Хеј здраво, прашање за тие мајки што имаат киндергартен дечиња. Што носите за роденден? Знам дека е различно од градинка до градинка но еве да прашам, почнавме со градинка претходната недела а следната недела има роденден, овие денови секој ден некое дете има роденден, па гледам дека јасат мафини, па си викам веројатно дозволуваат и благи работи..што знам
Прашај во градинка што смееш што не, кај нас мора да е спакувано. Може домашниот доктор да ми даде боловање врз основа на тоа дека мм е од корона и ептен тешко ја минува? Работам мини џоб
Прашав во градинка смеам да носам што сакам дозволено е. Дајте некои идеи..што сте спремиле Вие за вашите дечиња.
Zosto vrz osnova na maz ti da baras boleduvanje.Ke otides kaj lekarot ke kazes imas silna glavobolka, nastinka i deka ti treba boleduvanje i ke dobies. Inaku majki obezbedete si zalihi od sirupi za temperatura, momentalno ima na prodazba a inaku nema mnogu na zaliha pa ke bide problem.
@SanelaS zatoa Sto prviot pat koga mm fati Korona davaa boleduvanje na toj doma Sto e, Sega Ako sum imala simptomi Samo. Ama srediv na rabota, tie saatovi Sto Mi se za dorabotuvanje ke odam narednata nedela. Epten Mi e sube I Sam doma da go ostavam mm, I N da ja Pustam vo gradinka, valjda pravilno postapiv
Ако е толку лошо/страшно, прати го на ургентна во болница. Сега не знам шо е за вас лошо, страшно, ама мојот заврши на ургентна со железо тројка, не дека го задржаа, ама барем му кажаа што му е.Значи проценете си симптоми за кај сте и кои опции ги имате.
Ne mi ja svati poentata zasto ako imas potreba ete vo slucajot da si blisku do mazot, ne si izvadis boleduvanje za sebe bez da naveduvas pricina deka e nega za mazot.I zosto da dorabotuvas saati koga mozes da si dobies 100 posto plateno.Koristete si se sto ve sledi. Germancive i koga ke kivnat odat boleduvanje da vadat.
гинекологот ми даде лист за да идам у клиника за раѓање термин и да знаат дека ќе раѓам таму, пошо има 2 клиники овде. Што да очекувам ?
Здраво на сите Не знам дали проблемов мој е за овде, но бидејќи работам во Германија можеби е подобро овде да пишам. Веќе сум 6 месеци на работа и воглавно се е во ред, имам одлични колеги, успеав брзо да се прилагодам и со јазикот и со работата. Работам по струка и собирам искуство, но се сметам сеуште за почетник и колегите го знаат тоа и имаат разбирање и ми помагаат. Генерално имам супер однос со колегите во тимот. Работата ми е поврзана со секојдневна комуникација со странки и интензивно користење на германскиот јазик. Добивам позитивен фитбек од странките за мојата работа, за јазичните способности, со оглед на тоа дека сум од друга земја и сеуште сум почетник и јазикот не ми е перфектен. Со колегите исто имам комуникација во рамките на работата, паѓаат муабети и за приватни работи и генерално и од нив имам позитивен фитбек околу тоа како се снаоѓам. Проблемот е во мојата шефица т.е газдарица. Од 5 дена во неделата, 3 дена сум со неа на работа и буквално се однесува незаинтересирано во врска со мене, делува ладно, арогантно и дистанцирано. Кога доаѓа на работа, ги поздравува скоро сите, а ако јас се најдам во близина ако и направам eye contact ќе ме поздрави млако, ако не ќе помине онака ко да сум дух. Ми лови ситници во работата и неколку пати ми ги воочува „грешките„, но со повисок тон и еднаш ми направи непријатна ситуација пред сите вработени да буквално ми се раздере за нешто што беше реално минорно. Кога друг колега/ колешка ќе ми предочи нешто слично го кажува на најчовечки можен начин, смирено, со нормален тон и притоа не го сметаат за „грешка„ туку совет како во следна слична ситуација да изреагирам или нешто да направам. Да нагласам дека сите колеги, вклучувајќи ја и газдарицата се постари од мене и се германци, јас сум најмлада во тимот. Свесна сум дека постои некаков јаз меѓу мене и неа, но се обидувам да сфатам во што е проблемот. Не сум венчана да останам тука каде што сум, можам комотно да дадам отказ евентуално да добијам отказ, за тоа сум свесна, но тоа ме мачи и сакам да дознаам каде е проблемот. Сум размислувала да зборувам и со некој од вработените, бидејќи сум сигурна дека има зборувано за мене со нив (жената е оговарачка голема, си сака да си трача), но не верувам дека некој ќе биде толку искрен и ќе ми каже што и како е. Секој си гледа за себе, си земаат плата, си квачат со неа и си се смеат, па ќе ми каже некој на мене што и е проблемот. Дали да се соочам директно со неа и да зборам да видам што е проблемот? Или можеби едноставно не и се допаѓам како човек и можеби глупаво е да почнувам вакви директни разговори, да затворам едно поглавје со неа и да си најдам друга работа? Криво ми е најмногу ради колегите бидејќи имам супер однос со нив, баш ми сраснаа за срце и плус еден куп фини луѓе запознав преку работата и нивната позитивна енергија единствено ми е мотив да одам на тоа место да работам. Секогаш кога ќе помислам дека она е на смена, не ми се станува од кревет и ми се враќаат нозе назад.
Ako mozes da ja ignoriras napravi go toa. Ako ti stvara pogolem pritisok baraj si druga rabota. Ima luge sto koga ke slusnat deka nekoj e stranec tie se odnesuvaat kako da se bogovi ne se ni obiduvaat da sogledaat za kogo se raboti. Jas na pocetokot na karierata imav vakov slucaj se sto ke napravev bese pogresno, ppnekogas se odnesuvase kako da sum duh i da ne me gleda. Na pocetokot kutev i bev kako potcineta, podocna duplo vrakav i jas grmev.Ama za brzo vreme si zaminav zatoa sto rabotata vo takva sredina mi bese toksicna.
Pa nisto posebno samo ke se zapoznaete so uslovite ke zapusat tvoi osnivni podatoci od mutter pass i toa.Ako se poragas carski za toa ke ti objasnat, za anestezii i toa e voglavno.
Што пративте како доказ дека плаќате такси во Германија за да не плаќате и во Македонија? За мм прашувам, претпоставувам исто е и за Грција, да направам некоја паралела. Зедовме потврда од финанзамт дека тука подмируваме такси и требаше негде да ја пратиме за апостил како што најдовме на интернет. Пративме, ама одговорија дека тие не се одговорни. Дали знаете каде се зема апостил во овој случај? Дали сте целосно одјавени од Македонија и која е процедурата?
Ne e isto Grcija i Makedonija , zatoa sto Grcija e EU.I moras da guglas za Grcija potocno kako sto e. Jas se nemam celisno odjaveno od Mk, se imam prijaveno vo nekoj odel vo policija deka imam privremen prestoj vo Germanija i mi dadoa nekoe livce od tamu.
Дали некој поднесол жалба за одбиена виза и како точно треба да изгледа? Се работи за блиска личност која беше одбиена за виза со образложение дека на тоа работно место има луѓе од Германија кои можат да работат. Пошто работодавачот е наш човек он би потврдил дека му треба точно тој работник само како да го составиме сето тоа? Во смисла има ли примерок некој како треба да изгледа жалбата? На гугл има само дека remonstration се вика постапката ама нема точно како да ја напишеме. Има ли некој искуство со ова да ме посоветува?
Hallo, prepiracajte nekoj dobar za stoer praenje. Sto bi mozela da koristam za pokacuvanje na krvna slika ( hemoglobin) a da ne treba da cekam termin za recepta kaj maticen, bidejki so terminive okapaaa Vi blagodaram
Tardyferon apcinja, vnimavanja na ishranata i sirupite so eisen od DM. Za steuer najdi ja na fb Zorana Trailovic.
Одамна сакам да го поставам прашањето.. Како се навикнавте, дали долго време ви требаше? Јас многу тешко се прилагодувам, моите најблиски се таму, ние овде буквално како во странство да сме без најблизок свој. Јас не сакав ама почнав да размислувам и ние да си одиме. Искрено ништо не ни фали, знам дека повеќето за финансии си одат ама и ова овде, посебно со здравството и загадениот воздух не се трпи веќе. Знам дека здравството секаде има фалинки, ама воздухот нема споредба што за здравјето е многу важен. Таму некако се има ред, знам дека лугето од овде велат дека таму нема живот, нема шетање, ама реално во Македонија шетање е по кафичи и кафани да се дреме буквално секој ден. Еве јас овде живеам па не го практикувам тоа освен кога со семејството седнеме на ручек кога посакаме. Мене баш ми се допага животот таму ама не знам и детето како ќе се прилагоди а и јас. Маж ми е најприлагодливиот и најснаодлив човек ама јас сум тапа.. Сакам а се плашам да преземам чекор.. За документи не ми е проблем, само треба да се решеме да заминеме.. Само храброст ми треба!