@gjoker4e пиши ми ако ти треба муабет да се идксжеш,што и да ти лежи на душа Жешко, тешко, си заработив тероидна од стресот, ако останам бремена тогаш ќе ме ставаат на терапија, дотогаш само на контрола, плус ниско железо и б12. @gjoker4e мислам дека ти имаше проблем со тероидната ако можеш подетално да ми кажеш на колку време закажуваше нова лонтрола?
@Neda997 провери крв кај матичен ? Ти дадоа терапија или како ? На 3 месеци се проверува крв за тироидната ако ти дале терапија
Мене ме ставија одма на терапија. Јас отидов со сите симптоми, Плус имав и покачен холестерол, замастен црн дроб . Се тоа од намалена функција на тироидната. И Хашимото. Со терапија се среди полека се. На 3 месеца контрола и зголемување на територијата. Од 50 до 125 стасав на л-тироксин.
@MacenceEna да, проверив крв кај матичен, ми кажа дека доколу планирам да останам бремена да закажам термин за консултсција,во бременоста не било дозволено такво количество на тхс и мора со апчиња. Ми дадоа и taxofit апчиња за железо, ц витамин и б комплекс
Zdravo majki imam nekolku prasasanja do vas pa ako znae nekoj da mi odgovori Vaka znaci Imame podadeno dukumenti za fam viza soprugot mi e tamu 2 godini vo Maj podadov dukumenti vo juni stigna pismo deka treba da dostavi platni listi ofental i ne znam sto dr vo auslender e sega prasanjeto mi e dali ke ni pravat problem bidejki na maz mi mu vazi ofentalot do 08.08 a ima termin za nov ofental na 27 mi Juli a dukumenti treba da bidat dostaveni do 31 vi juli Drugo prasanje jas sum bremena 6 ipol meseci i sakam da se porodam vo Germanija dokolku ja nemam zemeno vizata dali mozam preku soprugot da zemam lecenje i kako odi taa procedura i dali bi mi sleduvalo nesto od drzavata Blagodaram
Колку ти е вредноста на ТСХ? Мојата беше 0,002 па итно на ехо бев и уште крвна слика со други некои работи како т4 т4 или ф3 ф4 не знам сега. Нова крвна слика за 7 дена пишуваше ама матичната рече на 3 недели. Еднаш месечно правев крвна слика, неколку пати на месец и пол, зависеше колку е вредноста на претходната контрола. Тебе по муабетов претпоставувам ти е во нормала ама накај долна граница. Железото колку ти е? Б12 се испитува преку крв или само ти препиша?
Кога доаѓаа нашите од Австралија ни носеа по 20 долари на секое дете и 50 долари на секој возрасен. Дали носите вие така во Мк кога одите? Или само чоколади носите? И до кое колено? Прво, второ или трето? И што?
Prvite 5 godini nosev pocnuvanjki od najbliskite pa po tetki strini bratucedi deca od bratucedi , bivsi kolegi i prijateli se i sesto mislam gi odbirav poklonite spored niv alista, nakit, tasni, saati plus cokoladj plus na najmalite pari. Dva meseci unapred kupuvav sobiram za site da e prilagodeno, otkako dobiv dete mnogu od niv isceznaa pa taka poklonite se namaluvaa.Taka da ovaa godina za prv pat patuvame so ranci samo , nosam samo nekolku cokoladi i sitnici za nekoi sto mi ostanale bliski a za nekoi od tamu ke zemam.
Не знам дали при обновување на ауфенхалт се продолжува директно и се дава одма картичка, или е како и првиот пат да му дадат лист со дозвола до новиот ауфенхалт. Тоа некоја со искуство да ти каже. Во суштина не би требало да ви прават проблем оти и да му дадат лист ќе бидат сите информации што ќе се потребни за твојата виза, ама за секој случај пишете меил и пробајте да им ја објасните ситуацијата за сигурно. Кога ќе поднесеш документи за виза ќе добиеш лист со дозвола за престој до добивање на официјалната виза. Потоа маж ти ќе те пријави во аок и тие ќе ти пратат здравствена картичка со која ќе можеш бесплатно да користиш услуги од здравството вклучително и пораѓај. До 10 колено. Првите 5 колена пари и чоколадо, другите 5 чоколадо. Ма какво носење. Ќе однесеш нешто на најблиските мајка, татко, брат, сестра од двете страни и тоа и тие ако заслужиле. На други кој како одвоил за тебе така и ти за нив. Ќе купам само за мајка ми, свекор и свекрва. И за еден другар на маж ми за девојчињата негови пошто сеа кога беше маж ми имаа сешто испратено за моиве. Имав и јас за нив пратено, ама маж ми отиде со ранец и не можеше се што сакав да однесе. За друг никој. Малиов година направи, девер ми ништо не купи. Големава 4 ќе праи жими една кукла што ја купија, еднаш. А ние праќај пари и торби играчки за родендени, имендени, Божиќ, Велигден, лето, зима курци палци. Пројде тоа време. Кога сме кај подароци, што можам да земам за 8 годишно? Облека секако ќе носам, ама плус тоа сакам нешто, а појма немам што интереси имаат 8 годишни. Ако некоја има 8 годишно да ми каже што сакаат.
Мајка, татко, сестра и зет добиваат подароци по нивен избор што им треба. Внуките од сестра ми добиваат свашта и имам блиски што не им носам редовно но ако ме потсети нешто на нив им земам. Носам и за неколку деца од другарко поклони од прилика 5-10 евра ( пример лего алки, она црната хартија за гребење, боенките со вода) зависно од возраста и полот.
Шминки, накит(ланче, обетки, некој Армбанд) акцесорис за коса, несесерчиња за триста дрнгулашки со интересни мотиви, ташнички, книгите со мотиви што се со стикери и за боење, убави четки за коса и огледалце, музичка кутија, кутија за накит, акцесорис за на школо или во нивното биро, бастел сет…
Ти процени дали, колку и кому што ќе дадеш. Јас имам една тетка и братучеди во УСА со кои редовно менуваме поклони/пари. На секое одење/доаѓање. со нив сме ептен блиски се слушаме, допишуваме и слично (иако со моите е она прва братучедка, јас со нејзините деца втори). Имам други исто во УСА со кои само за поводи даваме нешто. Пример му пратија на моето дете кога се роди поклон, нас за свадба и слично. Лани дојдоа со бебе ние им дадовме за бебето поклон, они на моето дете само чоколадо. Таков ни е односот. Со нив сме поретко и во контакт. Со другари што ми се во странство исто само за родендени даваме поклони ако се погоди да се тука или ние да сме таму. Не очекувам на секое доаѓање да ми носат нешто или јас ако одам таму да треба да носам нешто. Имаме еден роденина по Европа од неколку доаѓања два поклона донесе за детево. Често доаѓа само со ранец со Виз (нема ни место за поклони). Ние на неговите им праќаме/даваме зашто се поголеми па може и паричка да им се даде или накит/шминка и слично. Сега бевме ние да ги посетиме и им однесовме и поколон за нив и за децата ситници зашто првпат одиме. Од нив добивме спиење кај нив дома. Заштедивме пари за смештај. Е сега имаме другари и во Македонија со кои менуваме магнети за фрижидер или други таркатанци дури и на одмор кога одиме. Со други ништо. Не е битно кај си туку каков однос имаш со луѓето.
Порано носев , давав на братучетка на нејзини деца , на други роднини. Со тек на време намалив со носење поклони . Освен за мајка , другарка и нејзини деца . Тоа е Кој како заслужил . @Yowannty ќе ти пишев идеа за поклон ама мозокот не ми работи од топлото
Ви изгледа како да ќе преживееме до утре? Во 18:00 дожд покажува кај мене. Претходниот пат седев на тераса да ме врне, овој пат исто. Сакам надвор скроз на дожд ама вака на тераса помалку комшии ќе има за чудење. Не можам да ви опишам колку обожавам дожд.
Мене ме фати стомачен вирус па да “одморам”. Големата пишува домашно во нејзината соба, преку ходник. Мрчи, се жали, дискутира…ама не можам да се мрднам од постела. Татко им да ги зеде другите од градинка па од 17.00 и карате имаат. Им ветив после каратето да се бањаат во базент, ама на нула ми се силите за да трчам по нив. И мене ме фати Schulkind модус што пишавте тука. Зедов на етсу да гледам персонализирани работи. Лани големата доби персонализирана кутија за храна, персонализирана флаша, ланче со приврзок со нејзиното име и персонализирано лонче. Сега ќе треба и на другата исто, да нема лутење.
@Linda24 со фикцион веројатно не би требало да имате проблем, ама секако чим чекаш одговор ќе си знаете за сигурно. Околу осигурувањето исто не би требало да е различно. Со среќа и лесно прилагодување. Дали се наоѓаат нистатин капки овде?
Кога ќе поднесеш документи за виза нели рече имаш термин ќе ти дадат лист со дозвола за престој или фикцион кој ти важи исто како виза, додека ја земеш картичката. Ние за аок поднесувавме, праќавме по пошта се, и контактиравме по меил за се што требаше, точно не ми текнува што документи, ама ти треба мислам дозволата и плус пријава на адреса. Во аок се завршува брзо. Би требало со секое осигурување да е така оти сепак се работи за здравствено. да се едитирам. Ти треба извод од родени и венчани и пријава на адреса и пиши меил да видиш што друго. За визатата меѓу другото ќе ти треба и потврда за здравствено да покажеш дека имаш.