Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Linda24

Linda24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    557
    Ne me imate razbrano dobro jas aplicirav za viza za spojuvanje na semestvo ama jas sum uste mk i od mk treba od ambasada da mi daat viza prva viza znaci a za prodolzuvanje znam deka davaat fikcion i toa treba da go ima soprugot fikcionot posto nie uste so decata ne sme ni dosle vo ger so viza cekame viza prva viza znaci

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.094
    Маж ти треба да оди во АОК со твоја слика, ќе потполни таму висина боја на очи и се останато и ќе му дадат лист дека си здравствено осиг и каррилкага ќе стигне по некое време по пошта.само бл АОК треба да отиде и да каже.

3. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    Јас имам порачувано онлине постелнина за бебе , тетри ..

4. Linda24

Linda24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    557
    Neje so AOK so DAK e

5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Жената кажа дека не се во АОК туку ДАК.
    Во Де има 93 кранкенкасен .АОК го има во неколку.АОК е најскапа кранкенкасе. Ние кога сменивме од BKK VBU во Techniker Krankenkasse бајтрагот ми се намали на месечно ниво за 1,5%. Ако одберев АОК ќе плаќав плус 1,5% .

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    160
    Дали си задоволна? На слики убаво ми изгледа се. И дали знаеш дали вршат достава до Швајцарија?

7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.313
    Допаѓања:
    182.049
    Јас аплицирав за виза во Германија. Можеби е различна процедура преку амбасада.
    Видете дали ова може да се среди додека чекате виза. Пишете меил до осигурувањето што веќе маж ти го користи што документи требаат и дали може да се среди по пошта па тој се пополнето да испрати. Ама не знам дали без виза можеш да доеш во Германија прво.
    За се најдобро е нив да ги контактирате оти за многу работи од Бундес до Бундес а и од град до град има разлика.

На Linda24 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    И моч пелени порачував од таму , задоволна сум имаат ниски цени. Но секако ако не ти се допаѓа може да ги вратиш. Е сега тетра пелените ми се стеснија од прање, но мене тоа не ми смета, секако не ги користам повеќе. А за во Швајцарија незнам дали вршат достава.

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Linda24

Linda24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2021
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    557
    Imas pravo sekade vo Evropa 3 meseci jas bev 2 meseci i si dojdov pak Mkd ama vo vrska so zdrastvoto sakav da prasam :)

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.094
    Епа тогаш во ДАК де. :D Немав време и побрзо ми беше да напишам АОК отколку во здравственото осигурување… Битно се разбравме. Нека отиде во ДАК или нека се јави или преку мејл, како му е полесно и поубаво така, и нека каже да му испратат документи за да те пријави во ДАК.

Зедов договорот од градинка да го прочитам па ми текна на @Neda997 што сњ плашеше да не ја нападаат Неда од градинка дека многу била отсутна. Пишува дека отказ може ако некое дете е отсуство повеќе од четири недели без родителот да се јави во градинка и да каже односно да го оправда отсуството.

@Linda24 После терминот за брзо ќе го известат дали му е продолжена визата и одма сте во безбедна зона. За картичката се чека и шест недели ама штом ќе стигне одговор дека е продолжена визата веќе сте на сигурно, картичката кога стигне тогаш.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.094
    Помина ли кај вас не ремето? Сите девја паднаа ама скршени се на пола. Што значи тоа гром удрил? Сите дрвја на главна улица од лево до десно до каде што се гледа од кај мене дома. Срцево ми е застанато. Маж ми е на работа. Не знам кога ќе престане.

12. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @gjoker4e кај нас моментално врне, грма и светка, ама нема којзнае какво невреме, нормално си врне и чат пат подгрмнува

На gjoker4e и Dancewere им се допаѓа ова.
  13. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    И кај нас ноќеска брутално било, јас се разбудив прозорите отворени ми беа затворив све и пробав да спијам, сабајлево има во двор паднато во двор помало и гранки низ цел град. Еве пожарни расчистуваат се уште.

Последна измена: 12 јули 2023
    На gjoker4e и Ava.84 им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.094
    Како е на македонски rüssel и superzelle? Гугл не преведува точно. Прочитав на германски што е ама на македонски не знам кој збор ќе е.

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Rüssel знам за зурла на слон.
    А superzelle се облаци за олуја ама не знам стручно како се викаат.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.100
    Допаѓања:
    34.575
    Женски да ве прашам нешто.
    Имам здравствено АОК преку маж ми, мене сега ми се потскрши мал дел од еден заб и има малце отвор. Доколку идам на забар, а ќе морам
    ќе платим висока сума или некоја минималма сума или пак здравственото тоа го покрива?
    Малце појма немам, потазе сум овде и немам везе како е со цени.
    Некој викаат е изгор идење на заби, некаде читам основно е покриено со самото здравствено.
    Фала многу однапред на информација :)

17. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    Се зависи од самиот заболекар. Јас досега за правење заби и вадење умник не сум платила, преку АОК сум осигурана. Некои плаќаат 30-40е за пломбирање.

На IronLady му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Има пломби што ги покрива здравството и божем посилни пломби ги плаќаш приватно зависи од забот и заболекарот ама повеќе од 100 евра не би било.

На IronLady и gjoker4e им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    37.094
    До Швајцарија не.
    Ти бираш дали бесплатно со као демек помалку квалитетна пломба ама колешки кажуваа бесплатните пломби со години им држеле и се било во ред. Поквалитетната од 40-80 евра да речеме. Нека не ти биде “срам” кажи си од бесплатните. Рентген е бесплатно. Вадење заб бесплатно.
    Ако живееш тука склучи на време забно осиг за секој случај околу 20 евра месечно што покрива 90% и раат да си. Со него имаш бесплатно професионално чистење еднаш годишно. Сите различни понуди имаат ама скоро исти се.

На lalinda и IronLady им се допаѓа ова.
  20. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.100
    Допаѓања:
    34.575
    Ви благодарам женски на информациите :)
    Некако си увртев сигурно вртоглава сума ќе ми дојде , ама добро подобро и тука да ве прашам, него да му ја мислим.
    Утре здравје ќе идем да напраем термин, подобро што побрзо да средим него да биде побетер.

А, дека сум потазе понатака сигурно уште прашања ќе имам :lol:

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.