Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.115
    Секогаш и секаде е така. Јас од одма викам не на се и сите. Секогаш читам од почеток до крај. Обично не е се читање. Најважните работи се на почеток. Исто како телефон што е некој со 0 евра доплата ама прочиташ повеќе ќе видиш дека 60-70 евра е еднократно цена за приклучок. Никој нема да ти спомне тие 60-70 евра. Рекламите се такви за да продадат и го кажуваат само тоа со што би се продало.

За деца секаде се доплаќа за пломба? Уствари и за нас се доплаќа нели? Па што сакаше да каже забаров, ме праша дали се согласувам, па секако дека се согласувам. Ама да не е кај други забари бесплатно па затоа да ме праша?

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella10

Bella10 Активен член

Се зачлени на:
    18 мај 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    89
    Малиот има 7 и пол години , во средата имавме термин кај заболекар му поправи една 6-ка има уште две и не ни зеде пари , имаме термин исто за снимање кај ортодонт за протези и таму ни кажаа дека за деца до 10 годишна возраст не се наплаќа ништо т.е. и протезата доаѓа бесплатна , само мислам дека обична т.е. мобилна е не е фиксна затоа што не биле сите млечни заби сменети и затоа не можело фиксна. Инаку во Баден Вут. сме ние :):):)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.476
    Досега немаме доплатено за пломби. Го имам плаќано тоа лахгас ама не и пломбата. За мене имам доплаќано за не знам какви поквалитетни, ама за децава не ме прашале за опција посебна пломба до доплаќање.

4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Не мораш да доплаќаш има од здравството бесплатни бели исто и за возрасни можеш да не плаќаш.

На Chantal, fairy88 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  5. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    Кога правевте повраток на данок првата година во Германија , ви бараа ли некој документ од МК од УЈП?

6. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.317
    Допаѓања:
    182.081
    Имате посебно здравствено плус? Прашав во аок ми рекоа немаат. Ако имате дајте идеа што да уплатиме.

Беше газдава на станов го видов во двор сечел некое дрво. Дур пуштав машина во подрум се сретнавме и ме праша како се децава и ја ко пушка одма да се пофалам дека славиме роденден денеска, ама ни на крај памет во моментот не ми текна да го поканам или да го понудам со торта. :| И сеа како да се извадам? Веќе замина. Што да праам? Да чувам парче торта следен пат кога ќе дојде да му даам? :tmi: Баш глупо некако се осеќам сеа. (facepalm)

На Ava.84, SanelaS, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  7. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    8.155
    Нема што да се осеќаш глупо.Се случило и тоа е.Германците си ги бројат виршлите кога одиш кај нив на гости,па ти се секираш што не си го понудила со торта.

Последен пат имав случка:Со син ми и неговиот најдобар другар одиме на Hüpfburg и и пишав на мајката на другарчето дека на децата им е жешко и дека сакале да се оладат на базенот кај нив.Вика дојди дома сме.Ама ги фатив баш после пет саатот кога правеа и скара во дворот. ме понудија салата(за скара секако не бев планирана), а нивниот син го нудат виршли на скара,моето не го прашуваат.Ова моето вика мамо мене ми се јаде виршла на македонски и му реков спремај се да си одиме дома оти тука за јадење не си планиран.
    И така се спремавме и си отидовме.

Пријателка моја исто кај германци на гости била,имало само сандкухан.Вика седеме пет саати и не им текнува да понудат барем парче леб намачкан со маргарин за децата.Ги отепаа со шеќер,мојата фати да ја боли стомак.

Сега ќе правам убернахтунгспарти за другарчиња од школото на синко.Една мајка ме прашува дали ќе имале децата доручек утре дента.Па ако седат до 11 наредниот ден тоа се подразбира.

Имам една хрватинка она е тука како дете дојдена.Попримено има многу германско,ама гостопримството и е како кај нас од балканот.И самата вика германците имаат друг табиет.

Испадна на крај да си кажам што ми лежи на срце.

На mal.ecka, Ava.84, Yowannty и 3 други им се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.115
    Немале опција за лах гас. Општа анестезија 410 евра, термин во август, ако не се јавам одма следен термин во октомври, многу брзо се потполнувале термини. За општа анестезија не можам одма да им одговорам кога термин, а богами и утре дали ќе можам. Изгледа како да нема да соработува за лах гас. Знам пишувавте за општа анестезија ќе вратам вечер поназад да прочитам. И листови ми дадоа некои ќе ги прочитам и нив. И викам а до август или октомври што да правиме за забот што ја боли и ми вика ибупрофен и викам два месеци да давам ибупрофен секој ден и крева рамења. Бев решена за оваа клиника и за мене ама изгледа дека сепак коментарите на интернет се точни дека оваа клиника е само за пари. Стварно се професионални и се нај и само тука имам доверба ама штом парите се број 1 дали и да има човек доверба. Џокерче во потрага по нов четврти забар за овие пет години во Германија. Никако не можам некој саглам да најдам. И мора да е женско рече малава и избра кој забар од таа клиника и шатцкисте да имаат на крај нели. Сега џабе мрчам веќе не ја болел ни забот. Стварно од чоколадата ја заболе значи. Од истата чоколада и јас јадев пред 4-5 години и не престана заб да ме боли откако ја изедов па ми умртви ја нерв па на крај и го извадив.
    Маж ми па вика Мк на забар ама како што знам Мк нема лах гас и општа анестезија за деца или има? Мк као демек имаме забар од доверба, немаме ни таму. Ќе морам јас забар да станам. :) За се имало решение, ете го моето.

Преку глава ми дојде и кранк се пишав од сабота до среда. Можеби и подолго требаше. За кранк не ни бев кај доктор. Кажав болна и од сабота до среда да ме пише ако може и не ме ни погледна одма ми дадоа боледување на шалтер. Можеше и до сабота да кажам ама ќе ми се здосади дома.

На mal.ecka, Ava.84 и Honny им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Happy Birthday . Кој е Geburtstagkind:)?
    Немам дополнително здравство .Сакам за заби да направам ама се немам време.Зошто дополнително здравство?

@fairy88 такви се бе циции Бог да чува:headbang:.Ќе осиромашат за едно вурсче.Ај на тебе што не ти дале ама на детето треба да си бе акл:@.
    Ние колку пазиме особено за машко дете :).
    Големата кога беше на роденден од 15:30-19:30ч само кухе доби.Ја прашувам ,нели јадевте пица нешто, помес-не.Се чудев оти не ми беше логички и др ден мајката на другарката изнервирана оти и она отиде со децата и ми вика скапавме со децата.Активности еден тон, а јадење нема.Затворено било куќитето за јадење оти касно отишле и прегладнеле(facepalm).Замисли во Гертна дер Велт:rofl:.

@gjoker4e ние дадовме значи пари ќеш мислам 250 евра и ни рекоа ако се појавите на терминот ќе ги добиете назад ,ако не дојдете или детето јаде и не може да го прават ќе ви ги земеме .Кога отидовме уште пред операцијата одма ми ги дадоа.Значи може и кај вас да е кауцион.
    Инаку подобро да ја направат оти расипан заб ги расипува и другите.
    Провери кај други доктори ама термините се така после 2 месеци и ние чекавме до ноември од август ама мојата не ја болеше.

На fairy88, Yowannty, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.001
    Допаѓања:
    42.382
    Ние имаме Zahnzusatzversicherung за мене и мм. Кај мене беше платено се скоро кога ги правев забите . 10000 евра подмирија.
    Мала количка се моите заби вредни :D
    Инаку мене ми се нема случено да ни се случи да остават деца така гладни . Кај кој и да биле секогаш ги седнувале на маса за јадење .
    Што за нив тоа и за моите .
    Кај нас знае да се случи да моите донесат некој дома после школо . Па ручеци и ужинки има за сите . Тоа и се подразбира.

Саботата имаше големата настап на еден фудбалски настан. На полувреме играа за публика . Пред играта ги собраа сите деца и одеа на терен со по еден фудбалер за рака . И средното го земаа , беше со победничкиот тим . Тоа им беше најубавото нешто . Па после средното собираше аутограми .
    Најмалото остана дома со татко му па имав слободно време . И еден радлер испив со една мајка .
    Убав помин беше .

И големата донесе крлеж од екскурзија. Па го извади пола , па трчавме на клиника да го довадат. Катастрофа. Аман со тие животињи.

На fairy88, Ava.84, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Како може цел персонал од градинка да е на кранк и само 2 тетки да се добри и да дојдат на работа?
    Сношти ни стигна известување кое дете мора да оди на градинка, и нормално ја однесов, од 9 сум на работа, а градинката празна, срцето ми се скина кога ја оставив Н, ваљда ке носат некое дете:(

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.115
    @Ava.84 100 евра кауција, вкупно 410 евра. Ги правевте со општа анестезија и се беше во ред?
    Забаров рече до сега немало никакви несакани ефекти ама синоќа листот ни до пола не го прочитав од што ми се слоши што се пишува, не знам како ќе го дочитам.

@Neda997 Може да се случи понекогаш, кај нас 1-2 до сега и има список да одат само тие деца чии родители одат и двајцата на работа.

И ние сме немале проблем со јадење, во шпилплац се делат и јадење и играчки.

За моите заби рекоа 10 000 евра и имам забно осигурување што покрива 90% ама без да ми кажат претходно точно колку ќе ми покрие не можам да ризикувам 10 000 што секако и ги немам де. :D Колку % ти покрија @MacenceEna ?

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.001
    Допаѓања:
    42.382
    @gjoker4e забарот ќе ти даде сметка , треба со твоето осигурување да зборуваш колку ќе ти покријат . Нас и нашето здравствено осигурување обично ни покри некој трошок со тоа што редовно сум одела на контроли .тоа забарот ќе ти даде листа дека со одела годишно на контрола.
    Кај нас беше само 1000 евра што сами го плативме.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.115
    Забарот ќе ми даде сметка пред да се направат забите?

15. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.001
    Допаѓања:
    42.382
    Kostenvorschlag дава секогаш лекарот. Не се сеќавам како беше , тоа се дава кај осигурувањето и така тоа. Ама ќе ти објаснат на лекар што како .

16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Да со целосна и беше само 45 евра да платиме оти сакавме да и направат и рајнигунг ако не сакавме ќе беше бесплатно.Барајте др доктор.
    Знаеш колку се плашев.Среќа ни се случи мојата операција пред нејзината и немав веќе страв.Се беше ок без несакани дејства.

А пробавте ли дали соработува со локална?

На gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.
  17. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.001
    Допаѓања:
    42.382
    Малото имаше пред година дена операција со целосно анестезија. Имаше хируршка интервенција неопходна , па моравме да бараме хирург кој е стручен за тоа . Педијатарот ни најде еден во Манхајм. Ептен дека во корона беше , бараат пцр тестови од мм и детето . Па мм беше со него тие денови во болница. Јас од дома на 200 кусур километри чекав да помине се во ред .
    Којзнае како било до ставање анестезија и будење. Како го смириле .. уште ми е мистерија се тоа.

Инаку од сабајле само на телефони . Од работа се јавуваат да сум работела денес. Па јас барам некој да го чува малото . Бабата како и секогаш има нешто договорено па се молевме. Утре ќе го чува тетка му на 3 саата . Со нејзе не седел сам никогаш. Ќе видиме како ќе биде.

Од општината го исполнија ветувањето и поставија такво за мерење брзина на влез на село .и сум среќна ..

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.115
    Кога стигнавме на забар страв и панични напади. Ни на стол не сакаше да седне. Па во чекалната нешто страшно имаше како кутија за имплатанти и почна паника да ја фаќа ме прашува што е ова, јас го гледам мене бетер паника. Маж ми и на 30 години се плаши од забар па што да кажам за неа 6 години. Јас ама ич не се плашам од забар. Се сеќавам околу 6 години дека со сила ме држеа татко ми и 3-4 забари, мајка ми не се сеќавам дали беше тука и ми извадија 4-6 заби одеднаш ако е можно до толку да се извадат наеднаш. Јас клоца на забарот татко ми мене шамар. Ама чудо не ми останала траума од забари.
    Повеќе сум за лах гас отколку општа ама не знам дали ќе биде изводливо, не знам дали ќе чувствува нешто, дали ќе може да мрда…

19. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.317
    Допаѓања:
    182.081
    На зубно мислев. :D Приватно. Не памтам дали некогаш во живот ме болел заб. Откако дојдов овде почнаа да ме болат. Последниов месец двајцата со маж не боли заб, се потрувме со ибупрофени. Јас и многу забен камен имам. Не знам што се деси овде никогаш во живот не сум чистела заби од камен или наслаги не ни знам други термини пошто сум немала потреба. Заби исто мијам како и секогаш, ама храна овде многу ми се лепи за забиве. Не знам што ми се деси. Вода пиеме од чешма, ама ја филтрирам во Брита прво. Стварно не знам…
    Матичен доктор и забар не можеме да најдеме, до сеа сегде сме одбиени. Сега плус ни викаат јавете се во септември ќе знаеме дали ќе примаме пациенти оти сега и одмори биле. Најдов еден Македонец доктор во едно градче блиску ама не знам дали можам матичен во друго место да имам…

Иначе дечкото ми направи година, немам веќе бебе. :sun:

20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Среќен да расте големиот дечко:party:.
    Забен камен чистење имаш мислам 2 пати годишно покриено од вашето кранкенкасе.
    Пломби се плаќаат ако сакаш од камелеонските (што ги викаат во Мк) инаку за бела пломба можеш и ништо да не плаќаш.Одете и барајте доктор и да одберете нема да ве чини повеќе од 80евра од заб.

@gjoker4e и мојата имаше страв , ама сега кога одиме на контроли дава и да и ги измијат забите.Барајте некој заболекар за деца.Кај нас убаво е направено со брод пре влезната врата и таму децата си играат.Внатре е со корпа за плажа како на Остзее и секогаш почнува како му ги миеме забите на Кроко и децата му четкат заби со огромна четка.
    Кај претходниот заболекар имаше игрална и кога сеснуваа на столот тв со цртани.Секогаш добиваат поклон.Детски заболекар барај.

На MacenceEna, Yowannty и gjoker4e им се допаѓа ова.