До крајот на септември има огромна шанса да патувам до Бремен работно. Вреди ли да се посети некое туристичко место покрај плажа во северна Германија или слабо?
Здравоо, Сакам да ве прашам, дечко ми е извлечен за nonskilled worker за западен балкан лотаријата има интервју во амбасада наредната недела. Не интересира бидејќи не сме во брак, кога треба да се регистрираме во матично за потоа јас да отидам со семејна виза? Дали треба пред самото интервју за виза, пред да ја добие визата, или пред да има престој во Германија? Ви благодарам премногу.
Би требало да е кога сакаш тогаш. Кога ќе се регистрирате ќе аплицираш ти. Јас уште утре би се регистрирала за секој случај. Aussprache курс кај Dein sprachcoach Maria на инстаграм, фб и јутјуб. Се учи како се изговара ‘а’ - кратко а, долго а и а како ‘рж (како ‘ во ‘рж). И да бидеш Akzentfrei после курсот. Треба труд и вежбање. @Neda997 Далеку од усовршен ми е ама имам се што е потребно за да биде. Би требало да поминат шест месеци или година и секој ден да зборувам германски па да биде скоро па савршен. Другото имам кажано, скоро секој ден читам книги на германски, телевизор е на германски немам македонски програми, на работа германски немам колеги за македонски, српски, хрватски, телефонот ми е на германски, музика на германски, пет години сум во Германија, помош немам побарано никогаш за превод, се сама, матичен, педијатар, гинеколог германски, и да не сакаш ќе научиш. После 10 месеци во Германија таа во цајт фирма ми рече дека совршено сум зборувала германски. Кога и реков како ќе работам таму кога не знам германски. Вика госпоѓо па вие вчера бевте кај мене и зборувате совршено германски.
Пред 13 години кога дојдов тука јас морав да зборам само германски. Гледав серии на германски , музика само германска. За акцентот незнам ама тешко дека ќе ми биде како на Германците . Моите деца зборат како германците , пошто овде родени и само германски зборат . Јас едино со мајка ми зборам македонски и овде на македонски пишувам . Слушам германски Hörbücher секојдневно , читам на германски. Инаку од кога ја преместува групава во општи муабети се решив да не пишувам . Незнам зошто и од која причина е преместена ...
Исто и јас не пишувам.Во дете ми беше поприватна сега се чуствувам како многу интимни раб да споделувам со непознати и затоа траам.А најчесто за децата дрндаме.
Јас па воопшто не приметив, мислев дека само насловот е сменет, а не дека е префрлена во општи дискусии. Затоа ли ве снема сите? @RainBow Требаше да си остане темата, а да се отвори нова во општи дискусии. Во оваа сега само за возовите може да пишуваме.
Само ќе се дуплираат темите. Ќе треба да прашувате нешто што не е за децата во другата тема. Не е дека дете е скриен подфорум или нешто, исто е, исто пишуваа и таму оние кои немаат деца да прашаат нешто, и вие прашувавте работи неповрзани за деца, искрено не знам што е проблемот, нити ми текна дека ќе има проблем. Зошто нема потреба никаква.
Абе како си ги сфаќате темиве значи? Ко божем лична сопственост ви се Иначе @RainBow имаш еден куп теми за Германија. Има и една животот во Германија, само не е активна
А што ви смета темата , што дека сме се собрале Мајки кои живееме во Германија и коментираме за децата и за општи теми. На кој не му се допаѓа тематиката , не се пронајде во муабетите не мора да коментира. А не само ко падобранец да доаѓа и да се подсмева . Има општи теми за животот во странство , за животот во Австрија во ...којзнае каде... Кој кај се пронаоѓа нек си каже мислење .
Nosenje na vitamini vo racen bagaz dozvoleno ili ne e . Znacj me puknaa,ima iznakupeno eden kup kutii kako da nema vo Makedonija.
Vi stigna izvestuvanje Deka gradinkata KE bide pokacena Posle letniot raspust Ili Samo Kaj Nas imaat tradicija sekoja godina Po 2 pati da pokacuvaat Cena?
Сеуште нема стигнато ама колку е скапа уште да поскапе. Уствари нема ни да се примети. Само од школо стигна до сега дека храната поскапува.