси. Знам само дека срипав од стол и си го земав бебето кое ми беше во некоја сумо позиција нагмечено и плачеше без прекин. Се разбира никогаш не се вратив повторно и не планирам некогаш да отидам.

Kaetana likes this.
  17. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Грешка си. Ретко кој ортопед препорачува широк повој во мк.

18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Нормално дека изворот ќе ми е македонски лекар, кога тука сум "новодојдена" и правам споредба со она што го знам цели мои 30 години. Башка ич не сакам кога се зборува контра наши лекари од кои повеќето се тука дојдени и се ценети во тоа што го работат (чинам како и твојот сопруг, нели). А во МК скоро никој не става широк повој и тоа веќе години.

Фала најмногу што го сподели искуството за остеопатот, затоа што баш сум целата во прашалници денес. Од една страна си велам дали да ја слушам што ми направи тешка паника дека не смеам ни да помислам да патувам со бебето сега, дека не било за патување, целото било блокирано... И кога плачеше за цицање и ќенкаше како и секое бебе, таа некако сакаше тоа да го искористи дека ете, бебето било немирно во стилот вознемирено. Демек ми вика - кога е буден, вака е цело време нели.. викам не. Некако ми делуваше дека неговата желба за цицање и ќенкање, ми ги презентира како симптом некаков, а не нормален момент на неговото бивање бебе. Си велам - ќерката да ја видеше како бебе, бог знае што ќе речеше со оглед на тоа што плачеше многу.
    А од друга страна сум самокритична па си реков да не мрчам премногу затоа што јас не верувам во работите што ми ги кажа... И ми изгледаат премногу некако... Чизи. Му фалело да се роди низ каналот. Па симулирање породување спомна. Па не било свесно заради тоа дека е родено. Не знам. Мене ми е сето тоа too much.

kukla21 and eli25 like this.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Не е точно. Во Македонија кога има потреба се препорачува широк повој. @Petra777 ако не се лажам од Систина го доби широкиот повој. Да не ги тагнувам другите.

Напишав толкав пост и го избришав. Имам многу да кажам али заеби.

Чудни се остеопатите али ги користат овде. Со аусбилдунг три години се како физиотерапевти.

20. danichap

danichap Moderator Staff Member

Најчесто мене ми викаат да набјудувам, не ми даваат упути така лесно. Некогаш недели, некогаш месеци некогаш со години ми рекле да набјудувам.
    Се случило да се чуствувам како во некој паралелен универзум да живеам или во земја од трети свет. Сеуште чекам да ја доживеам цела таа стручност и ефективна дијагностика. Дај боже да не му треба на човек, ама ми треба а ја нема.