Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    17.127
    Кај нас пишува после 21 часот ќе почне, па ќе видиме.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    273
    Niedersachsen

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    37.123
    Леле почна среќа маж ми е дома инаку не знам во комшии ќе одев
    Се смирува сега
    12 минути значи траело
    Дрвја нема откорнати
    Зелено небо прв пат гледам
    Ситен град
    Едни знамиња само се откачија
    Засили пак ама ваљда најстрашното помина не знам ќе видиме

Последна измена: 22 јуни 2023
    На ines.h, Poppins, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  4. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.415
    Кај нас немаше многу невреме. И ние сме Хесен ама подалеку од Касел . Овде малку истури само.
    Кај нас дома изби курслуш.
    Имавме мравки во кујна и мм земал со вода и некој гранулат да ги истреби. Истурил и во местото над штекерот. Синоќа пред легнување затворам ролетни и гасам светло и снема струја. Пак нешто избило . Долниот спрат не ги функционираат штеќерите , светло има ама се друго не функционира.
    Сабајле исто . Фрижидерите без струја . Среќа имаме на горниот спрат еден фрижидер за длабоко . Па таму напикав се од замрзнато.

Од школо ми се јавија , големата паднала го удрила коленото и мора на клиника . Со две деца во кола трчам по трето. Среќа мм од работа се врати го презема двете и отидовме да ја снимаме ногата ѓ ништо страшно ама ете ..изгубивме два саата чекајќи.
    Терминот за фризер го откажав. И само сум заспала до 15 30 ..
    Денот ептен арен .

На ines.h, Poppins, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.102
    Допаѓања:
    34.575
    Кај нас сега почна, ние сме Хесен (Ротенбург).
    Страшно е ептен, звуков од ветерот што е силен, од дождот и од грмотевиците ептен е језив.
    Се надевам дека рекичево овде до нас нема да се излее, ниту пак некоја поголема штета да има.
    Маж сега доаѓа накј дома вика: не возим, пливам со колава значи хорор е, подобро да останев кај што бев.

На Poppins и Yowannty им се допаѓа ова.
  6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.319
    Допаѓања:
    182.094
    Лелее… се надевам сите сте безбедни.

Нас веќе ни стаса известување процурило и во градинка па утре нема да работи. Молови и универзитет поплавен. Над 1000 повици во пожарна. Кога стаса алертот, за помалку од 5 минути стана попара и јакото траеше некои 15-20 минути.

Иначе таман се потсмири излегоа германциве околу мене сите со метли и лопати го собираа ѓубрето пред дворови, абе како можеше сите ко договорени, работна акција беше надвор. Нели за нив нема лошо време само лоша облека. :D
    Па ајде и ние излеговме да не речат овие дошлациве за к не ги бива. :D Ама заврна пак и земав децава и назад дома. Демек нема да престане, нема да има шанса за чистење па мора одма и на дожд да се мете. :drunk: Остана маж и исчисти. Излезе дека колата сепак има повеќе оштетувања и баш ми е мака, ама тоа е тоа, ние да сме живи и здрави. :doh:

На ines.h, Poppins, joana18 и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Тука само ветер подува и тоа отворено ми е све за промаја значи ништо страшно. Е сега дали тек ќе дојде ќе видиме. Видете колите барем да не ви се паркирани околу дрва кога има невремиња, за другото ако немаш гаража не можеш да спречиш тоа е

На ines.h, Yowannty, MacenceEna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.415
    Јас цел двор го расчистив од страв да не фати некој силен ветер и да не однесе кај комшиите нешто . Колите ни се на паркинг пред куќа . Тоа треба да бидне нешто , ќе бидне .
    Материјалното не е важно , да сме живи здрави само

На ines.h, Poppins, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Kaj Nas uste nema Nisto, Samo silen veter, Po nekoja kapka dozd, i Samo svetka, Kako KE bide nsznam. Kolega na mm Mu rekol Deka Stuttgart e katastrofa, nie sme blizu Stuttgart Dali KE ne fati neznam, ama crno e neboto

На ines.h, Poppins и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Кај нас во 23ч беше многу силно и гласно.Ме разбуди од сон ама беше мислам кратко.Вакво гласно грмење нема тука .Во Мк си е нормално.
    Денес ќе се изладиме малку:whew:

11. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Добро утро мајки, се надевам мирна ноќ имавте сите.
    Детето си го оставив плачејќи в градинка и грутка ми тежи во градиве. Адаптацијата тешко ни оди, може дека нема уште континуитет во спиење ноќе па често уморна оди.
    Се чувствува ли детево издадено од мајка му? таа почнува да плаче, а воспитувачката ми вели "едноставно чао и заминуваш"
    Едноставно аха да, многу едноставно ;(
    Има деца што не се навикнале и не ја прифатиле градинката? Ептен ми е жал, па и со доењето капак, се и фали сега на почеток.
    Па и наивно дете е, се ја удираат, туркаат, она ќе се расплаче и не знае да реагира поинаку, да се брани мала е.
    Се надевам ќе биде во ред, имам уште месец дена дури почнам на работа. Ако не се навикне и отказ ќе си дадам, а ваму сум со работна виза што исто за месец треба да ја продолжувам, абе лудило.

Последна измена: 23 јуни 2023
    На ines.h му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    Ќе де навикне мајка не се грижи , кај некои деца е побрзо кај некои поспоро затоа тој период на адаптација може да трае до 6 недели мислам . Јас мојата од октомври ја праќам во градинка, немам искуство , но си бевме во Мк и таа нејќеше во никој па дури ни кај бабите, цело време беше залепена само за мене или татко и. Со текот на времето се опушти. И баш така како што ти кажале воспитувачките чао и си одиш, или ако може некако да не те види дека си одиш. Барем кај нас таа финта палеше кога излегувавме без неа. Кога не не гледаше нас не не бараше, ќе јадеше спиеше ќе си играше без проблем. Кога ќе де појавевме иста песна почнуваше да плаче да ја земеме во раце. А уште ли ја доиш?
    Со спање еве и кај нас уште не е средено постојано се буди, се надевав кога ќе наполни една годинка нешто магично ќе се смени.

На ines.h, Poppins, Honny и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Мојата оди во градинка 1,5 скоро и секое утро си плака и кога ја земам пак си плака.Во оваа група е скоро 7 месеци ама бе може да се навикне многу и е голема и гласна изгледа.Кај старата група без плаќење одеше.
    Штом ја оставам маѓично прекинува ама еве и мене ми се крши срце ама морам на раб.Ем мојата ја дметаат како асматичар и многу ми е криво дека не си ја чувам дома.
    Од др срнама скоро 2,5 години и зборува многу на дојч што како позитивно го сметам од цела мака до неа.

Големата исто плакаше 2-3месеца и после се навикна и никогаш не е плакала после тоа на оставање.Секое е различно ќе се навикне само збори и позитивно за градинката колку е убаво таму и колку слатки деца како неа има смеј се секогаш кога ја оставаш и земаш.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    37.123
    Колку време е веќе во градинка? Точно те разбирам како се чувствуваш. :hug: Јас за првото исто така се чувствував. За второво не. :tmi: Второво плачеше страшно и без престан, месец и пол само по еден саат идеше на сила, после месец и пол магично престана да плаче и не сакаше дома да си доаѓа. Маж ми почна да го носи и од тој ден и не плачел повеќе. Пробај и ти со маж ти да го носи ако е возможно.

15. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Оди три недели веќе, останува 2 ипол сати, и во тоа време 3 пати плачела денес (facepalm)
    Сите седнати да јадат, таа стои и плаче. Кога и е време за јадење и спиење јас најмногу и требам ваљда. Ама ај боже поможи, ќе смениме нешто белки, 16 месеци доста ми е и мене доење и дома седење. Само да профункционираме некако.
    Маж ми скоро стално е на работа, така да не може да ја носи.

@joana18 јас мислам само од цицање живее детево, останатите оброци по лажичка едвај. Вода- сок со молење голтка-две цел ден :sweat: Имам надеж дека со градинката ќе се разјаде, уствари нека пие да не дехидрира, па за јадењето се помирив дека не е јадач.

На ines.h и Poppins им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    37.123
    Децата што сега седат и јадат поминале низ истото низ кое проаѓа таа сега. Уште малку и таа ќе седи и јаде ама ќе дојде ново дете на адаптација кое нема да сака да седи и ќе плаче. Нормално е да не сака да седи за јадење и да плаче. Три пати во два саати ништо не е. Малиов без престан цел саат на сила го чуваа дека требаше да тргнам на работа. Таа што беше за него одговорна цела потресена беше кога одев да го земам. Изгледаше како никогаш да нема да се навикне. И многу е важно како што ти рекле сабајле да ја оставиш како ништо да не е, колку подолго ја оставаш толку потешко ќе и е, значи ја носиш, ја гушкаш и викаш чао мама оди на работа иако не одиш и ќе те земам после и си одиш. Ако се испраќаш пет минути само потешко ќе му биде на детето. Значи колку подолго толку потешко. Го носиш, предаваш и чао. Колку и да звучи за никаде. Го носиш и земаш смирена и среќна.

17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Мене ми кажаа вчера од градинка дека многу зборувала Н, ама süß и било тоа на учителката:D
    Ме буни нешто, незнам дали е во Donner или е во Blitz gruppe. Каде можам тоа да го проверам?

Многу ми е мака, пријателите што ги стекнав на работа сите си дадоа отказ, уште еден остана,којзнае како ќе се снајдам со новите колеги:(

18. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    904
    Допаѓања:
    3.540
    Кога веќе сте збореле за градинки, моево одеше во една, веќе сум пишувала за тоа, скроз незадоволна бев и дадовме отказ. Сега се префрли во друга, се беше супер, од март оди, адаптација одлична и сега наеднаш почна да плаче со солзи, да не сака да оди, го оставам, плаче таму со саати. Прашувам, викаат ништо не се случило. Завчера ми се јавија и да го земам, чуден им бил, уморен, ај го земав. Вчера го оставив дома и денес исто и знам дека не правам паметно вака, ама па не знам како. Кога ќе го прашам дали сака во градинка, ми вика - не, не и плаче. Дури криво ми е и за нив таму што толку плаче, они само креваат раменици, не е само он што треба да му се посветат. Ве читам, викате, после адаптација толку било со плачки, а кај нас баш лошо. Не знам што да направам, малку и криво ми е пред некој ден кога го оставив, као со пола уста ми викаат - ако нема тт, ајде ок. Демек не е за оставање дека плаче, ама ај ако не бил болен, нека го. А морам да работам. Како би се поставиле вие во ваква ситуација?

На ines.h, Ava.84, Poppins и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.822
    Допаѓања:
    186.140
    Колкаво е детето и во колку голема група оди, што не можат да му посветат внимание?Збори ли доволно, за да разбереш зошто ,,не,,?

На Ava.84, Poppins и Marge им се допаѓа ова.
  20. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    904
    Допаѓања:
    3.540
    2 год и 2 месеци е. Тука се крипе до 3 год и киндергартен над 3, он во криппе е, не знам дали е насекаде така. Немаат многу деца, они се 12 во група, 3 воспитувачки. Зборува доста, ама кога го прашувам, не знае да каже зошто не сака да оди. Нешто пред некој ден спомна нешто некое дете го скубнало, ама не го сфаќам тоа како нешто сериозно, а и реално не знам ни дали навистина се случило. Само знам дека пред тоа сакаше да оди во градинка, па имаа фериен недела ипол, мислев поради тоа дека се плачките, ама станува се полошо и полошо.
    Многу ме мачи што плаче така, тешко ми е за детето што е толку вознемирено, јас сум по цел ден како на игли на работа, а и они ми имаат некој однос, како дека не треба да оставам такво плачливо дете, ама па што да направам. А скоро па сигурна сум дека нешто се случило, сигурно нешто ситно, може и не приметиле, ама детето ми е многу чувствително и памти.

На ines.h, Ava.84, Poppins и 1 друга личност им се допаѓа ова.