Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Епа ако работеш на пример 40 да саати на месец нема шанси коректно да те исплатат, секако си скратен, баш правев со една колешка муабет, ептен работеше девојчето, цели смени држеше, беше на талцајт, нон стоп ја кратиле стана и си замина, исто и една друга колешка си даде отказ за повеќе пари отиде во Реве.
    Не, не се куцаме на пипо, имаме месечен список по него се водеме. Германец е инаку шефот на смена, а оваа шефицата на овој регион појма немам од каде е.
    Баш ги прашав колешките зошто краатаат, кажаа дека Теди шпарен многу(facepalm)

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.116
    Тоа не смее така да биде. Мора некој да се јави во Betriebsrat или некаде да се пријави.

3. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Искрено да ти кажам, јас сум добра и со плата, добро се понаша шефот со мене, секогаш ме прашува дали се ок работните часови, ама на крај краеви јас сум на мини џоб.
    А стварно незнам дали имат нешто превземено бившите колешки во врска со неисплатените часови.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Колку време трае мунд ханд фус? Не се трпи веќе една недела, на 15 мин се буди навчера и излегоа брумчињата ужас само плаче ,ништо не и е погодено.
    Знаете ли нешто за ублажување на симптомите?

Каде на одмор оваа година?

Последна измена: 2 јули 2023
  5. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.908
    Здраво

како оди процедурата за Beschäftigungsverbot бременост во прашање?

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.116
    IMG_3632.jpeg
    Дентинокс сама побарав, а ова за афти тие ми предложија, кога веќе бев безнадежна и со последни сили изгледа и тие само сакаа да ме утешат. Не им ставив ни едното ни другото. Преживеавме со ибупрофен и парацетамол наизменично. Најголем проблем беа тие во уста па затоа вакво за афти. Ми предложија и нешто за кожата околу 20 евра ама тоа не го зедов па не знам ни што беше сега, мене за тие во уста ми беше.
    5-6 малата па по неа 5-6 дена малиот. Двајцата различен осип имаа на изглед.

@SunnyGirl2 Како мислиш во прашање? Гинекологот ти пишува забрана и ја носиш во фирмата и тоа е тоа.

На mal.ecka, SunnyGirl2 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.001
    Допаѓања:
    42.384
    @Neda997 јас немам искуство со повеќе саати во Теди . Колешките кои работат со пола работно време, зависи со по колку саати неделно 15 или 20 секогаш работат повеќе од тоа . Ама тоа се се помлади , дали студенти кои со одат за некое време или постари жени кои немаат деца . Па им одговара да работат цела недела.
    Саатницата е 12 евра .

Мене вака ми одговара сега за сега .
    И пак на каса ми зборат турците на турски. Незнам дали до толку ме сметаат за нивна . Во саботата двајца муштерии .:P

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.116
    Не се зголемува саатница со тек на време?
    Во Aktion ми рекоа дека е 14.

За прв пат заб ја боли од ноќеска. Минимална точка има. Вчера чоколада и купив, виде девојче како држи и јаде чоколада па и неа и беше мерак и сњ договоривме ќе купиме ама само првиот ред да го изеде ама така да ја држи и јаде цела, остатокот во канта го фрлив одма и ете го забот се јави. Од пред шест месеци отприлика и се појави црното и не отидовме на забар. Ибупрофен и дадов два пати до сега. Има дежурен забар ама сакам утре кај друг забар кај забари што знам какви се. Забот е од лева страна, а ушето десно вика дека ја боли ама мислам можно е сепак нели.
    Дали може поинаку да и помогнам до утре или само со ибупрофен и евентуално дентинокс гел? За да и го поправат ќе треба тоа на носот lach Gas?

9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Има итен заболекар ,да ја однесеш па да видеш дали ќе соработува.

10. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Може да ти пише гинекологот или самиот работодавец ако работното место не е соодветно за трудница.
    Јас работам во здравство и прво побарав преку гинеколог ама ми рече дека бременоста не е патолошка и не би требало тој да пише. Рече да си зборнам со работодавец и дека тие се задолжени да обезбедат соодветни услови за трудница или ако не можат треба да ти дадат Beschäftigungsverbot.
    Kaj мене така и бидна, после разговор со шефицата ми понуди прво да работам администрација и само втора смена да делам вечера зошто тогаш фалело човек, да немам директен контакт со пациентите, што јас одбив, дека само втора, па мораше да ми пише Beschäftigungverbot.
    Среќено:)

Последна измена: 2 јули 2023
    На MacenceEna, gjoker4e и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    гиникологот ќе ти даде листа да пополниш во која прашања како во нуклеарен реактор да работиш(facepalm).Дали работиш со хемиски супстанци, прашина не ти знам што.Мене пред две години не ми дадоа иако едвај дишев,а маските плус ми рекоа со маски се дише нормално.Работата не ми била тешка и да сум си одела на раб.
    Ама ако имаш некој наш гиниколог ќе ти пише одма.

На Dancewere, gjoker4e и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  12. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.001
    Допаѓања:
    42.384
    Мене од работа ми дадоа Beschäftigungsverbot, тогаш беше и корона и затоа можеби.

13. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Со лесно, а за бешефтигунгфербот мене гинекологот не ми даде иако крварев на почетокот и на работа кревав тешко, таму ми дадоа од 6 ти месец зошто со стоење беше работата, а до тогаш само прва смена да одам ми донесоа столче да седнувам по потреба и као да викам колеги на помош кога ќе е нешто потешко за кревање, а имаше денови кога све беше потешко.

Препорачајте ми книги за деца 5-6 години за зголемување на речникот. Добро збори ама му фали поголем речник.

На SunnyGirl2 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.116
    Сите книги со тип тои штифтот за да може и сам да слуша и поинтересно да му биде. Во библиотека можеш и да изнајмиш.
    Можеби има доволен речник како за 5-6 години.
    Цртани и песнички на германски.
    И покрај градинка и дружба во шпилплац.
    Јас не знам дали има доволен број на зборови. Пред спиење им читам книги што самата таа ги избра во библиотека.
    Само мене ме боли грло, врат и вилица кога читам на германски? Дури и образите ме болат. Кога им читам книги само. Кога зборувам ништо не ме боли.

На Chantal и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  15. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Туку да ви кажам нешто што ми ги крена нервите за една превара што ми се деси.
    Имам договор од О2 за телефон кој ми завршува за 4 месеци кој во прво време не планирав да го продолжувам.
    Арно ама вечера шетаме со детево низ трговски и пред една продавница за телефони тркало за вртење и добивки на подароци. И пошто детево збесна по балоните кои ги даваа како утешна награда ај си викам ќе завртам нека и дадат балони. И така вртам и ми вели добивте награда од бесплатени 5 гига месечно. Јас му викам не ми требаат и овие 20 ми се многу јер цело време сум на Wi-Fi ама ај. Вади печати документи некои, детево во меѓувреме растрчува јас го бркам, ми вика потпиши овде, јас прашувам да не ми дојде екстра сметка, он се смее ми вика не ова е подарок на тарифата бонус гига бајти.
    И јас како вчера дојдена од Мк си потпишувам да убрзам оти детево збесна а ми беше незгодно да си заминам оти веќе испечатија итн.
    Си одам дома гледам и гледам стигнала порака дека договорот ми е продолжен за година дена и дека 5 те гига коштаат 20 евра еднократно. Значи од нервоза не заспав цела ноќ, со маж ми поштено си се искаравме.
    Па тој ме нервира што вика, оти кога тој ќе ја оплеска јас гледам да утешам а не нервоза да му додадам. Ама батали тоа, утре од сабајле одам назад на кавга и лом го правам вработениот. Многу покварено изигра. Туку ако ништо не бива кај можам да барам правда? Verbrauchzentrale знам дека се отприлика за вакви работи, ако има некоја искуство нека сподели.

16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.116
    Во O2 ѕвони и плус кај човекот врати се. Добро е што тоа си потпишала. :D Којзнае што се можело да потпишеш па ова и не е ич страшно. Јас сум презадоволна од O2.
    Можеби постојат 24 часа за да се премислиш или 14 дена види на страната од О2.

17. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Па читав на нет има таква опција ама треба некои услови да исполниш. Јас во О2 сум 2 години и задоволна не сум баш оти не ми е прв пат да премолчат некои важни информации. На пример на лице место ми вика едно, испаѓа друго. Детално читање и никако одма потпишување е мој совет.
    Вработените си земаат проценти на склучени/продолжени договори па често презентираат супер договори и пакети а на крај друго иде. Ама кој ни е крив што договорот е 30-40 страни па место да читам прашувам и им верувам на одговорот.
    Како и да е јас ќе појдам и поштено ќе го сторам лом вработениот и ќе ви пишам апдејт.:@ Не е фер на жена со бебе да и подметнеш година договор а да и речеш дека и даваш подарок.

На Chantal, Ava.84, SanelaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Здраво
    Како барате второ мислење кај некој друг специјалист лекар? Треба само нов упат од матичен педијатар?

19. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Не знам дали постои такво нешто и дали матичен би ти дал нов упат онака за истата причина. Во смисла да не си задоволна од прв лекар или така нешто па да ти дадат, ама онака за два пати да се провери за сигурно не ми се верува.
    Ја разбирам грижата и потребата од второ мислење и да ти кажам и да ти олеснам, дека овде лекарите секогаш соработуваат како колеги и бараат мислење онаму каде им треба. Значи нема суета како кај нас.
    Ние правевме специфични испитувања и буквално на нивна иницијатива беа вклучени и контактирани и експерти од друг град и клиника. Онаму кадешто не се сигурни сами лекарите ќе те пратат каде што треба за да се осигураат. Ама сепак ако сакате да одите самоиницијативно и кај друг специјалист зборувајте со матичен, во секој случај ви треба упат. Поздрав

На SunnyGirl2, sweet-17 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  20. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    8.155
    Не ти треба никаков упат,без разлика дали е за детето или за тебе.Ако сакаш имаш право на второ,па и трето мислење.Упат е потребно ако се прави испитување.На пример МРТ или на пример упат за логопед.Инаку можеш директно на специјалист да одтидеш.Јас со детето до сега бев на HNO и киндерхирург.Не го прашав матичниот директно си направив термини.

На sweet-17 и Ava.84 им се допаѓа ова.