Имаш право да отсуствувам колку сакаш, не само ден- два. Одиш на педијатар и земаш боледување и еден ден ти е платен 67%. На почеток така па после и кога се децата болни лажеш дека ти си и земаш боледување од твојот матичен за да земеш 100% плата. Кога е детето болно не е 67% од плата туку 67% од секој ден. Тие 67% отпосле ти ги плаќа здравственото осигурување, ти го потполнуваш кранкмелдунгот и го носиш во здр. Осигурување, на работа можеш само да го покажеш или да однесеш копија.
Od Temu imam poracuvano do opredelena suma ne se plaka neznam.tocno kolku bese nad 140 evra mislam se plaka.
Да споделите некое средство што е ефикасно за чистење на флеки од трева на алиштата? Досега само сум ги перелана 60°C, ама овај пат не се исчисти ни пола
Да не имал некој слична ситуација или да знае решение. Одмор имав 10 недели вкупно ( 4 стар и 6 нов). Одморот во мај исчезна некако и одев на работа. Дури сега се јавив. Стариот одмор 4 недели морало да се искористи до 31.03 инаку пропаѓа. И затоа ми пропаднала една недела. Е сега, шефот можеби ненамерно не приметил дека ги немам искористено до 31.03 кога го потврдувал планот, можеби намерно. Јас тоа не го знаев и не го пишува на листата на одмор, а пишува милион други работи. Дали има шанса да ја вратам таа една недела?
Тешко дека ќе можеш, има таков закон што морат до 31.03 да се искористи освен добра волја на шефот. Еве линк од Тему ако некој сака нека симне игра фармланд сее собира вода и добиваш супеер награди бесплатно Please~I am trying to get my favorite item for free. Can you help me? https://temu.com/u/xMf081PYwBOou5O Спојлер и да ова се мојте награди од еден профил.
Ова Е актилен сет сеуште го немам пробано, камерите се ок за дете. Сината е баш мала камера детска , црниот може и возрасни да го користат но кај нас синот се игра со тоа
Предложете ми добар сируп за кашлање 4 годишно дете посебно навечер како со шлајм, носот му тече исто..сега дојдовме тука и одма болни.. Му давам 4 дена проспан но нема ефект..
Познат германски педијатар вели дека за кашлање не се дава никаков сируп. Едноставно трпение. Свеж воздух. Дома луфтирање. Да не спиете со парно. Долги прошетки на свеж воздух. Ако кашлањето доаѓа од мрсули од носот тогаш спреј за нос. Ако веќе изгледа како да спушта тогаш треба Мукосолван сируп.
Bev na proben vo McDonald’s najverojatno ke pocnam so rabota, za dogovor mi rekoa na 6 meseci, pa me interesira nekoja koja rabotela ili raboti sto ponatamu davaat li stalen ili?
Јас го користам ова ( го купувам во Kaufland) . Исто така сум приметила дека кога се сушат на сонце и се користи некое вакво средство има поголем ефект.
Па ја не живеам во Германија. И ми треба доста време а и сеуште не зборам течно. Ако си тамуз викаат дека за година дена се стига до Б2 и сосе Б2. Ама мислам дека тоа е најиндивидуално
Ти благодарам. Најдобро ми е кога имам некое такво средство. Читав на нет да се покисне дамката во оцет и после со сјај и четка за заби да се истрие. Пробав така и беше успешно. Ќе го набавам и ова сега
Јас колку што знам било каде да работиш, без прекинат работен однос од две години мора да ти дадат стален договор.
Морам да се пофалам дека знам германското r да го изговорам. На маж ми му здосадив со германскиот па и на вас малку. Видео што најмногу ми помогна е на јутјуб од dein sprachcoach Maria - So sprichst du das deutsche R richtig aus. Кај некого од одма ќе успее, кај некого треба малку време и вежбање. И мене не ми успеа од прва ама реков дека нема да запрам додека не кажам р. И конечно приметив дека децава на македонски го кажуваат нашето р, на германски германското р.
Секоја чест , јас одамна се откажав. Сфатив дека никој пат нема да можам тој жабешки звук да го произведам . Де со чаша вода вежбав, де со зборови и не бидна и не бидна. Се концентрирам на што е можно помалку граматички грешки да правам и поширок вокабулар. Респект за сите кои успеале. Децата се чудо, како знаат кога треба да сменат, гаволи мали .