Македонки во Германија

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од promeneta, 11 март 2019.

1. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Добро утро жени. На старото работно место дадов отказ и поучена од интернет примери за кундигуг им пишав писмено да ми потврдат отказен рок и примањето на кундигугот. Пред месец и кусур беше ова ама нив за живи ги нема, прво директорката беше болна, па на урлауб па еве денес не била тука и така немам веќе нерви да барам а може и не треба. Што мислите вие да оставам така?
    Иначе од елтернцајт дадов кундигуг и наводно не ни има отказен рок во ваква ситуација ( иако на интернет стои дека има) а елтернцајт ми заврши пред 2 недели. Никој не ме побара да каже вака и вака, напротив барав и никој не најдувам. А ваму си потпишав нов договор и треба од август да почнам и си мислам завршена приказна со старата работа, ама сепак ми е во мисла да не нешто излезе.
    Ако почнам оти детево в градинка штрајкува со глад па само 2 ипол сати смее да седи. Мозокот шашма, еве незнам:drunk:
    Лиебе Груссе

2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.195
    Допаѓања:
    26.258
    Го обожавам бе ова време :inlove:. Обожавам да си носам чорапчиња и дуксерчиња, лани испоцркав од жешко, мислев така ќе биде и ова лето али не, супер е. Си го обожавам мирисот на овој "летен" дожд. Малку се преладивме, малку реумата ме стегна али добро е, се живее :D.
    А темава ја преименувале или шо?

На Löwenzahn, gjoker4e и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Јас пак денес се жалев на времето, Германија треба сезоната лето да ја укине :D пошто ова лето не е. Есен и зима ете толку годишни времиња има овде.
    Не дека сакам 40 степени ама сакам сонце. Многу битен податок дознав пред некое време, во Мк просек годишно има 280 сончеви денови, а во Германија 140;(
    И ете така си реков дека некогаш ќе се иселам само заради времето. Или ќе заработам многу и ќе одам на одмор 5-6 пати годишно на многу сончеви дестинации :D

На ines.h, јolene, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.669
    Дополнително приватно осигурување имате ли , обично тие ги покриваат сите овие работи , ти одговараат на сите прашања те насочуваат како е правилно и ти помагаат доста и со документите потполнување/испраќање.
    Знам мм често се консултира со луѓето во едното осигурување што го имаме , и за се ни помогнале па и балканци се плус се разбираме добро

На Honey Eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Honey Eyes

Honey Eyes Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    366
    Дали може контакт да ми пишете. Ние сеуште не сме стигнати во Германија, сопругот е само и баш гледавме за Haftpflichtversicherung и за правно осигурување да земеме, и ни треба препорака, а и добро е што се балканци да се разбереме. Јас не можам да ви пишам порака.

6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.085
    Вакви работи Caritas и Diakonie одговораат бесплатно. И на англиски зборуваат.

Haftpflichtversicherung секој треба да има, и децата и возрасните.

Јас сум против балканци. Ем јазик не учиш ем шансите се огромни да те зафркнат нешто. Затоа и дојдовме во Германија нели. Ако продолжуваме кај балканци (или Турци) работодавци, вработени во банки, матичен, педијатар, гинеколог итн; не можеме да очекуваме поинакви (подобри) резултати овде.

Се подразбира дека и кај едните и другите има исклучоци ама ретки се.

Германците знаете какви се, епа балканците ја имаат научено таа љубезност само ја користат во своја корист, да искористат нешто. Кај некои е ептен привидна, некои се имаат извежбано.

Кај Германци ќе имаш поголема плата, балканци од се ќе ти скратат, нема да те пријави во пензиско, одмор ќе скрати, плата, не знаеш дали си пријавен итн и на крај не смееш да се жалиш од Германија кога ти сам си виновен.

На mal.ecka и SanelaS им се допаѓа ова.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.703
    Допаѓања:
    5.669
    во Caritas не сум се обратила до сега , ама знам дека помагаат и тие од други луѓе.

За осигурањево ние сме задоволни иако се балканци до сега за се завршиле добро и на време работа кога поднесувале документи во наше име , и во секое време достапни за секое прашање. Индивидуално е сепак секој со различно искуство , свекрва ми мислам користат и они слично до сега немале пр , а се 7/8год Германија.

Ние не гледаме така , и ако сме во Германија тоа не значи дека треба да бегаме од балканци , наши први другари се срби и македонци што се дружиме од старт , за седенки ти треба и наш човек понекогаш .

За јазикот исто нема што да смета, не сме секоја ден кај нив во канцеларија :D па да не го користиме германскиот , ги бараш кога имаш потреба , во две недели еднаш или поретко зависи од потреба , имаме преку нив и адвокат , финансиски советник , дополнително здраствено , осигурување за туѓа и лична оштета , голема канцеларија се и доста услужливи и за штоер кога се поднесуваше , средија се експресно и доста задоволни сме како беше исходот. Ама секој различно функционира не сме сите исти да сакаме и правиме исти работи.

Додека за на работно место не сме имале искуство со балканци , ама да знае да биде зафркнато да имаш балканец шеф или турчин , ама и тоа може да се погоде некогаш да не е лошо.

Во кој дел сте ? ако сте близу Штутгарт таму се они во близина , па да го прашам маж ми за контакт и да ти пишам .

Последна измена: 29 јули 2023
    На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.085
    IMG_4398.png
    Берлин.

9. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    6.375
    Na koj nacin preflate pari od mk na germanska smetka

10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.085
    Би требало да е само со уплатница во банка.

11. Makedonka95

Makedonka95 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    146
    Имате ли некаква солуција како да се дојде до пари кеш, банката на мм е шпаркасе берлин а тука у дизелдорф даваат 500еу дневно да се вадат, на шалтер даваат до 1000 ама зимаат 17% провизија. Ни треба поголема сума до вторник да извадиме а немаме памет како.. некој совет?

12. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Имате ли онлајн банкинг така можеш сам да го зголемиш или намалиш линитот за подигање пари.

13. Makedonka95

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    146
    Несака џабе фиксно е тоа на шпаркасе,секој град е засебен и толку дава 500.

14. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Незнаев ние можеме сами да го менуваме лимитот, знам баш менува ме за трансфер на пари не беше за подигање па после си вративме на помала сума за посигурно.

15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.500
    Допаѓања:
    288.266
    Прв пат слушам волку екстремно.
    Моето Шпаркасе може 1500 на ден а од шалтер по 10 000 сум земала без провизии.
    Опција онлајн бенкинг да зголемите лимит и префрлите на некој кој има готовина:tmi:
    Или за Берлин да се оди, на шалтер, без провизија да си извади.

Последна измена: 29 јули 2023
    На Makedonka95 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.085
    Ти ќе ги пратиш по вестерн унион на маж ти или тој тебе. Онлајн само 5 евра провизија. Во истиот момент ќе ги подигнете во вестерн унион. До 5-6000 евра во рок од три дена може преку вестерн.
    Мислам убаво објаснив. Маж ти преку вестерн унион онлајн со 4,90 провизија може да ти прати максимум 5-6000 евра не знам точно колку беа. Ти ќе ги подигнеш со важечки пасош во вестерн унион филијала.

И ти имаш сметка во Шпаркасе?

17. Makedonka95

Се зачлени на:
    2 април 2022
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    146
    Немам воопшто сметка јас.
    Шпаркасе берлин е скрос друга банка и толку се без везе со овие лимити едвај чекам да смени. Прашавме и на тел не дозволија освен во берлин да се оди..исто и вестерн не дава викендов незнам зошто. Ке вадиме 500еу дневно додека не дојдеме до сумата ..фала како и да е

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.266
    Допаѓања:
    37.085
    Мислам дека три дена може по 500 па после 4 дена не смееш ич додека не поминат 7 дена. Ама ако е така сигурно ви кажале во банката. Така ние се чудевме четвртиот ден што да правиме без пари ама не знаевме дека има лимит. Можеби не е така во вашата не знам прашај за сигурно.
    Вестерн унион секогаш функционирало, пробајте пак ако е итно. Ако не ден по ден.

Многу сум радосна до кај стигнав со јазиков. :inlove: Нешто необјасниво ми е како јазиков почна убаво да ми звучи мелодично, а порано сум го мразеле германскиот. Со овој Aussprache курс сфатив дека и ja и bitte ги изговарам погрешно, па да не зборам за поголемите зборови. :D Првиот ден читав текст и се снимав на телефон, кога ќе поминат 90 дена треба истиот текст да го прочитам и да се снимам и да видам разлика. Па ќе видиме.
    Од наредна година ќе почнам со C1 кога ќе излезе курсот кај истата, до тогаш нема да се брзам, ќе повторувам од A1 до B2 и Aussprache. Само ако не ме пофали некој на работа. :!:

Последна измена: 31 јули 2023
    На mal.ecka, Makedonka95 и Honny им се допаѓа ова.
  19. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Леле @gjoker4e како го усоврши јазикот?
    Сакам и јас така:(

На mal.ecka и Gosh им се допаѓа ова.
  20. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    I mene me interesira kako... Koj kurs e?

На Simplicity и mal.ecka им се допаѓа ова.