Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Junge Leute bekommen bereits für ca. 20 EUR monatlich eine wirklich gute Zahnzusatzversicherung, Ältere zahlen dafür zwischen 35 EUR und 50 EUR.
    Не сме сите јунге лојте:rofl:;).
    Исто зависи и какви заби имаш.

На ЕмајотаП, IronLady и MacenceEna им се допаѓа ова.
  2. Honey Eyes

Honey Eyes Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    366
    Ги земавме и ние визите, треба да дојдеме во Германија наскоро. :$
    Децата почнуваат со школо на 7 Август, до тогаш немам време многу да спремам и да завршам овде со сè за да стигнеме таму за да можат да почнат од почеток. За колку време откако ќе стигнеме таму и се пријавиме на адреса, децата ги викаат да почнат во школо? И дали има влијание ако почнат пример две недели откако ќе почне школска година, знам дека најдобро би било да си тргнат од почеток со сите, ама никако не излегуваат калкулациите.
    Ме мачи ова многу.

На Poppins и gjoker4e им се допаѓа ова.
  3. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272
    Mi treba sovet,
    Vekje odreden period pocnav so izucuvanje na germanskiot online so nastavinik, no nikako nemoze da prifati Deka ne sakam da odime po ucebnikot i deka rabotite sto mi se poznati sakam samo da gi poftorime.

Ucenjeto po ucebnik so slusanje videa Pa povtoruvanje me iritira!!!

Dali nekoja od vas po istata taa metoda ucela i dali VOOPSTO taka naucila nesto????

4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.086
    Ова е исто како во школо на наставник ти да му кажеш како да предава.
    Наставникот предава како што предава, ако не ти се свиѓа смени го наставникот.
    Пред да го смениш прашај го како предава за да си знаеш на време.
    Не знам каква е таа метода ама ти учи тебе како што ти одговара.

На mira.mira, Poppins, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    4.326
    Дали во Германија има аптамил или друго млеко без лактоза, за 6+ кај нас ова што го има е само до 6 месеци

6. joana18

joana18 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    910
    Незнам да ти одговорам , може да провериш онлајн на дм.де . Инаку хрватска група на фб за правилна исхрана препорачуват да се задржи на Пре , дека секој нареден 1,2,3 се поблиску до кравјо млеко. Јас давам 3 ка но мојата наполни 1 год.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.310
    Допаѓања:
    182.017
    Дојчландерки :D давајте идеја што носите во градинка за роденден? За децата.

Домашно спремано отпадна оти алергени не се дозволени, а не сум најспретна во кујна за да експериментирам. :D
    Од прилика знам што носат според она што ми донела од други што славеле ама секогаш се еден куп чоколатца, гумени, лижавки, разни бонбони… некако многу благо нели? Нормално е вака секаде? Сакам и по некое привезоче на пример нешто такво… сте купувале нешто слично да споделите од каде, што како?
    За учителите што носите? Се мислев сладоледи магнум за нив дека лето, ок е или малку е, да не се избрукам да ме поучите. :wasntme:
    И да однесам само на нејзините учители.. ама така срам ми е некако пошто и заедно се често со другата група. И со таа главната… никако зборот да го запамтам што има одма канцеларија до училниците.

За сите ќе однесам, ама што? Дали е ок сладолед или не, или нешто плус тоа? Не штедам, само појма немам што се носи и колку е премалку или премногу. :doh:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.447
    На учителките ништо никогаш не се носело кај нас.
    Кај нас се носи најчесто мафин/крофнички, овошје и зеленчук.

Порано декорирав, сега давам торба со најразлични овошки и ги замолувам они да сечат по потреба, за да не останува непотребно и да се фрла.

Еден ананас, едно лубениче, диња, јагоди, јаболка итн.
    Порано правев еден крокодил од краставица, ананасот го лулев и го боцкав со други овошки, па децата да си ги вадат. Ова беше за најголемата, последниве генерации по една крофничка, мафин ако однесат… и си реков не се траскам до толку:D.

Поклони никој не давал. На децата што сме ги поканиле за роденден и дома ни идат даваме, во градинка не. Јас спремав кесенца со такви ситнурии за гостите на Ели роденденот. Ставав по едно блокче за боење, сет од 5 мини боици, такво за дување сапуница, едно како мини рубикова коцка…
    Нешто Амазон највеќе од ТЕМУ( симнав апп и ситите работи од Амазон и таму ги Најдов по пониски цени.
    Кај нас даваат торта се додека се испринтаат состојките. Последниот пат нарачав онлајн, од торте.де мислам па и состојките одма ги испринтав и им ги однесов и не беше проблем.

На Yowannty и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.375
    Kaj nas na primer sladoledi ne smee da se nosi. Obicno mafini j ovosje.Poslednive rodendeni site mafini i lubenica.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.086
    И тука е Аптамил само до 6 месеци. Пробав да изгуглам што после 6 ама изгледа истото млеко го додаваш во кашички.
    Мораш да прашаш во градинка. Ептен ми е мерак да спремам ама кај нас до 3 години само мафини смее обични без ништо, над 3 години за прв пат однесов торта јас сама ја правев, до сега заради короната не смееше ништо освен мафини без ништо онака обични.
    Од школото стигна известување за родендени исто мафини или торта ама суво да е и спремно исечено на парчиња, не смее прибор, спремно да е за со рака јадење.
    Досадни правила. :D
    Во фб групите гледам многу убави работи носат во градинка за роденден ама кај нас ете така е и во градинка и во школо.

@Honey Eyes Мислам дека @popins или @blessed.an може да ти одговорат.

На Honey Eyes, Poppins, Yowannty и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.086
    IMG_2078.jpeg

На boomsleng, Honey Eyes, Poppins и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.310
    Допаѓања:
    182.017
    @danichap ми даде идеја за пакетчињата. Место слатки, да ставам нешто такво тамам Тему да видам што ќе ми даде ко идеи. 18 деца се во група, 3 учители.

@gjoker4e што е тоа многу убави работи? :D Кажувај идеи.
    2 пати зборев и единствено ми кажаа ако носам нешто дома готвено да нема јатки и јајца… и искрено ај без јатки ама не знам каков мафин или торта ќе ги биде без јајца… :?: А мафини и мене прво ми текна.

Помислив да однесам овошје, ама буквално секое утро со појадокот или по појадокот јадат овошје имаат таму. Што знам.. да однесам овошје и покрај тоа?

Ете не прашав што носат за да јадат таму, а иначе сите деца даваат кесички или кутивки на другарчињата полни слатки за дома пошто мојава донела многу пати па претпоставувам сите така прават. Ама сигурно и за таму носат нешто нели… ваљда… :?:

Имам уште оваа недела да видам што како, после се на распуст па роденденот е одма штом почнат. :doh:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.375
    Jas spremam mali paketcinja zasto ja napusta taa gradinka poracav od Temu kesicki intereseni , privrzoci so slafoledi, za maskite svircinja nekoi i kolicinja mali, za devojcinjata osven privrzok stegaci i snoli masnicki nekoi najdov interesni j je stavam po malo paketce gymeni bonboni i lizavce.

На mira.mira, Yowannty и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.086
    @Yowannty Убави работи, на Pinterest Kindergarten Geburtstag Ideen, овошје и зеленчук во форма на некој инсект, животно; благи работи во чашка за роденден со прозирна фолија и машна; ролат како полжави…
    Јас на фб ги гледам во група што никако не ми излегува сега не знам како и е точно името ама истите идеи се.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.669
    не е проблем ако почнат покасно и така ќе имаат поинаква настава прилагодена заради јазикот дури го изучат добро . Внуците кај мене 9/12години почнаа во ноември и супер се вклопија.
    Зависи до покраина ама штом се пријавите во општина некаде одма за една недела отприлика стига писмо од општината дека треба да ги запишеш во училиште и да одбериш некое најблиску и најчесто онлине ги пријавуваш и чекаш одговор , а можеби и директно во училиште да појдите има шанси и така да ве примаат директно на разговор , а некаде мора да бараш термин па да појдите , секаде е различно ама отприлика вака оде . Не се стресирај се ќе биде океј нема да има никакви проблеми , овде одма ги примаат децата во училиште приоритет им е тоа..
    Со среќа новиот почеток :l:

А зошто да не повториш , и јас сум на онлине курс А1 терам , и немам ич проблем што одиме по учебник и бројки од 1 изучувам пак и поздрави основни , се тоа ми е познато веќе тие основните работи за комуникација , ама си ги учам пак и подобро ги повторувам на изговор и пишување , доколку несакаш по учебник тогаш да бараш индивидуални часеви по строго одбран материјал Ребека Наумовска мислам спрема добри пдф , а овој професор да го откажиш , али јас мислам дека не е погрешно да се повторуваат работи сепак е нов јазик за нас и граматикава е тешка и збунувачка.

На Honey Eyes и gjoker4e им се допаѓа ова.
  16. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272
    @Poppins Da ubavo e da se povtoruva no slusanjeto videa I strogo samo po ucebnik nekako ne mi e verno deka ke naucam. Inaku plakjam po 600den od cas (45min) ti kolku?

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.669
    Јас не сум на видео лекции , ние се уклучуваме на зоом , 4 часа неделно имам , и по еден саат ми трае час , презадоволна сум од професорката објаснува многу убаво. 4500ден за еден дел пр само за А1.1 , па за А1.2 уплаќаш пак 4500ден. и времето е флексибилно договараме да одговара на сите , баш сум задоволна јас , сакам да ги поминам вака сите до Б , па после во школо да се запишам , исто на старт на час ме прашува обавезно од предходниот што сме учеле , па после со ново почнуваме и домашно имам исто во работната тетратка вежби...

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. viol

viol Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2016
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    15
    Sega skoro prativ za rodendenot na sin mi, (veganski) mafini koi sto vsusnost bea banana bread vo forma na mafini. Bas ubavi ispadnaa, a receptot lesen za pravenje. Dopolnitelno prativ ovosje i gricki i sokcinja od DM. Se ova vo dogovor so vospituvackite. Za niv prativ Lindt cokolatcinja. Podaroci ne prakav, a i dosega moite deca ne nosele takvo nesto doma pa pretpostavuvam ne se praktikuva tuka

На Yowannty и gjoker4e им се допаѓа ова.
  19. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Ima Li nevreme Kaj vas?

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.086
    Имаше ама многу послабо од претходниот пат. Прво околу 21 па околу 00 па околу 01 саат.