Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.096
    IMG_3841.png
    Што треба да изберам?
    Јас се одлучив за ранец der das die. Има некои на попуст се од 270 на 170 евра. Би требало се да е ок со ранецот нели? Бидејќи на попуст е.
    Требало со делфин да е, со светки и делфинот во вода да сакал да рипне. :D Најдов со делфин ама без светки и без вода.

Списокот каде што ќе пишува што е потребно за во школо ќе ни го дадат на првиот школски ден? Тука со се подрануваат.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Во градинка треба да тргне во Септември. Вакцини прими Мк затоа што тука сме моментално.А на разговор в градинка бевме некој ден пред лет па заради тоа и др х причини не го вакциниравме таму.Мене ми е за местото да не го изгуби а дека толку близу во период би му ги ставила тешко.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.096
    Можеш на 29ти август тука термин да направиш за втора доза.

На ines.h му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Списокот ние го добивме на првото родителско во јуни:wasntme:.

5. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.000
    Допаѓања:
    42.354
    Јас може сум заборавила , може и тогаш да го дале а на почеток на школската година давале друг список .

На Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.466
    Нас при уписот ни го дадоа листот со листата што треба да купиме. Секаде различно изгледа.

На Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.096
    Прашав, на родителската крај јули ќе ни го дале. Тоа ќе биде трета родителска до сега. Не кажуваат ништо важно на родителскиве, слободно може сите три во една да ги спојат. Сепак можеби има некоја причина поради која се три родителски, една беше во јануари, една почеток јули и една крај јули.
    Се чувствувам како за магистерска да е спремањево, а не за прво одделение. Некако премногу термини и од градинка и од школо.
    Не знам школото колку недели распуст има вкупно ама би требало 10 да се. Немам жена од доверба за деца чување. А јас чував до сега повеќе пати едно дете додека мајката за возачка полагаше и положи во вторникот. Три деца има, средното кај мене, големото и малото кај комшивка. Јас големава можам секаде да ја оставам ама малиот никаде и со никого.

Од утре вртам нов лист. Само да не заборавам до утре. :smoke:

Уште сега ми фали периодов “градинка”. Некако се полабаво. Ништо нема да е исто во школо. Дури сакам да ја сменам во школо од 8 до 12, а не од 8 до 16. Или од 8 до 16 ама дома да доаѓа од 12 до 14.
    Вашите од кога до кога се во школо? Многу ми изгледа од 8 до 16. Ќе почне така па ако не и се свиѓа ќе ја сменам ако не да не мислам уште од сега. Можеби па ќе сака од 8 до 16. Она секако сака цел ден ама сепак ќе знае дали сака или не откако ќе почне во школо.

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Oд 7:30-15:00(15:30) зависи кога стигнам.А малата е плус 10 мин.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.096
    Изгледа сега хормоните не ми се во ред. Или нормално е да сум тажна што почнува во школо?
    Се преиспитувам дали во овие шест години постапив како што треба. Носталгична сум. Веќе е како возрасен човек. Не е повеќе немирното палаво дете. Можеби требаше да дадам повеќе од себе. Можеби се е ок. Овие шест години летнаа. Деновите понекогаш бавно, годините како секунда.

На mal.ecka, Chantal и Ava.84 им се допаѓа ова.
  10. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Тоа сите се прашуваме.Мојата во среда завршува и уште е 6 год и си викам колку е мала , а јас ја карам зошто не и оди одземање многу.А знае веќе и да чита пишува печатно и ракописно и знае да собира и одзема до 20.Колку многу научи човек само да се диви.Учат и се привикнуваат брзу се осамостојуваат и растат.А ние си мечтааеме за оние мали беспомошни дечиња:l:.Убав период ви следи:).

Сум кажала ама пак ќе кажа мразам ауследебехурде.Денес бев за мојот и на малата престој.Давам мој пасош и на малата.Ми вели дај ми од маж ти:envy:.Немам до сега никој не ми барал.Тогаш дојди во септември:@.Ми се споија двете жички и велам како да кажам на раб кога ова ми е 3пат оваа година како зимам фрај за ауслендебехурде.Мене ми е срам. Вели па што ви треба кога тоа е само онака:@.Велам епа ако одам во странство како да си дојдам(facepalm).Еј мислиш зборам на чешмата со некоја баба па што ми треба:devil:.
    Се изнервирав ептен и и велам зарем јас не сум успеала во овие 10 години живот во де да имам услови за сама да добијам ауфенхалт.Ми вели ама вашата ауфенхалт е врз основа на маж ти.
    Ми вели смири се и дај да видам што док носиш.
    Еве ти картичка оди плати и чекај да те викнам.Ме викна и вели малата има 5 год ти имаш дауернауфенхалт.
    Фала Богу ама ќе ја убиев со голи раце ако не вратеше пак.Море и полоши терористички мисли ми дојдоа додека чекав да ме викне.
    Образложение сите док ги имавте и ги исполнувавте условите од пред 5год и затоа ви дадов:@.
    А пред да влезам внатре среќавам една германка со африканец како преведувач изгледа.
    Ми вели знаете многу тешко даваат дауерауфенхалт треба да исполните 9 услови.Кој услови.
    Ми набројува и на крај ми вика да не сте во цајтарбејт фирма.Викам не сум.Германски Б1 и интеграцион курс го имам од 2015 викам ама не го носам.Кажете да пратите по меил викам добро.
    Мене за германски не ме ни праша ама персонал аусвајс да сум носела следен пат.

Така да си знаете или мажите со вас или л.к или пасош|(.Имам уште за големата да направам дауер и ни државјанство ни ништо несакам ми се гади од нив.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  11. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    34.198
    Ние овој го купивме за нашето прваче , само што ние го плативме 250 € на попуст :^)

Прикачени фајлови:

На Mayyya и gjoker4e им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.096
    @Ava.84 Маж ти е со БГ или мк пасош? Не ме плаши сега со Б1 и интеграционен. Само што однесов документи за продолжување во Ратхаус. Маж ми е со БГ пасош.

Едвај чекам да кажат дека е одобрено и дека ми ја продолжуваат визата. За отказ морам и тоа да чекам за секој случај да имам работа и три платни листи. Прво ќе кажат дали е одобрено па после треба да однесам слики за да порачаат картички. Не знам за колку време ќе кажат дали е одобрено?

Сега гледам одма ми исплатиле 45 евра на ибеј и пишува melde Pflicht. Каде треба да пријавам? Не сакам да ме казнат 450 за овие 45 како што се ненормални.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Со бг е.Ама во ратхаус можеш да сменеш пасош во ауфенхалт ако уште ти важи ама за продолжување ти треба аусленде бехурде Џоки.Не знам како е во ваше село ама кај нас е овака.Јас не чекам никогаш да ми одобрат секогаш давам слика и ми кажуваат ако ми фали нешто.
    Претходниот пат немав од рентето документ затоа ме вратија.А пошто ќе одевме Мк ми направија термин за 1 недела за фикцион.Секогаш прво плаќам па ми го праќаат или по посша или одма ми го даваа кога имав од тетратката:D.
    Јас сега си направив термин т.е април имаше чак август па овој случајно го најдов па откажав во август и носев документи кои стојат на страната за постојан престој.Б1 барат за постојан престој ,ако имаш постојан можеш да поднесеш за де пасош.
    Дека нема да ти одобрат не верувам.
    Туку зошто виза?

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.096
    Aufenthaltserlaubnis е виза нели? А тебе ти дадоа прво пет години па постојан престој?

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Мене уште одма првиот престој ми го дадоа на 5 години без право на работа оти бг немаше право.Па кога добија право ме следеше и мене право на раб.После 5 год имав право за постојан ама не носев од пензиско документи и пак ми го направија на 5 год.Сега ми е третиот и го направив постојан.Ти кога кажа виза мене ми заличи на мојата виза од скопската амбасада на која пишуваше виза:D.
    Значи кај вас е во Bürgeramt ова се прави:?:.
    Кај нас Landesamt für Einwanderung-ауслендебехурде беше до лани е 4-5 огромни згради.Секоја држава си е посебно.Јас кога дојдов на 24.09. на 26 ме пријавија во бургерамт, а на 10.10 имав веќе престој.Толку празно беше тогаш за 2 недели се добиваше термин сега можеш да сонуваш.

На Dancewere, le.soleil, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.096
    Кај нас изгледа ауслендабњхорде е во Ратхаус. :D
    Во потребни документи не пишува документ за ренте. Којзнае каков ќе ми дадат, ќе видиме.
    Термин има секогаш од денес за утре. Мало место сме.
    Слика однесов за мене ама не знаев дека и за децата ќе треба нови картички па нив не ги сликав и ми рекоа може отпосле да однесам.

Ме одбија за работа кај што мислев. ;( Демек супер сум ова оба ам некој друг повеќе ги überzeugt од мене. Без јазик и искуство дури три пати најдов одма работа. Сега со јазик и искуство не можам нова работа да најдам. Интересно.

На mal.ecka и Ava.84 им се допаѓа ова.
  17. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    17.122
    Ни излегоа и на нас дозволите за престој алелуја (lalala) година и 2 месеци чекавме. На маж ми е на неограничено и него му бараа потврда од ренте ферзихерунг, б1, интеграцион курс и другото стандард од стан, платни листи,здравствено…
    Нас во април наредната година имам право да аплицирам за ниедерласунг ерлаубнис.
    Многу ќе се нервирав ако ми ја префрлат визата на фамилијарна само затоа што почнав да работам талцајт, ама се излезе како што треба.
    Јас пред некое време се пријавив за една работа и ништо од тоа не испадна, за во кујна беше ,како и секогаш моите работни времиња и нефлексибилност не им одговараа, ама поради образованието од мк што си го носам ми нудат да работам како секретарка за црквата..Ако прифатам се почнува од 01.01 наредна година и многу ми е страв дека ќерка ми тогаш се ќе се разболува и ќе ме испадат бифејќи ќе бидам нова и на пробецајт.
    @gjoker4e ранци гледав во ткмахх од ерго за 150 евра.
    Како ги поднесувате жештиниве :sweat::sweat:?

Последна измена: 10 јули 2023
    На mal.ecka, Ava.84 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.096
    Од кога почна ќерка ти во градинка? Со тек на време се поретко и поретко се разболуваат.
    Една од причините што се вратив на старото работно место е дека и да се разболува не можат отказ да ми дадат, а цело време беше болно ама тогаш почна во градинка. Твојата мислам дека веќе оди во градинка. И секако ако си нормална личност и добра во работата нема да ти дадат отказ ни во пробе цајт за болно дете. И правило број 1 шефови и газди да не се наши или Турци. Строго само Германци.

И јас гледам овие од 270 се на 150 евра попуст ама дека голем попуст прашав тука да не им фали нешто на ранците ама одговор сеуште нема. Кој ќе постигне сто прашања да ми одговори.

Жешкото едвај. Уште утре. :sweat:

Имам една колешка била два пати по ред трудна и има 14 недели урлауб. :makeup:

Летово ќе го паметам како ужасно. Ми треба муабет ама не постигнувам да се искажам.

На Dancewere и Ava.84 им се допаѓа ова.
  19. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Јас кога почнав на минатото работно место кога се разболуваше синко маж ми земаше кранк кога за него кога за детето пишуваше ама он имаше унбефристет јас на пробецајт. Или може да се менувате некогаш ти некогаш он ако мислиш дека е пречесто. А може и ќе имате среќа, ако ти се свиѓа работата не ја одбивај.

На gjoker4e и Ava.84 им се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    @Dancewere
    За работата јас почнав на работа лани во нова фирма и кажав дека ќерка ми уште се привикнува на градинка и дека може ќе е често болна.Мојата е екстрем често скоро секоја недела.Што можам јас да правам ако ме отпуштат ќе си најдам др работа.Се мениме со мм.
    Еве сега сум умбефристет веќе.

@gjoker4e мене претходниот газда ми беше германец и бев на неограничено работев 4 год за него па пак ми даде отказ после елтернцајт.Нема деца освен $ ништо не гледаше.
    Така да може и балканец почовек да биде.Јас до сега се сум кај германци не се ни сакам да најдам друг .Затоа уште првиот месец одев на курс.
    Инаку за ренте ги интересира ако даваат неограничен престој .

На mal.ecka, gjoker4e и Chantal им се допаѓа ова.