Виза добиена на 5 месеци, кога треба да се поднесе за продолжување? Дали може да се продолжи после датумот кога истекува?
Исто и јас слушнав сабајле ама тоа во едно градче близу до Берлин од мене е ептен далеку додека дојде ќе ја фатат.
Мори цел ден ја бараат, одсабајле, уште ли не ја најдоа? Она може и до кај мене да е стигната, а маж со дете излезени, не ми одговара на телефон @anggell јас би поднесла еден месец пред да истече, ко што се брзи...
Nie bevme Can Picafort , imavme bukirano preku TUI hotel, transfer, avion i dorucek za trojcata 1800 evra. Letot bese okolu 2 h, trasferot okolu saat i nesto stom sletavme ne precekaa od Tui.Hotelot bese prekrasen hiegena, sobi, bazentite lezalki , zanimacii za deca, vecerni soua so spa centri i moze da se rece deka skoro 80 posto od gostite bea Germanci pa skoro drug jazik nemozese ni da se slusne. NA 5 min od hotelot imase Aldi, prodavnici na sekoj cekor.Plazata ni bese odalecrna okolu 10 min odenje peski so todler, lezalki nie ne koristevme i nemozam da ti kazam cena. Vodata bese topla, pesocna plaza, tt bese okolu 30 stepeni ama ubava podnosliva. Cenite vo rwstoranite osven vo onie koi bea vo prv red so plazite bea okej od 10 tina evra menu pa nagore, pivo okolu 2.5 evra, kafe okolu 2 evra, kugla sladoled 1.20 .Ima dobra povraznost so okolinite mesta neznam drugo sto bi te interairalo prasaj.
Super svake mislam epten mwstoto ni se pogodi neznam za noken zivot kakvo e ama za nas epten ubavo seto Germanci so mali deca bea.
Три месеци се чекаше визата за 5 месеци да се добие само. Искрено се надевавме на повеќе кога веќе толку ја чекавме
Не знам дали е исто, ама јас кога добив виза пред 10 год беше визата на 3 месеци и јас се чудев како е можно,ама финтата била во тие 3 м треба да влезеш во Де и да се пријавишна адреса и да почнеш процедура за престој.Изгледа и кај тебе е исто.Овде не ти треба виза туку престој- Aufenthaltserlaubnis/Aufenhaltstitel. Вестите од пред 10ч велат не е фатена.Луѓето да не излегуваат од дома ги опфаќа повеќе делови од Берлин.Немаат поима од каде дошла.Сигурно е некој пранкер. На нас пак се англичани ни се погодија во хотелот. За хотелот и местото ќе те прашаме за некоја друга година кога ќе сакаме пекол одмор.
https://www.stimme.de/ueberregional...9hx8UNbyGppy-bZnJKwTmhSGweaJjWK6rUkdMM9M7qbl8 од лав до дива свиња...мала е разликата
Пишав Urlaubszettel уште на 23.06 за крај на јули, и последен пат го видов листот во лагерот на бирото каде што стојат сите документи. Денеска ми стига порака од шефот на работа сум 28 и 29 јули( петок и дснотс). Прибидејќи како и за минатиот одмор кога не ми кажаа ништо за одморот дека е одобрен туку само напишаа на смените дека сум на урлауб, мислев дека и сега ќе биде така. Меѓутоа, листот магично исчезнал се додека не дошла главната шефица и само не ми го одобрила одморот, а за тоа да не бидам известена, туку една недела пред одморот да ми кажат дека не ми е одобрен. И се јавив на главната шефица и само се издера на телефонот изнервирана била ако не одам на работа, тогаш кундигунг. Притоа од Март па го сега се сум скратена во плата(а работам мини џоб, 50е-50 на крај краеви ми значат) сега се побунив на таа плата кога пак бев скратена и замислете само си ја префрлуваат топката и не сакаат да ме исплатат, т.е повеќе работам - помалце сум платена. Прегеска им кажав како прво имале еден цел месец да ми кажат дека не ми е одобрен одморот, како второ овие работи на човек не се прават, а не на животни, и како трето платен ми е одморот веќе. И дека немам коментар. Прашав и за еден колега зошто шефицата не му даде Kündigung не се појавил на работа, он бил на кранк и додека е на кранк неможеле да го отпуштат, Arbeitsgericht-от ќе се дигнал, и им кажав а јас сега кога ќе носам документи за нова виза и кога ќе видат платените листови, повеќе работено-помалце платено, што тогаш? Што да направам во овој случај, каде можам да се пожалам, во која институција? Ве молам за искуство и за совет.
Жал ми е за претрпениот стрес. Во однос на одморот мислам дека каде и да се обратиш ќе го добиеш истиот одговор. Без фидбек од работодавец и писмено известување не се уплаќа одмор. Доколку не се појавиш на работа имаат основа за кундигунг. Да зедеш боледување ќе се знае зошто е зедено, дома да го седиш може, ама тешко да можеш да заминеш. Ако се открие дека си заминала на одмор може да имаш последици. Во однос на исплатата Arbeitsgericht најдобро ќе те советуваат.
Дани и минатиот одмор што го користев не видов дека е потпишан од шефицата, а ми беше одобрен. Затоа и сега мислев дека е одобрен штом не ми кажаа ништо, ама за жал грешка сум била. Фала ти многу Заборавив да напишам, им се понудив од понеделник до среда да одам, ако немаат рснотници, тоа не ми одговарало, им кажав ајде колку саати имам изработено за овој месец нека се, повеќе не сакам, и безтоа ме кратите, и тоа не им чини, ај пробав и не платено една недела пак не им чини
Тоа значи дека се нула од работодавач, би им дала отказ ич око да не ми трепне. Кога неможеш за некои работи накрај да излезеш нема никогаш да излезеш.
@danichap за жал не, премалку работници сме, повеќето си дадоа отказ, а тројца ќе одат на одмор. Тоа е, фала Ви многу @SanelaS
Нареден пат поднеси одмор,ако се може порано.Ако не одобрат не се буни,само извади Кранк и капата на страна. Јас кога бев со тим на новата работа шефицата ме заебаваше. Она слободна Божиќ и Нова Година,заменикот исто(демек на одмор си поврзале празници.Една не работеше викенди и јас бев најпаметната што требаше да ги работам двата празника. Па и будала ме прави има и други што работиле така,а на планот само јас стојам. Не само тоа и кај сум 80% па и ми ги поделила смените да не можеш ништо да направиш.2 дена работам,3 слободни и се така. Па кога ми пукна филмот цела недела се пишам болна и си летнав пред Божиќ за Рим.Ма кој ги шиша. Сега па ич не се замарам,имам топ доктор и отворено му кажам дека ми треба боледување.Ме праша до кога сакам и толку.Немам веќе тим и никој не ми води сметка.
Обично грманците плаќат Анвалт(адвокат)за арбитсрехт.Мене ми требало, а никако да се преплатам.Месечно се плаќаат по мали суми ама помагаат при грешни пресметки на плати и др неправди. За одморот прашувај цело време пред да ти одобрат и за парите биди упорна да ти корегираат. Како трпиш ваква лоша работна клима?Зарем дојде овде да те зезаат,па вакви работодавачи имаш на секој чекор во мк .Оваа е ептен голем стрес и не ти треба за тие пари. Ти се раздрала шефицата,одмор не ти одобриле ,ма одма бегај.
Смејте се вие ама утрово слушнав на вести уште ја бараат и предупредуваат луѓето да си седат дома.Плус ја засилуваат потрагата.