1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.097
    Допаѓања:
    11.862
    Виза добиена на 5 месеци, кога треба да се поднесе за продолжување? Дали може да се продолжи после датумот кога истекува?

2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Исто и јас слушнав сабајле ама тоа во едно градче близу до Берлин од мене е ептен далеку додека дојде ќе ја фатат:rofl:.

На felisitas и Biljarkata им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.791
    Допаѓања:
    185.886
    Мори цел ден ја бараат, одсабајле, уште ли не ја најдоа?:worried:
    Она може и до кај мене да е стигната, а маж со дете излезени, не ми одговара на телефон(lalala)

@anggell јас би поднесла еден месец пред да истече, ко што се брзи...

На Ava.84, MacenceEna и anggell им се допаѓа ова.
  4. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.375
    Nie bevme Can Picafort , imavme bukirano preku TUI hotel, transfer, avion i dorucek za trojcata 1800 evra. Letot bese okolu 2 h, trasferot okolu saat i nesto stom sletavme ne precekaa od Tui.Hotelot bese prekrasen hiegena, sobi, bazentite lezalki , zanimacii za deca, vecerni soua so spa centri i moze da se rece deka skoro 80 posto od gostite bea Germanci pa skoro drug jazik nemozese ni da se slusne. NA 5 min od hotelot imase Aldi, prodavnici na sekoj cekor.Plazata ni bese odalecrna okolu 10 min odenje peski so todler, lezalki nie ne koristevme i nemozam da ti kazam cena. Vodata bese topla, pesocna plaza, tt bese okolu 30 stepeni ama ubava podnosliva. Cenite vo rwstoranite osven vo onie koi bea vo prv red so plazite bea okej od 10 tina evra menu pa nagore, pivo okolu 2.5 evra, kafe okolu 2 evra, kugla sladoled 1.20 .Ima dobra povraznost so okolinite mesta neznam drugo sto bi te interairalo prasaj.

На Ava.84, Chantal и joana18 им се допаѓа ова.
  5. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.375
    Super svake mislam epten mwstoto ni se pogodi neznam za noken zivot kakvo e ama za nas epten ubavo seto Germanci so mali deca bea.

На Ava.84 и Chantal им се допаѓа ова.
  6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.097
    Допаѓања:
    11.862
    Три месеци се чекаше визата за 5 месеци да се добие само. Искрено се надевавме на повеќе кога веќе толку ја чекавме (facepalm)

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Не знам дали е исто, ама јас кога добив виза пред 10 год беше визата на 3 месеци и јас се чудев како е можно,ама финтата била во тие 3 м треба да влезеш во Де и да се пријавишна адреса и да почнеш процедура за престој.Изгледа и кај тебе е исто.Овде не ти треба виза туку престој- Aufenthaltserlaubnis/Aufenhaltstitel.

Вестите од пред 10ч велат не е фатена.Луѓето да не излегуваат од дома ги опфаќа повеќе делови од Берлин.Немаат поима од каде дошла(facepalm).Сигурно е некој пранкер:tmi:.

На нас пак се англичани ни се погодија во хотелот. За хотелот и местото ќе те прашаме за некоја друга година кога ќе сакаме пекол одмор:).

На Chantal, anggell, SanelaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Одма нааправиле шега @Biljarkata
    :rofl::rofl::rofl:
    Screenshot_20230721_094808_Facebook.jpg

На fairy88, danichap, Dancewere и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.791
    Допаѓања:
    185.886
    На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    17.116
    На Ava.84 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.791
    Допаѓања:
    185.886
    На Ava.84 и Dancewere им се допаѓа ова.
  12. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Пишав Urlaubszettel уште на 23.06 за крај на јули, и последен пат го видов листот во лагерот на бирото каде што стојат сите документи.
    Денеска ми стига порака од шефот на работа сум 28 и 29 јули( петок и дснотс). Прибидејќи како и за минатиот одмор кога не ми кажаа ништо за одморот дека е одобрен туку само напишаа на смените дека сум на урлауб, мислев дека и сега ќе биде така.
    Меѓутоа, листот магично исчезнал се додека не дошла главната шефица и само не ми го одобрила одморот, а за тоа да не бидам известена, туку една недела пред одморот да ми кажат дека не ми е одобрен.
    И се јавив на главната шефица и само се издера на телефонот изнервирана била ако не одам на работа, тогаш кундигунг.
    Притоа од Март па го сега се сум скратена во плата(а работам мини џоб, 50е-50 на крај краеви ми значат) сега се побунив на таа плата кога пак бев скратена и замислете само си ја префрлуваат топката и не сакаат да ме исплатат, т.е повеќе работам - помалце сум платена.

Прегеска им кажав како прво имале еден цел месец да ми кажат дека не ми е одобрен одморот, како второ овие работи на човек не се прават, а не на животни, и како трето платен ми е одморот веќе. И дека немам коментар.

Прашав и за еден колега зошто шефицата не му даде Kündigung не се појавил на работа, он бил на кранк и додека е на кранк неможеле да го отпуштат, Arbeitsgericht-от ќе се дигнал, и им кажав а јас сега кога ќе носам документи за нова виза и кога ќе видат платените листови, повеќе работено-помалце платено, што тогаш?

Што да направам во овој случај, каде можам да се пожалам, во која институција?

Ве молам за искуство и за совет.

Последна измена: 21 јули 2023
  13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.500
    Допаѓања:
    288.305
    Жал ми е за претрпениот стрес.

Во однос на одморот мислам дека каде и да се обратиш ќе го добиеш истиот одговор. Без фидбек од работодавец и писмено известување не се уплаќа одмор:(.
    Доколку не се појавиш на работа имаат основа за кундигунг.
    Да зедеш боледување ќе се знае зошто е зедено, дома да го седиш може, ама тешко да можеш да заминеш. Ако се открие дека си заминала на одмор може да имаш последици.
    Во однос на исплатата Arbeitsgericht најдобро ќе те советуваат.

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Дани и минатиот одмор што го користев не видов дека е потпишан од шефицата, а ми беше одобрен. Затоа и сега мислев дека е одобрен штом не ми кажаа ништо, ама за жал грешка сум била.:(
    Фала ти многу:hug:

Заборавив да напишам, им се понудив од понеделник до среда да одам, ако немаат рснотници, тоа не ми одговарало, им кажав ајде колку саати имам изработено за овој месец нека се, повеќе не сакам, и безтоа ме кратите, и тоа не им чини, ај пробав и не платено една недела пак не им чини:(

15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.500
    Допаѓања:
    288.305
    Со колега некој да се смениш има ли шанса?
    Да презеде твоите смени ти неговите :(

На Neda997 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.375
    Тоа значи дека се нула од работодавач, би им дала отказ ич око да не ми трепне. Кога неможеш за некои работи накрај да излезеш нема никогаш да излезеш.

На joana18, @mala plava@, Chantal и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @danichap за жал не, премалку работници сме, повеќето си дадоа отказ, а тројца ќе одат на одмор.

Тоа е, фала Ви многу:(:hug:

@SanelaS :(:hug:

18. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    8.155
    Нареден пат поднеси одмор,ако се може порано.Ако не одобрат не се буни,само извади Кранк и капата на страна.

Јас кога бев со тим на новата работа шефицата ме заебаваше.
    Она слободна Божиќ и Нова Година,заменикот исто(демек на одмор си поврзале празници.Една не работеше викенди и јас бев најпаметната што требаше да ги работам двата празника.
    Па и будала ме прави има и други што работиле така,а на планот само јас стојам.
    Не само тоа и кај сум 80% па и ми ги поделила смените да не можеш ништо да направиш.2 дена работам,3 слободни и се така.

Па кога ми пукна филмот цела недела се пишам болна и си летнав пред Божиќ за Рим.Ма кој ги шиша.

Сега па ич не се замарам,имам топ доктор и отворено му кажам дека ми треба боледување.Ме праша до кога сакам и толку.Немам веќе тим и никој не ми води сметка.

На TarantulaA, joana18, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Обично грманците плаќат Анвалт(адвокат)за арбитсрехт.Мене ми требало, а никако да се преплатам.Месечно се плаќаат по мали суми ама помагаат при грешни пресметки на плати и др неправди.
    За одморот прашувај цело време пред да ти одобрат и за парите биди упорна да ти корегираат.
    Како трпиш ваква лоша работна клима?Зарем дојде овде да те зезаат,па вакви работодавачи имаш на секој чекор во мк .Оваа е ептен голем стрес и не ти треба за тие пари.
    Ти се раздрала шефицата,одмор не ти одобриле ,ма одма бегај:hug:.

На joana18, Neda997, fairy88 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Смејте се вие ама утрово слушнав на вести уште ја бараат и предупредуваат луѓето да си седат дома:D.Плус ја засилуваат потрагата:?:.

На Neda997, fairy88 и Chantal им се допаѓа ова.