Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    Имам календар ама џабе е се, едноставно мозокот ми се исклучува. Добро е што спомна @јolene да одморам, најчесто спијам од 01:00 до 05:00 па може затоа. И во градинка им кажав термин дека има, и на фрижидер стоеше и на лист во ташна и на маж кажав и неколку саати после терминот ми кликна во главата.
    Исто како што ставам јадење во рерна и аларм местам ама го гасам заборавам за што е се додека не замириса на изгорено. Денес мислев сум ставила да се пече и одам после пола саат да го проверам и гледам дека не сум го ставила воопшто. И планер имам за да знам кога е слободно за нареден термин. Без план не ни може да се функционира. Еве и на рака ми текна дека имам запишувано амо кога нејќе едноставно нејќе и пред очи да ми е не го регистрирам. Некогаш се паметам па дури и случајно кога поминувам покрај ратхаус ми текнува дека жолти кеси немаме и влегувам земам и радосна одма му пишувам на маж што ми текнало.

На mal.ecka и Neda997 им се допаѓа ова.
  2. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.881
    Допаѓања:
    8.547
    Во тој случај јас уште утре би пошла кај матичен и би се пишала една недела болна и да се поприберам малку дома и тоа без грам нечиста совест. Пошто ако не можеш да се концетрирашна едноставни работи, лесно може да направиш грешка и на работа. Па после и одговорност или казна да кркаш. Кажи му на матичен па да види дали е само премор, брнаут или нешто друго.

На danichap, Lianna Anna, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Има такви периоди @gjoker4e кога си ''расеан'', плус до две деца, плус на работа, добро ти кажа @Jolene неможам да ја тагирам, земај си една недела одмор дома, носи ги на градинка и не му ја мисли многу, спиј си, одмори си, не си машина, па турбо 24/7 да си.

Глупо ли е уште од сега да закажам преглед кај педијатар за u9 во февруари?

Денеска денот крш, јас појма немам што се случува со моето дете, од чоша-полоша, од опнена по-опнена, ја пуштив и денеска да си игра со децата од зградата, 2 саати беше надвор, она 1ипол саат плачеше, ги плаши и другите деца, и вчера истото го направи, другарка и сто пати ми се извини и ми рече дека ништо не и направила, а и знам, опасница малечка е мојата.
    Играше на трамболината со една друга другарка и само слушам хистерично плачење од неа, а до прозорецот ми е, и другарка и трча накај мене, ногата ја удри, сега крива со ногата неможе да трча, денеска уште брза помош ми фалеше и мислам дека нервен слом ќе добив.
    Една учителка во градинка и кажала шттт и hören, и сабајле истата учителка не пречека, мојата ми вика вика мамааааа кук маааал и фаца скиснена и направи на учителката:|(facepalm) една комшика и вика прегеска халоо и нејзиното име, и мојата како свекрва и враќа: нур халоо, халоо,алес гут:headbang:
    Ииии тоа заборавив, нели даваат албуми од градинката, да залепиме од неа слика, да заокружи колку години е, јас пишував, а она ми кажуваше, и на крај имаше да нацрта цртеж, замислете што нацрта: баба Рога, озбилна сум, колкави се шансите да не пратат на психолог?

И уште тоа: прв пат порачав преку Амазон нешто, ама не ми стигна меил дека е порачано, само ми пишува дека ќе стигне во четврток, мош утре да пратат меил или?

Последна измена: 26 јуни 2023
    На joana18 и јolene им се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    Ако одат од градинка 20 минути пешки во еден правец многу е тоа?

5. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.393
    @gjoker4e јас не би се мислела многу за тоа. 20 минути не се многу , чим е така договорено значи знаат колку децата можат да изодат. Ич не би се мислела .
    Не си прави без причина мисли непотребни.

На Chantal, јolene, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Мислам да многу е.Нашата градинка е околу 8 мин и големата секогаш одеше со нешто
    точок, тротинет итн.Ама кога се враќавме беше преморена и се влечеше по патот со нејзините драми. Малата пак само да седи ама сама никако да оди мрзливка е многу.
    Ти си ги знаеш најдобро децата и дали ќе можат истото да го издржат.
    Исто при дожд е многу зезнато.Милион пати сум била утоп .

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    Само еден ден, од градинка до пожарна. Времево се погоди облачно и 26 степени. Плачеше синоќа рече не може пешки ама страшно плачење мислиш којзнае што ќе се дешава. Ќе ја земам сега ќе видам што ќе рече. Ама па си велам штом ќе одат сите сигурно знаат дека можат децата. Не ни знам дали пешки или со автобус, треба два автобуси до таму па може и пола пешки пола автобус.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.124
    Термините јас ги запишувам на апп со опција потсетник. За еден термин потсетникот ми е наместен на минимум 3 пати. Последниот (зависно за што е) ми ѕвони 1 саат и/или 10 минути пред терминот. Е вака нема шанси да заборавам, а без ова не можам да функционирам. Имам и планер на ѕид, ама го игнорирам. :rofl: Толку многу термини жими се не ми се гледаат. Исто, Алекса е супер за термини. Мада јас со гугл функционирам.

20 минути пешачење мене не ми личи многу. Може дека моиве герне пешачат, не знам. Од градинка кај нас редовно има вакви излети со пешачење. Моево е 3 години и гајле нема, си движи. :D

На ines.h, Ava.84, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Кај нас следната недела е валдвохе и ако сакаме може да ги однесеме пред шумата или во градинка па ќе одат сами со учителките и сигурно има 20 минути пешки и тоа угорнина ( сама за 15 минути сум таму со него се и повеќе од 20) ама ги имаме одено заедно и повеќе од тоа. Јас не би се мислела самата градинка сигурно имаат проценето колку отприлика можат да одат децата.

за термините јас функционирам само со календар пред врата горе имињата на сите и доле термини, не ни се случило да утнеме. И ако не се лажам постојат ординации ( иако не се чести) каде што напоменуваат ако не се појавиш без да откажеш задржуваат право да ти наплатат приватно, зошто сепак им го трошиш времето.

На Ava.84, јolene и gjoker4e им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    Кај гинекологот мој се плаќа ако не се појавиш. Терминот се прави преку една апликација.

Прв пат заборавам термин. Ама веќе муабетов ни јас не знам кај отиде. :D Значи прво ја одложував вакцината, па беше болен и сега демек конечен термин и заборавив. Заборавам други работи. Ќе морам да се препрочитам сега бидејќи веќе ме збунивте. И 15 минути порано сум на термин.

Ја зедов жива среќна не можеше да престане да раскажува. И ја прашувам дали пешки или со автобус и рече пешки ама ни а ни б па не ни спомнав нешто. А ги вратиле со пожарната до градинка. Ги возеле низ град со пожарната. Рече најубавото нешто до сега дури и од кога беа во полиција било подобро. И ги качувале по неколку деца на тоа нагоре што се крева кога спасуваат некој или ако треба да се качат. Стефан се викал тој што се качувал со нив. И хелихоптер им покажале и дошол блиску и многу дувало над нив како ветар. Што убаво ми објасни се. :inlove: Е сега не знам зошто толку драма синоќа. Да не ми беше тироидната во ред ќе ме прелажеше и ќе ја оставев дома. Два пати ја имав оставено за trutz заради ваква драма како на колење да треба да оди.

Во четврток во зоолошка отворена како парк и страшниот шпилплац што ви го спомнав. Можеби конечно ќе се качи некоја вработена со неа да и помогне. Леле ете остварување на желбата колку сакав да се најде некој да и помогне до горе да стигне. :inlove: Од 8 до 14. Таму појадок и ручек од дома.

На MacenceEna, Ava.84, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Јас разбрав секој ден пешки да одите.За излет не ни збора секогаш е добра идеја и сум секогаш за.Видеш колку било убаво едноставно игнорирај ја и однеси ја.Социјализацијата е на прво место многу битно за децата.

За заборавањето што би рекле германците или мојта колешка kommt nicht besser mit dem Alter.
    Инаку памтењето многу зависи и од тоа колку си уморена и ненаспана.Ако не си наспана можеш да забораваш.
    Јас кога раб во Мк работев по 10,5-11 ч .Бев без деца и ако легнев да спиев спиев до утре или скитав до 1ч и почнав да имам проблеми со зборењето не ми идеа зборовите и дткав кога зборев.Многу лошо беше.Сега кога исто сум претепана почнува да не ми идат зборовите. Ама не така како тогаш , а бев едно 12 год помлада.
    Така гледај да си легнуваш порано 4ч не е одмор.

На јolene, Biljarkata и Chantal им се допаѓа ова.
  12. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.003
    Допаѓања:
    42.393
    @gjoker4e гледаш без потреба се секираше.
    Децата знаат некогаш да драмат без причина.
    Во четвртокот морав да ја носам големата на клиника зашто на спорт си го чукнала коленото .
    По телефон се јави исплашена , плаче ... Повредата не беше страшна . Коленото потечено ама нема скршеница , можеше да оди .. и така утепавме време на клиника . А во четврток пак на контрола.

Мене инаку ми требаат 7 до 8 саата сон. За некој е многу ама јас со помалку неможам да функционирам.

За заборавање може да е до тироидната ако е намалена функцијата . И постојаниот умор. Ама ако веќе ја следите на доктор тогаш незнам.

На ines.h, gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    Пишувам во банка меил и ми стига автоматска порака дека вработената е на Erholungsurlaub, а јас овде ќе паѓам за спиење и ќе продолжам со животот како ништо да е. Прв слушам за ваков одмор сега ќе изгуглам да не ме следува и мене. :)

Туку најпрво ви пишав дека пак има родителска во школо навечер и маж ми работи и се јавувам им викам и претходниот пат рековте без деца, а 3-4 мајки татковци беа со деца и демек не било од нив дозволено не знаеле дека така ќе дојдат и веќе на врата не можат да ги вратат. И фактички јас сум глупавата што прашувам, оди и ти џокерче со деца не си го комплицирај животот.

На MacenceEna, Honny и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Ај да ви се јавам и јас и да ви кажам дека порано на 20 и некоја можев и да акам по цели ноќи и да работам прва утредента, ама неспиењето си зема данок. И да, 7-8 сати се нормално сон за луѓето, не се премногу туку неопходен минимум. Како ми врват години сонот ми е најбитен, едноставно ако ми се спие се ми е сосила и немам волја за ништо. Е арно ама па си сакам и навечер да си поседам, дека само тогаш мир имам, релаксација со тв или телефон и летнало времето.
    Инаку на тема термини се случува да се заборави, не дека е убаво и ок, ама луѓе сме јебига.
    Туку денес пак цуца моја не прекинала со плачење в градинка, и ми викаат да не наголемуваме на време продолжуваме и вториот месец само по 2 сати:drunk:
    А погодете кој почнува фолцајт за еден месец на работа :headbang: Лу ди ло
    Како ќе правам немам појма и немам план.
    За ум да ми е, ако имам и второ дете, или нема да дојам освен првите месеци и ќе почнам да носам од година в градинка за да си се навикне навреме и да не биде толку врзано за мене. Или ќе си земам елтернцајт 3 години и ај со здравје :D
    Е да ми беше овај ум порано.
    Туку ајде здрави и живи да сме па проблемите ќе се решат некогаш и некако.

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Досега неколку пати пишувавме дека детето кај никој се нема навикнато додека мајката не каже од утре одам на работа каде одма се прави и спие и јаде и си игра.Така да кажи си ти една недела две порано дека тргаш на раб и ќе видиш како 9ч детето дури и без проблем ќе си заспива само без цице нишање и сл.:angel:.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.489
    И мене ми се случува истото со завлекувањето и дткањето:doh:.
    Исто, најизразено е кога сум на нула со силите и прејак премор.

17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Баш завлекувам.Многу лошо.Дури се плашам да немам некоја болест или тумор. Знам дека е од премор оти откако дадов отказ во таа фирма маѓчно го снема проблемот.Се срамев да зборам еден период колку лошо звучев.За кого ми се скрати животот 5 години се чудам само:headbang:.

На mal.ecka и MacenceEna им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    @Honny истото сакав да ти пишам. Тоа ти е најдобриот совет од Ава. И кај мене исто беше. Штом тргнав уште истиот ден се прилагоди цел ден. :D

На Honny и Ava.84 им се допаѓа ова.
  19. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Да се надеваме и кај нас ќе е така, ама познаваќи си го детето не сум многу оптимист. Вчера блузата и беше жива вода од плачење и солзи, денес им реков да ме бараат ако пак така плаче.
    Цело време се преиспитувам каде ја утнав работата, како може се да е комплицирано и ништо едноставно со детево. Од старт проблем спиењето, магично се буди за 5 мин ако не сум до нејзе, јадење, не успеав ниту вкусови да воведам бидејќи имаше многу работи што не ги сакаше ни да проба. Пиење никакво шише, чаша, цуца ништо не прифати.
    В кола возење никако, повраќа и плаче, па во предвид идат само кратки релации кај мене в раце(facepalm)
    Катастрофа.
    Откако почна да вика 'мама' не ме извади од уста и во тоалет иде со мене, и до сега не мислев дека е тоа некој проблем ама сега со градинката видов дека е голем.
    Пак и маж ми ме нервира откако се роди детево да можеше 5 работи да најде и дома да не се сврти.
    Цело време само со мене и нормално се врзува.

На ines.h, danichap, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.273
    Допаѓања:
    37.122
    Првово исто ми е. Шест години има и само минимално подобрување има. Со мене спие, пред веце ја чекам, јас влезам во веце таа по мене, исхраната е огромен проблем се е на сила, пиењето вода исто.
    Инаку за возење во кола срцето ме заболе што дури на 5 години дознав дека е дете што му се повраќа во кола. ;( Исто така плачеше, повраќаше ама дека бебе беше па помала. Па во периодот од 2 години до 5 само 2-3 пати годишно се возеше во кола и секој пат истото. Дури на 5 години беше следно возење и убаво објасни се па сега купуваме сируп за долга релација само еднаш годишно. За кратка исто едвај издржува ама не може на секое сируп. Купив и лижавчиња од Мк ама гадни и се.

Е сега зошто се помирни германскиве деца. Дека родителите најчесто работат само прва смена. Мајките најчесто седат дома. Најчесто имаат фамилија за помош. Се знае во нормална фамилија дека се двајцата дома. И маж ми почесто навечер работи и јас секоја вечер скренувам. Среќа па кога ќе дојде од работа ако види дека ми останале кутиите и флашите за градинка не измиени и ги мие. Ми рече да не пишувам веќе за него па не смеам повеќе да го пофалам тоа е. Ама на пример мајка и бебе и дете се знае дека двајца треба дома, ме може еден сам да се подели.

За спиење може кажав со мене спие уште и понекогаш се буди кога станувам од кревет.

Единствено во градинка се навикна од одма, тоа е различно ама па затоа второво беше исто како твоето за градинка.

На mal.ecka, Honny и Ava.84 им се допаѓа ова.